Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Trump és a demokrácia miatt aggódik Soros György

2016. december 30. 14:28

Ismét a demokráciát és a kapitalizmust félti az amerikai milliárdos.

A nyílt társadalmak válságban vannak, miközben a különböző zárt társadalmak - a diktatúráktól a különböző maffiaállamokig - fénykorukat élik. Ennek oka, hogy a demokratikusan választott vezetők nem tudtak megfelelni a választók jogos elvárásainak, akik így kiábrándultak a demokráciából és a kapitalizmusból — így kezdi hosszan tartó siránkozását legújabb írásában Soros György.

Fotó: AFP

Az amerikai milliárdos a jelenkori történelmet "fájdalmasnak" érzi, szerinte "az elit ellopta az emberek demokráciáját." A Szovjetunió felbomlása után — írja — az USA maradt az egyetlen szuperhatalom, amely a szabad piac és a demokratikus elvek mellett tette le a voksát. Újabb lendületet vett a globalizáció, amelynek szószólói azt hirdették, hogy csökkenteni fogja a különbségeket, hiszen a nyertesek kompenzálják a veszteseket.

A valóságban azonban a nyertesek csak nagy ritkán, vagy egyáltalán nem kárpótolják a veszteseket. Így aztán a globalizáció egyik legfőbb következménye, hogy nem csökkentette, hanem épp ellenkezőleg: növelte a különbségeket a szegények és a gazdagok között. Ennek köszönhetően alakult ki — Soros szerint — egy társadalmi elégedetlenség, amelyet a demokrácia ellenségei kihasználtak.

Soros az Európai Uniót is hibáztatja

Bár kezdetekben az Unió lelkes támogatója volt, mára valami nagyon "csúnyán félrement". A 2008-as válság után az "egyenlők" önkéntes kapcsolata átalakult. Hitelezők és adósok lettek, ahol utóbbiak nehezen tudták teljesíteni a kötelezettségeiket, míg előbbiek diktálták a feltételeket. Ez a kapcsolat már nem volt sem önkéntes, sem egyenlő.

Soros a németekre is haragszik. Úgy látja, hogy a válság után Európában hegemón hatalommá vált ország nem tudott felnőni a vezető állam szerepéhez. Összehasonlításképpen: míg az Amerikai Egyesült Államok a II. világháborút követően a Marshall-tervvel segítette Európa fejlődését, addig 2008 után Németország egy olyan megszorító csomagot dolgozott ki, amely csak és kizárólag saját, szűkkörű érdekeit szolgálta ki.

Újraegyesítése előtt Németország az európai integráció egyik motorja volt. De az újraegyesítés nagyon drágának bizonyult és a Lehman Brothers összeomlása után a németeknek már nem volt elég pénze arra, hogy további kötelezettségeket vállaljanak. Angela Merkel jól mérte fel a választói igényeket, amikor azt mondta, hogy minden állam vállalja saját magáért a felelősséget. Soros szerint ez volt az első lépés a dezintegráció felé.

Az eurózóna működési zavarai, az uniós intézmények bonyolultsága és változásra való képtelensége, az unió ellenes mozgalmak felemelkedése mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek elidegenedtek az uniótól. Ezeket a folyamatokat erősítette a Brexit, Donald Trump megválasztása és az alkotmányos reformok elutasítása Olaszországban.

Donald Trump, a diktátor

A demokrácia tehát válságban van. Még a világ vezető demokráciájában, az Egyesült Államokban is egy olyan embert választottak meg elnöknek, aki "szélhámos és leendő diktátor". Megválasztása után ugyan finomított a megnyilvánulásain, de sem a viselkedésén, sem a tanácsadóin nem változtatott. Kormánya nyugdíjazott tábornokokból és alkalmatlan szélsőségesekből áll.

Soros azonban bízik az amerikai demokráciában, és abban, hogy képes lesz megakadályozni, hogy Trump egy igazi diktátorrá váljon. Emiatt azonban az Egyesült Államok képtelen lesz megvédeni a demokráciát világszerte, hiszen túlságosan lekötik majd saját, belső harcai.

Soros "különösen aggódik" az Európai Unió jövője miatt, amely egyre inkább Vlagyimir Putyin befolyása alá kerül. Az orosz elnök megérezte, hogy az általa vezetett "zárt társadalom" gyenge: hiába képes a természeti erőforrások kiaknázására, képtelen a gazdasági növekedésre. Putyin fenyegetőnek érezte a "színes forradalmakat" Ukrajnában és Grúziában, ezért elsőként a közösségi médiát vonta ellenőrzés alá. Aztán arra használta, hogy különböző álhírekkel etesse a választókat. Soros szerint így választatta meg Trumpot is.

Ugyanez várható 2017-ben Hollandiában, Németországban és Olaszországban is. Franciaországban a két esélyes jelölt alig várja, hogy "kielégítse az orosz elnököt." Bármelyikük is nyer, Putyin dominanciája Európában kész tény lesz.

A hosszas rinyálást Soros azzal zárja, hogy reméli az uniós polgárok észreveszik, hogy veszélybe került eddig megszokott életmódjuk és azok az értékek, amelyre az Európai Unió épült. A gazdasági növekedés lelassulása és a menekültválság miatt az unió az összeomlás szélén áll. Soros szerint az egész folyamat nagyon hasonló a Szovjetunió 1990-es felbomlásához. Azoknak, akik még hisznek az Unióban, most össze kell fogniuk és meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

kétharmad

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöksége idején még feltűnően udvarolt az akkori macedón kormányfőnek, Nikola Gruevszkinek, aki a napokban kért menedékjogot Magyarországon. A DK elnöke most közönséges bűnözőként beszél a politikusról, aki a hírek szerint számos kényes dolgot tudhat Gyurcsány üzleti birodalmának balkáni nyomulásáról.

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

kinyílott a pitypang

Az ELTE már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett, a kormányellenes propaganda beszőtte magát az órák tematikái közé is. Nincs olyan nap, amikor ne hangzana el a "diktatúra" vagy a "rezsim" miatti sivalkodás. Ez lett a BTK.

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

amerika, london, párizs

Az amerikai határ felé tartó 7-10 ezer fős migránskaraván tagjai egymás után ismerik be, hogy igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak.

Trump kiáll az üldözött keresztény nő mellett

Donald Trump csütörtökön arról egyeztetett, hogy Asia Bibi menedékjogot kapjon az Egyesült Államokban.

Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

ökojobb

Horváth Iván erdőmérnököt, a Pro Silva Hungaria elnökét kérdeztük arról, hogy miért van egyre több erdőtűz a Földön, valamint tényleg pusztítóbbak-e a tüzek most, mint egykor voltak. Arra is választ kaptunk, hogy Magyarország mennyire van veszélyben.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Dzsudzsák: nagyon rossz volt a tévén át nézni a válogatottat

Dzsudzsák Balázs a csütörtök esti, észtek elleni mérkőzésen két hónap után ismét pályára léphetett a válogatottban.

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

amerika, london, párizs

A párizsi fellebbviteli bíróság csütörtökön elrendelte Tariq Ramadan, az egyik legismertebb iszlámszakértő rendőri felügyelet melletti szabadlábra helyezését. A muzulmán teológus, akit két nő nemi erőszakkal vádolt meg, februárban került előzetes letartóztatásba.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére