Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

"Totus tuus" - negyven éve választották pápává Szent II. János Pált

2018. október 16. 22:00

A Karol Wojtyla néven született lengyel bíboros negyven esztendeje ezen a napon, 1978. október 16-án lett Krisztus földi helytartója.

Szent II. János Pál pápa minden bizonnyal a valaha élt legismertebb egyházfő. 1978. október 16-tól haláláig (2005. április 2-ig), tehát majdnem 27 évig foglalta el Szent Péter székét. Pontifikátusa a történelemben a harmadik leghosszabb, csak Szent Péter és IX. Piusz volt nála több évig Róma püspöke. Pápai jelmondata "Totus tuus" (Egészen a tiéd).

A Karol Wojtyla néven született későbbi II. János Pál egyike a legnagyobb hatást kifejtő katolikus pápáknak, ő vezette át Krisztus egyházát a 21. századba. Jó érzékkel ismerte fel, hogy a kor sajátosságai bizonyos változásokat tesznek szükségessé az egyház kommunikációjában és arculatában, de ugyanakkor a katolicizmus alapjait adó hitigazságok fontosságát a korszellem hatására sem adta fel – a liberálisok támadásai ellenére következetesen életpárti volt, elítélte az abortuszt és a fogamzásgátlást.

Szent II. János Pál pápa a Népstadionban

Fotó: Magyar Távirati Iroda Zrt.

Szent II. János Pál pápa, aki 455 év után az első nem olasz és minden idők első szláv pápája lett, fontosnak tartotta a párbeszédet a többi világvallással – ő volt az első katolikus egyházfő, aki zsinagógába is ellátogatott.

Lengyelként tökéletesen átlátta és átérezte, hogy milyen pusztító hatásai vannak a kommunizmusnak, sokat tett azért, hogy meggyengítse a keleti blokkot vezető Szovjetuniót. Nem véletlen, hogy egyes feltételezések szerint az ellene elkövetett 1981-es merényletkísérlet mögött a szovjet titkosszolgálat állt – azzal vádolták a Vatikánt, hogy anyagilag támogatja a lengyel Szolidaritás mozgalmat.

II. János Pál minél több országba igyekezett eljutni, hogy hirdesse az evangéliumot: 104 apostoli utazást tett Olaszországon kívül.

Kétszer ellátogatott Magyarországra is: 1991. augusztus 16-20. között, valamint 1996. szeptember 6-7-én.

Pápasága alatt 14 enciklikát adott ki, emellett számos apostoli levelet, apostoli buzdítást és apostoli konstitúciót írt.

II. János Pál nevéhez több száz boldoggá és szentté avatás fűződik, Lisieux-i Szent Terézt az egyház doktorává tette. Ő avatta boldoggá a magyarok közül Apor Vilmost, Batthyány-Strattmann Lászlót és az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. IV. Béla egyik lányát, Kingát és Nagy Lajos leányát, Hedviget pedig a szentek sorába emelte.

A feszített munkatempó és az ellene elkövetett merényletek jelentősen meggyengítették, élete utolsó éveiben Parkinson-kórban szenvedett. A hajdani Karol Wojtyla végül 2005. április 2-án adta vissza a lelkét a Teremtőnek.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén avatta boldoggá, és ünnepét október 22. napjára jelölte ki (II. János Pál 1978-ban ezen a napon tartotta pápai székfoglaló szentmiséjét). Alig három évvel később, 2014. április 27-én Ferenc pápa pedig szentté avatta a kiváló egyházfőt.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

amerika, london, párizs

Február végén találkozik Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be pénteken, helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Ház.

Kis kerítésmustra: a szomszédtól a világ túlsó feléig

A nemzetek szuverenitásuk megőrzése érdekében világszerte lépéseket tesznek a tömeges illegális bevándorlás megfékezésére. Magyarország mellett Szlovénia, Bulgária is szigorú határellenőrzési pontokat hozott létre, és a határvonalakat masszív kerítéssel/határfallal védik. Ausztráliának pedig ott a "természetes kerítés", az óceán.

A migrációs válság kezdete óta több antiszemita atrocitás történt

A migrációs válság kezdete óta több antiszemita atrocitás történt

kétharmad

A Migrációkutató Intézet szerint több vizsgált nyugat- és észak-európai országban erősödött az antiszemitizmus és nőtt az antiszemita indíttatású atrocitások száma a migrációs válság kezdete óta.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

"Pannónia vadembereiről" írt Putyinnak címzett levelében egy román politikus

A román szocialista párt környékén már régóta feltűnt egy bizonyos Ninel Peia nevet viselő honatya, aki baloldaliságát remekül ötvözi a legelvadultabb román nacionalizmussal. Ez a fickó most közzétett egy nagyon zavaros és kissé értelmetlen levelet/felhívást, amelyben leginkább Putyint, Németországot és természetesen az örök ősellenséget, Magyarországot ostorozza. A felhívást egyenesen Oroszország vezetőjének címezte.

Újabb csúcsot döntött a nemi erőszakok száma Svédországban

Újabb csúcsot döntött a nemi erőszakok száma Svédországban

amerika, london, párizs

2005 óta emelkedik a nemi erőszakok száma Svédországban. 2015-ben, a migránsválság évében egy átmeneti esés után az addigi évekhez képest meredekebb emelkedés figyelhető meg. Különösen aggasztó, hogy a támadások közel fele kiskorúak ellen irányul.

Ennél már nincs lejjebb: közös tüntikézést jelentettek be Gyurcsányék a Jobbikkal

Ennél már nincs lejjebb: közös tüntikézést jelentettek be Gyurcsányék a Jobbikkal

kétharmad

A Jobbik végleg betagozódott a Soros-féle bukott baloldal soraiba: Gyurcsány Ferenc pártja egy közösen megszervezett tüntetést jelentett be a Jobbik egyik országgyűlési képviselőjével.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére