Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

"Totus tuus" - negyven éve választották pápává Szent II. János Pált

2018. október 16. 22:00

A Karol Wojtyla néven született lengyel bíboros negyven esztendeje ezen a napon, 1978. október 16-án lett Krisztus földi helytartója.

Szent II. János Pál pápa minden bizonnyal a valaha élt legismertebb egyházfő. 1978. október 16-tól haláláig (2005. április 2-ig), tehát majdnem 27 évig foglalta el Szent Péter székét. Pontifikátusa a történelemben a harmadik leghosszabb, csak Szent Péter és IX. Piusz volt nála több évig Róma püspöke. Pápai jelmondata "Totus tuus" (Egészen a tiéd).

A Karol Wojtyla néven született későbbi II. János Pál egyike a legnagyobb hatást kifejtő katolikus pápáknak, ő vezette át Krisztus egyházát a 21. századba. Jó érzékkel ismerte fel, hogy a kor sajátosságai bizonyos változásokat tesznek szükségessé az egyház kommunikációjában és arculatában, de ugyanakkor a katolicizmus alapjait adó hitigazságok fontosságát a korszellem hatására sem adta fel – a liberálisok támadásai ellenére következetesen életpárti volt, elítélte az abortuszt és a fogamzásgátlást.

Szent II. János Pál pápa a Népstadionban

Fotó: Magyar Távirati Iroda Zrt.

Szent II. János Pál pápa, aki 455 év után az első nem olasz és minden idők első szláv pápája lett, fontosnak tartotta a párbeszédet a többi világvallással – ő volt az első katolikus egyházfő, aki zsinagógába is ellátogatott.

Lengyelként tökéletesen átlátta és átérezte, hogy milyen pusztító hatásai vannak a kommunizmusnak, sokat tett azért, hogy meggyengítse a keleti blokkot vezető Szovjetuniót. Nem véletlen, hogy egyes feltételezések szerint az ellene elkövetett 1981-es merényletkísérlet mögött a szovjet titkosszolgálat állt – azzal vádolták a Vatikánt, hogy anyagilag támogatja a lengyel Szolidaritás mozgalmat.

II. János Pál minél több országba igyekezett eljutni, hogy hirdesse az evangéliumot: 104 apostoli utazást tett Olaszországon kívül.

Kétszer ellátogatott Magyarországra is: 1991. augusztus 16-20. között, valamint 1996. szeptember 6-7-én.

Pápasága alatt 14 enciklikát adott ki, emellett számos apostoli levelet, apostoli buzdítást és apostoli konstitúciót írt.

II. János Pál nevéhez több száz boldoggá és szentté avatás fűződik, Lisieux-i Szent Terézt az egyház doktorává tette. Ő avatta boldoggá a magyarok közül Apor Vilmost, Batthyány-Strattmann Lászlót és az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. IV. Béla egyik lányát, Kingát és Nagy Lajos leányát, Hedviget pedig a szentek sorába emelte.

A feszített munkatempó és az ellene elkövetett merényletek jelentősen meggyengítették, élete utolsó éveiben Parkinson-kórban szenvedett. A hajdani Karol Wojtyla végül 2005. április 2-án adta vissza a lelkét a Teremtőnek.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén avatta boldoggá, és ünnepét október 22. napjára jelölte ki (II. János Pál 1978-ban ezen a napon tartotta pápai székfoglaló szentmiséjét). Alig három évvel később, 2014. április 27-én Ferenc pápa pedig szentté avatta a kiváló egyházfőt.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére