Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Vállalatok veszik át felettünk a hatalmat

2016. május 5. 22:28

 "A gép fejlődik, de nem úgy ahogy mi akarjuk."

Annak ellenére, hogy vezető megmondóemberei a különböző szilícium-völgyi mamutcégeknek a teljes átláthatóságról szónokolnak az ezen cégekre jellemző adatközpontú üzleti modellek mindent szolgálnak csak nem a piac átlátható működését.

Evgeny Morozov ezt a fajta hatalomszerzési technikát részletesen leírja: összefoglalva ennek lényege az, hogy a hirdetési piac legfőbb üzemanyaga az adat és az ebben érintett tech vállalatok egyre magasabb áron ajánlanak olyan szolgáltatásokat, amelyek végül még több és több adatot termelnek. Az öngerjesztő folyamat végén pedig már nincs határa, hogy milyen termékek és szolgáltatások tartozhatnak ebbe bele. Gondoljunk csak bele, hogy a webes alkalmazások felfutási korszakának elején még csak a böngésző és a közösségi hálózatok térnyerése volt a megfigyelhető, ma már azonban

Szilícium-völgy új serege játszi könnyedséggel figyelhet meg minket sportolás, nyaralás, evés vagy akár szex közben is.

Számukra életünk nem több mint adat, amelynek célja, hogy még több adatot, az ő zsebükbe pedig jó pár dollárt generáljon.

Ezek a cégek végül közös erővel elérik azt, hogy a végén azt se lehessen tudni az adatoknak van-e még egyáltalán, és hogy mennyi is a reális értéke. Belegondolni is rossz, hogy mindez milyen torzulásokhoz fog vezetni, és hogy a végén ezek a cégek beférkőznek otthonunkba, autónkba, futócipőnkbe és testünkbe.

Zuckerberg és társainak hatalma és befolyásolási ereje adományozói és lobby-tevékenysége révén lassan vetekszik Rockefellerével.

Egyesek szerint ezáltal egy szovjettípusú, új technokrata elit létrejöttével is számolni kell. Hozzátéve azt, hogy ezek a technológia zászlóshajóinak tekintett vállalatok képesek mind a piacok, mind nemzeti kormányok megzavarására.

A legnegatívabb jóslatok szerint a Google és a Facebook képessé válhat arra, hogy bekebelezze a világot működtető információs rendszer egészét.

Na, de azért a techmamutok sem várhatják ölbe tett kézzel, hogy ez beteljesedjen. Az általuk alkalmazott hirdetésekből finanszírozott jövő ugyanis igencsak törékeny, ha az alapvető infrastrukturális szolgáltatásokra gondolunk. Hiszen hiába tűnhet úgy, hogy ők jelenleg a globalizáció és a világkereskedelmi rendszer legnagyobb nyertesei, a valóságban pont ezek a folyamatok kényszeríthetik őket arra, hogy az általuk kínált adatszolgáltatások igazi árát alkalmazzák.

Fotó: AFP

A másik nagy veszély a reklámpiac teljes összeomlásától való félelem. Most úgy gondoljuk, hogy ez az iparág sosem bukhat meg, viszont ha a szoftverek valóban bekebelezik az egész világot, akkor ez magába foglalja majd az autógyárakat, a bankokat, a hoteleket és az újságokat is. Mennyi esély van arra, hogy ezek a cégek még akarnak majd reklámozni, és persze majd pont azokon a felületeken, amelyek épp élve kebelezik be őket? De végül a bekebelezők is rá kell majd ébredjenek, hogy életképes reklámipar nélkül minden adat, amit összegyűjtöttek végül is nem túl nagy érték és csak kitalált tőkét jelent, semmi mást.

A Google és társainak nem az a legfőbb hibája, hogy azt hiszik ők mindig jól fognak kalkulálni, hanem hogy minden egyes lépésük csak és kizárólagosan a profitmaximalizálást szolgálja. A Guardian szerzője ezt az egész jövőbeli korszakot  a Szilícium-völgy új feudalizmusaként aposztrofálja. Egy olyan rendszerként, amely olyan

tébolyult és túltolt kapitalizmust hozhat el magával, amelyhez képest a neoliberalizmus legvészesebb privatizációval teli évei is silány jóléti szocializmusnak tűnhetnek majd.

(The Guardian)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így érvel egy migránspárti civil szervezet: "a feszület rasszista jelkép"

Így érvel egy migránspárti civil szervezet: "a feszület rasszista jelkép"

amerika, london, párizs

Egy Görögországban tevékenykedő, kifejezetten a migránsok integrálásában és utaztatásában érdekelt civil szervezet szerint a keresztények legfőbb szimbóluma a kirekesztést jelképezi, ezért annak semmi keresnivalója sincs a sziget közterületén.

Levél a Nyugati Emberhez

Levél a Nyugati Emberhez

piszkostizenkettő

Egy perccel a Római Birodalom bukása előtt jártok. Rabszolgáitok megfőzik nektek a kávét, lemossák az autóitokat, kiszolgálnak és kedvetekre tesznek életetek minden pillanatában, ti pedig sütkéreztek a lemenő napban, és dőre módon azt hiszitek, hogy ez mindig így lesz.

Csúnyán pofára esett az őrjöngő balliberális propagandamédia

Csúnyán pofára esett az őrjöngő balliberális propagandamédia

kinyílott a pitypang

Ismét bebizonyosodott: a balliberális sajtótermékek bármit megtesznek a kormány lejáratása érdekében, legyen az bármennyire aljas és a valóságot nélkülöző.

A német rendőrség jobboldali bűnözőnek állítja be a karlendítő migránst

Kiderült, hogy a müncheni rendőrség gyűlölködő bevándorlókkal akarja feltornázni a jobboldali gyűlölet-bűncselekményekről szóló német statisztikákat.

Elutasította a Sargentini-jelentést a magyar Országgyűlés

Elutasította a Sargentini-jelentést a magyar Országgyűlés

kétharmad

Megszavazta a parlament kedden a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Török Ádám: Ideje beemelni a rockzenét a magyar kultúra élvonalába

Török Ádám: Ideje beemelni a rockzenét a magyar kultúra élvonalába

csak neked, csak most

Emléket állítana a legjobb magyar beat- és rockzenekarok legjobbjainak és Radics Bélának is - mondta el a 888.hu-nak interjút adó Török Ádám, aki zenekarával, a Minivel együtt a magyar rock- és dzsesszzene élő legendája. Török Ádám a hatvanas és hetvenes évek magyar zenéit tartja a legjobbaknak, és úgy látja, hogy túl sok Magyarország számára a jelenleg működő több ezer könnyűzenei együttes, mert kicsi az igény az igényes zenére, miközben lassan már hely is alig van a zenélésre.

Gauland: a populizmus a gyökértelen, globalista elit ellenpólusa

Gauland: a populizmus a gyökértelen, globalista elit ellenpólusa

amerika, london, párizs

Az AfD társelnöke a populizmust a középosztály és a hétköznapi emberek szövetségeként írja le, amely a gyökértelen, globalista elit ellen szerveződött arra reagálva, hogy az államok milliárdokkal támogatják a bankokat és az illegális bevándorlókat, akik pont az ő miliőjüket foglalják el, veszélyeztetve a hazájuk és a kontinens élhetőségét.

How did Viktor Orbán become a force to be reckoned with?

How did Viktor Orbán become a force to be reckoned with?

amerika, london, párizs

Prime minister of Hungary, Viktor Orbán has become a real political force in Europe - one who cannot be eluded or disregarded by his European colleagues. In our new series, 'Orbán and The World', we will be following the activity of the Hungarian prime minister closely in order to show our readers how exactly he affects European politics.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére