Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Válasz TGM-nek: a 888.hu és más paranormális dolgok a jobboldalon

Fűrész Gábor

2016. július 26. 10:58

Azt ismered amikor a csaj feltesz magáról a facséra egy kellemes képet, amit előre gyártott szűrőkkel és fotókorrekciós eszközökkel feljavít? A szelfit a pali meglátja és persze rögtön ugrik. A randinál aztán hamar kiderül, hogy a nő egy túlméretezett bálna és még csak véletlenül sem olyan mint a képen.

Vajon hazugság-e a szelfi?

Banális, de rendkívül fontos kérdés. Rá lehet vágni azonnal, hogy igen, hazugság. De mégsem teljesen az, hiszen a csajt ábrázolja, nem valaki mást. Nem is beszélve arról, hogy egy ilyen jól megkomponált képnek milyen hatása van a Valósra (hiszen elmegy a pasas a randira, megtetszik neki a nő a képen, valódi hormonreakciót ad, valóban áll a bré, stb).

Na ezt hívjuk nagyban, némi humorral „mátrixnak”, vagy ahogy a híres francia baloldali, Jean Baudrillard nevezte: „szimulákrum”. A csaj nem állja ki a Valós próbáját, ugyanez a szembesítés azonban sokkal ritkább a politikában és a profi médiában, ahol úgy ömlik ránk a processzált sz888r, hogy azt jobbára észre sem vesszük. Sőt, ez az átdolgozott, megszűrt kamu hatással van a közös valóságra, ugyanis annak megfelelően cselekszünk, reagálunk, vagy éppen maradunk passzívak.

Manipulációnak, szemfényvesztésnek is lehetne nevezni, ha nem lenne szinte szerves része a politikai valóságnak. A manipuláció lelepleződik, a szimulákrum azonban nem, mert maga is a „valóság” alkotóeleme lesz, a részévé válik.

Tamás Gáspár Miklóssal készített interjúnk kétségtelenül kiverte a biztosítékot, pedig alig van benne hagyományos közéleti sárdagasztás. Így bizonyos szemszögből dögunalmasnak is nevezhető. TGM ugyanis olyan távlatból beszél a politikáról, mintha az euklideszi geometriát megalapozó axiómákról nyitott volna vitát. Releváns, de jócskán távol van a rögös „hétköznapoktól”.

Az interjú nyomán TGM jó adagot kapott abból a nyúlós, zöld ektoplazmából, amit a szellemirtókban, vagy békategóriás horrorfilmekben okádnak a kísértetek a halandókra. Mert szóba állt a „nácikkal”. Velünk.

Ezek a vélemények persze együgyűek és redundánsak. Egyetlen okból érdemes velük foglalkozni: az indulat miatt, amit egy szemellenző nélküli beszélgetés kivált.

Abban a langyos sz888rban, amit a szimulákrum biztosít, úgy festforradalmi tettnek számít beszélgetni valakivel a szó eredeti értelmében, forradalmi tettnek számít egyenesen beszélni, nem hazudni, forradalmi tettnek számít hinni bármiben – legyen az a demokrácia eszménye, vagy Isten.

Tamás Gáspár Miklós kétségtelenül egy „hívő” ember. Nem úgy mint a hazai neoliberális operett-baloldal. A hívő megengedi magának azt a sérülékenységet, amivel a hit megvallása jár. A hit ugyanis az ember legsebezhetőbb pontja. Ki lehet röhögni, hülye érvekkel le lehet dorongolni. A 888 nem teszi ezt. Nem azért, mert egyetértünk vele, hanem mert emberi értelemben igaz, azaz Valós. Egyenes, őszinte, önazonos.

Kamaszkoromban szerettem Sting híres dalát, az „Englishman in New York”-ot. Aztán jött a Sláger rádió, ami szénné játszotta, mondjuk naponta lement ötször, éveken át. Máig ha meghallom a dalt, hányingerem lesz tőle. Vannak hozzám hasonlók, akik ugyanígy éreznek azzal a médiakörnyezettel kapcsolatban, amiben élünk. Ők olvassák a 888-at. Akiknek hányingerük van attól, amikor olyan címmel jelennek meg tudósítások, mint a napokban a BBC-n: „Szíriai migráns halt meg egy németországi robbanásban” (Syrian migrant dies in German blast). Nos, a hír az ISIS-ra felesküdött, szír öngyilkos merénylőről szól. Ez a szimulákrum, a processzált valóság. Itthon ez az Index, a 444, RTL és a többiek.

A helyzet pikantériája, hogy itt a 21-ik században, már nem a meztelenség, a szex, a polgárpukkasztó „botrány” az ami forradalmi. Ezek mind a jelen popkultúrájának részei, így redundánsak, üresek. Nicki Minaj hatalmas segge nem forradalmi, ahogy a Kanye West klipben („Famous”) szereplő meztelen híresség „look alike”-ok sem. Ami forradalmi az a józan ész, a reflexió, az egyenes beszéd vagy éppen a hit. Szegény katolikus egyház. Nála forradalmibb erőt ma nehéz elképzelni.

TGM a 888-al és a kortárs jobboldallal kapcsolatban (facebook-os válaszreakciójában) ott téved, hogy a 20-ik század és a 20-ik században leírt történelem perspektívájából próbálja megérteni azt. Ami felesleges, hiábavaló, mert a 20-ik század ma egyszerűen nem fontos, nem releváns. Nem vagyunk sem nihilisták, sem cinikus, reakciós machivaellisták. Vagy azok vagyunk. Mindegy.Ugyanis ezeknek az antagonizmusoknak akkor van jelentésük, ha a másik oldalon ott áll a „haladás”, egy pozitív utópia (mondjuk a kommunizmus) megvalósulásának történelmi lehetősége stb.

A koordináta-rendszer azonban egyszerűen elillant. Elnyelte az idő, a förtelmes 20-ik századdal együtt, ahol az európai ember megpróbálta a „történelem igazságát” és a ráció uralmát erővel kikényszeríteni. Ez volt a fasizmus és a szovjet „kommunizmus”. E két dolognál mélyebb megvetésre érdemes történelmi projektet nem tudok elképzelni.

A nagybetűs „eszméket” pedig elnyelte a „kapitalizmus” és a profi politika idea-piaca, arra használva őket, amire éppen kell.

TGM-nek igaza van abban, hogy ami számunkra, tőkejövedelemmel nem rendelkező, „munkaerejük eladásából” élőknek marad, az a józan ész, a gondolkodás és a reflexió képessége. Ezek istenadta dolgok, soha nem lehet felszámolni, elvenni őket. Az emberi állapot részei. Azonban e „képességek” a politika és a politikai cselekvők számára is adottak. Ez az a kortárs jobboldali szemlélet, amit itthon Lánczi András képvisel.

A gondolkodás és a reflexió nem azonos a „rációval”, az analitikus ésszel, a frontális kéreg egyeduralmával.A „ráció” és a ráció gőgje az, ami felszántotta a 20-ik századot. Bukása szerénységre int mindenkit.

A mai jobboldal szemszögéből a józan ész pragmatizmusa (szituatív gyakorlatiassága) áll szemben a kamuval, a hazuggal, az álszenttel, a status quo vak védelmével, a régimódi utópiával és mindenféle „izmussal”, vagy üres morális gőggel. Különös tekintettel a közkedvelt posztmodern, „jogvédő” liberalizmusra, ami a globális játszótéren tőkejövedelmet szerzők körében gyanúsan népszerű. Talán nem véletlenül.

A „kapitalizmus”, ma ismert nevén: piacgazdaság és problémáinak kritikus, reflexív kezelésére a jobboldalon nem azért van szükség, mert a belátható jövőben van alternatívája ennek modellnek, hanem mert a jelenben alkalmazkodni kell hozzá, adott esetben újra kell gondolni a politika és az állam szerepét, korrigálni kell, válságok esetén pedig védeni túlkapásaitól az állampolgárokat. A „kapitalizmus” valóban egy komplex, személytelen struktúrák és automatizmusok révén működő gazdasági rendszer, így „kritikája”, korrekciója józan ésszel túllép az elitekkel és tőkésekkel szembeni egypontnullás ellenszenven. A piacgazdaság tagadása azonban jelenleg ésszerűtlen, életidegen, ahogy Machiavelli számára ésszerűtlen lett volna a fejedelem hatalmának tagadása.

TGM szerint ez lehet „reakciós” megközelítés,valójában azonban józan pragmatizmus, „politikai realizmus”, amiben nincs semmi ördögtől való. Csupán véges, emberi. A történelmi kontextus korlátainak tudomásul vétele.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A franciáknak a Notre-Dame leégése kapcsán is a migránsok sorsa jut az eszükbe

A franciáknak a Notre-Dame leégése kapcsán is a migránsok sorsa jut az eszükbe

amerika, london, párizs

Beindultak az érzékenyítő órák Franciaországban, melyeken azt vetették össze, melyik a nagyobb tragédia, hogy a keresztény vallás ikonikus épülete majdnem megsemmisül, vagy hogy illegális bevándorlók a tengerbe fulladnak.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a húsvéthétfő legfontosabb hírei!

Obama és Clinton nem merték leírni azt, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán

Obama és Clinton nem merték leírni azt, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán

amerika, london, párizs

Az amerikai baloldal meghatározó arcai, a volt elnök és a volt külügyminiszter inkább csak azt írták, hogy "Húsvét-hívők" az áldozatok.

Székelyföld felszámolásával kampányol egy román az EP-választásokon

Bízzunk benne, hogy a románok már túljutottak azon, hogy ezzel sok szavazatot lehessen gyűjteni...

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A nyúl, aki megint mellényúl

A bevándorláspárti Juncker minden felelősség alól ki akar bújni

A bevándorláspárti Juncker minden felelősség alól ki akar bújni

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az európai parlamenti választások és annak kampányidőszakának legforróbb kérdése nem a bevándorlás, a terrorizmus és az iszlamizáció megfékezése, hanem az álhírek terjedésének megakadályozása lesz.

A 24.hu húsvétkor kezdett bele a kereszténygyalázásba

A szélsőségesen bevándorláspárti 24.hu a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvétkor érezte szükségét annak, hogy elkezdje gyalázni a világ legüldözöttebb vallásának követőit.

Iszlamisták követték el a húsvétvasárnapi támadásokat

Iszlamisták követték el a húsvétvasárnapi támadásokat

amerika, london, párizs

Habár a liberális mainstream média folyamatosan arról cikkezett, hogy mélyen húzódó társadalmi konfliktus osztják meg Srí Lankát, és ez állhat a húsvétvasárnap elkövetett terrortámadások hátterében, bebizonyosodott, hogy egy szélsőséges iszlamista csoport felelős a robbantásokért. A merényletben több mint 290 ember vesztette életét és legalább 500-an megsebesültek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére