Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Trump és a demokrácia miatt aggódik Soros György

2016. december 30. 14:28

Ismét a demokráciát és a kapitalizmust félti az amerikai milliárdos.

A nyílt társadalmak válságban vannak, miközben a különböző zárt társadalmak - a diktatúráktól a különböző maffiaállamokig - fénykorukat élik. Ennek oka, hogy a demokratikusan választott vezetők nem tudtak megfelelni a választók jogos elvárásainak, akik így kiábrándultak a demokráciából és a kapitalizmusból — így kezdi hosszan tartó siránkozását legújabb írásában Soros György.

Fotó: AFP

Az amerikai milliárdos a jelenkori történelmet "fájdalmasnak" érzi, szerinte "az elit ellopta az emberek demokráciáját." A Szovjetunió felbomlása után — írja — az USA maradt az egyetlen szuperhatalom, amely a szabad piac és a demokratikus elvek mellett tette le a voksát. Újabb lendületet vett a globalizáció, amelynek szószólói azt hirdették, hogy csökkenteni fogja a különbségeket, hiszen a nyertesek kompenzálják a veszteseket.

A valóságban azonban a nyertesek csak nagy ritkán, vagy egyáltalán nem kárpótolják a veszteseket. Így aztán a globalizáció egyik legfőbb következménye, hogy nem csökkentette, hanem épp ellenkezőleg: növelte a különbségeket a szegények és a gazdagok között. Ennek köszönhetően alakult ki — Soros szerint — egy társadalmi elégedetlenség, amelyet a demokrácia ellenségei kihasználtak.

Soros az Európai Uniót is hibáztatja

Bár kezdetekben az Unió lelkes támogatója volt, mára valami nagyon "csúnyán félrement". A 2008-as válság után az "egyenlők" önkéntes kapcsolata átalakult. Hitelezők és adósok lettek, ahol utóbbiak nehezen tudták teljesíteni a kötelezettségeiket, míg előbbiek diktálták a feltételeket. Ez a kapcsolat már nem volt sem önkéntes, sem egyenlő.

Soros a németekre is haragszik. Úgy látja, hogy a válság után Európában hegemón hatalommá vált ország nem tudott felnőni a vezető állam szerepéhez. Összehasonlításképpen: míg az Amerikai Egyesült Államok a II. világháborút követően a Marshall-tervvel segítette Európa fejlődését, addig 2008 után Németország egy olyan megszorító csomagot dolgozott ki, amely csak és kizárólag saját, szűkkörű érdekeit szolgálta ki.

Újraegyesítése előtt Németország az európai integráció egyik motorja volt. De az újraegyesítés nagyon drágának bizonyult és a Lehman Brothers összeomlása után a németeknek már nem volt elég pénze arra, hogy további kötelezettségeket vállaljanak. Angela Merkel jól mérte fel a választói igényeket, amikor azt mondta, hogy minden állam vállalja saját magáért a felelősséget. Soros szerint ez volt az első lépés a dezintegráció felé.

Az eurózóna működési zavarai, az uniós intézmények bonyolultsága és változásra való képtelensége, az unió ellenes mozgalmak felemelkedése mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek elidegenedtek az uniótól. Ezeket a folyamatokat erősítette a Brexit, Donald Trump megválasztása és az alkotmányos reformok elutasítása Olaszországban.

Donald Trump, a diktátor

A demokrácia tehát válságban van. Még a világ vezető demokráciájában, az Egyesült Államokban is egy olyan embert választottak meg elnöknek, aki "szélhámos és leendő diktátor". Megválasztása után ugyan finomított a megnyilvánulásain, de sem a viselkedésén, sem a tanácsadóin nem változtatott. Kormánya nyugdíjazott tábornokokból és alkalmatlan szélsőségesekből áll.

Soros azonban bízik az amerikai demokráciában, és abban, hogy képes lesz megakadályozni, hogy Trump egy igazi diktátorrá váljon. Emiatt azonban az Egyesült Államok képtelen lesz megvédeni a demokráciát világszerte, hiszen túlságosan lekötik majd saját, belső harcai.

Soros "különösen aggódik" az Európai Unió jövője miatt, amely egyre inkább Vlagyimir Putyin befolyása alá kerül. Az orosz elnök megérezte, hogy az általa vezetett "zárt társadalom" gyenge: hiába képes a természeti erőforrások kiaknázására, képtelen a gazdasági növekedésre. Putyin fenyegetőnek érezte a "színes forradalmakat" Ukrajnában és Grúziában, ezért elsőként a közösségi médiát vonta ellenőrzés alá. Aztán arra használta, hogy különböző álhírekkel etesse a választókat. Soros szerint így választatta meg Trumpot is.

Ugyanez várható 2017-ben Hollandiában, Németországban és Olaszországban is. Franciaországban a két esélyes jelölt alig várja, hogy "kielégítse az orosz elnököt." Bármelyikük is nyer, Putyin dominanciája Európában kész tény lesz.

A hosszas rinyálást Soros azzal zárja, hogy reméli az uniós polgárok észreveszik, hogy veszélybe került eddig megszokott életmódjuk és azok az értékek, amelyre az Európai Unió épült. A gazdasági növekedés lelassulása és a menekültválság miatt az unió az összeomlás szélén áll. Soros szerint az egész folyamat nagyon hasonló a Szovjetunió 1990-es felbomlásához. Azoknak, akik még hisznek az Unióban, most össze kell fogniuk és meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

hajrá, magyarok!

A napokban sokat foglalkoztunk Dzsudzsák Balázzsal és a legújabb klubváltásával. A focista levélben mondta el véleményét a körülötte zajló felhajtásról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére