Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Török vízummentesség: hangzatos nyilatkozatok, nulla cselekvés

2016. szeptember 5. 09:58

POZSONY, 9:58

Szombaton Pozsonyban tárgyaltak egymással az EU és Törökország képviselői. A téma természetesen az EU-Törökország paktum, azon belül is a törökökkel szembeni vízumkényszer eltörlése.

Ahogy azt a diplomáciában már megszokhattuk, a személyes tárgyalásokon a meglehetősen harsány üzengetéseket szelíd hangnem váltja fel. Különösen igaz ez az EU és Törökország viszonyában.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn bővítési biztos szeptember 9-én közösen Ankarába látogat, hogy az EU és Törökország kapcsolatának jövőjéről tárgyaljon a törökországi államcsínykísérlet után — jelentette be Mogherini szombaton Pozsonyban az uniós külügyminiszterek informális találkozója után tartott záró sajtóértekezleten.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Fotó: MTI Fotóbank

Mogherini elmondta, hogy a 28 uniós tagország külügyminiszterei az Ömer Celik európai uniós ügyekben illetékes török miniszterrel folytatott tanácskozáson nyíltan megvitatták az aktuális problémákat.

Közösen megerősítettük arra vonatkozó szándékunkat, hogy minden korábbi megállapodást teljesíteni fogunk, ideértve a menekültügyi egyezményt is"

– hangsúlyozta az uniós főképviselő.

Ugyanakkor felszólította Törökországot arra, hogy

gondolkozzon el a halálbüntetés visszaállításának kérdésén, amely komoly aggodalmat kelt az Európai Unióban."

A török politikus ezzel összefüggésben a sajtóértekezleten elmondta: a halálbüntetés visszaállítása nem szerepel az ankarai parlament napirendjén.

Mogherini nem adott választ olyan újságírói kérdésekre, hogy Ankara mikorra várhatja az uniós vízummentességet.

Celik viszont leszögezte: Törökország elzárkózik bármilyen, a migrációs válság kezelését szolgáló új uniós mechanizmustól, amennyiben nem kapják meg az EU-tól a vízummentességet. Hozzáfűzte, hogy a menekültek visszafogadásáról szóló EU-val kötött megállapodás teljes körű teljesítése sem lehetséges a vízumkényszer eltörlése nélkül.

Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere.

Fotó: AFP

A menekültügyi megállapodásban az EU egyebek mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó folyamatot, azonban Ankara eddig nem teljesítette az EU által előírt feltételek mindegyikét, így például nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat. Ezzel összefüggésben Celik kijelentette:

az EU ne várja Ankarától az utóbbi szabályozás megváltoztatását, de a jövőben az Európa Tanács keretében tanácskozhatnak Törökország újabb kötelezettségeiről a terrorellenes küzdelemben.

A török miniszter rámutatott: az uniónak új megoldásokra van szüksége a menekültügyi válság kezelésében.

Sajnos a jelenlegi mechanizmus nem kielégítő ahhoz, hogy megbirkózhassunk a válsággal. Az egyet egyért séma nem elég, szükség van egy új mechanizmusra"

– utalt Celik a menekültügyi megállapodásra, amelynek értelmében március 20-tól Ankara minden illegálisan Görögországba érkező, menekültstátuszra nem jogosult vagy azt nem is kérő migránst visszafogad, cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a pozsonyi tanácskozáson közölte: Mevlüt Cavusoglu török kollégája a jövő héten Strasbourgba utazik, hogy az Európa Tanács lehetséges szerepéről tárgyaljon a július 15-i meghiúsult török puccskísérlet nyomán induló eljárások előkészítésében.

A kelet-ukrajnai konfliktusról szólva Mogherini leszögezte, hogy a Donyec-medencében szeptember 1-jén életbe lépett fegyvernyugvás a válság hosszú távú megoldásának alapja lehet. Hozzáfűzte, hogy az EU továbbra is kitart a minszki megállapodások maradéktalan betartásának követelése mellett.

A főképviselő elmondta, hogy a pozsonyi találkozón nem érintették az Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések fokozatos megszüntetésének ügyét.

(MTI, Politico)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére