Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Üdv a baloldal legmélyebb bugyrából, Exarheiából!

2019. január 23. 16:00

Egyre több helyen üti fel a fejét a reakciós baloldal. Mao Ce-tung, Che Guevara, Fidel Castro mentegetése már nem elég a marxisták, a trockisták és az Antifa-szimpatizánsok számára. Mostanra odáig jutottunk, hogy a szélsőbaloldal a „szent cél” érdekében legitimálja az erőszakot. Amerikában, Európában és idehaza is. Képriport a marxisták, az anarchisták és az Antifa poklából, az athéni Exarheiából.

Forrás: CultureTrip

„A jobboldal mindig kihúz a csávából” – örök érvényű igazság, gyakorta igazolja a történelem. A tengerentúl épp Donald Trump, az Egyesült Államok és Jair Bolsonaro, Brazília elnöke „teszi helyre a dolgokat”. Európában a bevándorlásellenes erők próbálják visszatéríteni Európát a kereszténydemokrata irányba. Idehaza pedig Orbán Viktor oldja meg a balliberálisok által okozott károkat. Érthető módon mindez nem igazán tetszik a baloldalnak – legfőképp az anarchistáknak és az Antifa-szimpatizánsoknak.

Fotó: AFP

Mai napig szálka szemükben Donald Trump 2016-os diadala. Cirkuszolnak is rendesen az USA-ban: elharapódzó erőszak a tüntetéseken, rendőrattakok és még sorolhatnánk. De Németországban sincs minden rendben. Az Antifának először egy német kikötővárost, Hamburgot sikerült egy időre lesüllyesztenie a kőkorszak szintjére. Majd egy bevándorlásellenes képviselőt vertek félholtra a mozgalom tagjai. Nemrégiben pedig Magyarországon is feltűntek a szélsőbaloldali aktivisták és a szimbólumaik. „Hazai marxistáinkkal” eddig csak a sajtóban találkozhattunk. A decemberi, erőszakba torkolló demonstrációk azonban megmutatták: az erőszak sem tántoríthatja el őket abban, hogy alkotmányos rendszert döntsenek.

Fotó: AFP

A mai szélsőbaloldal minden bizonnyal „színesebb” mozgalom, mint az LMBTQ-mozgalom szivárványos zászlaja. Neomarxisták, trockisták, Antifa-szimpatizánsok, az ő keveredéseik és elhajlásaik alkotják a magot, s eddig leginkább Olaszországban és Görögországban találkozhattunk velük. A szélsőbaloldaliak számára nem léteznek határok. Jogrendről, jogállamról nem akarnak hallani, a karhatalmi szervezeteket pedig egyenesen gyűlölik. Ott van viszont a fejükben az anarchizmus, vagyis az úgynevezett uralomnélküliség. Ebben a káoszban minden kételyt kizáróan hisznek. Harminc évvel a Szovjetunió bukása után a szélsőbaloldal számára még mindig ott lebeg az utópia, az alulról szerveződő, testvéri alapon felépülő decentralizált társadalomkép, amit így vagy úgy, de létre kell hozni az igazságtalanságok eltörlése érdekében. A minta mindenesetre adott számukra: Saul Alinsky, Jean-Paul Sartre és Szrgya Popovics is ott figyel a könyvespolcukon.

Forrás: Facebook

„— Nézd, Angela! Minden, ami világít, az a tiéd lehet!

— De mi a helyzet az árnyékos helyekkel?

— Az ott az Exarheia. Oda sosem szabad elmenned!”

Akár ez a párbeszéd is elhangozhatott nemrég Athénban az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Angela Merkel közötti egyeztetéseken. Adódik a kérdés: miért kéne elkerülnie Németország első emberének a görög főváros egyik kerületét? A válasz egyszerű:

Mert ami a marxisták, az anarchisták és az Antifa számára paradicsom, az a jobboldal számára maga a pokol.”

Fotó: AFP

A kerület telis-tele van romos, „szétgraffitizett” épületekkel. Az erkélyeken anarchista zászlók „lobognak”. A falakat marxista héroszok „díszítik”. A legtöbb közterületen pedig ott „ragyognak” a vörös csillagok. Exarheiában napközben is tele vannak emberekkel az utcák. Félreértés azonban ne essék: nem a turisták lepték el a kerületet. A külföldiek ugyanis nem igazán akarnak idekeveredni. Bár Exarheia első benyomásra, főleg napközben „hangulatos” kis kerületnek tűnik a kávézókkal, a közösségi menzákkal, a közterekkel; de ha leszáll az est Exarheiában, akkor még egykönnyen a Hős utca is játszótérnek tűnhet.

Az éjjel pedig itt tényleg soha nem ér véget.”

Fotó: AFP

A helyi vendéglátóegységeket egytől egyig baloldaliak irányítják. Nincs kávézó, kocsma, étterem, ahol ne lógna legalább egy kép az 1973-as, katonai junta elleni lázadásokról. Negyvenhat évvel ezelőtt az amerikaiak által is támogatott elnyomó rendszerrel szemben itt lázadtak fel a diákok, s a munkások. A hatalom válaszul tankokkal hatolt be az Athéni Politechnikai Intézet épületébe. A végeredmény egy elképesztő vérontás és tisztogatás lett. A kerületben élők szerint miattuk bukott a katonai junta, bár erről mai napig nincs konszenzus sem a történészek között, sem pedig a görög közéletben. Abban viszont nagy az egyetértés, hogy Exarheia mára már fogalom, amely egyet jelent „az autoriter rendszerekkel szemben vallott ellenkultúrával és ellenállással”. És ezt meg is „ünneplik minden évben” – természetesen a maguk módján:

Erőszakba, vandálkodásba, garázdaságokba torkolló tüntetésekkel.”

Fotó: AFP

A baloldali atmoszféra egyébként már korábban is felütötte a fejét Exarheiában. A náci megszállás alatt itt volt az ellenállás egyik gócpontja. A 2008-as gazdasági világválság kirobbanásakor pedig szintén itt törtek ki a „leghevesebb lázadások”. Apropó: ugyanebben az esztendőben, Exarheiában lőtt le egy rendőr egy 15 éves fiút, Alexandrosz Grigoropuloszt. A sráccal állítólag egy gellert kapott lövedék végzett. Azóta minden évben, december 15-én erről is „megemlékeznek” a szélsőbaloldaliak – még mindig a „Still not loving police” címszó jegyében.

Forrás: CultureTrip

Exarheia nem csak a marxisták, az anarchisták és az Antifa-tagok bástyája. A romos, elhagyott épületekbe az idő múlásával beköltöztek az illegális bevándorlók; és ahogy az az ilyen környékeken elő szokott fordulni: megjelentek a drogkereskedők és a „herbálkárosultak” is. A szélsőbalosok tényleg nagyon odavannak a migránsokért. A mainstream média pedig ezt nagyon komálja. Ha be is merészkednek a kerületbe, szinte csak arról forgatnak riportot, hogy a „helyiek mennyire szolidárisak mindenkivel”. Persze, mint oly sok minden, ez is csak egy „szép mese habbal”. A görög anarchista ugyanis nem az a nyughatatlan típus. Amennyire tudja, „megtartóztatja magát” (ilyenkor mondjuk csak egy bombát dob az AFP hírügynökség athéni irodájára), a rendőrség pedig cserébe nem razziázik a kerületben. Csak akkor, ha nagyon muszáj.

Fotó: AFP

Azonban az esetek döntő többségében szó sincs „önkontrollról”. Főleg akkor, ha szélsőjobboldaliakról van szó. Exarheiától nem messze található a legidősebb görög futballklub, a Panathinaikosz (PAÓ) otthona, az Aposztolosz Nikolaidisz Stadion. Az egyik legsikeresebb focicsapat ultrái (Gate 13) a szélsőbaloldal felé húznak. Míg a városi rivális, a pireuszi Olimpiakosz fanatikusai (Gate 7) viszont a jobboldallal, illetve a szélsőjobboldallal (Arany Hajnal) szimpatizálnak. A két csapat összecsapása nem egy „hétköznapi derbi”. Egy politikai, társadalmi meccs is egyben, amit a legtöbbször a szurkolók nem tudnak benntartani a stadionokban. A Gate 13 ultráit gyakorta látjuk antifasiszta tüntetéseken. A Gate 7 viszont inkább az Arany Hajnal demonstrációin parolázik. Ha pedig eldurvul a helyzet: úgy végeznek egymással az utcán, mint hat évvel ezelőtt, amikor is egy antifasiszta rappert, Pavlosz Füszaszt a neonácik eltettek láb alól, cserébe az anarchista Népi Forradalmi Harcosok Erői likvidálták az Arany Hajnal tagjait.

Fotó: AFP

Béke talán csak egyszer köszöntött be Athén sötét felébe: Alexandrosz Grigoropulosz Olimpiakosz-szurkoló volt, de a PAÓ mégis kitett egy drapit a lelőtt fiatal emlékére. A szélsőbaloldali erőszak azonban láthatóan nem csökken: egyre több országban üti fel a fejét az Antifa. Görögországban mindenesetre most mással vannak elfoglalva. A hétvégén legalább százezren lehettek azon a tüntetésen Athénban, melynek apropója a macedón névvita volt. Alekszisz Ciprasz (Sziriza) a 27 éves vita végére akar pontot tenni azzal, hogy megállapodott Görögország északi szomszédjával a volt jugoszláv tagállam nevéről. Ahhoz, hogy Macedóniából hivatalosan is Észak-Macedónia legyen, csütörtökön kell döntenie az athéni parlamentnek. A görög kormány egy bizalmatlansági indítványt már túlélt a múlt héten, kérdés, hogy mi fog történni ezen a héten.

(A képeket szerkesztette: Kozma Zsuzsi)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

amerika, london, párizs

Bár továbbra is az ÖVP a legnépszerűbb párt Ausztriában, és még mindig az SPÖ a második, a három legnépszerűbb párt között már sokat csökkent a különbség, a tendencia pedig egyértelmű: az FPÖ erősödik, a többiek gyengülnek.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Timmermans Magyarországon

Máris kikezdték a bevándorláspártiak Trump legújabb intézkedését

Donald Trump a rendkívüli állapot kihirdetésével szeretné biztosítani a fal megépítését - a demokraták mindent megtesznek ez ellen.

Összevissza beszélt Timmermans és Tóth Bertalan a nácikkal való összefogásról

Összevissza beszélt Timmermans és Tóth Bertalan a nácikkal való összefogásról

kinyílott a pitypang

Az MSZP-kongresszuson nem derült ki, hogy mit is gondolnak az MSZP-ben erről a kérdésről, mert elhangzott minden és annak az ellenkezője is.

Novák Katalin alaposan helyretette a magyar családpolitika miatt sivalkodó svéd minisztert

Novák Katalin alaposan helyretette a magyar családpolitika miatt sivalkodó svéd minisztert

kétharmad

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyílt levélben válaszolt Annika Strandhall hazugságaira.

Újabb fronton ostromolja hazánkat Soros György

Újabb fronton ostromolja hazánkat Soros György

amerika, london, párizs

A spekuláns ezúttal a Budapest Folyamat keretében akar ránk erőszakolni egy bevándorlást ösztönző paktumot.

A japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte Donald Trumpot

A japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte Donald Trumpot

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök pénteken egy fehér házi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Abe Sinzó japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte őt az Észak-Koreával való párbeszédért és a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséért tett erőfeszítéseiért.

Rangadókkal folytatódik a világ legizgalmasabb bajnoksága

Rangadókkal folytatódik a világ legizgalmasabb bajnoksága

hajrá, magyarok!

A Fradi Debrecenbe, a Honvéd Miskolcra utazik az NB I. 21. fordulójában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére