Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

"Totus tuus" - negyven éve választották pápává Szent II. János Pált

2018. október 16. 22:00

A Karol Wojtyla néven született lengyel bíboros negyven esztendeje ezen a napon, 1978. október 16-án lett Krisztus földi helytartója.

Szent II. János Pál pápa minden bizonnyal a valaha élt legismertebb egyházfő. 1978. október 16-tól haláláig (2005. április 2-ig), tehát majdnem 27 évig foglalta el Szent Péter székét. Pontifikátusa a történelemben a harmadik leghosszabb, csak Szent Péter és IX. Piusz volt nála több évig Róma püspöke. Pápai jelmondata "Totus tuus" (Egészen a tiéd).

A Karol Wojtyla néven született későbbi II. János Pál egyike a legnagyobb hatást kifejtő katolikus pápáknak, ő vezette át Krisztus egyházát a 21. századba. Jó érzékkel ismerte fel, hogy a kor sajátosságai bizonyos változásokat tesznek szükségessé az egyház kommunikációjában és arculatában, de ugyanakkor a katolicizmus alapjait adó hitigazságok fontosságát a korszellem hatására sem adta fel – a liberálisok támadásai ellenére következetesen életpárti volt, elítélte az abortuszt és a fogamzásgátlást.

Szent II. János Pál pápa a Népstadionban

Fotó: Magyar Távirati Iroda Zrt.

Szent II. János Pál pápa, aki 455 év után az első nem olasz és minden idők első szláv pápája lett, fontosnak tartotta a párbeszédet a többi világvallással – ő volt az első katolikus egyházfő, aki zsinagógába is ellátogatott.

Lengyelként tökéletesen átlátta és átérezte, hogy milyen pusztító hatásai vannak a kommunizmusnak, sokat tett azért, hogy meggyengítse a keleti blokkot vezető Szovjetuniót. Nem véletlen, hogy egyes feltételezések szerint az ellene elkövetett 1981-es merényletkísérlet mögött a szovjet titkosszolgálat állt – azzal vádolták a Vatikánt, hogy anyagilag támogatja a lengyel Szolidaritás mozgalmat.

II. János Pál minél több országba igyekezett eljutni, hogy hirdesse az evangéliumot: 104 apostoli utazást tett Olaszországon kívül.

Kétszer ellátogatott Magyarországra is: 1991. augusztus 16-20. között, valamint 1996. szeptember 6-7-én.

Pápasága alatt 14 enciklikát adott ki, emellett számos apostoli levelet, apostoli buzdítást és apostoli konstitúciót írt.

II. János Pál nevéhez több száz boldoggá és szentté avatás fűződik, Lisieux-i Szent Terézt az egyház doktorává tette. Ő avatta boldoggá a magyarok közül Apor Vilmost, Batthyány-Strattmann Lászlót és az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. IV. Béla egyik lányát, Kingát és Nagy Lajos leányát, Hedviget pedig a szentek sorába emelte.

A feszített munkatempó és az ellene elkövetett merényletek jelentősen meggyengítették, élete utolsó éveiben Parkinson-kórban szenvedett. A hajdani Karol Wojtyla végül 2005. április 2-án adta vissza a lelkét a Teremtőnek.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén avatta boldoggá, és ünnepét október 22. napjára jelölte ki (II. János Pál 1978-ban ezen a napon tartotta pápai székfoglaló szentmiséjét). Alig három évvel később, 2014. április 27-én Ferenc pápa pedig szentté avatta a kiváló egyházfőt.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Jobboldali fordulat jöhet vasárnap Spanyolországban

Jobboldali fordulat jöhet vasárnap Spanyolországban

amerika, london, párizs

Előrehozott választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban, melynek óriási a tétje. A voksolást azután kellett előre hozni, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök nem tudta átvinni a madridi törvényhozáson az idei évre tervezett költségvetési tervezetét. A tét Spanyolországban jelenleg a nemzeti egység megőrzése, valamint a bevándorlás: milyen kormányt akarnak a spanyolok, amelyik ellenzi vagy támogatja azt?

Nagyon drága "mulatság" a zuglóiaknak Karácsony Gergely

Nagyon drága "mulatság" a zuglóiaknak Karácsony Gergely

kétharmad

Eredetileg kétszázmilliót szántak a zuglói Pillangó park rendbetételére, de ma már majdnem hétszázmilliónál járnak a költségek, s hol van még a vége?!

Templomokat zártak be Srí Lankán, újabb merénylettől tartanak

Újabb értesítésig zárva tartanak a katolikus templomok, továbbá lezárták a repülőtérre vezető főútvonalat, és bombariadó miatt rövid időre a központi bank épületét is Srí Lankán.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap! Tartsatok ma is velünk!

Orbán: "a kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni"

Orbán: "a kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni"

kétharmad

Kína Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezése teljes egészében egybeesik a magyar nemzeti érdekekkel - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Pekingben.

Trump bevetné a hadsereget a mexikói határnál a migránsokat segítő fegyveresek miatt

Trump bevetné a hadsereget a mexikói határnál a migránsokat segítő fegyveresek miatt

amerika, london, párizs

Egyre több esetben fegyveresek segítik az Egyesült Államok területére illegálisan belépni szándékozó migránsokat a mexikói-amerikai határon. Donald Trump emiatt az USA hadseregének bevetését fontolgatja.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Nyilvánosságra került az Iszlám Állam videója, amelyben hűséget esküdtek a Srí Lanka-i merénylők

Nyilvánosságra került az Iszlám Állam videója, amelyben hűséget esküdtek a Srí Lanka-i merénylők

amerika, london, párizs

Az iszlám szélsőségesek világszerte büszkén osztják meg egymás között azt a videót, amelyben a merénylet előtt felesküdnek az Iszlám Állam zászlajára a Srí Lanka-i merényletsorozat végrehajtói.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére