Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Vállalatok veszik át felettünk a hatalmat

2016. május 5. 22:28

 "A gép fejlődik, de nem úgy ahogy mi akarjuk."

Annak ellenére, hogy vezető megmondóemberei a különböző szilícium-völgyi mamutcégeknek a teljes átláthatóságról szónokolnak az ezen cégekre jellemző adatközpontú üzleti modellek mindent szolgálnak csak nem a piac átlátható működését.

Evgeny Morozov ezt a fajta hatalomszerzési technikát részletesen leírja: összefoglalva ennek lényege az, hogy a hirdetési piac legfőbb üzemanyaga az adat és az ebben érintett tech vállalatok egyre magasabb áron ajánlanak olyan szolgáltatásokat, amelyek végül még több és több adatot termelnek. Az öngerjesztő folyamat végén pedig már nincs határa, hogy milyen termékek és szolgáltatások tartozhatnak ebbe bele. Gondoljunk csak bele, hogy a webes alkalmazások felfutási korszakának elején még csak a böngésző és a közösségi hálózatok térnyerése volt a megfigyelhető, ma már azonban

Szilícium-völgy új serege játszi könnyedséggel figyelhet meg minket sportolás, nyaralás, evés vagy akár szex közben is.

Számukra életünk nem több mint adat, amelynek célja, hogy még több adatot, az ő zsebükbe pedig jó pár dollárt generáljon.

Ezek a cégek végül közös erővel elérik azt, hogy a végén azt se lehessen tudni az adatoknak van-e még egyáltalán, és hogy mennyi is a reális értéke. Belegondolni is rossz, hogy mindez milyen torzulásokhoz fog vezetni, és hogy a végén ezek a cégek beférkőznek otthonunkba, autónkba, futócipőnkbe és testünkbe.

Zuckerberg és társainak hatalma és befolyásolási ereje adományozói és lobby-tevékenysége révén lassan vetekszik Rockefellerével.

Egyesek szerint ezáltal egy szovjettípusú, új technokrata elit létrejöttével is számolni kell. Hozzátéve azt, hogy ezek a technológia zászlóshajóinak tekintett vállalatok képesek mind a piacok, mind nemzeti kormányok megzavarására.

A legnegatívabb jóslatok szerint a Google és a Facebook képessé válhat arra, hogy bekebelezze a világot működtető információs rendszer egészét.

Na, de azért a techmamutok sem várhatják ölbe tett kézzel, hogy ez beteljesedjen. Az általuk alkalmazott hirdetésekből finanszírozott jövő ugyanis igencsak törékeny, ha az alapvető infrastrukturális szolgáltatásokra gondolunk. Hiszen hiába tűnhet úgy, hogy ők jelenleg a globalizáció és a világkereskedelmi rendszer legnagyobb nyertesei, a valóságban pont ezek a folyamatok kényszeríthetik őket arra, hogy az általuk kínált adatszolgáltatások igazi árát alkalmazzák.

Fotó: AFP

A másik nagy veszély a reklámpiac teljes összeomlásától való félelem. Most úgy gondoljuk, hogy ez az iparág sosem bukhat meg, viszont ha a szoftverek valóban bekebelezik az egész világot, akkor ez magába foglalja majd az autógyárakat, a bankokat, a hoteleket és az újságokat is. Mennyi esély van arra, hogy ezek a cégek még akarnak majd reklámozni, és persze majd pont azokon a felületeken, amelyek épp élve kebelezik be őket? De végül a bekebelezők is rá kell majd ébredjenek, hogy életképes reklámipar nélkül minden adat, amit összegyűjtöttek végül is nem túl nagy érték és csak kitalált tőkét jelent, semmi mást.

A Google és társainak nem az a legfőbb hibája, hogy azt hiszik ők mindig jól fognak kalkulálni, hanem hogy minden egyes lépésük csak és kizárólagosan a profitmaximalizálást szolgálja. A Guardian szerzője ezt az egész jövőbeli korszakot  a Szilícium-völgy új feudalizmusaként aposztrofálja. Egy olyan rendszerként, amely olyan

tébolyult és túltolt kapitalizmust hozhat el magával, amelyhez képest a neoliberalizmus legvészesebb privatizációval teli évei is silány jóléti szocializmusnak tűnhetnek majd.

(The Guardian)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Megszületett a Néppárt döntése!

Megszületett a Néppárt döntése!

kétharmad

Órákon át tárgyalt ma délután az Európai Néppárt a Fidesz sorsáról Brüsszelben, estére végül megszületett a döntés.

Sargentini már előre sivalkodik, amiért nem büntetik elég keményen a Fideszt

A zöldpárti Soros-katona, Judith Sargentini megjelent Brüsszelben az ülés bejáratánál, és nyilatkozott.

Soros lapja már megszerezte a Fidesz felfüggesztéséről szóló határozati javaslatot

A Politico brüsszeli tudósítói megkaparintották a Fidesz sorsával kapcsolatos határozati javaslatot. A dokumentumból az derül ki, hogy a Fidesz határozatlan időre elveszítené a Néppárton belüli szavazati jogát.

Ők Soros néppárti emberei, akikre biztosan nem számíthatunk

Ők Soros néppárti emberei, akikre biztosan nem számíthatunk

amerika, london, párizs

Gyakran szó esett már azokról az Európai Néppártban politizáló képviselőkről, akik bizonyítottan Soros György emberei. Íme azok név szerinti listája, akikre nagyon úgy tűnik, semmilyen szinten nem számíthat a Fidesz a Néppárton belül.

Sargentini és Timmermans újabb támadást indít Magyarország ellen

Sargentini és Timmermans újabb támadást indít Magyarország ellen

amerika, london, párizs

Meglehetősen abszurd módon arra készül az európai parlamenti LIBE-bizottság, hogy a bevándorláspárti Frans Timmermans véleményét meghallgatva döntsön arról, hogy a Sargentini-jelentés alapján elindított 7-es cikkely szerinti eljárást fenn kell-e továbbra is tartani Magyarország ellen.

Sebastian Kurz fél évre függesztené fel a Fidesz EPP-tagságát

Beáll az Osztrák Néppárt (ÖVP) a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) mögé a Fidesz felfüggesztését illetően.

Gulyás: ha felfüggesztik a Fidesz tagságát, azonnal elhagyjuk a Néppártot

Gulyás: ha felfüggesztik a Fidesz tagságát, azonnal elhagyjuk a Néppártot

kétharmad

A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére