Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Törölhetik Ukrajna és Grúzia vízumkényszerét

H888R

2015. december 19. 08:42

Brüsszel, 23:00

Az Európai Bizottság ajánlást tett arra, hogy az uniós tagállamok szüntessék meg a vízumkötelezettséget Ukrajna és Grúzia állampolgárai számára - jelentette be pénteken Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az uniós intézmény elnöke.

A bizottság javasolta az uniós országoknak, hogy mielőbb hozzanak meg egy erre vonatkozó döntést. Juncker közölte azt is, hogy Koszovó esetében 2016 elején tesznek hasonló ajánlást, addig az országnak még néhány követelményt teljesítenie kell, továbbá biztosítania kell Brüsszelt arról, hogy az ország területéről nem indul el újabb migrációs hullám az EU-ba.

Ukrajna és Grúzia kormánya már régóta vár a vízumkötelezettség megszüntetésére, amely egyúttal reformtörekvéseik elismerése is lenne. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat az európai normákhoz kellett igazítaniuk. Egyúttal garantálniuk kellett többek között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.

Az unió mellett a NATO is elismeri a demokrácia kiépítése érdekében tett grúz erőfeszítéseket, amelynek a katonai szervezet december 2-i, kétnapos brüsszeli külügyminiszteri értekezletének résztvevői hangot is adtak, megjegyezve, hogy Montenegró meghívása utánfolytatni kell a bővítés tárgyalási folyamatait Grúziával és Macedóniával is.

Ami Ukrajnát illeti, Petro Porosenko ukrán elnökkel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk európai tanácsi elnök és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke folytatott megbeszélést szerda este Brüsszelben.

A megbeszélést követően a résztvevők leszögezték, hogy 2016. január 1-jén életbe lép az EU-val a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás, amelyet az orosz nyomásgyakorlás sem fog megakadályozni.

A pénteken befejeződött uniós csúcson az uniós vezetők elismerték Ukrajna reformintézkedéseit és a vízumliberalizációs folyamat felgyorsítása mellett érveltek.

Koszovóval az Európai Unió Tanácsa 2015 októberében írta alá első stabilizációs és társulási megállapodását. Ezt követően kedden, a parlament strasbourgi plenáris ülésén tárgyaltak Koszovó vízummentességéről. Az EU-csúcs záródokumentumában pedig az unió tanácsa arra ösztönzi Koszovót, hogy folytassa erőfeszítéseit minden olyan feltétel teljesítése érdekében, amely a vízumliberalizáció folyamatát előmozdíthatja.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Ez kell ahhoz, hogy az USA szóba álljon Észak-Koreával

Ez kell ahhoz, hogy az USA szóba álljon Észak-Koreával

amerika, london, párizs

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri tanácskozásán beszélt az észak-koreai válságról.

Letartóztatták az MSZP óbudai önkormányzati képviselőjét

Simonka Csabát zsarolás, ügyvédi visszaélés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe.

Az Iszlám Állam rengeteg fegyvert szerzett az Európai Unióból

Az Iszlám Állam rengeteg fegyvert szerzett az Európai Unióból

amerika, london, párizs

A dzsihadisták Irakban és Szíriában az Európai Unióból származó fegyverekkel és lőszerekkel harcolnak.

Tárgyalásokba kezd Merkel és Schulz

Tárgyalásokba kezd Merkel és Schulz

amerika, london, párizs

Pénteken eldőlt, hogy a német szociáldemokraták tárgyalást kezdenek a kormányalakításról a CDU/CSU pártszövetséggel.

Ausztriában létrejött a koalíciós megállapodás

Ausztriában létrejött a koalíciós megállapodás

amerika, london, párizs

Ahogyan tervezték, még karácsony előtt megvan az új kormány Ausztriában.

Jöhet a Brexit-tárgyalások második sorozata

Jöhet a Brexit-tárgyalások második sorozata

amerika, london, párizs

Hosszas huzavona után az Európai Unió végül beleegyezett a második fázisba. Ezek a tárgyalások az átmeneti időszak hosszáról és a jövőbeli kereskedelmi megállapodásokról fognak szólni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére