Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Választási csalásra hivatkozva tagadná meg a népakaratot az ellenzék

2016. október 1. 11:28

A kvótaellenes népszavazással szemben a választási csalás vádjának kártyáját kijátszva próbálják meg a baloldali és liberális pártok elkerülni a választói népakarat elismerését. A népszavazással kapcsolatban megfogalmazott állítólagos csalási lehetőségeknek nincs alapjuk és ezek valójában olyan tudatos ferdítések, amelyek jogi és politikai célokat szolgálnak - mondta el a 888-hu kérdésére Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a referendum ellenzői az október 2-ai referendumhoz közeledve egyre többször nyilatkoztak feltételezett választási csalási lehetőségekről.

Ezen a népszavazáson nincs több lehetőség a csalásra mint a rendszerváltás óta eddig bármelyik választáson volt – mondta Szánthó Miklós a 888.hu-nak, cáfolva az október 2-ai referendummal kapcsolatban választási csalásokat feltételező sajtóhíreket.

Az Alapjogokért Központ vezetője szerint a népszavazás előtti napokban az ellenzéki oldalon azért szaporodtak meg a kvótaellenes népszavazás jogszerűségét megkérdőjelező feltételezések, mert ezek az erők erre az érvelésre hivatkozva nem akarják majd elfogadni a referendum számukra politikai kudarcot jelentő eredményét.

A szakjogász szerint a választások tisztességével kapcsolatos súlyos vádakat nem lehet a népszavazás lebonyolítására vonatkozó szabályok ismereteinek hiányával indokolni. Az ellenzéknek a népszavazás kapcsán csalást sejtető állításai mögött az a megfontolás is ott  áll, hogy a kvóta ellenes referendum ügyében ezzel tompítsák saját politikai kudarcukat.

Szánthó Miklós szerint a kormánnyal szemben álló pártoknak és a hozzájuk kötődő különféle jogvédő és más civil szervezeteknek már a kvóta ellenes népszavazással kapcsolatos bojkottra és érvénytelen szavazásra felszólító kampányaiból is világosan látható volt, hogy a baloldali és liberális oldalon állók félnek a népszavazás eredményétől.

Ezeknek az erőknek a politikai félelme abból ered, hogy most egy elsősorban nem pártpolitikai, hanem világnézeti ügyben, tehát a kvótaellenes népszavazás kérdésére adott válasz esetében várhatóan nagy többségben lesznek a nemek és az érvényességi küszöböt is átlépheti a szavazási részvétel.

A csalásról szóló kijelentések tehát alapvetően csupán az ellenzék népszavazás utáni kommunikációjának az előkészítését szolgálják– mondta a jogi szervezet vezetője, hozzátéve, hogy ez alapján nagy valószínűséggel arra lehet számítani, hogy már október 3-án, a népszavazás másnapján jogi és politikai értelmezési vitát kezd majd az ellenzék a népszavazás eredményével kapcsolatban.

Valamit mondaniuk kell majd a kamerák előtt és az eddigi megnyilvánulások alapján azzal jönnek majd elő, hogy bár formálisan eredményes és érvényes a referendum ők mivel már hetekkel korábban megmondták, hogy megkérdőjelezhető a népszavazás tisztasága ezért most nem fogadják el annak eredményét, magukra nem tartják azt kötelezőnek – vélte Szánthó Miklós.

A Népszava a szeptember 30-ai, pénteki lapszámában „Így csalhatnak a szavazáson” címmel összeállítást tett közzé amely szerint felmerül a választási csalás lehetősége a kvótaellenes referendumon, mert akár elhunytak nevében is adható le szavazat, illetve mert a fel nem használt szavazólapokkal mások nevében is lehetséges szavazni. De a baloldali napilap veszélyt lát a szavazás tisztaságára nézve a szavazók szállítása miatt is és lehetőséget lát a választási csalásra a mozgóurnás szavazás léte miatt.
A Népszava által megjegyzett négy feltételezett választási csalási lehetőségeket Szánthó Miklós megalapozatlan, szándékosan félrevezető politikai motivációjú manipulációnak tartja. 

Az Alapjogokért Központ vezetője szerinta határon túli magyarok számára lehetséges levélszavazással kapcsolatban csak elméleti lehetősége képzelhető el olyan fajta visszaélésnek, mint amit az ellenzéki pártok és sajtó szándékosan eltúlozva feltételez. A jogász szerint nem életszerű az az ellenzéki érvelés, miszerint halott szavazásra jogosult személyek helyett szavazhatna esetleg valaki.Aki ilyen csaláshoz folyamodna, az érdemelegesen – a levélszavazatok alacsony száma miatt – nem tudná befolyásolni a népszavazás eredményét, ugyanakkor viszont súlyos bűncselekményt követne el, ha más helyett töltené ki és írná alá a levélszavazás dokumentumait.

Az alapjogi szervezet igazgatója teljesen hamisnak és szándékoltan félrevezetőnek tartja azt az ellenzéki körökben terjesztett másik elképzelést, amely szerint a fel nem használt szavazólapokat valakik utólagosan a szavazók tudta nélkül felhasználnák.A fel nem használt szavazólapok nem manipulálhatóak mert a szavazólapokat a szavazás megindításakor leszámolják és regisztrálják, ezeket az adatokat pedig a szavazás végén összevetik a névjegyzékben szereplő aláírások és az urnákban talált szavazólapok számaival.

A mozgóurnás szavazásnál sincs lehetőség a szavazatok manipulálására, mivel az ilyen szavazási lehetőségnél, legalább két delegáltja jelen van a szavazókörnek. A visszaélések lehetősége mivel minden mozgóurnás doboz le van plombálvaés van benne egy igazolószelvény, arra vonatkozóan, hogy az egy hivatalos mozgóurna, amikből egyébként összesen csak kettő darab lehet minden egyes választókörben.

A szavazók szállításában nagy változást hozott az új választási törvény, ezért alaptalan a szavazók szállításának választási csalási veszély forráskénti  bemutatása. A már a 2014-es választásokon is érvényes szabályozás szerint másnak a szavazókörhöz való eljutásában szabadon lehet segíteni. A szabályozás azt is megengedi, hogy akár egy legfeljebb nyolc plusz egy fős kisbusszal is lehet szállítani választó polgárokat. Az viszont tilos és jogellenes ha a szállítás előre meghirdetett – tette hozzá Szánthó Miklós.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan egy-két hét múlva megállapítja majd a népszavazás hivatalos eredményét, amelyet, akkor meg lehet támadni a Kúria előtt, illetve annak döntése után még az Alkotmánybírósághoz is jogorvoslatért lehet fordulni a népszavazás eredményének  végső, hivatalos kihirdetése előtt.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Parttalanná teszi a globális menekültügyi szabályozást az ENSZ?

Parttalanná teszi a globális menekültügyi szabályozást az ENSZ?

kétharmad

A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy az ENSZ kiemelt jelentőségű nyilatkozatai a nemzetközi jog részévé válhatnak. Amennyiben az ENSZ globális migrációs paktuma a nemzetközi jogi gyakorlatba ágyazódik, úgy kötelezettségvállalásai kötelező érvényre emelkedhetnek a tagállamok számára. Ezzel kötelezve az ENSZ-tagállamokat a migránsok befogadására és szétosztására - áll a Századvég 888.hu számára készített elemzésében.

Itt az újabb Facebook-botrány: a privát üzeneteinket is pénzre váltotta Zuckerberg

Itt az újabb Facebook-botrány: a privát üzeneteinket is pénzre váltotta Zuckerberg

century-on

Külsős cégek olvastak bele a személyes beszélgetéseinkbe.

Az arab nyelv tanulására biztatja a fiatalokat egy svéd vezető politikus

Az arab nyelv tanulására biztatja a fiatalokat egy svéd vezető politikus

amerika, london, párizs

A svéd után már így is az arabot beszélik a legtöbben az országban.

Soros tüntetői több millió forintnyi kárt okoztak a Parlament épületében

Soros tüntetői több millió forintnyi kárt okoztak a Parlament épületében

kétharmad

Több millió forintnyi kár keletkezett az elmúlt hét tüntetései nyomán az Országház épületében és a Kossuth Lajos téren - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke.

Hatalmas pofont kaptak a svéd feministák: jogsértő a férfimentes fesztivál

Hatalmas pofont kaptak a svéd feministák: jogsértő a férfimentes fesztivál

amerika, london, párizs

Az ombudsman döntése értelmében a férfiak diszkriminálása is diszkrimináció.

Soros György az év embere

Soros György az év embere

piszkostizenkettő

Legalábbis a spekulánsok egyik kedvenc lapja, a Finacial Times szerint. Mi összeszedtük, hogy szerintünk mivel érdemelhette ezt ki.

A belgák bevándorlásellenes erős embere: Theo Francken

A belgák bevándorlásellenes erős embere: Theo Francken

amerika, london, párizs

Charles Michel belga kormányfő kedden jelentette be lemondását, amelyhez nagyban hozzájárult Theo Francken azon döntése, hogy az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista pártot kivezette a kormánykoalícióból. Nézzük meg, mit is lehet tudni a belgák bevándorlásellenes erős emberéről!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére