Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Törölhetik Ukrajna és Grúzia vízumkényszerét

H888R

2015. december 19. 08:42

Brüsszel, 23:00

Az Európai Bizottság ajánlást tett arra, hogy az uniós tagállamok szüntessék meg a vízumkötelezettséget Ukrajna és Grúzia állampolgárai számára - jelentette be pénteken Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az uniós intézmény elnöke.

A bizottság javasolta az uniós országoknak, hogy mielőbb hozzanak meg egy erre vonatkozó döntést. Juncker közölte azt is, hogy Koszovó esetében 2016 elején tesznek hasonló ajánlást, addig az országnak még néhány követelményt teljesítenie kell, továbbá biztosítania kell Brüsszelt arról, hogy az ország területéről nem indul el újabb migrációs hullám az EU-ba.

Ukrajna és Grúzia kormánya már régóta vár a vízumkötelezettség megszüntetésére, amely egyúttal reformtörekvéseik elismerése is lenne. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat az európai normákhoz kellett igazítaniuk. Egyúttal garantálniuk kellett többek között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.

Az unió mellett a NATO is elismeri a demokrácia kiépítése érdekében tett grúz erőfeszítéseket, amelynek a katonai szervezet december 2-i, kétnapos brüsszeli külügyminiszteri értekezletének résztvevői hangot is adtak, megjegyezve, hogy Montenegró meghívása utánfolytatni kell a bővítés tárgyalási folyamatait Grúziával és Macedóniával is.

Ami Ukrajnát illeti, Petro Porosenko ukrán elnökkel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk európai tanácsi elnök és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke folytatott megbeszélést szerda este Brüsszelben.

A megbeszélést követően a résztvevők leszögezték, hogy 2016. január 1-jén életbe lép az EU-val a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás, amelyet az orosz nyomásgyakorlás sem fog megakadályozni.

A pénteken befejeződött uniós csúcson az uniós vezetők elismerték Ukrajna reformintézkedéseit és a vízumliberalizációs folyamat felgyorsítása mellett érveltek.

Koszovóval az Európai Unió Tanácsa 2015 októberében írta alá első stabilizációs és társulási megállapodását. Ezt követően kedden, a parlament strasbourgi plenáris ülésén tárgyaltak Koszovó vízummentességéről. Az EU-csúcs záródokumentumában pedig az unió tanácsa arra ösztönzi Koszovót, hogy folytassa erőfeszítéseit minden olyan feltétel teljesítése érdekében, amely a vízumliberalizáció folyamatát előmozdíthatja.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Migránsok rohamozták meg a francia királyok nyugvóhelyét

Baloldali aktivisták és afrikai bevándorlók lepték el a Saint-Denis-i székesegyházat és környékét, hogy ott tüntessenek.

Több mint félmillió migráns maradna Európában

Több mint félmillió migráns maradna Európában

amerika, london, párizs

Tavaly mintegy 650 ezer új menedékkérelmet nyújtottak be az Európai Unióban - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden közzétett jelentéséből.

"Kenyában nagyobb a közbiztonság, mint Svédországban"

"Kenyában nagyobb a közbiztonság, mint Svédországban"

amerika, london, párizs

Svédország egyik rappere, Ken Ring már azon gondolkodik, inkább Afrikába költözik, mert annyira elviselhetetlenek a migráció okozta svédországi viszonyok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei!

Toroczkai: rosszul vagyok néhány LMP-s politikus látványától

Toroczkai: rosszul vagyok néhány LMP-s politikus látványától

spring is coming

Toroczkai László szerint semmilyen szinten nincs értelme együttműködni az LMP-vel.

Lomnici: Rákosiék gondolkodtak úgy, mint most Karácsony Gergely

Karácsony Gergely március 15-én először arról beszélt, hogy nem esküdne fel az Alaptörvényre. Majd aznap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kifejtette, hogy ha kormányra kerülne, akkor az "Alaptörvény nélkül, törvényesség nélkül" kormányozna. Az Alaptörvényt pedig kidobná a kukába és nem tekintené magára nézve kötelezőnek a rendelkezéseit. Ennek lehetséges következményeiről kérdeztük Lomnici Zoltánt.

Az európai baloldal behódolt az iszlámnak

Az európai baloldal behódolt az iszlámnak

amerika, london, párizs

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere a De Zondag című flamand lapnak adott rendhagyó interjút a migrációval és Európa iszlamizációjával kapcsolatban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére