Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Tovább gyűrűzik az igazi oroszbotrány, ami Clintonékat érinti

2018. február 9. 13:10

WASHINGTON, 13:10

Az amerikai politikában az örök mumust az oroszok jelentik, úgy tűnik azonban, az "ördöggel" pont, hogy nem Trump paktált le, hanem a demokraták, a Uranium One-biznisz keretében. Most új fejlemények láttak napvilágot.

Az ügyről részletesen beszámoltunk már korábban a 888.hu-n, úgyhogy most csak egy rövid összefoglalóban teszünk említést az előzményekről.

Hillary Clinton még külügyminiszterként engedélyezte, hogy a Roszatom orosz állami vállalat 20 százalékos részesedést vásároljon a Uranium One nevű kanadai cégben, melynek az Egyesült Államokban is vannak bányái, és amely az amerikai uránszükséglet egyötödét fedezi. Az ügyletnek köszönhetően a Clinton Foundation 145 millió dolláros (38 milliárd forint) bevételre tett szert.

Képünk pusztán illusztráció.

Fotó: AFP

Az alapítvány ráadásul eleinte a fent említett pénzösszeg eredetét sem tüntette fel, még Obama elnök kikötése ellenére sem. Úgy tűnik, hogy ez azonban felszínes utasítás lehetett, Obama adminisztrációja ugyanis később azzal védte be Clintonékat, hogy az „ügyletnek nincs nemzetbiztonsági kockázata”.

Szerdán most egy FBI-informátor, bizonyos Douglas Campbell osztott meg új információkat az egész bizniszről a Szenátus igazságügyi bizottságával, amelyet a The Hill szerzett meg.

Ő úgy értesült az oroszoktól, hogy Moszkva az amerikai APCO Worldwide lobbicéget kereste meg ajánlatával, mert ez a szervezet kellő befolyással bírt az Obama-adminisztrációra, egészen pontosan Hillary Clintonra. Elmondta, az orosz képviselők abban bíztak, hogy az APCO által kapott, évi 3 millió dollárra rúgó orosz támogatásból megvásárolhatják a Clinton Global Initiative támogatását.

Az elvárás az volt az APCO-val szemben, hogy térítésmentesen segítséget nyújtson a Clinton Global Initiative számára a megfelelő körülmények előteremtéséhez, hogy az Obama-adminisztráció gond nélkül rábólintson az Uranium One-ra és az amerikai-orosz nukleáris együttműködési megállapodásra.

Az APCO munkatársai a The Hillnek tagadták, hogy valaha is bármi közük lett volna a Uranium One-bizniszhez, és „mindössze” abban segédkeztek, hogy Oroszország kedvezőbb helyzetbe kerüljön a nukleáris üzemanyag-szerződésekért folytatott versenyben az USA-n belül.

A Clinton-szervezet szóvivője, Nick Merrill pedig gyakorlatilag az egybites érvrendszert érvényesítve úgy reagált, hogy Campbell vallomásával csak a Trump elnököt érintő vizsgálatokról akarják elvonni a figyelmet (amire épkézláb bizonyítékok még mindig nincsenek).

A Demokrata Párt nem meglepő módon azzal állt elő, hogy Campbell megbízhatatlan szemtanú, és Clintonnak semmi köze nem volt semmilyen illegális ügylethez. Beszédes azonban, hogy Campbell 2009 és 2014 között szerzett információit az FBI azért mégiscsak értékesnek találta annyira, hogy 2016-ban egy 50 000 dolláros csekket adtak neki.

Mint ahogy azt Campbell mondta, többször is elismételte aggodalmait az FBI-nak, de rendre azt a választ kapta, hogy az ügy politikai természetű.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szijjártó: "mi nem fogjuk hagyni, hogy illegális bevándorlók érkezzenek Európába"

Migrációs hátterű terrortámadás történt pénteken Franciaországban - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

24 órán át erőszakoltak fiatalkorú lányokat a migránsok Spanyolországban

24 órán át erőszakoltak fiatalkorú lányokat a migránsok Spanyolországban

amerika, london, párizs

Spanyolországban történt a döbbenetes eset, az Algériából származó migránsokat a héten tartóztatták le.

12 ezer veszélyes radikálist tartanak nyilván Franciaországban

12 ezer veszélyes radikálist tartanak nyilván Franciaországban

amerika, london, párizs

Mintegy 12 ezer veszélyes radikális embert tartanak nyilván a francia hatóságok - mondta Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán az előző napi túszdrámával kapcsolatban.

Budapest az e-sport fővárosa

Életünk jelentős, és egyre nagyobb részét töltjük online: hálózatfüggő a munkánk, neten tartunk kapcsolatot, intézzük ügyeinket. Így
természetes, hogy a kikapcsolódást is ezen a platformon keressük. Ez felértékeli az e-sport jelentőségét, amely a legnagyobb ütemben fejlődő sporttevékenység. Drasztikusan nő a piacban lehetőséget látó vállalatok száma, ezáltal a szektor jelentős gazdasági hatással is bír. Talán ennek köszönhető, hogy idén márciusban Magyarország megrendezi első nemzetközi e-sport tornáját. A V4 FutureSportsFestivalt az Egymillióan a magyar esportért Egyesület szervezésében követhetjük nyomon.

Juncker kiborult, belengette a távozását

Juncker kiborult, belengette a távozását

amerika, london, párizs

Nagyon komolyan elkezdett rezegni a léc az Európai Bizottság elnöke alatt, brüsszeli források szerint Juncker dühöng a kabinetfőnöke körül kirobbant botrány miatt.

Megálljt parancsolt Trump a transznemű lobbinak

Megálljt parancsolt Trump a transznemű lobbinak

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök erősen korlátozta a transzneműek szolgálatát a hadseregben.

Volt jobbikos képviselő: a Jobbik pálfordulása segíti a Fidesz kormányra kerülését

Volt jobbikos képviselő: a Jobbik pálfordulása segíti a Fidesz kormányra kerülését

spring is coming

Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő szerdai beismerő interjúja, miszerint a 2010 előtti retorikájukban hazudtak szavazóiknak arról, hogy valójában mit képviselnek, igencsak nagy felháborodást keltett még a saját köreikben is.

Varga Mihály: nem kell sietni az euróval

Amíg nem közelítünk az eurót használó országok gazdasági teljesítményének átlagához, vagy a német gazdaság teljesítményéhez, addig nem kell erőltetni az euró bevezetését - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szombati Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére