Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szijjártó: Európa biztonságához szükség van az USA és az EU szoros együttműködésére

2017. december 5. 20:28

BRÜSSZEL, 20:28

Európa biztonságához és versenyképességéhez erős együttműködés szükséges az Egyesült Államok és az Európai Unió között, különösen a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben kedden miután részt vett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és a tagállamok külügyminisztereinek közös munkaebédjén.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az Iszlám Állam legyőzése nélkül nem lesz béke és biztonság sem Európában, sem a környező országokban, ugyanis a terrorszervezet rettegésben tartja Európa szomszédságát és az unió térségét is. Magyarország büszke arra, hogy azon 28 ország közé tartozik, amelyek részt vesznek az Iszlám Állam ellen létrejött nemzetközi koalíció munkájában, nemrégiben pedig úgy döntött, hogy 150-ről 200-ra emeli a térségben szolgálatot teljesítő katonáinak számát – közölte a miniszter.

A tárcavezető szerint a keddi ülésen megállapodás született arról, hogy fontos geopolitikai kérdésekben továbbra is lehet számítani az európai-amerikai együttműködésre, valamint megerősítették, hogy a transzatlanti együttműködés kérdésében az uniós tagországok teljes egységet képviselnek, és az Egyesült Államok is elkötelezett az összefogás további erősítése mellett.

"A Nyugat-Balkán térségének stabilitása nélkül nem lehet teljes körű európai biztonságról beszélni. Mindaddig, amíg a történelmi feszültségek uralják a térség országait, addig ez is biztonsági fenyegetést jelent Európára nézve. A történelmi feszültségeken új integrációs folyamatok létrejöttével lehet túllépni" – emelte ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a magyar kormány fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon az észak-afrikai térség országainak stabilitásához, ezért a líbiai külügyminiszter kérésének eleget téve úgy döntött, hogy újranyitja tripoli nagykövetségét, amely január végétől újra teljes körűen működik majd. Magyarország ezzel is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a líbiai kormány stabilitást tudjon biztosítani országának, amely csökkenti a térségből induló migrációt – közölte a miniszter.

Szijjártó Péter szerint minél szorosabbnak kell lennie a gazdasági együttműködésnek az Egyesült Államokkal. Az Európai Unió után Amerika a legfontosabb exportpiaca Magyarországnak, ahol az Egyesült Államok a második legjelentősebb befektető mintegy 1700 vállalattal, amelyek közel 100 ezer embernek adnak munkát. Mindezért Magyarország érdeke, hogy minél szabadabb és aktívabb kereskedelmi kapcsolat legyen az unió és az Egyesült Államok között – húzta alá.

Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, kedd este a NATO-külügyminiszterek munkavacsoráján hangsúlyozni fogja: mindaddig, amíg Kijev nem biztosítja ismét a magyar kisebbség oktatáshoz fűződő jogait Ukrajnában, addig blokkolni fog minden NATO-Ukrajna miniszteri formátumú ülést. "Magyarország harcolni fog mindaddig, ameddig ezt a szégyenteljes törvényt hatályon kívül nem helyezik" – fogalmazott a miniszter.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Észtország a múlt hét második felében, a közös menekültügyi szabályozás reformjáról benyújtott javaslataival kapcsolatban – amely szerint a dublini rendszer a jövőben sem tartalmazna állandó, kötelező jellegű áthelyezési kvótákat – Szijjártó Péter elmondta, ésszerűségre kell törekedni, ugyanis "nincs ésszerű megoldás mindaddig, amíg a megoldás nem úgy kezdődik, hogy meg kell védeni az Európai Unió külső határait". Amíg az Európai Unió nem tudja megvédeni külső határait, addig nem tud sikeres migrációs politikát folytatni. Emellett képesnek kell lennie arra – lehetőség szerint a határoktól minél távolabb –, hogy maga döntse el, ki léphet be Európába és ki nem.

A tárcavezető véleménye szerint mindaddig, amíg ezt nem tudja biztosítani Európa, addig felesleges bármiféle kompromisszumról beszélni, ugyanis minden olyan javaslatot, amely nem mondja ki, hogy csak jogszerűen lehet bejönni az unió területére, meghívásként értelmezik a lehetséges bevándorlók számára. Mindez pedig ellentétes Európa érdekeivel, ugyanis a kontinens jövője a tét – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

amerika, london, párizs

A tőzsdespekuláns az osztrák fővárosba utazott, hogy több politikussal is tárgyaljon az egyeteme Bécsbe költöztetéséről.

A ballib Politico kétharmados Fidesz-győzelmet jósol az EP-választásra

A ballib Politico kétharmados Fidesz-győzelmet jósol az EP-választásra

amerika, london, párizs

Már a Soros György érdekkörébe tartozó Politico is elismeri, hogy összességében jobboldali győzelem, Magyarországon pedig a Fidesz minden eddiginél nagyobb, kétharmados mandátumszerzése várható a jövő májusi európai parlamenti választáson. A lap előrejelzése szerint az ellenzékből csak a Jobbiknak, az MSZP-nek és talán a DK-nak lehet majd EP-képviselője.

"Kirekesztő lehet a karácsonyi koncert, ezért nincs rá szükség"

"Kirekesztő lehet a karácsonyi koncert, ezért nincs rá szükség"

amerika, london, párizs

Így érvel az olaszországi Terni városának egyik iskolaigazgatója, aki idén megtiltotta a diákjainak, hogy karácsonyi koncertet, ünnepélyt tartsanak.

Pető Iván ifjú szívekben él

Pető Iván ifjú szívekben él

piszkostizenkettő

Liberálisnak lenni a világ más tájain is rém kellemetlen, de az kétségkívül hazai sajátosság, hogy egy Pető Iván, Heller Ágnes vagy Tamás Gáspár Miklós bármiféle hatást gyakorolhat a politikai közösség döntéseire.

Osztrák kormány: 10 évesnél fiatalabb muszlim gyerek ne viseljen fejkendőt

Osztrák kormány: 10 évesnél fiatalabb muszlim gyerek ne viseljen fejkendőt

amerika, london, párizs

A kormány kezdeményezésének célja, hogy az óvodás és az általános iskolás gyerekeknek egyáltalán ne kelljen fejkendőt hordaniuk. Az osztrák jobboldali pártok szerint ugyanis a fejkendő elkülöníti egymástól a gyerekeket, ezáltal hátráltatja az integrációt, ami a politikai iszlám malmára hajtja a vizet.

Fekete Péter miatt estek egymásnak a hagyományőrzők és a píszí élharcosai

Fekete Péter miatt estek egymásnak a hagyományőrzők és a píszí élharcosai

amerika, london, párizs

Hollandia-szerte dulakodtak az emberek egy képzeletbeli karakter, Fekete Péter miatt.

Nem tolták a meleglobbit, ezért ellehetetlenítették a magazint

Nem tolták a meleglobbit, ezért ellehetetlenítették a magazint

bulvár

Egy neves ausztrál esküvői magazint fenyegettek meg a melegjogi aktivisták, mert a keresztény beállítottságú újság nem szívesen működött együtt azonos nemű párokkal.

Ezért gyulladt ki Gyurcsányék irodája

Az ATV híradója szerint egy szagelszívó miatt gyulladt ki annak a Teréz körúti irodaháznak a teteje, amelyben a Demokratikus Koalíció központja is volt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére