Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Totális káosz a Momentum kampányelszámolása

2019. január 17. 18:30

Mint kiderült, a Momentum Mozgalom állami támogatása felfüggesztésre került, mivel nem tudtak elszámolni a kampánycélra felhasznált közpénzekkel. Az eset kapcsán nagyító alá vettük a párt honlapján található, az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) megküldött részletes kimutatásokat. Még laikus szemmel is elég nagy káoszt találtunk.

Tegnap kiderült, hogy az ÁSZ megvonja a Momentum állami támogatását. Mint írtuk, a szervezet súlyos problémákat talált. Többek közt:

  • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött;
  • a párt törvényellenesen nem, vagy nem teljeskörűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást;
  • a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon;
  • a Momentum olyan tiltott hazai, vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amelyek a párttörvényben rögzített tilalomba ütköznek.

A számlák hiányát, a nem szabályszerűen elköltött támogatásokat és a többi szabálytalanságot az ÁSZ a nyilvánosságra hozott, részletes jelentésében kimerítően taglalja.

Ahogy az eddig is divat volt az ellenzéki pártok körében, most sem kételkedünk abban, hogy a Momentum Mozgalom az ÁSZ büntetését a "diktatúra narratívájának" építéséhez fogja felhasználni. Ez már tegnap este el is kezdődött, amikor a párt a Facebookon reagált a vádakra.

Hajnal Miklós sértődött Echo TV-s szerepléséből jól látszik, hogy mire készül a párt.

Itt van a tételes kampányelszámolásunk, itt is fogom hagyni, nézzék meg, vizsgálják meg. Gyakorlatilag itt több mint 500 tétel van felsorolva... fenn van a honlapunkon is, és ezt már az Állami Számvevőszéknek hónapokkal ezelőtt elküldtük"

– mondta Hajnal Miklós az adásban, majd további kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni, csak ha Mészáros Lőrincről kérdezik.

Megnéztük az elszámolást

Nem hiszem, hogy Hajnal komolyan gondolta, hogy bárki is meg fogja nézni, de mi azért megtettük. Már laikus szemmel is olyan hibákat találtunk, amely bizonyosan nem fordulhatna elő egy olyan elszámolásban, ahol több mint 500 millió forintnyi közpénz elköltését részletezik.

A könnyebb kezelhetőség érdekében a Momentum elszámolását egy Excel-táblázatba emeltük át. Az eredeti ide kattintva nézhető meg.

Az első szembeszökő hiba a dátumoknál látható. Az mondjuk alap lenne, hogy az egyes költségek dátum szerint vannak sorba rendezve, ám ezt az Excelben gyorsan ki lehetne javítani. Ez azonban problémákba ütközik, ugyanis a dátumok formátuma nem azonos. Már az első sorokban nyilvánvalóvá válik, hogy különböző formátumokat használtak a dátumok leírására, ami növeli az áttekinthetetlenséget. A leggyakrabban a nap/hónap/év formátumot használták. Azonban az online fellelhető elszámolásban jól látszik, hogy néhány tétel erejéig a 13. sortól kezdve (Kreatív póló stúdió 7812446 Póló 26 db) már a hónap/nap/év formátumot használják. Miért probléma ez? Mert mondjuk a második tételnél (Rendezvénytechnika eszközök vissza) egyszerűen lehetetlen eldönteni, hogy a dátum április 8. vagy augusztus 4. – amikor már nem használhattak volna kampánypénzeket.

A képen jól látszik, hogy a két, pirossal jelölt egymás alatti tétel dátumformátuma vagy nem egyezik, vagy a második tételt júniusban fizették ki. Leadott számlák híján erről fogalmunk sincs.

(Látszólag) nem stimmelt az összeg

Ami ennél is zavaróbb, hogy az első, több mint 500 tételt felsoroló, a központi költségvetésből származó pénzek elköltésének esetén látszólag nem stimmelt az összeg.

Első számításunk szerint közel 4 millió forinttal többnek kellett lennie az ott feltüntetett összegnek. (458 949 915 forint helyett a költések összértéke 462 600 293,3 forintra jött ki). Éppen ezért megkérdeztünk az elszámolásról egy szakértőt is. A hölgy lassan három évtizede dolgozik számviteli területen, korábban a pártok gazdálkodására is volt rálátása. Lapunknak elmondta, hogy már évtizedek óta eltávolodott a politikától és mivel ez pártpolitikai ügy, ezért névtelenséget kér.

A szakértő szemével

A szakértő kiemelte, hogy nincs összeadási hiba a Momentum elszámolásában. Voltak olyan karakterek, valószínűleg a tizedesvessző helyett pontot használó tételek esetében, amelyek a formátum miatt hibát okoztak a végeredményben. A szakértő "kézzel összeadva" megkapta a Momentum által feltüntetett összeget.

Van azonban egy komoly gond az elszámolással, ami az előlegekkel kapcsolatos. Itt valóban nagyon kaotikus a helyzet. A szakértő által használt táblázatot itt lehet elérni.

A táblázatban a "J" oszlopban látható, hogy mely tételek tartozhatnak össze – az azonos számokhoz azonos tétel tartozik valószínűleg. Ebben sajnos egyébként nem kapunk sok segítséget: mivel nincs partnermegjelölés, így csak az összegek és szövegek, néhol a bizonylatszám formátuma ad eligazítást. Az X-szel és sárgával jelölt sorokhoz semmilyen elszámolás nem tartozik.

A szakértő a következő magyarázatot adta ezekhez: "nehezen követhető a Momentum elszámolásában a központi állami támogatás részben feltüntetett számos, előlegeket taglaló sor. Érthetetlen, hogy a kampányköltség felhasználásának bemutatásánál miért is szerepelnek ezek az előlegek. Hisz az előlegeknek nem igazán a költségek között van a helyük. A kifizetett előleg nem azonos a tényleges, számlával igazolható költséggel. De ha már itt kimutatták, akkor megpróbáltam párosítani az előleget az arra könyvelt elszámolással. Ez elég sok esetben jól látszik is.

De több kifizetett előleg esetében ennek az elszámolásnak nem látszik nyoma (ezek a sárgával és a "J" oszlopban X-szel jelölt tételek – szerk). Az összeg igen jelentős, 104,4 millió Ft-ról beszélünk. Ez a központi állami támogatások költségének 23%-a. De előleg semmiképpen nem lehet azonos egy teljesített és leszámlázott szolgáltatással vagy bármivel."

A szakértő szerint a probléma akkor jön elő, ha az előleg ki van fizetve, szerepel a felsorolásban, de nem jelenik meg az elszámolása (negatív szám), majd a költsége (pozitív számként). Megjegyzi, hogy a felsorolt négy tétel kivételével az összes előlegelszámolást (negatív szám) be tudta azonosítani ehhez tartozó tételekkel. Így nem maradt több tétel, ami erre a 104,4 millió Ft-ra "ráhúzható".

Vagyis a Momentum a beszámoló alapján mintegy 104 millió forinttal nem tud elszámolni, amely 4 olyan tételből áll össze a felsorolt költségek között, aminek nem látszik az elszámolása (magyarul a negatív párja). 

A 4 felsorolt tétel esetében az ÁSZ-nak kellett volna arról döntenie a bizonylatok, számlák alapján, hogy az "előleg" valóban csak előleg volt-e vagy pedig költség. Az ÁSZ viszont nem kapott ilyen számlákat, bizonylatokat a párttól.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

amerika, london, párizs

Bár továbbra is az ÖVP a legnépszerűbb párt Ausztriában, és még mindig az SPÖ a második, a három legnépszerűbb párt között már sokat csökkent a különbség, a tendencia pedig egyértelmű: az FPÖ erősödik, a többiek gyengülnek.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Timmermans Magyarországon

Máris kikezdték a bevándorláspártiak Trump legújabb intézkedését

Donald Trump a rendkívüli állapot kihirdetésével szeretné biztosítani a fal megépítését - a demokraták mindent megtesznek ez ellen.

Összevissza beszélt Timmermans és Tóth Bertalan a nácikkal való összefogásról

Összevissza beszélt Timmermans és Tóth Bertalan a nácikkal való összefogásról

kinyílott a pitypang

Az MSZP-kongresszuson nem derült ki, hogy mit is gondolnak az MSZP-ben erről a kérdésről, mert elhangzott minden és annak az ellenkezője is.

Novák Katalin alaposan helyretette a magyar családpolitika miatt sivalkodó svéd minisztert

Novák Katalin alaposan helyretette a magyar családpolitika miatt sivalkodó svéd minisztert

kétharmad

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyílt levélben válaszolt Annika Strandhall hazugságaira.

Újabb fronton ostromolja hazánkat Soros György

Újabb fronton ostromolja hazánkat Soros György

amerika, london, párizs

A spekuláns ezúttal a Budapest Folyamat keretében akar ránk erőszakolni egy bevándorlást ösztönző paktumot.

A japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte Donald Trumpot

A japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte Donald Trumpot

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök pénteken egy fehér házi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Abe Sinzó japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte őt az Észak-Koreával való párbeszédért és a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséért tett erőfeszítéseiért.

Rangadókkal folytatódik a világ legizgalmasabb bajnoksága

Rangadókkal folytatódik a világ legizgalmasabb bajnoksága

hajrá, magyarok!

A Fradi Debrecenbe, a Honvéd Miskolcra utazik az NB I. 21. fordulójában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére