Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Tarlós: "Nyitottam már a fogammal sört"

GFG - Görgényi Tamás - Ketipisz Sztavrosz

2017. április 6. 06:51

Rendhagyó beszélgetés Tarlós Istvánnal, Budapest főpolgármesterével a sztárokról és a megmondóemberekről, a liberálisokról és a józan észről, a grundetikáról és az őszinteségről, a fából vaskarikáról és a róka fogta csukáról, valamint arról, hogy "szeretem, ha a kocsmában is megértik, amit mondok".

Én nem vagyok rebellis típus, de szerettem verekedni”

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Hoztunk neked egy sört. Fekete. Úgy hírlik, ezt szereted.

Tarlós: A csepeli ember söre. Rizmajer neves, birkózó család.

GFG: Rejtő regényekben előfordul, hogy fogukkal nyitják ki a sört, te még ahhoz a generációhoz tartozol, aki a fogával bont ki egy üveget.

Tarlós: Nyitottam már a fogammal sört, de ma van már nekem implantátumom, úgyhogy most már óvatosabban kell eljárnom. Bár van, aki azt mondja, hogy jobb, mint az eredeti volt (nevetés). Ez egy érdekes dolog egyébként, mert két tökéletes fogamat is kihúzták azért, hogy elhelyezzenek négy implantátumot. Gyakorlatilag csak kettőt kellett volna. Ugye beszéltünk arról, hogy ki hol nevelkedett, és higgyétek el, ezért van az is, hogy bizonyos dolgokban kitartó vagyok, mert ugyan a szüleim humán értelmiségiek voltak, tehát az említett liberális ikon által hangoztatott primer értelmiségiek közé tartoztak, de én még a grundetika erkölcsein nevelkedtem. Ezért vannak dolgok, amiket biztosan megteszek, és vannak dolgok, amiket biztosan nem teszek meg.

GFG: Van, aki azt mondja, hogy az erős ember onnét ismerszik meg, hogy van néhány olyan dolog, amit semmilyen körülmények között sem tenne meg.

Tarlós: Hadd mondjak egy-egy példát arra, hogy mit teszek meg és mit nem teszek meg. Amit megteszek: kiállok amellett, aki nehéz időkben mellettem állt. És amit nem teszek meg: nem állok bosszút azon, aki ártott nekem, még akkor sem, ha ez borzasztó nehezemre esik.

GFG: A bosszú hátrafelé mutat.

Tarlós: Vannak olyan emberi tulajdonságok, amiket nagyon elítélek. A bosszú és a haragtartás ebbe a kategóriába tartozik. Ezeket a tulajdonságokat a mai magyar modern politikában, de főleg a kommunikációban naivitásnak tartják. Ezzel tisztában vagyok. Ennek ellenére ehhez azért ragaszkodom, mert neveltetésemnél fogva ez nekem a zsigereimben van. Egész egyszerűen nem tudok más lenni.

GFG: Ha valaki a grundetika alapján közelít az élethez, akkor nem áll messze tőle a lázadás sem.

Tarlós:  Nem vagyok rebellis típus, de szerettem verekedni (nevetés). Igaz ez a politikára is.  Ugyanakkor ma már kevesebb kedvet érzek hozzá, még energiát csak-csak, kedvet kevésbé. Mindig szívesen bementem a ringbe verekedni, de nem szerettem senkit sem hátba szúrni. Ma viszont a hátbaszúrás a politikában intellektuális teljesítménynek számít. Ezzel a felfogással viszont nem tudok mit kezdeni.

GFG: Akkor mi marad: hűvös kívülállás, fehér kesztyű, a párbajra hívás a lovagiasság szabályai szerint?

Tarlós: Bizonyos határon túl visszamenni a múltba, az már paródia. Oda nem szeretnék eljutni. Igyekszem érvényt szerezni annak, amit valóban fontosnak tartok. Igyekszem szólni még a saját közösségemen belül is, hogy ha olyat tapasztalok, ha valamit veszélyesen tévesnek vagy elhibázottnak érzek. Aztán ha nem, akkor nem. Amire képes vagyok, azt megpróbálom megtenni. Kinyitom a számat, ha úgy érzem, hogy ki kell nyitni. Ezekkel a szájkinyitásokkal olykor a kifejezésmód miatt vannak problémáim, de azért ha valaki megnézi a megnyilatkozásaimat, az láthatja, hogy nem szeretek egyetlen más politikust sem a megnyilatkozásaimmal tönkretenni. Például bizonyos baloldali neveket soha nem hallhattatok tőlem az elmúlt hét év során, akiket egyébként sokat emlegettek. Sohasem tettem meg, hogy ezeket emlegessem. Keményen be szoktam szólni, ez kétségtelen. Ezeket a kijelentéseket fel szokták kapni. Az, hogy nem válogatom meg a szavakat, nem mélyről jövő, pusztán szeretem, ha a kocsmákban is megértik, amit mondok, mert az is a nép. Nem szeretem azt a stílust, hogy úgy fogalmaznak, hogy azzal lehetőséget adnak a másiknak, kitalálja, mit is akart mondani a másik. Ez szerintem egy hülyeség, de mostanában ez a divat.

GFG: Volt egy olyan interjúd nemrégiben, ami után jó néhányan megírták, hogy most már biztosan nem leszel 2019-ben főpolgármester. Én nem így értelmeztem a mondataidat.

Tarlós: Lefordítják a magyar-magyar fordítóirodák segítségével a szavakat. Szóval nézd, mindig is úgy gondoltam, hogy nem a nettó hazugságok a veszélyesek, mert azokat könnyű cáfolni. A féligazságok, amikor majdnem azt mondják, amit mondtál, és itt a majdnemen van a hangsúly, ezek az igazán veszélyes dolgok, mert itt vannak a nagy csalások. Amikor valaminek van valami alapja, aztán el lehet kezdeni ezt macerálni, és a közvélemény előtt tulajdonképpen áttematizálni a lényeget, mert attól kezdve nem arról szól az egész vita vagy az egész közbeszéd, amit te lényegileg el akartál mondani, hanem arról szól, te azt mondtad vagy nem azt mondtad, így kell érteni, vagy nem így kell érteni. Ez egyébként a lényeg és a tények devalválásának vagy annullálásának a taktikája. Amikor azért kell küzdened, hogy a közvélemény elé az kerüljön, amit valóban mondtál, nem pedig majdnem az, de ez a „majdnem” ez jelentőséggel bír, mert  akár az ellenkezője is kijöhet belőle, mint amit te mondani akartál.

GFG: Akkor nemcsak a káoszt kell menedzselned, hanem önuralmat is kell gyakorolnod, hogy ilyenkor ne ordítsd le a fejüket, hogy hát „nem ezt mondtam, baszdmeg” (nevetés).

Tarlós: Azt mondom inkább, hogy egy ekkora város főpolgármesteri székében nagyon ütésállónak kell lenni. Nemcsak ütni kell tudni, hanem legalább annyira vagy még jobban ütésállónak kell lenni, mert aki ilyen képességekkel nem rendelkezik, annak azt tanácsolom, hogy ne is törje a fejét, hogy ebbe a székbe vágyjon. Ezt mint ilyen idősödő-bölcselkedő tanácsolom, a legjobb baráti szándékkal, mert ha nem elég ütésálló, és bekerül ebbe a székbe, akkor pokol lesz az élete.

Görgényi: Mennyit változott ez attól, hogy ebben a ciklusban már polgármesterek ülnek a képviselőtestületben?

Tarlós: Őszinte választ akarsz, vagy politikusi választ?

Görgényi: Őszintét.

GFG: Aztán majd ártírjuk politikusira... (nevetés)

Tarlós: Természetesen az a rendszer, ami most van, az ’19-ig érinthetetlen, mert bárki bármiben is töri a fejét, azt ciklus közben nem lehet meglépni. Aztán ami 2019 után lesz, abban nem is én vagyok a döntéshozó, mert ebben a székben jogalkalmazó vagy, nem pedig jogalkotó, és hát mindenki tudja, hogy nem én fogom eldönteni, hogy Budapest helyhatósági rendszere hogy nézzen ki, az önkormányzatoknak mekkora szerepe legyen, Budapest milyen helyet foglaljon el majd a közigazgatáson és a politikán belül. De ne menjünk nagyon a részletekbe, mert én szoktam szelet vetni és vihart aratni. Nem feltétlenül törekszem a konfliktusokra, de annyit elmondhatok, hogy a jelenlegi rendszerrel egy róka fogta csuka helyzetbe kerültünk mindannyian. Az, hogy van egy általános vétójogom, ezzel bármit meg tudok akadályozni, hogy a személyi kérdésekben megkerülhetetlen vagyok, ez is erős jogosítvány. Ha a képviselő-testület be akarná dönteni a fővárost, ezt csak azon az áron teheti meg, hogy valamennyi kerületi polgármesternek megszűnik a kerületi polgármesteri mandátuma is. Ez erős segítség a fővárosnak. Az érem másik oldala viszont az, hogy a kerületi polgármesterek, mivel többségben vannak, azt ugyan nem tudják elérni, amit én nem akarok, viszont esetleg nem szavazzák meg, amit akarok, tehát az létre se jön. Ha meggondolod, ez egy igazi róka fogta csuka helyzet, egymásra vagyunk utalva, megspékelve azzal, hogy a kerületi polgármesterek a fővárosi munkájukért nem kapnak egy fillért sem. Ők sokszor a fővárost is a kerületük nézőpontjából nézik. Az a különbség közöttünk, hogy nekem meg a város szemszögéből kell ránéznem a dolgokra. Ezért aztán a fővárosi érdekek képviselete kicsit esetlegessé válik, ha értitek, hogy miről beszélek.

GFG: Magyarán szólva: te vagy a főváros embere.

Tarlós: Tulajdonképpen helyzetünkből adódóan erről van szó. Egyébként a kerületi polgármesterek egyáltalán nem viselkednek destruktív módon, mert ők is érzik, hogy egymásnak ki vagyunk szolgáltatva, de alapvetően a rendszer működtetése és a város egészének érdekei szempontjából kénytelen vagyok azt mondani, hogy a jelenlegi fővárosi közigazgatási rendszer nem  túl szerencsés konstelláció. Viszont 2019-ig biztos ilyen marad.

Nem a saját életemet élem”

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Azt mondtad, hogy nem elég ütni, ütésállónak is kell lenni. Ebből az következik, hogy a kedvenc filmed a Rocky? (nevetés)

Tarlós: Én nem láttam azt a filmet. Ez az igazság. Ilyen, hogy kedvenc filmem, hát nem is tudom. Kedvenc színésznőim vannak (nevetés). A férfiszínészek között is vannak, akiket a nők kedvelnek, és vannak, akiket a férfiak. Erre már csak a viszonylag idősebbek emlékeznek, de volt ez az örökös vita, hogy kit is kedvelünk: Belmondot vagy Alain Delont? Hát, én ebben a vitában mindig Belmondo-párti voltam, s ezzel mindent el is mondtam. Hogy mondjam, a fenét se érdekel, hogy milyen szépfiú valaki. Én azokra tudok felnézni, akiknek olyan tulajdonságai vannak, amelyeket irigylek, mert szeretném, ha nekem is meglennének. Vagy egy Luis de Funes-re, akinek a filmjein az ember ordítva tudott röhögni. Aztán az ilyen szépfiúk, mint a Delon, engem nem varázsolnak el.

GFG: Belmondo játszotta a profit.

Tarlós: Igen, azt is. Claudia Cardinale-lal is volt közös filmje, a Cartouche, és sok egyéb is, de ne menjünk annyira vissza a régi idők moziba, mert abból megint csak következtetéseket fognak levonni (nevetés).

GFG: A fővárosi közgyűlés élete meg olyan mint a Trónok harca, de ezt biztos nincs időd nézni. Hogy néz ki egy napod? Hogy bírod ezt a taposómalmot?

Tarlós: Úgy, hogy nem a saját életemet élem. Tulajdonképpen ha tényleg komolyan beszélünk, és nem politikai kóserolásról van szó, akkor azt kell mondanom, hogy – néha eljátszom ezzel az illúzióval, amiben nem vagyok biztos, hogy igaz, de abban sem, hogy nem igaz – a miniszterelnök után a legnehezebb dolga talán a főpolgármesternek van. Itt egy idő után még arra is figyelned kell, hogy meg tudd őrizni a saját személyiségedet. Nemcsak azért, mert az ellenzéki sajtó nem azt a képet akarja festeni rólad, aki vagy, hanem azt, akinek ő szeretne láttatni – ez a kisebbik baj, mert ezen egy kis idő után némi gyakorlattal túl tudsz lépni. De az az élet, amibe belekényszerülsz, a napi és a hosszabb távú problémák örökös megoldási kényszere, az örökös bizonytalanságaival, ez olyan készenléti állapotba hoz, amit egész egyszerűen nem lehet kipihenni. Mert hiába mész el egy vagy két hétre nyaralni, ez a készenléti állapot akkor sem szűnik meg. Tehát amikor van egy-két napom arra, hogy beszélgessek a gyerekeimmel, akik persze már felnőttek, hiszen már van hat unokám is, vagy úgy hosszabban el tudjunk beszélgetni este az ágyban a feleségemmel, akkor jövök én is rá arra, hogy mennyire nem a saját életemet élem. Mert ami valójában érdekelne mint magánember, azok az örömök és problémák, azok alig-alig tudnak hozzám elérni. Persze nem vagyok ezzel egyedül. Feltételezem, a miniszterelnök úr is így van ezzel, a belügyminiszter úr is, meg még néhányan.

GFG: Én gyűröttebbnek nézek ki, mint te. Szoktál vasalni?

Tarlós: Kapaszkodj meg, nagyanyám nagy bosszúságára, mert anyám mindig csak nevetett ezen, én vasaltam ki a nadrágomat, de ez az utóbbi ötven évben nem fordult elő. Amit igazán szeretek, az az olvasás, a zene és a kertben való pepecselés. Van egy nem túl nagy, nem túl kicsi kertünk, ott tudok igazán kikapcsolódni.

GFG: Jó formában vagy. Mi a recept?

Tarlós: Isten tudja. Nagyrészt genetika és Isten kegyelme. Most én abban az életkorban vagyok, hogy élhetek még húsz évig is, és akár ma is meghalhatok. Akik a hatvanas éveik második felében járnak, azok ezt már csak így szokták mondani. Sokszor mondom a fiataloknak, akiknek nagyon nagy a hangjuk, hogy szeretnétek ti így kinézni ebben a korban.

GFG: Van egy mondás, hogy három életszakasza van az embernek. Fiatal, középkorú és a „jól nézek ki”.

Tarlós: Ebben van igazság. Én voltam már fiatal, a fiatalok viszont még nem voltak idősek. Szóval van ebben valami. De hogy a megkezdett válaszomat folytassam, ha már házimunkáról van szó, nem fogod kitalálni, hogy mi az az egyetlen, amit szeretek megcsinálni

GFG: Porszívózni.

Tarlós: Nem, azt utálom. (nevetés). Amit a legkevésbé feltételeznek: mosogatni.

GFG: Azt én is szeretek.

Görgényi: A mosogatás jó dolog.

Tarlós: Én ötször voltam katona.

GFG: Ötször?

Tarlós: Ötször. De amikor előfelvételis sorkatona voltam Orosházán, komolyan mondom, hogy nem utáltam a mosogatást, pedig ott három embernek négyszáz tányért kellett elmosni. Az étkészletét azt mindenki magának mosta el, de a tányérokat nem. És valahogy ez nem dühített. Le tudtam utána fertőtleníteni a kezemet. WC-t nem szerettem pucolni, mert azoktól a dolgoktól különböző, nem részletezendő okok miatt fóbiám van. Bizonyos kilincseket sem szeretek megfogni. De ezeket a tányérokat elmosni vagy csak mosogatni – valamilyen rejtélyes okból – soha nem irritált.

GFG: Kikapcsolja az embert, lehet alatta gondolkozni.

Görgényi: Arra gondol az ember közben, amire akar.

Tarlós: Ráadásul nem marad rajtad a kosz. Rögtön lemos mindent a forró víz. Elég erősen meleg vízzel szoktam mosogatni, mert hogy a víz meleg, azt még tudom értelmezni. Szívesen elmosogatok otthon mindent, porszívózni viszont utálok. Fiatalkoromban is utáltam. Amikor fiatal házasok voltunk, akkor a feleségem próbált rávenni és rábírni erre a porszívózásra, hát voltak olyan fenyegetések, amelyekkel rá tudott venni, de ettől még utáltam porszívózni. Van, amiben nem változik az ember.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

csak neked, csak most

Rendhagyó interjú Gál Kinga EP-képviselővel Európa jelenéről és a májusi Európai Parlamenti választások tétjéről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

amerika, london, párizs

Pár száz bevándorláspárti demonstráló gyűlt össze hétfőn a Fehér Ház előtt, hogy Donald Trump ellen tüntessen.

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

amerika, london, párizs

Május 26-án tartanak Spanyolországban helyhatósági választásokat, ugyanazon a napon, mikor az EP-szavazás lesz a mediterrán országban. A legfrissebb felmérések szerint a Vox lehet az egyik legnagyobb meglepetés a választáson.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére