Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
889
 
 
 
 

Tényleg ócskák a budapesti buszok?

Szikra Levente

2018. július 10. 13:28

Nemrég terjedelmes összeállítás jelent meg a 444-en a budapesti buszok helyzetéről. Ahogy azt már megszokhattuk a portáltól, az írás tele van csúsztatásokkal és tévedésekkel. Az még szerepel a cikkben, hogy a Demszky-féle városvezetés 20 éves regnálása alatt körülbelül 520 új buszt sikerült forgalomba állítani, az azonban már valamiért kimaradt, hogy Tarlós István jóval kevesebb idő (8 év) alatt közel 900 teljesen új buszt állított forgalomba, és ehhez jönnek még a használt beszerzések, szintén százas nagyságrendben.

A cikktől függetlenül megállapíthatjuk, hogy az elmúlt néhány évben a fővárosi buszflotta több mint kétharmadát lecserélték. Az persze igaz, hogy ezek az új buszok nem mind a BKV-hoz kerültek, mert 2010 után több külső szolgáltató is bevonásra került. Az utasoknak azonban mindegy, hogy BKV-s vagy VT-Arriva busszal utaznak, a színvonal emelkedését a szolgáltatóváltástól függetlenül mindenki tapasztalhatta. Ez a javulás pedig nemcsak a buszok életkorában jelenik meg, hanem például az akadálymentességükben is: ma a babakocsival, kerekesszékkel közlekedők, vagy a nehezebben mozgó idősek sokkal több, számukra is kényelmesen használható, alacsony padlós busszal találkozhatnak.

A laikusokat könnyedén megtévesztheti a 444-es cikk azon állítása, hogy egy busz tervezett élettartama 6 év. Arról nincs információ, hogy mi alapján állítja ezt a szerző, a valóság ugyanis az, hogy egy busz tervezett élettartama általában 10-15 év. Biztosan találni példát arra, hogy egy cég 6 éves buszokat ad el, ugyanakkor ennél hosszabb időre tervezik őket. Ha végignézünk Európa fővárosain, szép számmal találhatunk napi forgalomban 6 évnél idősebb buszokat. Arról nem is beszélve, hogy ha elő is fordul, hogy ilyen fiatalon kivonnak egy járművet a forgalomból, azt jó eséllyel eladják, majd egy másik városban még évekig közlekedni fog.

Fotó: Pörge Béla

Az az állítás sem igaz, hogy csak átfényezték a régi buszokat világoskékre, ugyanis ez számos esetben komoly felújítással járt együtt. A 444 szerzője mégsem érezte fontosnak, hogy ezt a tényt megemlítse.

A legérdekesebb rész azonban a baloldali médiumokban visszatérő „bezzeg Románia” rigmus újbóli bevetése. A cikkben ódákat zengenek Bukarest 2005 és 2009 között valóban nagy mennyiségben (1000 db) vásárolt buszairól. Persze jó dolog szörnyülködni azon, hogy még Bukarest is beelőzött minket, mert egy évtizeddel ezelőtt sok buszt vett, csakhogy azóta azok a buszok is nyilván öregedtek – ha jól számolom, akkor a legfiatalabb is 9 éves (amit ugye a cikk alapján 3 éve ki kellett volna dobni). Azóta pedig nem vásároltak új buszokat a románok. A jelenlegi helyzet tehát az, hogy Budapest buszainak átlagéletkora nagyjából megegyezik a bukaresti értékkel, ráadásul úgy, hogy 2010-ben Demszky 20 éve után még valóban utcahosszal vezettek a románok. A Fidesz-KDNP-s városvezetés hatalmas lemaradást hozott be, és ha nem is hibátlan a buszállomány, de valójában elfogadható állapotban van. Már régóta nem hallunk tömeges buszlerobbanásról szóló híreket, amelyek 7-8 évvel ezelőtt még általánosak voltak.

A félretájékoztatás netovábbja, hogy többször is előfordult, hogy új beszerzésű buszokat is használtként tüntettek fel a cikkben, ráadásul úgy, hogy egy másik bekezdésben maga a szerző írja le ugyanarról a típusról, hogy új beszerzésűek.

Nyilván nem tökéletes a budapesti buszok helyzete, sok jogos kritika fogalmazható meg, de azt nem lehet tagadni, hogy komoly fejlődés volt tapasztalható az elmúlt években, és ha Demszky olyan ütemben újította volna meg a buszállományt, ahogy Tarlós, akkor most mind a 10 ujjunkat megnyalhatnánk.

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre. A további részletekről itt olvashatsz.

OLVASTAD MÁR?

889
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Tovább aprózódik a bukott Jobbik

Nem mondott nemet a Soros-Sargentini-jelentésre a kamunéppárt, ezt pedig nem vette be a Jobbik zuglói szervezetének gyomra: feloszlottak, és utoljára még egy kőkemény kritikát is megfogalmaztak a párt irányába.

Gyurcsány nagy kormánybuktatása vidéken is kifulladt

Szegeden is épp olyan sikeres volt a nagy kormánybuktató akciója Gyurcsány Ferencnek, mint Budapesten. Azaz még idő előtt kifulladt.

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

amerika, london, párizs

Johann Gudenus, az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ frakcióvezetője, az Osztrák-Magyar Barátságot ápoló bizottság elnöke elmondta, hogy el kellene ismerni a magyarországi folyamatokat. Kifejtette, hogy határozottan elítélik a Soros-Sargentini-jelentést és az Európai Parlament által alkalmazott eljárást.

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére