Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szatén
 
 
 
 

Szörnyen kevés a nő Kínában

2016. szeptember 1. 17:58

Kína a világ lakosságának egyötödét adja és az egyik legjelentősebb gazdasági hatalomnak számít, emiatt az országban zajló társadalmi folyamatok az egész világra hatással vannak.

A nőhiányra az indiai Amartya Sen Nobel-díjas közgazdász hívta fel a figyelmet 1990-ben, amikor Több mint 100 millió hiányzó nő címmel könyvet jelentetett meg .

A statisztikai adatok szerint Kínában 2004-ben 100 lányra 121,2 fiú jutott. Ez az arány valamelyest javult 2012-re, amikor is 100 nőre 117,7 férfi jutott. A cél, hogy a megoszlás mértékét 100:115-re csökkentsék.

Kulturális háttér

Kínában a házasság nem szerelem kérdése, hanem társadalmi kötelesség. A szülők a nyugdíjas éveiket gyerek(ek)kel szeretnék bebiztosítani, amihez stabil házasságra van szükség. A fiúgyermekek pedig többet érnek, mert az ő kötelességük az idős szülők eltartása. A lányok, amikor férjhez mennek, kikerülnek a családjukból és hátralévő életüket a férjük családjával töltik és a házastársuk szüleiért felelnek.

A nyugati kultúra azonban befolyással van Kínára, ezért sok fiatal már nem csak a kötelesség miatt akar házasodni, hanem a szerelmet keresi a szülők nagy elkeseredésére. A Nagy Ő keresése viszont sok időt vesz igénybe, sőt egyre fontosabb a továbbtanulás és a karrier. Sanghajban először 2012-ben haladta meg a házasodó nők életkora a 30 évet.

Jemimah Steinfeld, a Kis császárok és anyagias lányok: nemiség és fiatalság a modern Kínában című könyv írója szerint, a látszat ellenére Kína továbbra is ragaszkodik a szokásaihoz és a társadalom szerint egy nő feladata elsősorban a gyerekszülés. Ezért főleg vidéken a mai napig előnyben részesítik a fiúgyermekeket, a családfenntartás és az idősekről való gondoskodás miatt.

Fotó: AFP
Politika

Először az 1970-es években vált országos politikai témává a születések számának csökkentése. Ekkor még csak kampányoltak az egy gyerek mellett, valamint az oktatásra és a technikára (fogamzásgátlás) támaszkodtak a vezetők. A kampány sikeres volt, de nem eléggé. A politikusok a demográfiai katasztrófától tartottak, ezért 1979-ben bevezették az egykepolitikát. A hivatalos kínai megnevezése jihua shengyu zhengce, szó szerint ’tervezett születési politika’ volt. A szabályozás értelmében, maximalizálták a várható gyerekek számát. A vidékiek voltak a legnagyobb gondban, ahol a nyugdíjrendszer híján a gazdálkodó emberek a gyermekeikben látták időskoruk biztosítását. Később falusi környezetben engedélyezték a második gyermek vállalását jellemzően akkor, ha az első gyerek lány volt, fogyatékosnak született vagy meghalt. A szabályok betartását gazdasági eszközökkel próbálták ösztönözni. Azoknak, akiknek csak egy gyerekük van, különböző kedvezményeket kapnak: jobb munkahelyet, ingyenes vagy kedvezményes oktatást és egészségügyi ellátást, lakáskiutalást.

Az egy gyerek politika és a kulturális szokások miatt a fiúkat végképp előnyben részesítették a családok, ezért ha megtudták, hogy lány lesz a gyerek, elvetették vagy megszülték, de megölték a csecsemőt. Az abortuszt ebből kifolyólag hivatalosan 2003-ban betiltották. A hivatalos kínai statisztikák szerint az egykepolitika miatt 400 millió gyermek nem született meg. Az egy gyerek politikával Kína 2013-ban hagyott fel.

A többgyerekes családok hátrányba szorítása nagyban hozzájárult a nemek arányának felborulásához, ezért a kommunista vezetőség jelenleg is azon fáradozik, hogy helyrehozza a problémákat.
Fotó: AFP

A kevés nő miatt 2001-ben eltörölték a kínai büntető törvénykönyvből a homoszexualitásért járó büntetést.

A kínai törvények szerint a gyerekek kötelesek támogatni a szüleiket, de a nőtlen férfiaknak minden bizonnyal nem lesz gyereke. Az agglegény férfiak többsége így is szegény, ezért a gyerek nélküli élet végleges elnincstelenedéssel járna számukra vagy az államnak kell gondoskodni róluk. A második opció nagy gondot jelentene Kínának, hiszen 30 millió ember számára kellene biztosítani az ellátást. Előálltak már azzal az ötlettel is, hogy legalizálják a poliandriát azaz a többférjűséget. Egy kínai közgazdász professzor szerint mivel a legtöbb esetben a szegényebb férfiak nem tudnak feleséget szerezni, ezért ők összeállhatnának és közösen vehetnének feleségül egy nőt.

Annak ellenére, hogy nagy a nőhiány Kínában, a lányok is egyre később házasodnak meg, amit rossz néven vesz a társadalom. A kínai vezetés ezért még 2007-ben felvette a kínai szókészletbe a seng nu (maradék nők) kifejezést, amit azokra a hajadon lányokra használnak, akik már elmúltak 27 évesek.

2011-ben jelent meg A Maradék nők nem érdemlik meg a rokonszenvünket című cikk, amit a kínai nők szövetsége publikált. Habár a testület a nők jogait védik, a cikkben azt írták, miközben a lányok tovább tanulnak megöregednek és ezért egyre kevesebbet érnek. Mire diplomát szereznének elszáll felettük az idő és olyanok lesznek, mint a megsárgult gyöngy.

A nemek arányának felborulása következtében Kínában virágzik a párkereső biznisz.

Kéthetente a város egyik parkjában rendeznek házasságpiacot, ahol a szülők és rokonok keresnek házastársat a még nőtlen vagy hajadon gyermeküknek. A szülők 700 forintért 5 hónapra elhelyezhetik a gyermekükről írt házassági hirdetésüket a parkban, amiben leírják a gyerek életkorát, testmagasságát, szülővárosát, iskolai végzettségét, jövedelmét,  és néhány soros jellemzést a személyiségéről, és arról milyen értékeket tart fontosnak. A saját hirdetésük mellett végignézik a többit is, hátha megtalálják a gyermeküknek megfelelő párt.

Fotó: AFP
Barátbérlés

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy Kínát a nők hiánya sújtja, az egyik legnagyobb online piacon a Taopaón már a férfiak társasága is bérbeadó. Már 1000 jüan és 10 ezer jüan (45-450 ezer forint) között bérelhetnek a hölgyek barátot maguknak. Ha valami pluszra is vágynak, például kézfogásra, ölelésre, esetleg moziba szeretnének menni azért már többet kell fizetni. A meglepő az, hogy a barátbérlést nem az összetört vagy magányos nők számára találták ki. A célcsoport a 20-as éveik végén járó városi nők, akikre egyre jobban nehezedik a házasság terhe és valahogy meg szeretnék nyugtatni a vidéken élő szüleiket.

A Taopaó adatai szerint 2012 és 2013 között 884 százalékkal emelkedett a világhálón a „bérelhető barát" kifejezésre történő keresések száma. Bár vannak bérelhető lányok is, a kínálat legnagyobb részét a férfiak teszik ki.

Máshol is nőhiány van
Kína mellett még Indiában jóval több a férfi, mint a nő. Hasonló a tendencia Azerbajdzsánban, Grúziában és Örményországban is, de Szerbia és Bosznia is kezd felzárkózni.

Indában például betiltották, hogy a terhesség alatt ultrahanggal meg lehessen állapítani a magzat nemét, hogy ne a gyermek neme miatt hajtsák el a nők a magzatot. Kínában részben a csecsemőgyilkosságok miatt változtattak az egykepolitikán.

Az Arab-félszigeten is jóval több nő található, mint férfi. A legnagyobb különbség Katarban van, ahol a lakosok egynegyede nő, háromnegyede férfi, bár ezt ott főleg a bevándorlás okozza. Délkelet-Ázsiából főleg férfiak indulnak Katarba, hogy dolgozhassanak, amire nagy szükség van a gazdasági növekedés miatt, viszont a családjukat nem hozhatják magukkal.

Rapid randi Kínában

Fotó: AFP
Következmények

A nemek arányának felborulása komoly társadalmi feszültséghez vezethet, mivel az agglegények nagyobb veszélyt jelentenek a társadalom stabilitására. Az egyedülálló férfiak a házas társaikkal szemben hajlamosabbak a bűncselekmények elkövetésére, ezért növekedhet a nemi erőszakok száma, a prostitúció és a nőkereskedelem. A férfiak utódok és feleség nélkül frusztráltabbak lesznek és máson fogják levezetni a felesleges energiájukat.

Korábban már az ENSZ is figyelmeztetett a lánykereskedelemre valamit a nősülés céljából történő népvándorlás közötti összefüggésre.

A fejlettebb országokban élő férfiak azonban megnyugodhatnak: a nyugati országokban több nő él, mint férfi. A kínaiak ezt a lehetőséget kihasználva, ha megtehetik, nőket importálnak maguknak. A tehetősebbek európai hölgyket vásárolnak, a szegényebbek kétségbeesésükben pedig sokszor a Kínával határos országokból rabolnak maguknak nőket.

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Megszületett a Néppárt döntése!

Megszületett a Néppárt döntése!

kétharmad

Órákon át tárgyalt ma délután az Európai Néppárt a Fidesz sorsáról Brüsszelben, estére végül megszületett a döntés.

Sargentini már előre sivalkodik, amiért nem büntetik elég keményen a Fideszt

A zöldpárti Soros-katona, Judith Sargentini megjelent Brüsszelben az ülés bejáratánál, és nyilatkozott.

Soros lapja már megszerezte a Fidesz felfüggesztéséről szóló határozati javaslatot

A Politico brüsszeli tudósítói megkaparintották a Fidesz sorsával kapcsolatos határozati javaslatot. A dokumentumból az derül ki, hogy a Fidesz határozatlan időre elveszítené a Néppárton belüli szavazati jogát.

Ők Soros néppárti emberei, akikre biztosan nem számíthatunk

Ők Soros néppárti emberei, akikre biztosan nem számíthatunk

amerika, london, párizs

Gyakran szó esett már azokról az Európai Néppártban politizáló képviselőkről, akik bizonyítottan Soros György emberei. Íme azok név szerinti listája, akikre nagyon úgy tűnik, semmilyen szinten nem számíthat a Fidesz a Néppárton belül.

Sargentini és Timmermans újabb támadást indít Magyarország ellen

Sargentini és Timmermans újabb támadást indít Magyarország ellen

amerika, london, párizs

Meglehetősen abszurd módon arra készül az európai parlamenti LIBE-bizottság, hogy a bevándorláspárti Frans Timmermans véleményét meghallgatva döntsön arról, hogy a Sargentini-jelentés alapján elindított 7-es cikkely szerinti eljárást fenn kell-e továbbra is tartani Magyarország ellen.

Sebastian Kurz fél évre függesztené fel a Fidesz EPP-tagságát

Beáll az Osztrák Néppárt (ÖVP) a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) mögé a Fidesz felfüggesztését illetően.

Gulyás: ha felfüggesztik a Fidesz tagságát, azonnal elhagyjuk a Néppártot

Gulyás: ha felfüggesztik a Fidesz tagságát, azonnal elhagyjuk a Néppártot

kétharmad

A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére