Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Trudeau, a liberálisok ikonja semmitől sem riad vissza, hogy hatalmon maradjon

2019. március 1. 12:10

Áll a bál Justin Trudeau kanadai liberális miniszterelnök körül. A politikust érintő ügyben nemrég a korábbi kanadai legfőbb ügyészt hallgatták ki, aki szerint Trudeau nyomást gyakorolt rá, hogy ejtse a vesztegetési vádakat egy quebeci cég ellen. Az eset azért volt fontos Trudeau számára, mert a megvádolt cégnek pont az ő választókerületében volt a székhelye.

Jody Wilson-Raybould korábbi igazságügyi minisztert és legfőbb ügyészt szerdán hallgatta meg a kanadai parlament igazságügyi bizottsága. A jogász a meghallgatáson robbantotta a bombát: Wilson-Raybould szerint több vezető pozícióban levő liberális politikus nyomást próbált gyakorolni rá annak érdekében, hogy ejtse a vádakat az SNC-Lavalin nevű cég ellen, amely vesztegetéssel jutott megrendelőkhöz Líbia területén. A korábbi legfőbb ügyész szerint számos burkolt fenyegetést kapott, valamint Trudeau személyesen is megpróbálta leállíttatni az eljárásokat. A kanadai miniszterelnök azt kérte, hogy a súlyosabb büntetések helyett az érintettekre csak kisebb pénzbüntetések kiszabását indítványozza az ügyészség, valamint azt szerette volna elérni, hogy az ügyet csak ősszel, október után, tehát a következő szövetségi választásokat követően vegyék elő.

Wilson-Raybould bizottsági meghallgatása 2019. február 27-én.

Fotó: AFP

Számos kormánytag következetesen és tartósan azt próbálta elérni, hogy politikailag be tudjon avatkozni az ügyészi munkámba, amelyet Kanada legfőbb ügyészeként végeztem"

– nyilatkozta az igazságügyi bizottság előtt Wilson-Raybould, hozzátéve, hogy ez egy jogsértő gyakorlat volt.

A miniszterelnökre vonatkozó állítások szerint Trudeau azt hozta fel, hogy a vesztegetési ügy számos munkahelyet megszűnéssel fenyeget Quebec környékén. Ez valóban így van, ugyanis a cég közölte, hogy amennyiben vádat emelnek ellenük az előző menedzsment által elkövetett bűncselekmények miatt, akkor a cég elhagyja Kanadát. Az SNC-Lavalin egyébként mérnöki, tervezési munkákat végez, több ezer alkalmazottja van. Trudeau arra kérte a korábbi legfőbb ügyészt, hogy "segítse ki" őt ebben a helyzetben. Érdemes megemlíteni, hogy a kanadai miniszterelnök nemcsak az állások miatt aggódott, hanem amiatt is, hogy a cég esetleges külföldre költözése pont az ő választókörzetét érintené a leghátrányosabban.

Összesen 10 telefonhívásra és 10 személyes találkozóra került sor, ahol Trudeau és elvtársai azt kérték, hogy az ügyészség legyen elnézőbb a céggel. A legfontosabb kérés az volt, hogy az egész ügyet alakítsa úgy a legfőbb ügyész, hogy csak az októberi szövetségi választások után hozzanak döntést a vádemelés kérdésében. A Wilson-Raybould a minisztériumi stábjával konzultálva arra jutott, hogy nem engedhetnek a zsarolásnak, azonnal el kell indítani a bírósági procedúrát.

Wilson-Raybould elmondta, ellenállt a nyomásnak, de szerinte ez vezetett ahhoz, hogy tulajdonképpen "lefokozzák" és a veteránok ügyeiért felelős miniszteri tárcát kapja meg az igazságügy helyett. Innen, tiltakozásul a döntés ellen, február 12-én önként távozott.

Kanadában hagyományosan az igazságügyi minisztériumot vezető miniszter egyben a legfőbb ügyész is. Jelenleg ezt a posztot David Lametti tölti be 2019. január 14-e óta, aki Jody Wilson-Raybouldot váltotta.

A parlament igazságügyi bizottsága előtt elmondott vallomása szerint Bill Morneau pénzügyminiszter, Justin Trudeau miniszterelnök, Michael Wernick, a Privy Council (Tanácsadó Bizottság) titkára, Ben Chin, a pénzügyminiszter kabinetfőnöke, Gerry Butts, a miniszterelnök nemrég lemondott főtitkára mind közvetlenül vagy közvetve nyomást gyakoroltak az igazságügyi minisztériumra, és ezt a regnáló politikai párt érdekeit szem előtt tartva tették – írja az érintettekről a Kanadai Magyar Hírlap.

A nyomásgyakorlás összesen négy hónapon keresztül folyt. Az ügyben felmerült, hogy Trudeau nemcsak a főügyész, hanem a sajtó munkájába is beavatkozik. Wilson-Raybould vallomása szerint olyan ötlet is érkezett a kanadai Miniszterelnöki Hivatalból, hogy ha a miniszter végül beleegyezik a vádemelés elhalasztásába, akkor a kormány szerezhetne számos “barátságos” közírót, akik majd támogató publicisztikákat írnak a különböző lapokba.

A botrány hatására a kanadai konzervatívok felszólították Trudeau-t, hogy mondjon le.

Felháborított, hogy a történet szerint helytelenül, sőt illegálisan nyomást helyeztek rá a legmagasabb szintekről – mondta a korábbi legfőbb ügyész által elmondottakról Andrew Scheer, a kanadai konzervatívok vezetője.

Trudeau azzal hárította el a lemondást, hogy ő minden esetben "megfelelően és professzionálisan" végezte a munkáját.

A választásokhoz közeledve robbant a botrány

Arról, hogy a legfőbb ügyészt politikai nyomásgyakorlás által akarta befolyásolni a kanadai kormányzat legfelsőbb köre, a Globe and Mail című kanadai lap írt először februárban. A botrány időzítése nem jön jól a Trudeau vezette liberálisoknak, ugyanis az eset még hónapokig terítéken fog maradni, és októberben szövetségi választások lesznek.

Az SNC-Lavalin a vádak szerint összesen 48 millió dollárral kent meg líbiai politikusokat és hatósági személyeket 2001 és 2011 között. A gyakorlatnak az vetett véget, hogy a nagyhatalmak líbiai beavatkozása nyomán megbukott, majd meghalt Moammer Kadhafi líbiai diktátor. A céget azzal is megvádolták, hogy líbiai cégekkel együttműködve sikkasztottak el 130 millió dollárt.

Az eset kapcsán elképzelhető, hogy még jóval a választások előtt megbukik Trudeau. A botrányt kirobbantó Globe and Mail, amely szintén inkább a liberálisokhoz húz, azt javasolta, hogy a kanadai parlament alsóházában nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt a konzervatívok. Aligha hihető, hogy ez nekik eddig nem jutott eszükbe. A kérdés csak az, hogy a botrány ellenére milyen a támogatottsága saját pártján belül Trudeau-nak.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A rendőrség szerint rövidzárlat okozta a tüzet a Notre-Dame-ban

A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetőjének véleménye szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet.

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

amerika, london, párizs

A Belga Állambiztonsági Szolgálat (VSSE) bejelentése szerint már száz fölé emelkedett az országban azoknak a szélsőségesen radikális iszlamista eszméket valló szalafista csoportoknak a száma, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősülnek. A radikális iszlamizmus brüsszeli megerősödése Belgium és az EU terrorellenes erőfeszítéseinek a kudarcát jelenti.

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

amerika, london, párizs

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel Essen városában lángoltak az autók, személyi sérülés nem történt.

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

amerika, london, párizs

Végleg kipukkadt a liberálisok álhír-buborékja: William Barr sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy akár Donald Trump, akár más amerikai állampolgár összejátszott volna az oroszokkal az elnökválasztással kapcsolatban.

Egy svéd imám azt akarja, hogy a kormány segítse a visszatérő terroristák integrációját

Kashif Virk imám szerint az Iszlám Állam volt harcosainak csak a megfelelő iszlámra van szükségük az integrációhoz, szerinte ugyanis az egykori terroristák simán élhetnek újra normális életet akár Svédországban is.

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

ökojobb

Egy tanulmány részletesen foglalkozott azzal, hogy vajon az elektromos autók tényleg annyival zöldebbek-e, mint amennyire promózzák azokat. Arra jutottak, hogy nem biztos, és még az is lehet, hogy a sokat szidott dízelek kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

Bajban vannak az európai liberálisok

Bajban vannak az európai liberálisok

amerika, london, párizs

Tovább dagad a pártfinanszírozási botrány Brüsszelben, a bevándorláspárti liberálisok még most sem tudnak elszámolni a multiktól kapott támogatásokkal.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére