Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Terror Spanyolországban: összefoglaló

2017. augusztus 18. 14:09

Minden, amit a spanyolországi eseményekről eddig tudni lehet.
FONTOS
  • Terrortámadás rázta meg Barcelonát, mikor egy kisbusz a tömegbe hajtott az egyik sétálóutcán
  • A Moussa Oukabir nevű marokkói hátterű támadó elmenekült, a spanyol biztonsági erők keresik
  • A halálos áldozatok száma péntek délre 14-re emelkedett
  • Péntek hajnalban a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrilsban szintén gázolásos merényletet követtek el
  • A rendőrök lelőtték az autóban ülő öt férfit, akik kamu robbanómellényt viseltek
  • Az Iszlám Állam vállalta magára a terrorcselekményeket
  • A támadásnak magyar sérültje is van
  • Egész Európa együttérez Spanyolországgal
  • Orbán Viktor részvétét fejezte ki a spanyol kormányfőnek
EZ TÖRTÉNT  EDDIG

BARCELONA

Egy muszlim dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott Barcelona központjában csütörtök délután, és hatszáz méteren keresztül gázolta el a járókelőket. Eddig 14 halálos áldozata van a támadásnak – köztük egy 3 éves gyermek –, a sérültek száma legalább 88, az áldozatok közül sokan külföldi állampolgárok, több mint 20 országból. Egyelőre csak egy belga állampolgárságú áldozat személyazonosságát sikerült meghatározni.

A spanyol biztonsági erők keresik Moussa Oukabirt, az egyik elfogott férfi öccsét, akit a barcelonai gázolás elkövetésével gyanúsítanak.

Testvérét, Driss Oukabirt csütörtökön vették őrizetbe, mert az ő papírjaival bérelték ki a támadásban használt járművet. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy Driss valóban részt vett-e a merényletben, vagy öccse felhasználta személyes dokumentumait. Moussa Oukabir Facebook-oldalán azt állította, hogy Ibizán született, Ripollban él, a Barcelonai Egyetemen tanul és a Coca-Colának dolgozik. Az adatok hitelessége megkérdőjelezhető.

Újabb terroristát lőttek le pénteken:

Pénteken egy férfi nem volt hajlandó megállni egy barcelonai rendőri ellenőrző ponton, a rendőrök lelőtték. A férfi állítólag nem volt hajlandó megállni, menekülni próbált. Minden jel arra mutat, hogy köze lehet a csütörtök esti terrortámadásokhoz. A lelőtt férfi mellett megtalálták holtan a gépjármű tulajdonosát is. Több forrásból is úgy tudni, hogy a támadásokat egy 12 fős terrorista sejt tervezte.

Magyar sérült

A halálos áldozatok között nincs magyar, a támadásban egy magyar nő sérült meg, akinek eltört a karja, de már el is hagyhatta a kórházat – közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

A barcelonai magyar főkonzulátus folyamatos ügyeletet biztosít, a külképviselet a +34 629745593-as számon érhető el.

Huszonhat francia állampolgár sérült meg a barcelonai merényletben, közülük legalább tizenegy állapota súlyos – közölte a francia külügyminisztérium. A közlemény szerint Jean-Yves Le Drian, a francia diplomácia vezetője pénteken Barcelonába utazik, és meglátogatja a sérülteket.

A barcelonai gázolásban nyolc ausztrál állampolgár érintett – mondta el Julie Bishop ausztrál külügyminiszter pénteken. Közülük négyen megsérültek, ketten súlyosan, ketten könnyebben. Egy ausztrál állampolgárt eltűntként tartanak nyilván, hárman a konzulátus segítségét kérték – tette hozzá.

A spanyol kormány péntektől háromnapos nemzeti gyászt hirdetett meg az áldozatok emlékére.
A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

CAMBRILS

Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A helyi média szerint a tettesek nekihajtottak egy rendőrautónak. A katalán belügyminiszter azt mondta: a hat civilt és egy rendőrt megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait, és kapcsolatot feltételeznek a két terrorcselekmény között.

A támadást részben meghiúsító rendőrség nyomába eredt a terroristáknak, négyet agyonlőtt, az ötödik később halt bele sebeibe. Az elkövetőkön robbanómellények voltak, de Carles Puigdemont katalán elnök az RAC1 helyi rádióadónak később azt mondta, hogy ezek hamisítványok voltak.

Összeérnek a szálak

Szerdán éjszaka felrobbant egy ház Spanyolországban. A robbanás Katalónia déli részén, a Barcelonától 193 kilométerre fekvő Alcanar Platja faluban történt. Legalább egy ember életét vesztette a robbanásban, hatan pedig megsérültek. A tűzoltók a robbanás helyszínén húsz gázpalackot találtak, ezért a rendőrség eleinte gázszivárgásra gyanakodott. A katalán rendőrség vezetője később sajtótájékoztatójában úgy nyilatkozott, hogy a robbanás kapcsolatban állhat a barcelonai La Rambla sugárúton történt tragédiával. A rendőrség a romok között talált dokumentumokra alapozva beszélt a két eset közti összefüggésről, a vizsgálatok jelenleg is folynak. Később, egy második robbanás is történt a helyszínen, amely egy halálos áldozatot követelt, és többeket megsebesített.

FOLYIK A NYOMOZÁS

A spanyol rendőrség a csütörtök esti barcelonai gázolás után átfogó műveletet indított a felelősök kézre kerítésére. A katalán rendőrség péntek reggel elfogott egy harmadik embert a barcelonai és a cambrilsi merényletekkel kapcsolatban a katalóniai Girona tartománybeli Ripollban.

Az eddig őrizetbe vett három embernek állítólag a szerda éjjeli alcanari robbanáshoz is köze volt. Ebben egy ember meghalt, egy pedig megsebesült. Josep Lluís katalán rendőrfőnök úgy tudja, hogy az alcanari ház bérlői éppen robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.

Az elfogottak egyike az észak-afrikai spanyol exklávéból, Melillából származik, és közvetlenül érintett az alcanari robbanásban. Egy másik embert Ripollban vettek őrizetbe, ő lehetett az, aki kibérelte a barcelonai gázolásban használt járművet. Harmadik társukat szintén Ripollban fogták el.

Egy igazságügyi forrás elmondta: a spanyol hatóságok azt feltételezik, hogy nyolcan vettek részt a gázolás megszervezésében. A forrás szerint a szélsőségesek gázpalackokkal is akartak robbantani a merényletben.

RÉSZVÉT

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet után. Áder János is részvétét fejezte ki a spanyol királynak. Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétet nyilvánított. Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a borzalmas merényletet.

Emmanuel Macron francia elnök országa és kormánya szolidaritását tolmácsolta "a barcelonai tragikus támadás áldozatainak". Theresa May szintén részvétet nyilvánított.

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte "a kegyetlen és cinikus bűncselekményt", és "az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését" szorgalmazta – tudatta a Kreml sajtószolgálata.

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök is részvétnyilvánító táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a barcelonai merénylet kapcsán. A magyar miniszterelnök azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a csütörtökön, Barcelonában elkövetett terrortámadásról. A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Ez a szörnyű támadás megerősíti azon meggyőződésünket, hogy az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása. Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben"

– írta spanyol kollégájához intézett táviratában a magyar miniszterelnök.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Merkelék már megint nem tudtak megegyezni; A legújabb közel-keleti darázsfészekről beszélgetett Trump és Macron; Hirtelen meghalt a katalán kormánytagok ellen vádat emelő spanyol főügyész - a nap legfontosabb hírei a 888-on.

Merkelék már megint nem tudtak megegyezni

Merkelék már megint nem tudtak megegyezni

amerika, london, párizs

Ismételten kudarcba fulladtak a vasárnap késő estére időzített berlini egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mivel az FDP kivonult a tárgyalásokról. Merkel ezután jelentette be, hogy az újbóli sikertelen tárgyalásról értesíteni fogja Frank-Walter Steinmeier államfőt.

Már alakulóban van a magyarok melletti koalíció az EU-ban

Járóka Lívia, a múlt héten megválasztott EP-alelnök a Magyar Időknek elmondta, bízik abban, hogy az unió idővel talál egy minden tagállamnak megfelelő konszenzusos megoldást a migrációval kapcsolatban.

Komédia: Mugabe nem mond le

Komédia: Mugabe nem mond le

amerika, london, párizs

A várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását vasárnap esti televíziós beszédében Robert Mugabe zimbabwei államfő, és közölte, hogy ő fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán.

Ezúttal a német hadseregben robbant a szexbotrány

Ezúttal a német hadseregben robbant a szexbotrány

amerika, london, párizs

A szexuális zaklatások lelepleződése úgy tűnik az egész világon végigsöpör: most a Bundeswehr magyarázkodhat.

A migránsválságba törhet bele Merkel koalíciós-bicskája

A migránsválságba törhet bele Merkel koalíciós-bicskája

amerika, london, párizs

Annak ellenére, hogy a németországi koalíciós tárgyalásokon lassanként közelednek az álláspontok a legtöbb kérdésben, a migránsválság kezeléséről nem tudnak megállapodni a pártok.

Brüsszeli bürokraták szeszcsempészhálózatot működtettek Afganisztánban

Az Európai Unió afganisztáni képviseletének több alkalmazottját azzal vádolják, hogy saját fogyasztásra rendelt szeszesitalokat adtak el a kabuli feketepiacon. Az ügyben vizsgálat indult.

Bezár a bazár az illegális bevándorlóknak Izraelben

Bezár a bazár az illegális bevándorlóknak Izraelben

amerika, london, párizs

Izraelben a józan ész diktálja a politikai döntéseket: négy hónapon belül bezárják a Holot nevű, menedékkérőket és illegális bevándorlókat elszállásoló menekülttáborát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére