Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Teljes és totális kudarc lett a "Trumpról tartott népszavazás"-ból

2017. június 21. 20:28

ATLANTA, 20:28

A Republikánus Párt jelöltje nyert egy időközi választást az amerikai Georgia állam 6. körzetében, kedden. Ez egy teljesen marginális hír lenne, ám az amerikai liberális sajtó addig nyomta a Trump és a jobboldali republikánusok elleni sivalkodást, míg ezt az egyszerű időközi szavazást kikiáltotta egy Trump elleni népszavazássá. Ezzel brutális kampány indult, a jelöltek elképesztő pénzeket gyűjtöttek és országos figyelem irányult erre a marginális választásra. A vége csúfos bukás lett a liberálisoknak.

Történt nemrégiben, hogy a Georgia állam 6. körzetének kongresszusi képviselője, Tom Price komoly feladatot kapott Trump elnöktől: ő lett az adminisztráció egészségügyi minisztere. Mivel a képviselő kormányzati pozíciót kapott, így fel kellett adnia képviselői helyét, és új, időközi választást kellett kiírni, hogy széke ne maradjon betöltetlen a Képviselőházban.

Az első szavazást április 18-án tartották a körzetben, akkor 17 jelölt indult a képviselői székért. Az első helyen, toronymagas győzelmet aratva a demokrata Jon Ossoff futott be, 48,1 %-al. Ha mindössze két százalékkal több szavazatot szerez, akkor nem került volna sor a második fordulóra, amelyet június 20-án tartottak. A második helyen Karen Handel republikánus jelölt végzett, messze lemaradva 19,8 %-al. A keddi fordulóban ez a két jelölt mérkőzött meg egymással.

Karen Handel republikánus jelölt.

Az első fordulóban toronymagasan nyerő Ossoffnak jó esélye volt megnyerni a régi republikánus körzetet, de be akarta biztosítani magát és komoly pénzgyűjtésbe és kampányolásba kezdett, és emögött ellenfele sem maradhatott le: a két párt és a jelöltek összesen 50 millió dollárt költöttek a kampányra. Ebből a demokraták 30 millió dollárt költöttek. A Republikánus Párt egyedül 4 millió dollárt költött az Ossoff elleni negatív kampányra.

Jon Ossoff demokrata jelölt.

A választás során a valaha volt legdrágább időközi választási kampány bontakozott ki, az országos sajtó is felkapta a témát és a balliberális oldal zászlóshajói, az NBC, a CNN, az ABC News és a New York Times kiálltak a demokrata jelölt mellett, valamint a várható választási győzelmet egy "Trump-ellenes népszavazásként" próbálták beállítani.

A választás tétjét tehát elképesztően magasra srófolta az Obama- és Clinton-párti amerikai liberális média.

"Trump népszerűtlensége kinyitotta ezt a versenyt... Sokan nagy érdeklődéssel figyelik ezt a versengést, mivel úgy tartják, hogy ez a választás lehet a kezdete annak a potenciális Trump-ellenes, demokrata győzelmi hullámnak, amely a következő évi kongresszusi választásokon fog végigsöpörni" – írta az NBC News.

A CNN egészen érdekesen tálalta a történteket, a republikánusok győzelmét:

"A republikánusok újabb emlékeztetőt kaptak arról, hogy Donald Trump elnök rendkívül népszerűtlen, mivel Jon Ossoff demokrata jelölt majdnem megszerezte a győzelmet egy olyan körzetben, amely évtizedek óta konzervatív fellegvárnak számít. A demokratáknak csak néhány százalék kellett volna, hogy ne kerüljön sor a második fordulóra". (Amennyiben egyik jelölt sem gyűjti be a szavazatok 50 százalékát az első fordulóban, akkor sor kerül egy második fordulóra a két legerősebb jelölt között, ahol a legtöbb szavazatot kapó nyer – szerk.).

Érdemes megemlíteni, hogy Trump megválasztása óta összesen négy időközi választást tartottak, és mind a négyet megnyerte a republikánus párt jelöltje. Az ezekről a tudósításokról szóló cikkekben is rendre felbukkan, hogy Trump népszerűtlensége miatt fog veszíteni a republikánus jelölt, de ez eddig még nem jött be. (Egy példa a sok közül egy májusi montanai időközin.)

Az ABC News már erősen közelített a népszavazásos verzióhoz:

"A demokrata Jon Ossoff sokáig vezetett a 17 résztvevős versenyben, hogy elnyerje Tom Price egészségügyi miniszterré kinevezett egykori képviselő helyét a 6. körzetben, azonban végül néhány százalékkal kevesebb szavazatot szerzett, mint amennyivel az első forduló abszolút győztese lehetett volna egy olyan versenyben, amelyet sokan egy Donald Trump elnökségéről tartott véleménynyilvánításként látnak" – írta a hírcsatorna.

Az egyik legpatinásabbnak tartott amerikai lap, a New York Times pedig Trump-ellenes népszavazásról beszélt.

"A georgiai választás eredménye áldásos lesz a demokratákra nézve, mivel hatékonyabbak lesznek a kampánypénzek gyűjtésében és a jelöltek toborzásában. A kijózanodott republikánusok viszont nem tudnak majd senkit rávenni, hogy induljon a következő választáson képviselő-jelöltként" – írta a lap.

Egyébként mind a négy lap függetlennek, pártatlannak és objektívnek tartja saját magát.
A bukás

Handel végül az első fordulóbeli gyenge eredménye után fordítani tudott és 52-48-ra legyőzte Ossoff-ot, a demokraták jelöltjét. A vereséget súlyosbítja, hogy Ossoffnak az utolsó héten még 5 pontos előnyt mértek a közvélemény-kutatások.

Donald Trump amerikai elnök.

Fotó: AFP

Donald Trump közvetlenül nem avatkozott be a kampányba, csupán rettegett Twitter-csatornáján támadta Ossoffot, akinek a vereségében döntő fontosságúak voltak az elnök által említett ügyek.

Az egyik ilyen, hogy Ossoff nem is abban a körzetben lakik, ahol meg akarta választatni magát. Abból is botrány lett, hogy az Ossoff által a saját kampányára gyűjtött 8,3 millió dollár 95 százalékát a megnyerni kívánt körzeten kívülről kapta – egyes hírek szerint Hollywood igen bőkezű volt vele. Trump arra is figyelmeztette a körzet választóit, hogy Ossoff, várhatóan a megugró szociális kiadások fedezeteként, komoly adóemeléseket hajthat végre, valamint, hogy elhanyagolja majd a biztonságpolitikát.

Eközben Handel megmutatta, hogy ízig-vérig atlantai és ellenfelét úgy tüntette fel, mint akit külső erők vásároltak meg és próbáltak rákényszeríteni az atlantaiakra.

Mint fentebb már említettem, ez volt a negyedik időközi választás, amelyet a demokraták elbuktak Trump megválasztása óta.

Kik a felelősek a demokraták vereségéért?

Vélhetően az oroszok.

Az eddigi amerikai Oroszország-hisztéria alapján hamarosan beléphet a képbe ez a szál is. Ezt az elméletet fogja támogatni a kampányköltések összehasonlítása is: a zerohedge szerint a demokrata jelölt több, mint hétszer annyi pénzt költött a kampányban, mint republikánus ellenfele, mégsem tudott nyerni.

Az amerikai Politico egy héttel a választások előtt meg is ágyazott ennek a kontextusnak: "Meg fogják hekkelni a georgiai időközit? A tagállam választási rendszere sebezhető a szakértők szerint és az állam figyelmen kívül hagyta a probléma megoldására irányuló erőfeszítéseket" – írta címében és a leadben a politikai lap.

Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A lap egy olyan történettel kezdi terjedelmes cikkét, amely szerint Logan Lamb egy kiberbiztonsági-szakértő felkalandozott annak a cégnek a honlapjára, amely a szavazógépeket állítja elő. (Georgiában nem papír alapú szavazás van, hanem egy gépen kell megnyomni egy, a megfelelő jelölt melletti gombot). A szakértő olyan fájlokra bukkant az oldalon, amely – állítása szerint – alkalmas lett volna a szavazás manipulálására. Egy alapítvány be is perelte Georgia államot, hogy a szavazáson ne használjanak szavazógépeket, végül erre mégis sor került.

A színpadot megácsolták, kész a narratíva. Hamarosan újabb sivalkodás indulhat.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

Monológ a Brexit megértéséhez

Monológ a Brexit megértéséhez

amerika, london, párizs

Egy beszéd, amely közelebb visz minket a Brexit okainak megértéséhez, és azoknak a briteknek az elnyomott haragjához, akiket sose hallgattak meg, és akiket sosem kérdeztek meg semmiről.

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

kétharmad

A Terrorelhárítási Központhoz (TEK) a napokban rengeteg megkeresés érkezett F. Haszan, a Magyarországon elfogott iszlamista ügyével kapcsolatban. A TEK ezért kiadott egy részletes közleményt. Mint kiderült, F. Haszan az idegenrendészeti őrizet alatt is fekete ruhában járt, akárcsak az ISIS harcosai, és a többi fogvatartottal is összeverekedett.

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

amerika, london, párizs

Az EU-ban élő emberek döntő többsége azt állítja, hogy az unió vezetése már nem az állampolgárok érdekeit képviseli és totálisan kifulladt.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Párhuzamos valóságok

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére