Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Török vízummentesség: hangzatos nyilatkozatok, nulla cselekvés

2016. szeptember 5. 09:58

POZSONY, 9:58

Szombaton Pozsonyban tárgyaltak egymással az EU és Törökország képviselői. A téma természetesen az EU-Törökország paktum, azon belül is a törökökkel szembeni vízumkényszer eltörlése.

Ahogy azt a diplomáciában már megszokhattuk, a személyes tárgyalásokon a meglehetősen harsány üzengetéseket szelíd hangnem váltja fel. Különösen igaz ez az EU és Törökország viszonyában.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn bővítési biztos szeptember 9-én közösen Ankarába látogat, hogy az EU és Törökország kapcsolatának jövőjéről tárgyaljon a törökországi államcsínykísérlet után — jelentette be Mogherini szombaton Pozsonyban az uniós külügyminiszterek informális találkozója után tartott záró sajtóértekezleten.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Fotó: MTI Fotóbank

Mogherini elmondta, hogy a 28 uniós tagország külügyminiszterei az Ömer Celik európai uniós ügyekben illetékes török miniszterrel folytatott tanácskozáson nyíltan megvitatták az aktuális problémákat.

Közösen megerősítettük arra vonatkozó szándékunkat, hogy minden korábbi megállapodást teljesíteni fogunk, ideértve a menekültügyi egyezményt is"

– hangsúlyozta az uniós főképviselő.

Ugyanakkor felszólította Törökországot arra, hogy

gondolkozzon el a halálbüntetés visszaállításának kérdésén, amely komoly aggodalmat kelt az Európai Unióban."

A török politikus ezzel összefüggésben a sajtóértekezleten elmondta: a halálbüntetés visszaállítása nem szerepel az ankarai parlament napirendjén.

Mogherini nem adott választ olyan újságírói kérdésekre, hogy Ankara mikorra várhatja az uniós vízummentességet.

Celik viszont leszögezte: Törökország elzárkózik bármilyen, a migrációs válság kezelését szolgáló új uniós mechanizmustól, amennyiben nem kapják meg az EU-tól a vízummentességet. Hozzáfűzte, hogy a menekültek visszafogadásáról szóló EU-val kötött megállapodás teljes körű teljesítése sem lehetséges a vízumkényszer eltörlése nélkül.

Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere.

Fotó: AFP

A menekültügyi megállapodásban az EU egyebek mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó folyamatot, azonban Ankara eddig nem teljesítette az EU által előírt feltételek mindegyikét, így például nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat. Ezzel összefüggésben Celik kijelentette:

az EU ne várja Ankarától az utóbbi szabályozás megváltoztatását, de a jövőben az Európa Tanács keretében tanácskozhatnak Törökország újabb kötelezettségeiről a terrorellenes küzdelemben.

A török miniszter rámutatott: az uniónak új megoldásokra van szüksége a menekültügyi válság kezelésében.

Sajnos a jelenlegi mechanizmus nem kielégítő ahhoz, hogy megbirkózhassunk a válsággal. Az egyet egyért séma nem elég, szükség van egy új mechanizmusra"

– utalt Celik a menekültügyi megállapodásra, amelynek értelmében március 20-tól Ankara minden illegálisan Görögországba érkező, menekültstátuszra nem jogosult vagy azt nem is kérő migránst visszafogad, cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a pozsonyi tanácskozáson közölte: Mevlüt Cavusoglu török kollégája a jövő héten Strasbourgba utazik, hogy az Európa Tanács lehetséges szerepéről tárgyaljon a július 15-i meghiúsult török puccskísérlet nyomán induló eljárások előkészítésében.

A kelet-ukrajnai konfliktusról szólva Mogherini leszögezte, hogy a Donyec-medencében szeptember 1-jén életbe lépett fegyvernyugvás a válság hosszú távú megoldásának alapja lehet. Hozzáfűzte, hogy az EU továbbra is kitart a minszki megállapodások maradéktalan betartásának követelése mellett.

A főképviselő elmondta, hogy a pozsonyi találkozón nem érintették az Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések fokozatos megszüntetésének ügyét.

(MTI, Politico)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kényszerzubbonyt az ellenzéknek?

Kényszerzubbonyt az ellenzéknek?

pszicho

Az áprilisi veszteséget meggyászolták, most a téveszméik kerítik csapdába őket.

Feministák miatt írták át a francia nyelvtant

Feministák miatt írták át a francia nyelvtant

kinyílott a pitypang

Átírta a nyelvtant a francia tudományos akadémia. A csak hímnemű foglalkozásneveknek kitaláltak egy nőnemű változatot is a nyelvészek, hogy ne legyen gond a genderkompatibilitással.

A németek döntő többsége aggódik a bevándorlás miatt

A németek több mint 70 százaléka aggódik a bevándorlás miatt egy friss felmérés szerint.

Jézus halálán viccelődött Ausztriában egy zöldpárti képviselő

Jézus halálán viccelődött Ausztriában egy zöldpárti képviselő

amerika, london, párizs

Nyugati szomszédunknál azon megy a vita, hogy nagypéntek csak részben legyen munkanap. A Zöldek egyik képviselője botrányos megjegyzéssel hívta fel magára a figyelmet.

Deutsch Tamás példásan helyretette Junckert

Jean-Claude Juncker bevándorláspárti EB-elnök szerint a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból (EPP), erre reagált a Facebookon Deutsch Tamás.

Karácsony Gergely sem tud helyesen írni

Karácsony Gergely sem tud helyesen írni

kinyílott a pitypang

Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa után a korábbi miniszterelnök-jelölt, most épp a főpolgármesteri címre ácsingózó Karácsony Gergely baja is meggyűlt a "j" és az "ly" betűk használatával.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére