Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Választási csalásra hivatkozva tagadná meg a népakaratot az ellenzék

2016. október 1. 11:28

A kvótaellenes népszavazással szemben a választási csalás vádjának kártyáját kijátszva próbálják meg a baloldali és liberális pártok elkerülni a választói népakarat elismerését. A népszavazással kapcsolatban megfogalmazott állítólagos csalási lehetőségeknek nincs alapjuk és ezek valójában olyan tudatos ferdítések, amelyek jogi és politikai célokat szolgálnak - mondta el a 888-hu kérdésére Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a referendum ellenzői az október 2-ai referendumhoz közeledve egyre többször nyilatkoztak feltételezett választási csalási lehetőségekről.

Ezen a népszavazáson nincs több lehetőség a csalásra mint a rendszerváltás óta eddig bármelyik választáson volt – mondta Szánthó Miklós a 888.hu-nak, cáfolva az október 2-ai referendummal kapcsolatban választási csalásokat feltételező sajtóhíreket.

Az Alapjogokért Központ vezetője szerint a népszavazás előtti napokban az ellenzéki oldalon azért szaporodtak meg a kvótaellenes népszavazás jogszerűségét megkérdőjelező feltételezések, mert ezek az erők erre az érvelésre hivatkozva nem akarják majd elfogadni a referendum számukra politikai kudarcot jelentő eredményét.

A szakjogász szerint a választások tisztességével kapcsolatos súlyos vádakat nem lehet a népszavazás lebonyolítására vonatkozó szabályok ismereteinek hiányával indokolni. Az ellenzéknek a népszavazás kapcsán csalást sejtető állításai mögött az a megfontolás is ott  áll, hogy a kvóta ellenes referendum ügyében ezzel tompítsák saját politikai kudarcukat.

Szánthó Miklós szerint a kormánnyal szemben álló pártoknak és a hozzájuk kötődő különféle jogvédő és más civil szervezeteknek már a kvóta ellenes népszavazással kapcsolatos bojkottra és érvénytelen szavazásra felszólító kampányaiból is világosan látható volt, hogy a baloldali és liberális oldalon állók félnek a népszavazás eredményétől.

Ezeknek az erőknek a politikai félelme abból ered, hogy most egy elsősorban nem pártpolitikai, hanem világnézeti ügyben, tehát a kvótaellenes népszavazás kérdésére adott válasz esetében várhatóan nagy többségben lesznek a nemek és az érvényességi küszöböt is átlépheti a szavazási részvétel.

A csalásról szóló kijelentések tehát alapvetően csupán az ellenzék népszavazás utáni kommunikációjának az előkészítését szolgálják– mondta a jogi szervezet vezetője, hozzátéve, hogy ez alapján nagy valószínűséggel arra lehet számítani, hogy már október 3-án, a népszavazás másnapján jogi és politikai értelmezési vitát kezd majd az ellenzék a népszavazás eredményével kapcsolatban.

Valamit mondaniuk kell majd a kamerák előtt és az eddigi megnyilvánulások alapján azzal jönnek majd elő, hogy bár formálisan eredményes és érvényes a referendum ők mivel már hetekkel korábban megmondták, hogy megkérdőjelezhető a népszavazás tisztasága ezért most nem fogadják el annak eredményét, magukra nem tartják azt kötelezőnek – vélte Szánthó Miklós.

A Népszava a szeptember 30-ai, pénteki lapszámában „Így csalhatnak a szavazáson” címmel összeállítást tett közzé amely szerint felmerül a választási csalás lehetősége a kvótaellenes referendumon, mert akár elhunytak nevében is adható le szavazat, illetve mert a fel nem használt szavazólapokkal mások nevében is lehetséges szavazni. De a baloldali napilap veszélyt lát a szavazás tisztaságára nézve a szavazók szállítása miatt is és lehetőséget lát a választási csalásra a mozgóurnás szavazás léte miatt.
A Népszava által megjegyzett négy feltételezett választási csalási lehetőségeket Szánthó Miklós megalapozatlan, szándékosan félrevezető politikai motivációjú manipulációnak tartja. 

Az Alapjogokért Központ vezetője szerinta határon túli magyarok számára lehetséges levélszavazással kapcsolatban csak elméleti lehetősége képzelhető el olyan fajta visszaélésnek, mint amit az ellenzéki pártok és sajtó szándékosan eltúlozva feltételez. A jogász szerint nem életszerű az az ellenzéki érvelés, miszerint halott szavazásra jogosult személyek helyett szavazhatna esetleg valaki.Aki ilyen csaláshoz folyamodna, az érdemelegesen – a levélszavazatok alacsony száma miatt – nem tudná befolyásolni a népszavazás eredményét, ugyanakkor viszont súlyos bűncselekményt követne el, ha más helyett töltené ki és írná alá a levélszavazás dokumentumait.

Az alapjogi szervezet igazgatója teljesen hamisnak és szándékoltan félrevezetőnek tartja azt az ellenzéki körökben terjesztett másik elképzelést, amely szerint a fel nem használt szavazólapokat valakik utólagosan a szavazók tudta nélkül felhasználnák.A fel nem használt szavazólapok nem manipulálhatóak mert a szavazólapokat a szavazás megindításakor leszámolják és regisztrálják, ezeket az adatokat pedig a szavazás végén összevetik a névjegyzékben szereplő aláírások és az urnákban talált szavazólapok számaival.

A mozgóurnás szavazásnál sincs lehetőség a szavazatok manipulálására, mivel az ilyen szavazási lehetőségnél, legalább két delegáltja jelen van a szavazókörnek. A visszaélések lehetősége mivel minden mozgóurnás doboz le van plombálvaés van benne egy igazolószelvény, arra vonatkozóan, hogy az egy hivatalos mozgóurna, amikből egyébként összesen csak kettő darab lehet minden egyes választókörben.

A szavazók szállításában nagy változást hozott az új választási törvény, ezért alaptalan a szavazók szállításának választási csalási veszély forráskénti  bemutatása. A már a 2014-es választásokon is érvényes szabályozás szerint másnak a szavazókörhöz való eljutásában szabadon lehet segíteni. A szabályozás azt is megengedi, hogy akár egy legfeljebb nyolc plusz egy fős kisbusszal is lehet szállítani választó polgárokat. Az viszont tilos és jogellenes ha a szállítás előre meghirdetett – tette hozzá Szánthó Miklós.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan egy-két hét múlva megállapítja majd a népszavazás hivatalos eredményét, amelyet, akkor meg lehet támadni a Kúria előtt, illetve annak döntése után még az Alkotmánybírósághoz is jogorvoslatért lehet fordulni a népszavazás eredményének  végső, hivatalos kihirdetése előtt.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére