Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Szijjártó: van még néhány ágyúgolyó a csőben

2019. március 14. 10:20

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az mfor.hu-nak adott interjút. A tárcavezető beszélt a magyar-német, a magyar-amerikai és a magyar-orosz kapcsolatokról, a Brexitről, illetve arról, hogy alakul a magyar gazdaság.

A külgazdasági és külügyminiszter a magyar-német kapcsolatokról elmondta, gazdaságilag kiváló a viszony Budapest és Berlin között, s ezt az se rontja, hogy a migráció kapcsán vita van a magyar és a német kormány között.

Sok német vállalattal tárgyaltam az elmúlt időszakban, és soha nem vetettek fel olyan politikai kérdést, ami a beruházási döntésüket befolyásolta volna. Amit mindenképpen pozitívan értékelnek, az a nálunk meglévő politikai stabilitás. A magyarországi döntésekre oly módon szoktak rákérdezni, hogy azoknak milyen gazdaságpolitikai kihatásaik vannak, a munkára rakodó adóterhek folyamatos csökkentése például kifejezetten érdekli őket. De semmilyen más aspektusban nem kerülnek elő a magyar-német bilaterális kérdések”

fogalmazott Szijjártó.

A miniszter arról is beszélt, hogy további német befektetések vannak a csőben: „18 potenciális német beruházásról van szó, mindegyik esetében versenyhelyzetben vagyunk. A beruházókkal a kormány nevében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tárgyal az esetlegesen nyújtandó készpénztámogatásról”. Mint mondta: ezek a beruházások leginkább az autóipart, illetve a szolgáltató központok ágazatát érintik, s 15-100 milliárd forintról van szó.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az interjúban a magyar-német kapcsolatok mellett szóba került a magyar-amerikai viszony is. Ezzel kapcsolatban Szijjártó elmondta: „Amerikai viszonylatban is ugyanazt tudom elmondani, mint a német reláció esetében: jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség. Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk; nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg”. Ezt követően pedig kiderült, idén Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Oroszországgal teljesen transzparens az együttműködésünk. Minden évben van egy magas szintű találkozó, a külügyminiszterek rendszeres kapcsolattartása mellett. Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök járt Moszkvában, idén Budapesten lesz a találkozó. Ennek az időpontjáról még egyeztetünk, valamikor a második fél évben kerül majd erre sor

– fogalmazott a tárcavezető. Egy esetleges gazdasági válság kapcsán Szijjártó elmondta:

A magyar gazdaság eredményei jók, a gazdasági növekedés tavaly több mint kétszerese volt az uniós átlagnak, de természetesen igyekszünk minden forgatókönyvre felkészülni”.

Hozzátette: „Olyan versenyképességet javító intézkedéseket kell hozni, amelyek még ütésállóbbá teszik a magyar gazdaságot egy esetleges globális lassulás esetén. Ezért alakítottuk át a beruházás-ösztönzési rendszerünket úgy, hogy nemcsak munkahely-, hanem technológiai alapon is nyújthassunk készpénztámogatást”.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Orbán Viktor miniszterelnök év eleji felvetésére, miszerint a külföldi érdekeltséggel bíró magyar cégek akkora profitot hozzanak haza, amekkorát az itt működő külföldi cégek kivisznek tőlünk, Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy „a magyar gazdaság erősödésével egyre több az olyan vállalat, amely a hazai mellett más termelési helyszíneket is keres. Gondoljunk például a Richterre, amely számos országban nemcsak kereskedik, hanem termel is. Ezeket a beruházásokat az Eximbankon keresztül tudjuk finanszírozni. Benyújtottunk a kormánynak egy előterjesztést arra vonatkozóan, hogy a Nyugat-Balkán országaiban hogyan segítsük a magyar vállalatok beruházásait annak érdekében, hogy jó eredményeket tudjanak elérni, és a termelt profitot haza tudják hozni. Ezt az előterjesztést a kormány elfogadta, most pedig az ehhez társítandó pénzügyi források ütemezésének az előkészítése zajlik”.

Az interjúban szó esett a Brexitről is: „Én nem a magyar gazdaságot féltem, az egész Európai Unió versenyképességét éri kihívás a Brexit nyomán. A britek az európai gazdasági teljesítmény 14 százalékát adják. Abból a szempontból tartok a gazdasági hatásoktól, hogy ha nem tud az EU egy átfogó szabadkereskedelmi egyezséget kötni a britekkel, akkor egyrészt olyan akadályok kerülnek a brit-EU kereskedelmi kapcsolatok útjába, amelyek nehézségeket okozhatnak, másrészt a britek sokkal könnyebb helyzetben lesznek a szabadkereskedelmi egyezmények megkötését illetően a világgazdaság többi szereplőjével, amelyekkel adott esetben még nincs ilyen megállapodása az EU-nak”.

Szijjártó Péter az uniós támogatásokról is szót ejtett: „Óriási viták lesznek, mert az előzetes javaslatokból az látszik, hogy a britek kilépése, az unió kisebbé válása dacára a brüsszeli bürokrácia egyre nő. Ellenezzük azt is, hogy bármiféle, a migrációt támogató, azt serkentő költségvetési elem kerüljön a közös büdzsébe. Nyilván mindenki meg akarja őrizni az eddigi pozícióját, erre törekszünk mi is”.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

amerika, london, párizs

A Nyugaton - Nyugat-Európában és Észak-Amerikában - született muszlimok nagyobb fogékonyságot mutatnak a szélsőséges iszlám iránt, mint azok, akik például a Közel-Keleten vagy Afrikában születtek - állítja egy tanulmány, amelyet a svédországi Uppsalai Egyetemen készítettek.

Teljes fejetlenség uralkodik a német integrációs törekvések terén

Egyre több kritika éri a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságot (BAMF).

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

hajrá, magyarok!

Egészen elképesztő az, ahogy Magyarországon elherdáljuk a tehetséges labdarúgóinkat.

Összeomlás

Összeomlás

piszkostizenkettő

A szélsőbaloldali anarchista rabol és gyújtogat, a rendőr kínoz és fosztogat, a néppárti polgármester meg nem tehet semmiről, hiszen szexmániás.

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

amerika, london, párizs

On Wednesday, the European People's Party (EPP) held a meeting regarding the membership of its fourth strongest member party, Fidesz. The importance of this conference was paramount, considering the date of the elections to the European Parliament is closing in.

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

kétharmad

Hiába kavarta fel az álló vizet Európa egyik legnagyobb gazdasági és katonai ereje, Nagy-Britannia szerdán azzal, hogy Theresa May brit miniszterelnök halasztást kért az unióból való kilépésre, a Google Trends keresési adatokat elemző programja szerint Európa számos meghatározó országában sokkal többen érdeklődtek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor küzdelme iránt, melyet az Európai Néppárt bevándorláspárti szárnya ellen vívott.

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

kétharmad

A Fidesz a Néppártban azért dolgozik, hogy az EU jövőjéről szóló vitában a pártcsalád a bevándorlásellenes, erős nemzetállamokra építő uniót akaró javaslatot fogadja majd el, szemben a globalista birodalmi elképzelést megvalósító Európai Egyesült Államok emberkísérlete helyett - erről az Echo TV-n vasárnap adásba kerülő A nyolcas című műsorban beszél Deutsch Tamás. A Fidesz EP-képviselője szerint az EU nyugati politikusai azért nem gondolkodnak a nemzetállamok uniójában, mert jelentős részük a balliberális ideológiák fogságában vergődik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére