Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Te kidekorálnád a hálószobádat Lenin fejével?

2016. július 13. 22:28

A régi Oroszország és a Szovjetunió területén virágzó szoborerdőt hagyott maga után a szebb napokat is látott nagy "cocialista" forradalom. A Lenin-, Marx- és Sztálin-szobrok a forradalom első vonalában hirdették a nép felé a szocializmus dicsőségét és a rendszer bukása után ezek voltak a kapitalizmus első ártatlan áldozatai.

A jelenlegi ukrajnai konfliktust is ezek a szobrok szenvedték meg először – akkor még nem volt a levegőben a polgárháború lőporszaga. Először csak pár testrész tűnt el, majd szépen lassan lába kélt egész "műalkotásoknak". 

Lenin szobra átadta a helyét Darth Vadernek

Két svájci, Niels Ackermann fotós és Sebastien Gobert újságíró úgy döntött, hogy az eltűnt Lenin-szobrok nyomába erednek és felkutatják őket Nyugat-Ukrajnában. Közös projektjükben – mely az Elveszve a dekommunizációban címet viseli – arra keresik választ, hogy minek egyáltalán szobrot emelni.

A rendszerváltozás előtt Ukrajna területén mintegy 5000 Lenin-szobor állt. Ami elég komoly szám ahhoz képest, hogy a területileg 28-szor nagyobb Oroszországban mindössze 7000 darab volt. 1991-ben a szobrok fele pillanatok alatt eltűnt, majd a 2013-as zavargások után további 1200-al tizedelték meg a Lenin-szobrok népes táborát.

2015-ben az ukrán kormány olyan törvényt hozott, amely az összes régi szovjet szimbólumot törvényen kívül helyezte – zászlókat, szobrokat, útjelző táblákat és bármit, amiben volt sarló és kalapács, vagy arra emlékeztető dolog. A Lenin utcákat Lennon utcákká nevezték át, és elkezdődött a Lenin-szobrok csonkításainak véres hulláma.

A szobrok általában önkormányzati-közösségi tulajdonban vannak. Sok helyen a városvezetés adta ki az ukázt, hogy el kell őket távolítani. Volt, ahol erre már nem is kerülhetett sor, mert ultranacionalista csoportok úgy megnyesték a szobrokat, hogy felismerhetetlenek lettek. A svájci páros szerint az az érdekes az egész folyamatban, hogy bár a szobrok lebontását a központi kormányzat döntése indokolja, ez mégis mindenhol máshogy történik. Nincs két település, ahol ugyanúgy bontották volna el Vlagyimir Iljicset.

A kutatásból két dolog szúrt szemet az újságíróknak: a hihetetlen mértékű bürokrácia, és a törvények szinte teljes hiánya. Van olyan szobor, amelyet tavaly szeptember óta nem tudtak megtekinteni és lefényképezni. Rengeteg kérelmet kell írniuk, de állításuk szerint állandóan fennakadnak a bürokrácia zátonyain.

A legtöbb szobor elhagyatott raktárakban rothad, vagy épp egy helyi sufniban őrlik az idő malomkerekei. Az is előfordult már, hogy a nagy forradalmár feje lakások, hálószobák dekorációs eleméül szolgált. A nacionalisták trófeaként gyűjtik ezeket a tárgyakat, sokszor egy vérbeli bélyeggyűjtő szenvedélyéhez, és alaposságához hasonlóan.

Érdekes, hogy a Lenin-szobrok megsemmisítése körül létrejött egy mozgalom, amely a néma cinkosságon és a kimondatlanságon alapul, és amely a múlt és a szovjet örökség ellen jött létre. De ezen túlmenően nem szolgál más célokat. Lenin büszke lenne rájuk, mert ahogy ő mondta annak idején:

A cél a mozgalom maga."

(CNN)  

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A Cseh Katalinoknak mindig könnyű

A Cseh Katalinoknak mindig könnyű

pszicho

Sosem kell betartaniuk a közhelyes ígéreteiket.

Felvételen: gyújtogatott a görögországi migránskaraván egy része

Felvételen: gyújtogatott a görögországi migránskaraván egy része

amerika, london, párizs

Eddig nem ismert felvétel került nyilvánosságra a görögországi migránskaraván egyes tagjairól, akik néhány héttel ezelőtt úgy próbálták utat törni a rendőrök között, hogy felgyújtották körülöttük a kiszáradt füvet, aljnövényzetet.

Bangóné nem akar lemondani a patkányozás miatt, az MSZP pedig hallgatásba menekül

Bangóné nem akar lemondani a patkányozás miatt, az MSZP pedig hallgatásba menekül

kinyílott a pitypang

Bangóné rendesen magára rántotta a teljes bevándorláspárti ellenzéki kártyavárat a Fidesz szavazóit lepatkányozó kijelentésével. Az MSZP és a ballib ellenzéki pártok vezetői bujkálnak, nem nyilatkoznak a vállalhatatlan kijelentésről. Pedig nyilvánvaló, hogy el kell távolítaniuk a közéletből a szélsőséges nézeteket valló Bangónét, aki eleinte felvállalta a nyilatkozatát, majd délutánra már megtagadta azt, mondván: egyesek szándékosan félreértelmezték szavait.

Ismét mentelmi jog mögé bújt a gyurcsányista Czeglédy

Felfüggesztette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőeljárást, mivel a politikust európai parlamenti képviselőjelöltként mentelmi jog illeti meg.

Bangóné patkányozására május 26-án adhatunk választ

Ha szeretnénk kemény választ adni Bangónénak, akkor van még egy okunk arra, hogy mindannyian elmenjünk szavazni.

Egyre több Srí Lanka-i követeli a muszlim bevándorlók kitoloncolását

Egyre több Srí Lanka-i követeli a muszlim bevándorlók kitoloncolását

amerika, london, párizs

A húsvétvasárnapi terrorsorozat nemcsak a keresztények, hanem a többségi társadalomhoz tartozó buddhisták körében is kiverte a biztosítékot.

Brüsszel továbbra is titkolja, hogy az EU vezetői miről tárgyaltak Sorossal

Brüsszel továbbra is titkolja, hogy az EU vezetői miről tárgyaltak Sorossal

amerika, london, párizs

A magyar kormányhoz és újságírókhoz hasonlóan a nemzetközi sajtó is hiába próbálja megtudni, hogy Soros György és az Európai Bizottság vezetői vajon miről tárgyaltak, illetve döntöttek a számtalan titkos találkozójukon. Az EUobserver lap a Tony Blair, Soros és Pierre Moscovici közötti davosi tárgyalásokról semmilyen érdemi választ nem kapott az Európai Bizottságtól, miközben több utólag törölt, meghamisított, illetve cenzúrázott uniós dokumentumot is talált a Brexittel kapcsolatos titkos tárgyalásról.

Az ember mindig ledöbben

Az ember mindig ledöbben

piszkostizenkettő

A terrorcselekményeket Európában szinte kivétel nélkül az iszlám nevében hajtják végre. Következtetés: Az iszlám Európában = terrorizmus.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére