Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Szomorkodhat az ellenzék: még sincs annyi kivándorló, mint szerették volna

2018. május 29. 09:00

Pedig a kampányban még milliós számok röpködtek a levegőben, de a vágyvezérelt újságírást ezúttal sem igazolta a valóság.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett adataiból kiderült, hogy nem olyan jelentős a külföldön munkát vállaló magyarok száma, mint ahogy az ellenzék a kampány alatt próbálta bemutatni.

Az adatok szerint 2017-ben a 20-64 éves korcsoport 5,2 százaléka dolgozott más EU-s tagállamban, ami 325 ezer embert jelent.

Ezzel az aránnyal a 28 tagállamból a 13. helyen vagyunk. A nyugat-európai tagállamokban alacsonyabb csak a külföldi munkavállalás aránya, illetve a 2004-től csatlakozott 14 ország közül Cipruson, Szlovéniában és Csehországban. Az EU átlaga egyébként alacsonyabb a magyarországi számoknál: 3,8 százalék.

Fotó: AFP

Az Eurostat módszertana nem az állampolgárságot veszi alapul, hanem azt, hogy az adott országban született munkavállaló jelenleg hol dolgozik. Nálunk a 20–64 éves korcsoportban ez a szám 6,250 millió fő"

– nyilatkozta a kutatással kapcsolatban a Magyar Időknek Szalai Piroska munkaerő-piaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Szalai elmondta, hogy az adatok ellentmondanak azon véleményeknek, amelyek a kivándorlást teszik kizárólagosan felelőssé a hazai munkaerőhiány miatt.

A szakértő szerint a 325 ezer külföldi magyar munkavállalóba nemcsak az életvitelszerűen kint tartózkodók tartoznak bele, hanem azok is, akik a szomszédos országokba járnak át dolgozni Magyarországról, vagy csak bizonyos időközönként vállalnak munkát máshol, jellemzően Németországban.

A szakértő felidézte: a külföldön munkát vállalók száma a rendszerváltás előtt 70 ezer fő körül mozgott, a 2000-es évek elején lépte át a százezer főt, jelentősebben pedig 2012 után nőtt az arány.

Ennek oka elsősorban az, hogy az unión belül ekkor vált teljesen nyitottá a munkaerő­piac.

Ugyanakkor az emelkedés mértéke 2016-ról 2017-re már jelentősen csökkent, tízezer volt, szemben a 2014-ről 2015-re mért 50 ezer fős bővüléssel. A 325 ezer emberből 75-80 ezer ingázhat naponta Ausztriába és vissza, a brit statisztikai hivatal adatai szerint a szigetországban pedig 98 ezerre tehető a magyarországi születésű munkavállalók száma.

A jelentés szerint az EU-ban Romániából vándoroltak el a legtöbben, a 20–64 éves korcsoport 19,7 százaléka, tehát gyakorlatilag minden ötödik ember. A más tagállamokban dolgozó románok száma 2,6 millió fő.

A korcsoport munkavállalóinak elvándorlási aránya Románia után Litvániá­ban, Horvátországban, Portugáliában, Lettországban, Bulgáriában, Írország­ban, Luxemburgban, Lengyelországban, Észtországban, Szlovákiában és Görögországban nagyobb, mint Magyarországon. Hazánkban az uniós átlagnál nagyobb a diplomás elvándorlók aránya, számuk nagyjából 119 ezer fő.

Nem jellemző ugyanakkor a külföldi munkavállalás az Európai Unió hagyományosan leggazdagabb tagállamaiban: a németek, a britek, a svédek és a franciák alig több, mint egy százaléka megy máshova dolgozni. Dánia, Németország Ciprus, Málta, Finnország, Nagy-Britannia és Svédország kivételével az összes tagállamban nőtt az elvándorló munkaerő aránya 2012-höz képest.

Nem örülhet az ellenzék

Az ellenzéki lapok nem örültek az Eurostat adatainak. Az index.hu és a hvg.hu kicsivel többre, 325 ezer helyett 340 ezerre becsülte azoknak a számát, akik más EU-tagállamban vállalnak munkát.

Az Indexen meglehetősen tárgyilagosan hozták le a hírt, a száraz tényeken kívül nem igyekeztek igazán kontextusba helyezni az adatokat, ami annak fényében különösen meglepő, hogy időnként akár a középkorról szóló írásokba is becsempésznek egy kis kormánykritikát.

A hvg.hu szintén nem volt elragadtatva a számoktól, valószínűleg ők is többet vártak. Sőt, le is írják, hogy "a magyar arány ahhoz képest még nem is túl magas, mint amit a környező országokban mérnek". A cím azért magáért beszél: "Megduplázódott a kivándorolt magyarok száma 2012 óta" – biztosan a gonosz kormány miatt, gondolhatja a törzsolvasó.

Érdekes volt látni a 24.hu vergődését, túl sokat ők sem tudtak hozzátenni a sztorihoz. Végül azt emelték ki, hogy "tíz éve, 2007-ben Magyarország munkaképes korú lakosságának még csak 1,5 százaléka, 2012-ben pedig mindössze 2,4 százaléka élt egy másik uniós tagállamban". (Érdekesség, hogy korábbi cikkükben 600 ezer fölöttire taksálták a külföldön élő magyarok számát a portfolio.hu felmérése alapján. Az Eurostat adatai kifejezetten a munkavállalókra koncentrálnak, ezért valóban előfordulhat, hogy a kint élők száma magasabb, ám az adatok valószínűleg alaposan túloznak).

Természetesen a kivándorlás mértékének magyarázata elmarad, így jobb híján a balliberális olvasók a gonosz kormányt fogják okolni – meg a diktatúrát. Mint azonban a Magyar Idők is írta, a 2012-től növekvő számok arra vezethetők vissza, hogy Nyugat-Európában feloldották a 2000-es években csatlakozott tagállamok esetében ideiglenesen életbe léptetett munkaerő-piaci korlátozásokat, vagyis 2012-től a magyarok szabadon utazhattak és vállalhattak munkát az EU-tagállamaiban, előtte azonban ez nem volt így.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

amerika, london, párizs

A világ első ár-apály galériáját a Maldív-szigeteken állították fel, azonban a rendőrség lebontotta, mert az alkotást iszlámellenesnek minősítették.

Az osztrák belügyminiszter arra kötelezné a rendőrséget, hogy írja meg, ha migráns az elkövető

Arra is felkérték őket, hogy ne nyilatkozzanak az elfogult, liberális újságíróknak, riportot és nagyívű beszámolót pedig csak akkor készíthetnek, ha az újságírók garantálják a semlegességet.

Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

szabad vasárnap

Az amerikai katolikus egyház egyelőre ellenáll az új trendnek.

Orbán: "Az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is"

Orbán: "Az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is"

kétharmad

A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárában létesült új épület avatásán.

Emberi beavatkozás nélkül lett rasszista és szexista a mesterséges intelligencia

Emberi beavatkozás nélkül lett rasszista és szexista a mesterséges intelligencia

century-on

A mesterséges intelligenciával való kísérletezés közben a kutatók azt találták, hogy robotok ugyanolyan előítéletesek lehetnek, mint az emberek.

"Bukik az Orbán": visszatér Demszky

"Bukik az Orbán": visszatér Demszky

kinyílott a pitypang

Demszky Gábor a 24.hu-nak adott veretes interjújában brékingel egyet, és bejelenti, hogy tervezi a politikába való visszatérését. Tudja. Meri. Teszi.

Kegyetlen erdőtűz pusztít Toszkánában

Mintegy ötszáz lakosnak kellett eddig elhagynia otthonát az olaszországi Pisa térségében hétfő este óta tomboló erdőtűz miatt. Az oltás nehezen halad, főleg az erős szél miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére