Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Trump: "nem maradunk többé csöndben a kommunista elnyomással szemben"

2017. június 17. 11:28

MIAMI, 11:28

Donald Trump pénteken Miami kubai negyedébe is ellátogatott, ahol arról beszélt, hogy a karibi országnak szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásra van szüksége. Ahhoz pedig, hogy jobb amerikai-kubai viszony alakuljon ki, az emberi jogi helyzet javítását kell kitűznie Havannának. Az amerikai elnök beszédére nem sokkal később reagált a kubai kormány is, nyilatkozatukban elítélték az "ellenséges retorikát".

Donald Trump pénteken felvázolta új, elődjétől radikálisan eltérő Kuba-politikáját. Először reményét fejezte ki, hogy a karibi ország mihamarabb szabad ország lesz, majd nekiesett Barack Obama Kuba-víziójának.

Fotó: AFP

Trump szerint katasztrofális és elhibázott lépés volt az Obama-kormányzat részéről az, hogy egyoldalú megállapodást kötöttek Havannával. Az amerikai elnök ezért bejelentette, azonnali hatállyal törli e megállapodás egyes elemeit. Ezek közé tartoznak például az utazási és kereskedelmi könnyítések, melyek Trump szerint nem a kubai népet, hanem a havannai kormányt és a hadsereget gazdagították.

Az új amerikai elnök Kuba-politikájának alappillére az emberi jogi helyzet javítása lesz, Trump ehhez fogja majd kötni a gazdasági megállapodásokat.

Amíg ez, illetve a gazdasági szabadság "mértéke" nem javul a karibi országban, addig Washington érvényben fogja tartani a kubai kormány ellen hozott szankciókat. Az USA például ismét szigorítja a Kubába tartó turisták utazásának feltételeit, Washington pedig arra tesz kísérletet, hogy szabályozza: ne áramoljon túl sok amerikai valuta Kubába.

Trump szerint csakis így érhető el, hogy Washington – a havannai kormányzattal együtt, vagy anélkül – a kubai nép életkörülményeit javítsa.

Tiszteletben tartom a kubai szuverenitást, de nem fordítok hátat a kubai népnek"

– fogalmazott Trump, aki később elmondta: az USA kész új, a kubai nép érdekeit szolgáló megállapodást kötni Havannával.

Fotó: AFP
Az elnök beszédével egy időben a Fehér Ház leszögezte: a karibi ország elleni szankciók változatlanul érvényben vannak, az ENSZ szankció-enyhítő kezdeményezéseit pedig Washington meg fogja vétózni. A Fehér Ház mellett megszólalt az amerikai pénzügyi tárca is, amely leközölte az utazásokat és a pénzügyi tranzakciókat korlátozó szabályozásokat – melyek elvileg átmeneti időre lesznek érvényben. Végül a pénzügyminisztérium közölte azt is, hogy nemsokára nyilvánosságra hozzák azon kubai cégek listáját, melyekkel az amerikai vállalatok nem kereskedhetnek.
A havannai kormányzat természetesen nem örült Trump új Kuba-politikájának.

Legfrissebb közleményükben az áll, hogy az amerikai elnök "ellenséges retorikával" közelít Kuba felé, ám ők készen állnak arra, hogy Washingtonnal "tiszteletteljes párbeszédet" folytassanak. Mint írták:

Kuba folytatni akarja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal számos területen. Az eltelt két év megmutatta, hogy a két ország képes együttműködni és egymás mellett létezni civilizált módon."

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

amerika, london, párizs

A 28 éves illegális migráns azt hazudta, a Grenfell toronyban lakott, amikor feltámadt az épületben a tűz. Több milliós segélyt nyúlt le így az államtól, és most ezért börtönbe fog kerülni.

Baloldali tüntetéskultúra

Baloldali tüntetéskultúra

kétharmad

Azért van annak egy diszkrét bája, amikor Gyurcsány Ferenc hívja tüntetésre az embereket és ő ordibál a tömegnek, hogy "addig nem lehet megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszerítik Orbán Viktort."

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A DK kormányváltásra készül

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Tovább aprózódik a bukott Jobbik

Nem mondott nemet a Soros-Sargentini-jelentésre a kamunéppárt, ezt pedig nem vette be a Jobbik zuglói szervezetének gyomra: feloszlottak, és utoljára még egy kőkemény kritikát is megfogalmaztak a párt irányába.

Gyurcsány nagy kormánybuktatása vidéken is kifulladt

Szegeden is épp olyan sikeres volt a nagy kormánybuktató akciója Gyurcsány Ferencnek, mint Budapesten. Azaz még idő előtt kifulladt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére