Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Valahogy így kell menővé tenni a sörözést!

2018. június 6. 18:18

A Belvárosi Sörfesztivál megnyitóján jártunk, és nagyon tetszett, amit láttunk.

Június 6-10. között rendezik meg a második Belvárosi Sörfesztivált a Szabadság téren. Szerdán kora délután egy sörkóstolással egybekötött megnyitón vettünk részt.

A szervezőkkel maximálisan egyetértek abban, hogy a sörfogyasztást elfogadottabbá, nagyobb presztízsűvé kell tenni Magyarországon. Röviden úgy is fogalmazhatnánk, hogy menővé, szexivé kell tenni a sörözést egy országban, ahol a bor számít nívósnak.

Ilyenek a hivatalos poharak.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A szervezők: Kurucz Gergely és Kurucz Dániel, mellettük mikrofonnal Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, hozzánk legközelebb pedig Vásárhelyi István.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A magyar kézműves sörök erre a célra kiválóan alkalmasak, főleg akkor, ha egy ilyen rendezvényen találkozhatunk velük. A Belvárosi Sörfesztivál ingyenes, azonban 1490 forintért meg kell venni egy korsót, amibe kaphatunk sört. Ez szerintem korrekt filozófia, kevesebb így a szemét, nincs belépő, haza lehet vinni a poharat – igaz, elfogadható érv az is, hogy 1490 forint nem kevés egy pohárért. A poharakat egyébként magunk is elmoshatjuk, vannak erre a célra kihelyezett csapok, de egyes standoknál is megteszik nekünk ezt a szívességet.

Ez egy inkább lágerekhez, ivós sörökhöz való korsó, nem véletlenül választottam ezt.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Itt viszont két testesebb sörökhöz (IPA, Stout stb.) való korsót mosnak éppen.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A másik vitatható része a fesztiválnak a készpénzmenetesség. A szervezők szerint ez gyorsabbá teszi a fizetést, amiben van igazság, főleg, hogy érintős bankkártyával is lehet fizetni. Ettől még sorba kell állni a kártyáért, majd vissza is kell váltani, ez nem olyan jó móka.

Ha ezeken túllendültünk, máris elmerülhetünk a kínálatban. Összesen 200-nál is több sört lehet megkóstolni a fesztiválon, ez egészen elképesztő mennyiség. Zömében magyar sörökről van szó, de nagyobb világmárkák is jelen vannak. Gyenge Zsolttól megtudtuk, hogy húsznál is több kisüzemi magyar főzde vesz részt a rendezvényen, mellettük még a nagyobb magyar söröket is megtalálni. A magyar sörökön kívül cseh, belga és német sörök is kóstolhatóak, sőt akár ázsiai söröket is találni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Csapolás a Borsodinál. A Mester egész jóra sikerült, ettől függetlenül kicsit furcsa nekem a kézműves sörök között a Borsodi...

Fotó: Kozma Zsuzsi

A bevezető sörtúránkat a Borsodi standjánál kezdtük. Nem számítottam erre, nem is tartozik a kedvenceim közé a Borsodi, de még soha nem ittam Borsodi Mestert, itt volt az ideje megkóstolni. Hááát, a sima Borsodinál jobb, ez vitathatatlan, de maradjunk annyiban, van ennél jobb is ezen a sörfesztiválon. Ezután következett a Pilsner standja.

A Pilsneres kocsi, minden sörfesztiválon ott lesz idén, Óbudán már találkoztam vele pár hete.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Pilsner nagy kedvencem, most sem csalódtam benne. A három csapolási technika közül a "hladinkát" kaptuk, ilyenkor nagyjából a korsó fele hab, a másik fele sör, de a hab is szépen, lassan sörré válik, közben pedig védi a sörünket. Szeretem így, valóban végig friss marad a sör, bár a nyári melegben nekem a "na dvakrát" is tökéletes, nem kell sok hab, hamar lecsúszik a sör...

Most nem gyönyörű ez a korsó sör?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ezután kis kitérőként cidert ittunk, majd következett a Heineken pultja. Itt egy belga apátsági sört kóstolhattunk meg, az Affligemet. Ütős sör, ez is egy világos fajta, de nem az a könnyed ivósör, ezt érezni.

Néha belefér a cider is, megfelelő kísérettel, nem?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ezután újra magyar sörök következtek. Az Ital Magyarország standjánál a Rothbeer meggyes sörét kóstoltam meg. Nem vagyok oda a gyümölcsös sörökért, de vannak kivételek, ez is köztük van.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A First Beernél nemcsak ihattunk, de csapolhattunk is, amit természetesen kipróbáltam. Egy ipát csapoltam magamnak, amit aztán elégedetten fogyasztottam el.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Ennél lesznek többen is, de a mínusz valahányadik órában ez sem rossz!

Fotó: Kozma Zsuzsi

A túránk itt véget ért, a vezetést innen is köszönjük Vásárhelyi István sörgasztronómusnak. Ahogy láttam és hallottam őt beszélni a sörökről, kicsit úgy éreztem, hogy a példaképemmé kezd válni, a tökéletes szakmát láttam magam előtt. Sörözni és arról beszélni, hogy ez miért jó. A legjobb dolog a világon!

Fotó: Kozma Zsuzsi

Egész jól sikerült a csapolás, persze figyeltek erre a szakemberek!

Fotó: Kozma Zsuzsi

Zárásként még megkóstoltam a Rizmájer dinnyés sörét. Igen, dinnyés. Ez egy IPA egyébként, a színe nem is nagyon különbözik a többi felsőerjesztésű sörtől, viszont a dinnyés mellékíz egészen különlegessé teszi ezt a sört. Csak ajánlani tudom, egyáltalán nem édes, nem túl gyümölcsös, viszont kiváló ez a kis mellékíz.

Éppen "megszakértjük" a dinnyés sört.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Belvárosi Sörfesztivál még csak most kezdődik, de máris imádom! A héten még bármelyik nap kilátogathattok, remek program munka vagy vizsga után. Ugyan drágább, mint egy kocsmába beülni, de jobbak is a sörök, és egyébként is sokkal menőbb a szabad ég alatt inni.

Persze – ahogy az egyik standnál is nevetve elmondták – mindenki figyeljen a felelősségteljes alkoholfogyasztásra!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

csak neked, csak most

Ukrajnában eddig senkit sem ítéltek el a kárpátaljai magyarokat ért súlyos támadások miatt, pedig ismertek az elkövetők - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke. A kárpátaljai magyar politikus szerint a magyar ügyekben kettős mércét alkalmazó EU véget vethetne az ukrajnai magyarok elleni durva támadásoknak, ha rákényszerítené az európai értékek betartására Ukrajnát.

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére