Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Ünnepelnek a horvátok

2018. október 8. 10:58

27 évvel ezelőtt vált ki Horvátország Jugoszláviából.

Horvátország legnagyobb nemzeti ünnepe október 8-a, azaz a függetlenség napja. Bár Horvátország már 1991. június 25-én kikiáltotta függetlenségét, az ország formálisan csak október 8-án vált ki Jugoszláviából, ezért ezen a napon ünneplik a horvátok függetlenségüket.

A 27 évvel ezelőtti dátum persze nem az első alkalom volt, amikor Horvátország független lett. A horvát államiság gyökere legalább olyan régi, mint a magyaré. 925-ben jött létre a Horvát Királyság, mely 1091-ig létezett, ekkor lépett perszonálunióra a Magyar Királysággal, miután Szent László király elfoglalta a területet. Ezt követően több mint 800 évig közös volt a magyar és a horvát történelem, olyan közös hősökkel, mint Zrínyi Miklós. Nem szabad persze elfelejteni a legcsúnyább sebet a két nép testvériségének testén, ez pedig Jellasics bán, valamint az ő harca a magyar sereg ellen az 1848/49-es szabadságharcban.

Idén a focivébének hála már volt mit ünnepelni Horvátországban.

Fotó: AFP

1918-ban az Osztrák-Magyar Monarchia és így a történelmi Magyarország is összeomlott. Horvátország azonban csöbörből vödörbe került, és Jugoszlávia (helyesebben 1918 és 1926 között Szerb-Horvát-Szlovén Királyság) része lett.

1941-ben – közel 900 év után – Horvátország újra független lett, létrejött a Független Horvát Állam nevű bábállam Ante Pavelic vezetésével. Ez tulajdonképpen az usztasa mozgalom által irányított ország volt, amely 1945-ig létezett, erős német befolyással. 1945 után ismét Jugoszlávia része lett Horvátország.

A horvátok újkori függetlenségüket 1991-ben kiáltották ki, ám az ország tényleges függetlenedéséhez egy véres háborún át vezetett az út. A délszláv háború egészen 2001-ig tartott, ám a szerbek és a horvátok 1995-ben békét kötöttek. Horvát szemszögből a háború legvéresebb eseménye Vukovár ostroma volt, a várost a szerbek körülvették és hónapokig ostromolták. Miután bevették a várost, többeket elhurcoltak és tömegsírba lőttek. A harcoknak magyar áldozatai is voltak.

A mai Horvátország első elnöke az a Franjo Tudjman volt, aki Ante Gotovina mellett a délszláv háború legnagyobb horvát háborús hőse volt. Tudjman és Gotovina vezették a Vihar hadműveletet, melynek során kiűzték a szerb csapatokat a horvát területekről. Tudjman az 1999-ben bekövetkezett haláláig elnökként vezette Horvátországot. Gotovina ellen később eljárás indult a szerb falvak felégetése miatt, ám a hágai Nemzetközi Törvényszék nem mondta ki, hogy háborús bűnös lenne, ettől még Szerbiában így tekintenek rá, míg Horvátországban ünnepelt hős.

Ante Gotovina

A 2000-es években gyorsan végbement az ország nyugati integrációja, Horvátország ma a NATO, az ENSZ és az EU tagja. Október 8-a 2001 óta nemzeti ünnep déli szomszédunknál.

A két nép és a két ország történelme közös. A horvát és a magyar nép között mindkét oldalon akadnak jogos történelmi sérelmek, azonban sokkal több az olyan pont a történelmünkben, ami a két nép barátságát erősíti. Ennek jegyében kívánunk boldog születésnapot a független Horvátországnak!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Bezzegrománia: tavaly naponta 600 román hagyta el a saját hazáját

Bezzegrománia: tavaly naponta 600 román hagyta el a saját hazáját

amerika, london, párizs

A vágyvezérelt baloldali újságírók hetente tolnak egy bezzegromániát, de általában elhallgatják, hogy az ország a társadalmi és a politikai csőd szélén táncol, a gazdasága romokban hever, a politikai vezetése pedig csupán Brüsszel és Washington helytartójaként működik.

Győzni kell az észtek ellen, hogy legyen miért számolgatni

Győzni kell az észtek ellen, hogy legyen miért számolgatni

hajrá, magyarok!

Hétfőn este Tallinnban lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája negyedik fordulójában.

"Ez a nemzedék gonosz nemzedék"

"Ez a nemzedék gonosz nemzedék"

szabad vasárnap

Tizenkét évvel ezelőtt, 2006. október 15-én verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárembert.

Kubatov Gábor: milliárdokat keresett az állam a Groupama Aréna felépítésén

Kubatov Gábor: milliárdokat keresett az állam a Groupama Aréna felépítésén

kétharmad

Gyakorlatilag ingyen felépült egy csodaszép és modern stadion. Ráadásul még pénzt is keresett a beruházásokon az állam - jelentette ki a Ferencváros elnöke.

Az EU javaslata a Frontex átalakításáról sérti a nemzeti szuverenitást

Az EU javaslata a Frontex átalakításáról sérti a nemzeti szuverenitást

kétharmad

Az Alapjogokért Központ megvizsgálta a Frontex átalakításáról és megerősítéséről szóló EU-javaslatot és megállapította, hogy ugyan a határvédelem megerősítése pozitív szándék, de a tervezetnek több olyan pontja van, amely sérti a nemzeti szuverenitást.

Milliárdos extraprofitra tettek szert a lakás-takarékpénztárak

Az állam hiába támogatja a lakás-takarékpénztár tulajdonosokat jelentős összeggel, a hozam nem náluk landol.

A legjobb dolog az elmúlt hétvégén: Erzsébet bevette Eger várát

A legjobb dolog az elmúlt hétvégén: Erzsébet bevette Eger várát

hajrá, magyarok!

Vidéki túrával folytatódik a meccsbeszámolók sorozata.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére