Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
a kutya ugat
 
 
 
 

Varga Mihály: csökkenni fog a tej, a baromfihús és a tojás áfája

2016. szeptember 15. 15:28

Varga Mihály szerint a piaci alapú vállalkozások fejlesztési szokásain változtatni kell és felül kell vizsgálni a közmunkaprogramot a foglalkoztatottság növelése érdekében.

Varga Mihály a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, hogy a kormányon belüli kabinetek felgyorsították a döntéshozatalt, amivel időt spórol a kormány és a döntésben érintettek is jól járnak.

Kitért arra is, hogy sikerült hosszú távú megállapodást kötni a bankrendszerrel, ami ma is érvényben van.

A 2008-as gazdasági válság után a bankok egyre több forrást vontak ki Magyarországról,  de a kormány vállalta a konfliktust és nagyobb tehervállalásra kérte a bankokat. Ma ennek köszönhetően a bankrendszer döntően hazai tulajdonban van. A gazdaság felvirágoztatásához elengedhetetlen az együttműködés, ezért a  pénzintézeti különadó mértéke idén és jövőre is csökken cserébe pedig a hitelezés felfuttatását várja a kormány.

Habár a gazdasági növekedést a cégek hitelfelvétel nélkül indították be, de még nagyobb fejlődést lehetne elérni a bővülő hitelezéssel, viszont nagy probléma, hogy a vállalatok a beruházásokat csak saját forrásból vagy uniós pénzből szeretnék végrehajtani. Varga Mihály elmondta, hogy az EU-s pályázatokra többszörös a túljelentkezés, miközben nincs nagy hitelkereslet.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

... a magyar vállalkozói szektor egy része szenvedélybeteg lett a vissza nem térítendő támogatásoktól, és nem mozdul anélkül, hogy ilyen pénzekhez jutna: számukra néhány százalékos hitel is drága"

– mondta a miniszter.

A vállalkozások zöme csak azon a területen hajlandó fejlesztéseket eszközölni, amikre uniós pénz van. Varga Mihály elmondása szerint a kormány, ezen szeretne változtatni és nagyobb hangsúlyt fektetni a hatékonyságnövelő technológiai újításokra.

A kiszámíthatóbb beruházástervezés kapcsán megjegyezte, hogy érdemes előre tervezni, de nem szabad azt hinni a mai világon, hogy minden kőbe van vésve, ezért a vállalkozásoknak is rugalmasnak kell lenniük. Nagy előnyt jelenthet, ha egy cég alkalmazkodni tud a folyamatosan változó környezethez, hiszen a világ minden országa összeköttetésben áll egymással, és ami külföldön történik az is hatással van a magyar gazdaságra.

A miniszter kiemelte, hogy sikerült jó válaszokat adni a magyar gazdasági helyzetre, ezért történhetett az, hogy a második negyedévben az EU-s pénzek felhasználása nélkül is sikerült 2,6 százalékos gazdasági növekedést elérni. Hangsúlyozta, hogy eljutottunk oda, hogy Magyarországnak a kifizetések esetleges visszatartása sem okozna akkora gondot, mint a múltban.
Fotó: AFP

Hozzátette, hogy a javuló gazdasági helyzet ellenére még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy az áfa mértékét egységesen csökkenteni lehessen, mivel ez a legnagyobb  közösségi bevétel. Viszont így igazságosabb a rendszer, hiszen aki többet fogyaszt, az többet is fizet. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a fokozatos adócsökkentés viszont működik: a sertéshúsra bevezetett kisebb áfakulcs ellenére nőttek a bevételek. Várhatóan a tej, a baromfi és a tojás áfáját is csökkentik majd, amitől a szegényebb rétegek helyzetének javulását várják. A többletbevételek másik részéből a béreket és a beruházásokat szeretnék növelni, valamint az adósságállományt csökkenteni.

A feketegazdaság kapcsán megjegyezte, hogy amíg korábban a GDP 26-27 százalékát tette ki, addig most a GDP 20-21 százalékára csökkent többek között az online pénztárgépek bevezetésének köszönhetően.

A foglalkoztatottsággal kapcsolatosan elmondta, hogy amíg korábban 11,8 százalékos volt a munkanélküliség mostanra sikerült 5 százalékra leszorítani. A betöltetlen állásokat elsősorban a jelenlegi 283 ezer munkanélkülivel szeretnék feltölteni. A miniszter megjegyezte, hogy a közmunka rendszerét ennek megfelelően kell felülvizsgálni, mert az emberek szívesebben választják a közmunka rendszerét mint a piaci munkát és ezen változtatni kell. Varga Mihály hozzátette, hogy a foglalkoztatottság növelése érdekében járulékcsökkentés várható, de fontos hogy a bérek is növekedjenek, hogy a munkavállalók ne vándoroljanak nyugatra. A miniszter szerint a hiányszakmákban addig is átmenetileg, ha szükség van rá lehetségessé kell tenni, hogy szomszédos harmadik országból például Ukrajnából Magyarországra jöjjenek dolgozni a magyar származású emberek. Ez csak olyan esetben állna fenn, ahol nincs megfelelő magyar munkaerő, és olyan országból történhet meg, ahol a kulturális-történelmi hagyományok a miénkéhez hasonlóak.

(Heti Válasz)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére