Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szomjan halhat Újdelhi a tüntetések miatt

2016. február 22. 14:21

ÚJDELHI, 14:21

Már a polgárháború határát súrolja az a helyzet, amivel a hatóságok szembesültek Újdelhiben. A jat közösség tüntetése az elmúlt napokban legalább egy tucat halálos áldozattal járt és a felkelés nyomán súlyos vízhiány fenyegeti a 13 millió lakosú várost.

Fotó: AFP
Újdelhiben kritikus méreteket kezd ölteni a vízhiány egy tüntetés miatt.

A tüntetők megrongáltak egy vízátemelő berendezést a Munak-csatornánál. A város ennek a nagy teljesítményű berendezésnek a segítségével látta el közműhálózatát. A helyreállítás azért nem lehetséges, mert a környéken jelenleg polgárháborús állapotok uralkodnak.

Hétfőtől nem nyitnak ki az iskolák és a hatóságok szerint vasárnapra teljesen elapadhat a vízellátás. Jelenleg is komoly korlátozások vannak érvényben a víz felhasználását illetően.

A zavargások azután robbantak ki, hogy az indiai Legfelsőbb Bíróság – mely az alkotmánybíróság funkcióit is ellátja – elkaszálta azt a javaslatot, ami alapján a kormány a jat közösség tagjait alacsonyabb kasztba sorolta volna. A hagyományosan a közepes, de módos kaszthoz tartozó jatok több állami munkahelyhez jutottak volna azzal, hogy alacsonyabb kasztba kerülnek. A kasztok helyét a társadalomban törvények rögzítik.

A vasárnapi zavargásokban kilenc ember vesztette életét, amikor a hadsereg tüzet nyitott a tömegre.

Több utat és vasútvonalat lezártak a tüntetők. A buszforgalom akadozik.

A kormány jelenleg a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel másítsa meg a döntését. Ha a szituációt nem tudják kontroll alatt tartani a hatóságok, akkor a város szomjazni fog.

Az 1950-ben elfogadott indiai alkotmány célul tűzte ki, hogy csökkentse azokat a  hátrányokat, melyeket az állampolgárai elszenvedtek a kasztrendszer miatt. Az alkotmány szerint az alacsonyabb kasztból származók is jogosultak az állami támogatások igénybe vételére, jogosultak dolgozni a közigazgatásban, valamint járhatnak állami iskolákba, így megszűnik az évezredes diszkrimináció. 1989-ben tovább bővítették a kedvezmények körét az alacsony kasztúak számára. A döntés végül kasztok közötti harcot eredményezett, hiszen minden alacsonyabb kaszt számára nyújtott támogatás és munkahely, a középső és felső kasztok képviselőitől veszi el ugyanezeket a lehetőségeket.

(BBC)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

amerika, london, párizs

A túlterhelt titkosszolgálat nem tudja majd nyomon követni azokat az iszlamistákat, akiket a közeljövőben tervez szabadon engedni a szigetország.

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

Műmájer vagy, Bono!

Műmájer vagy, Bono!

piszkostizenkettő

Bono nem politizáló zenész, hanem zenélő politikus (persze a gagyi kategóriából). Vagy hogy a politikus kifejezést fajsúlyosabb figuráknak tartogassuk, mondjuk azt, hogy közönséges küldönc, aki történetesen nem papírból olvassa fel a Szabad Nép vezércikkét, hanem merő véletlenségből egy basszusgitáros is álldogál mellette, a háta mögött pediglen egy dobos üldögél.

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

amerika, london, párizs

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

amerika, london, párizs

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - tudatták a hajót bérlő NGO-k.

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban nyilatkozott a távirati irodának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére