Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Szilágyi Áron: "Jól jött ki a lépés, igazából ennyi az egész"

Bertha László - Ketipisz Sztavrosz - Mezei "Slow" Dániel

2016. augusztus 19. 17:15

Rendhagyó beszélgetés Szilágyi Áron címvédő olimpiai bajnokkal a második aranyról, Rejtő Jenőről, a kabaláról és a messianizmusról, valamint arról, hogy a szerencse sosem lehet tényező.

Nem az a siker, ha kapok egy állami kitüntetést"

Ketipisz: Ha azt kérdezem tőled, hogy mi a siker, akkor mit mondasz?

Szilágyi: Nekem mindig is azt jelentette a siker, hogy ha én magam kitűzök valami célt, és azt sikerül elérni. Nem az a siker, ha kapok egy állami kitüntetést, nem az a siker, ha sokat keresek a sporttal, vagy ha megsimogatják a hajamat, hogy ez szép volt Áron, ügyes voltál. A siker nekem azt jelenti, hogy kitűzöm a célt, hogy hol szeretnék egy jó eredményt elérni, és azt el is érem.

Ketipisz: Gyerekkorod óta ilyen tudatos vagy? Így emlékszel vissza magadra, hogy mindig kitűztél célokat, vagy pedig ez így egyszer csak, mondjuk a Fazekasnak Gimnáziumnak köszönhető, hogy ilyen lettél?

Szilágyi: Szerintem ez egy ilyen személyiségjegy, ami nálam elég gyorsan kialakult. Mondták is, hogy én gyerekkoromban azért eléggé koravén voltam. Nagyon határozott gyerek voltam, aki tudja, mit szeretne és ezért szerintem sokat meg is tettem gyerekfejjel. Amellett, hogy persze azért gyerek is voltam, meg rosszalkodtam, lusta is voltam sokszor, tehát nem kell ezt nagyon túlmisztifikálni. Teljesen egészséges keretek között éltem.

Mezei: Lehet olyat játszani, hogy négy dolgot mondok és te mondasz rá négy választ?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Szilágyi: Nézzük meg!

Mezei: Egy Ken Blockkal készült interjúban láttam ezt és nagyon érdekes lett a végeredmény! Ott volt olyan kérdés is, hogy Barbie. De ettől megkíméllek. Legyen mondjuk az első a „szeretet”.

Szilágyi: Nekem a család. Abszolút az ugrik be. Onnan kaptam az eredendő szeretetet. Az első számút.

Mezei: „Munka”.

Szilágyi: Vívás. Sport, vívás, munka – nekem ez összefonódik.

Mezei: „Példakép”.

Szilágyi: Gerevich Aladár. Ezen nem kell sokat gondolkodnom.

Mezei: „Szerencse”.

Szilágyi: „Nem tudom.” Ezt tudom rá mondani. Mert egy sportpályafutáshoz, főleg egy-két olimpiai aranyhoz nyilván szerencse kell. Nem vagyok biztos benne, hogy mennyire van ez jelen az én életemben, meg hogy egyáltalán szerencsének kell-e ezt hívni vagy valami másnak.

Ketipisz: A te szótáradban nem igazán szerepel a szerencse, ugye?

Szilágyi: Nekem egy felkészülés során az a feladatom, hogy minél jobban kiszűrjem a szerencsefaktort. Minél többet megtegyek azért, hogy ne a szerencse döntsön, hanem a tudás, a felkészültség, az adott forma. Nagyon ritkán éreztem azt – szinte soha –, hogy engem destabilizálna egy fontos szituáció vagy egy nagy téttel rendelkező verseny. Az olimpián is azt éreztem, hogy számomra az egy iszonyatos ösztönző erő, hogy a legfontosabb versenyen vehetek részt. Tehát ebből a szempontból „szerencsés” versenyző alkat vagyok: nem szoktam összeroppanni a tét súlya alatt.

Ketipisz: Mi az, amire összpontosításkor gondolsz? Meséltél arról korábban, hogy általában későn szeretsz megérkezni a versenyek helyszínére, akkor is magadra zárod az ajtót és elsősorban koncentrálsz. Mindenkinek van valamije: valaki egy fontos mérkőzés előtt felhívja az édesanyját, valakinek van egy plüssmacija. Neked van valamid?

Szilágyi: Egy rózsaszín Barbie-m. (nevet) Nem. Nincs. Különösebb kabaláim nincsenek. Van egy-két sztárallűröm, ami igazából arra kell, hogy még jobban tudatosítsam magamban, hogy most egy versenyszituáció következik és fontos lesz figyelnem. Mindig ugyanannyiszor kell megcsapkodnom a kezemmel a bal és a jobb combomat a mérkőzés előtt elöl-hátul.

Mezei: Most viccelsz?

Szilágyi: Ezt konkrétan így csinálom.

Mezei: És hányszor?

Szilágyi: Kétszer-kétszer-kétszer. (mutatja, ahogy rácsap a combjára)

Mezei: Karddal vagy kard nélkül?

Szilágyi: Kard nélkül.

Ketipisz: Pedig van pár kardod, amivel megtehetnéd.

Szilágyi: Van egy pár, igen. De valószínűleg most elajándékozom az összeset és újakat szerzek be.

Mezei: És kinek ajándékozol?

Szilágyi: Még nem tudom. Ezt még nem döntöttem el igazából.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az analfabéta, aki tudott számolni”

Mezei: Huszonhat éves vagy és hihetetlenül indult a pályád. Nincs rajtad túl nagy súly, hogy most tőled azt várják, hogy sportolóként illetve emberként nagyon nagyot fuss?

Szilágyi: Én egyelőre a sportpályafutásomra tekintek úgy, mint karrierre. Ebben vannak karriercélok. Egyelőre a további életemben mást nem tűztem ki.

Mezei: Tényleg nem?

Szilágyi: Huszonhat éves vagyok és remélem, hogy a vívást azért még legalább egy, de talán több olimpiai ciklusig is tudom folytatni. Valószínűleg a civil életemet majd utána nemcsak az a szempont fogja meghatározni, hogy minél sikeresebb legyek, és minél feljebb kerüljek, bárhová is visz majd az élet. Elsősorban azt szeretném csinálni, amit szeretek, ugyanúgy ahogy a vívást is szeretem. Szeretnék valami olyan hivatást találni, amiben el tudok mélyülni. Ami nem munka, hanem amit kifejezetten élvezek. De még egyelőre nem tudom, hogy mi lesz. Most ugye pszichológiát hallgatok. Az nagyon érdekel, abban el tudom képzelni magam. De ez még változhat.

Bertha: A versenyek során egyébként hasznosítod a pszichológiát?

Szilágyi: Alapvetően nem is azt, amit tanulok, hanem magam dolgozom két sportpszichológussal is. Nagyon sokat teszünk azért, hogy a lehető legjobb mentális állapotban menjek fel a pástra. Most már öt éve dolgozunk együtt. Úgyhogy leginkább ez az, ami a mentális felkészülésemet képezi.

Mezei: Ez most csak a versenyre vonatkozik vagy például arra is, hogy hogy kezeld a feléd megnyilvánuló szeretetet, tiszteletet, rajongást.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Szilágyi: Persze, nemcsak a versenyekre készülünk. Sőt, leginkább akkor tudunk készülni a versenyre, hogyha a felkészülés során, de a pihenő időszakban is mindig a lehető legjobban tudom kezelni a problémákat, és egy kiegyensúlyozott életet tudok élni. Ez lenne az alap, amit el kellene érni és onnantól kezdve lehet felépíteni a mentális felkészülést a versenyekre.

Ketipisz: Egy interjúban mondtad, hogy volt azért időszak, amikor el kellett döntened, még ha gyerekként is, hogy matematikus leszel vagy vívó. Azt már tudjuk, hogy a nevezetes Szilágyi-féle „paskolást” valószínűleg tanítani fogják az akadémián. De te mihez szeretnél később kezdeni? És hát a te esetedben tanulmányok kapcsán beszélhetünk matematika faktról, nemzetközi kapcsolatokról, pszichológia szakról. Szóval ez ilyen keresgélés?

Mezei: Valamire készülsz.

Szilágyi: Csak még én nem tudom, hogy mire. (nevet)

Ketipisz: Ez ilyen önkeresés egyébként? A nemzetközi kapcsolatok például, mert a pszichológiát meg a matematikát értem, el tudom helyezni, de a nemzetközi kapcsolatokat nem.

Mezei: Van néhány neves vívóból lett sportdiplomata.

Szilágyi: Van, van. Persze én is kerestem az utamat. Gyermekként, amiben ügyes a gyermek, amiben tehetséges, azt szereti és csinálja. A matekot nagyon szerettem, jó is voltam benne, de utána a vívást azt jobban szerettem és jobban vonzott, úgyhogy amellett döntöttem, hogy a vívásba fektettem az energiáimnak a nagy részét. Nem mindet, mert úgy gondolom, hogy nekem jó, hogyha van mellette valami más. Az, hogy egyetemre járok tanulni, nagyon ki tud kapcsolni. Ha otthon a vizsgáimra készülök, akkor jó az, hogy nem foglalkozom a vívással, hanem valami egészen mással. Más vonz be.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ketipisz: Miket olvasol? Van kedvenc könyved?

Szilágyi: Mikor mit. Versenyek előtt – ugye most pont az volt aktuális – nagyon könnyű olvasmányokat, Rejtő Jenőket szoktam olvasni, de mivel már mindegyiket elolvastam háromszor, ezért most már valami újat kellett keresni.

Mezei: Hát olvass P. Howardot. (nevet)

Szilágyi: Igen, köszönöm. (nevet) Végül is egy svéd író mellett döntöttem és az olimpiára azt vittem magammal. Jonas Johansson, ő egy kortárs bestseller író. Mi is volt a könyv címe… „Az analfabéta, aki tudott számolni”.

Ketipisz: Benne volt a választásnál, hogy köze van a matematikához? (nevet)

Szilágyi: Nem, és nem is én választottam. Bettitől, a menyasszonyomtól kaptam a könyvet, hogy ez jó lesz nekem a verseny előtt. És tényleg, be is vált.

Mezei: Szász Emese, vasasbeli vívótársad azt mondta, hogy mostantól család.

Szilágyi: Vannak nekem is ilyen irányú terveim, bár nem olyan tempóban, mint Emesének, tehát én jövőre tervezek nősülni, és a családalapítás az még szerintem jóval később lesz. Még marad a vívás.

Mezei: Nem csoda, te vagy az, aki kirántottad a gödörből a magyar vívósportot....

Szilágyi: Én nem akarom azt hinni, hogy a magyar vívás talpra állása, az nekem lenne köszönhető. Persze, sok kisgyerek jött a londoni siker után a vívótermekbe, főleg ide a Vasas vívótermébe, és ez egy jó dolog, de nyilván nem ez érett be most a riói olimpiára. És nem hiszem, hogy Szász Emese vagy Imre Géza akkor tanult volna meg vívni. A vívósportnak Pekinget leszámítva mindig volt aranyérme, ott volt Nagy Titi, előtte, jó mondjuk ’96-ban éppen nem, de előtte ott volt Szabó Bence, ott volt a ’88-as kardcsapat, tehát a siker egy megszokott dolog volt.

Mezei: Jó, én próbálom sulykolni, hogy messiás vagy, de nem akarod. (nevetés)

Szilágyi: Nem, elhatárolódom ettől. (nevetés). Attól, hogy volt olyan olimpia, ahol nem sikerült mindezt érmekre váltani, attól még a magyar vívósport alapvetően erős. Most csak annyit történt, hogy jól kijött a lépés, igazából ennyi az egész.

Fotó: Kozma Zsuzsi

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

amerika, london, párizs

Pár száz bevándorláspárti demonstráló gyűlt össze hétfőn a Fehér Ház előtt, hogy Donald Trump ellen tüntessen.

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

amerika, london, párizs

Május 26-án tartanak Spanyolországban helyhatósági választásokat, ugyanazon a napon, mikor az EP-szavazás lesz a mediterrán országban. A legfrissebb felmérések szerint a Vox lehet az egyik legnagyobb meglepetés a választáson.

A baloldal migránsokra cserélte le a munkásosztályt

A Migrációkutató Intézet az egyik friss tanulmányában számadatokkal alátámasztott elemzést közöl arról, hogy az európai baloldal a klasszikus munkásosztály helyett ma már igen nagy mértékben a bevándorlók szavazataira támaszkodik. Sőt, a vallásokat egyébként általában elutasító mai baloldal egyik legerősebb új szavazóbázisa a nagyon vallásos és antiszemita iszlamista csoportokra épül.

Miféle Bajnokok Ligája? Végre folytatódik a Magyar Kupa!

Miféle Bajnokok Ligája? Végre folytatódik a Magyar Kupa!

hajrá, magyarok!

Kedden végre folytatódik az ország első számú kupasorozata, a Magyar Kupa!

Szijjártó felmosta a padlót a magyarokat lemigránsozó Euronews-riporterrel

Szijjártó felmosta a padlót a magyarokat lemigránsozó Euronews-riporterrel

kétharmad

A sorosista Euronews munkatársa megpróbálta összemosni az illegális bevándorlást a munkaerő szabad áramlásával, de Szijjártó Péterben emberére talált.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére