Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
a kutya ugat
 
 
 
 

Üzenet a német kormánynak: a jegybank függetlensége smafu?

2016. április 12. 19:13

A monetáris politika függetlenségére régóta nagyon büszke Németország kormánya mostanában egyre gyakrabban üzenget az Európai Központi Banknak; a kormányzó német politikusoknak nem tetszik a Mario Draghi vezette intézmény stratégiája. A német jegybank elnökének kellett rendre utasítania Merkel embereit.

A német kormányt már a migrációs válság kezelése kapcsán is megvádolták azzal, hogy a nagytőke, a nagyvállalatok érdekeit nézi a szavazópolgárokéval szemben – hogy a bevándorlás kínálta olcsó munkaerő csábításának, a német vállalatok nyomásának enged, ahelyett hogy azokra a figyelmeztetésekre hallgatna, amelyek óva intették a határok korlátozások nélküli megnyitásától, a bevándorlók ellenőrzés nélküli beengedésétől és figyelmeztették az érkező nagy tömegek integrációjának nehézségeire. Most is józanító kritika érte Merkeléket, amiért a bankok érdekeit képviselik az egyszerű polgároké helyett. A hideg zuhany ezúttal onnan érkezett, ahonnan nem számítottak rá. Jens Weidmann, a német jegybank elnöke kelt ki Merkel pénzügyminisztere ellen, miután előbbi a sajtó nyilvánosságán keresztül üzengetett az Európai Központi Bank elnökének; Európában nagyon is szokatlan módon.

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter üzenete egyszerű: emeljetek kamatot, és fejezzétek be a kötvényvásárlást! Weidmann válasza sem sokkal bonyolultabb: az ECB az eurózónát alkotó országok kormányaitól független monetáris politikai intézmény, önálló, érvényes monetáris politikai célkitűzésekkel és ezek megvalósulását szolgáló stratégiával. Mint ilyen, nehezen viseli, ha az aktuálpolitikai haszonlesésből bárki megpróbálja befolyása alá vonni.

Schäuble azzal érvel, hogy nem tesznek jót a német bankoknak és a pénzüket a németországi bankokban tartóknak, hogy az ECB negatív kamatokat vezetett be az eurózónában. A pénzügyminiszter szerint a központi bank politikájának hatására a betétesek elvándorolnak Németországból, ráadásul az ECB által meghirdetett gazdaságélénkítő programot a radikális jobboldali, populista pártok (értsd: az AfD) is kritizálni kezdték, ezzel pedig tovább növelték a kormány számára már most is aggasztóan magas népszerűségüket. A populisták azzal riogatják a német szavazópolgárokat, hogy az eurózóna más országait vezető politikusok rossz döntéseinek árát velük fizetteti meg az ECB. Az AfD szerint Mario Draghi tehet arról, ha a németeknek alacsonyabb lesz a nyugdíja, ha a fiskális politikájában kálvinista szigort érvényesítő nép bankbetétei nem kamatoznak eléggé.

Weidmann viszont azt mondja, hogy a kormányban ülő kollégája a politikusoknál megszokott túlegyszerűsítés csapdájába esik, amikor csak a betétesek és a bankárok érdekeit nézi. A Bundesbank elnöke szerint

a vita nem fordít elég figyelmet a monetáris politika szélesebb markogazdasági hatásaira. Az emberek nem csak megtakarítók, hanem egyúttal alkalmazottak, adófizetők és adósok is, és mint ilyenek, hasznot húznak az alacsony banki kamatokból.

Az pedig, hogy a Merkel-kormány politikai kudarcaiért most megpróbálja Mario Draghi ECB-elnököt felelőssé tenni, elég kínos a német jegybank elnöke számára is.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke

Ráadásul a Merkel-kormány kritikája nagyon gyenge lábakon áll. Az euró bevezetéséből a legjobban Németország profitált, az európai adósságválság után a németek által a többi eurózónás tagországtól megkövetelt fiskális szigor pedig sehová sem vezetett (a németek nyakas ragaszkodása a nullás áht-mérleghez pedig oda vezetett, hogy évekkel el vannak maradva a szükséges infrastrukturális fejlesztésekkel, gazdasági teljesítményük pedig elég lagymatag). A valutaközösségen belül a defláció kialakulása egyre életszerűbb veszélyt jelent, ami ellen az ECB jelenlegi, mennyiségi ösztönzésen alapuló monetáris politikája jelentheti az egyetlen fegyvert Wiedmann szerint.

Az ECB pedig mindent megtesz, hogy a tetszhalott állapotban lévő euróövezeti gazdaságot felélessze. Éveken keresztül próbálkozott azzal, hogy az európai bankokba tőkét pumpáljon; mindhiába, hiszen a hitelintézetek a rendelkezésükre bocsátott tőkét sok mindenre fordították, csak arra nem, amiért anno létrejöttek. 2014-ben a negatív tartományban vitte le a bankközi kamatrátát, 2015-ben pedig végül úgy döntött, államkötvény-vásárlási programját is beindítja, ezzel is segítve az eurózónás országokat a talpra állásban. A várt siker elmaradt, ezért az ECB egyre nagyobb tételben volt kénytelen állampapírokat venni – ennél jobb ötlete ugyanis az elmúlt években egyetlen jegybanknak sem volt arra, hogyan indítsa újra a világválság során megfeneklett gazdaságokat, mint hogy alacsonyan tartja a kamatot és pénzt pumpál a gazdaságba. Nemrég a Mario Draghi vezette ECB egy újabb ötlettel is előállt: állampapírok mellett vállalati kötvényeket is venne, így közvetlenül a cégeknek adhatna pénzt, nem kellene arra várnia, hogy a kereskedelmi bankok végre hajlandóságot mutassanak erre.

Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke és Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója

Az ECB monetáris politikáját nem csak a Bundesbank, de az IMF is védelmébe vette a napokban. A Valutaalap szerint ugyan szűk határokon belül működnek csak a negatív kamatok, de szerintük ez végre rábírhatja a Schäuble által annyira féltett bankokat, hogy ellássák alapvető feladatukat, azaz hiteleket helyezzenek ki. A német pénzügyminiszter ráadásul épp annyira populista szólamokat penget, mint az általa kritizált AfD, amikor Draghitól számon kéri a negatív kamatok politikáját, hiszen a kereskedelmi bankok sehol nem terhelték rá a lakossági betétesekre a negatív kamatot, és az üzleti ügyfeleknél is ritkán alkalmazzák ezt.

Mindenesetre furcsa, hogy a Bundesbank függetlenségére évtizedeken át oly' büszke (és a jegybankok függetlenségét Európa szerte számon kérő) németek most a sajtón keresztül üzengetnek Frankfurtba, az ECB központjába, és azzal fenyegetik az eurózóna monetáris politikájáért felelős Mario Draghit, az unió egyik legbefolyásosabb politikusát, hogy bíróság elé citálják, ha tovább folytatja nekik nem tetsző stratégiáját. Meglehet, a német kormány kezdi elveszíteni valóságérzetét, és egyre mélyebbre menekül ábrándjai fekete erdejébe. Ezért azért is riasztó kilátás, hiszen Angela Merkel még mindig az unió egyik (másik) legbefolyásosabb politikusa, az ilyen titánok harcából pedig az egyszerű emberek sosem jönnek jól ki.

(Financial Times, Spiegel)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére