Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
a kutya ugat
 
 
 
 

Varga Mihály: csökkenni fog a tej, a baromfihús és a tojás áfája

2016. szeptember 15. 15:28

Varga Mihály szerint a piaci alapú vállalkozások fejlesztési szokásain változtatni kell és felül kell vizsgálni a közmunkaprogramot a foglalkoztatottság növelése érdekében.

Varga Mihály a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, hogy a kormányon belüli kabinetek felgyorsították a döntéshozatalt, amivel időt spórol a kormány és a döntésben érintettek is jól járnak.

Kitért arra is, hogy sikerült hosszú távú megállapodást kötni a bankrendszerrel, ami ma is érvényben van.

A 2008-as gazdasági válság után a bankok egyre több forrást vontak ki Magyarországról,  de a kormány vállalta a konfliktust és nagyobb tehervállalásra kérte a bankokat. Ma ennek köszönhetően a bankrendszer döntően hazai tulajdonban van. A gazdaság felvirágoztatásához elengedhetetlen az együttműködés, ezért a  pénzintézeti különadó mértéke idén és jövőre is csökken cserébe pedig a hitelezés felfuttatását várja a kormány.

Habár a gazdasági növekedést a cégek hitelfelvétel nélkül indították be, de még nagyobb fejlődést lehetne elérni a bővülő hitelezéssel, viszont nagy probléma, hogy a vállalatok a beruházásokat csak saját forrásból vagy uniós pénzből szeretnék végrehajtani. Varga Mihály elmondta, hogy az EU-s pályázatokra többszörös a túljelentkezés, miközben nincs nagy hitelkereslet.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

... a magyar vállalkozói szektor egy része szenvedélybeteg lett a vissza nem térítendő támogatásoktól, és nem mozdul anélkül, hogy ilyen pénzekhez jutna: számukra néhány százalékos hitel is drága"

– mondta a miniszter.

A vállalkozások zöme csak azon a területen hajlandó fejlesztéseket eszközölni, amikre uniós pénz van. Varga Mihály elmondása szerint a kormány, ezen szeretne változtatni és nagyobb hangsúlyt fektetni a hatékonyságnövelő technológiai újításokra.

A kiszámíthatóbb beruházástervezés kapcsán megjegyezte, hogy érdemes előre tervezni, de nem szabad azt hinni a mai világon, hogy minden kőbe van vésve, ezért a vállalkozásoknak is rugalmasnak kell lenniük. Nagy előnyt jelenthet, ha egy cég alkalmazkodni tud a folyamatosan változó környezethez, hiszen a világ minden országa összeköttetésben áll egymással, és ami külföldön történik az is hatással van a magyar gazdaságra.

A miniszter kiemelte, hogy sikerült jó válaszokat adni a magyar gazdasági helyzetre, ezért történhetett az, hogy a második negyedévben az EU-s pénzek felhasználása nélkül is sikerült 2,6 százalékos gazdasági növekedést elérni. Hangsúlyozta, hogy eljutottunk oda, hogy Magyarországnak a kifizetések esetleges visszatartása sem okozna akkora gondot, mint a múltban.
Fotó: AFP

Hozzátette, hogy a javuló gazdasági helyzet ellenére még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy az áfa mértékét egységesen csökkenteni lehessen, mivel ez a legnagyobb  közösségi bevétel. Viszont így igazságosabb a rendszer, hiszen aki többet fogyaszt, az többet is fizet. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a fokozatos adócsökkentés viszont működik: a sertéshúsra bevezetett kisebb áfakulcs ellenére nőttek a bevételek. Várhatóan a tej, a baromfi és a tojás áfáját is csökkentik majd, amitől a szegényebb rétegek helyzetének javulását várják. A többletbevételek másik részéből a béreket és a beruházásokat szeretnék növelni, valamint az adósságállományt csökkenteni.

A feketegazdaság kapcsán megjegyezte, hogy amíg korábban a GDP 26-27 százalékát tette ki, addig most a GDP 20-21 százalékára csökkent többek között az online pénztárgépek bevezetésének köszönhetően.

A foglalkoztatottsággal kapcsolatosan elmondta, hogy amíg korábban 11,8 százalékos volt a munkanélküliség mostanra sikerült 5 százalékra leszorítani. A betöltetlen állásokat elsősorban a jelenlegi 283 ezer munkanélkülivel szeretnék feltölteni. A miniszter megjegyezte, hogy a közmunka rendszerét ennek megfelelően kell felülvizsgálni, mert az emberek szívesebben választják a közmunka rendszerét mint a piaci munkát és ezen változtatni kell. Varga Mihály hozzátette, hogy a foglalkoztatottság növelése érdekében járulékcsökkentés várható, de fontos hogy a bérek is növekedjenek, hogy a munkavállalók ne vándoroljanak nyugatra. A miniszter szerint a hiányszakmákban addig is átmenetileg, ha szükség van rá lehetségessé kell tenni, hogy szomszédos harmadik országból például Ukrajnából Magyarországra jöjjenek dolgozni a magyar származású emberek. Ez csak olyan esetben állna fenn, ahol nincs megfelelő magyar munkaerő, és olyan országból történhet meg, ahol a kulturális-történelmi hagyományok a miénkéhez hasonlóak.

(Heti Válasz)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

kétharmad

Brüsszel "elfelejtette" elküldeni azt a pénzt, amelyet a magyar határvédelemre szántak.

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés vezetője a chemnitzi zavargásokkor több, a liberális és a bevándorláspárti világfelfogásba nem illeszkedő tényadatot is közzétett. Emiatt összebalhézott Merkellel, így most el kell búcsúznia állásától.

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

hajrá, magyarok!

Folytatódik a Pörge szurkol, most egy másodosztályú találkozóval.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére