Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Szijjártó: a V4 megmarad V4-nek, nem lesz V5, V6 vagy V7

2016. december 28. 12:28

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Die Weltnek adott terjedelmes interjút.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Die Weltnek adott interjújában a magyar-német kapcsolatokról szólva Magyarország legfontosabb gazdasági és politikai szövetségesének nevezte Németországot. A politikus elmondta, hogy a Magyarországon tevékenykedő 6000 német cég 300 ezer embernek ad munkát, a külkereskedelem 27 százaléka Németországgal bonyolódik le, és Magyarország a német autóipar legfontosabb hátországa.

Európai uniós kérdésekben állandó a konzultáció a két ország között, és ugyan külpolitikai kérdésekben a német álláspont gyakran egyfajta iránytűt jelent, kétségtelen, hogy Magyarország másként ítéli meg az illegális migráció kérdését"

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A politikus elmagyarázta, hogy az EU elvesztett versenyképességének visszaszerzése kulcskérdés, amit csak akkor lehet visszakapni, ha mindenki visszatér az államháztartási fegyelem tiszteletéhez.

Ez azt jelenti, hogy gazdasági döntéseinkben nem spekulálhatunk mások pénzére, és mindent meg kell tenni a digitális és forradalmian új gazdasági korszak kihívásainak megválaszolásához. Ezekben a sorsdöntő kérdésekben tökéletes az egyetértés Magyarország és Németország között"

– vélekedett a miniszter.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Mindkét ország elkötelezett híve annak, hogy létrejöjjön egy közös európai hadsereg. Szijjártó Péter elmondta, hogy szerinte meg kell erősíteni az észak-atlanti védelmi közösség európai részét, és nem helyes kizárólag Amerikára hagyatkozni Európa biztonságának fenntartásában.

Elengedhetetlen Európa és Oroszország viszonyának normalizálása. Magyarország gazdasági és biztonságpolitikai érdeke, hogy az EU és Oroszország a józan ész alapján tiszteletet mutat egymás és a nemzetközi jog iránt, és ennek jegyében képes az együttműködésre" 

– mondta. 

Fotó: Kozma Zsuzsi

A politikus szerint lehetetlen az európai versenyképesség visszaszerzése a kontinens nyugati és keleti részének együttműködése nélkül, Magyarországnak pedig az a történelmi tapasztalata, hogy a Nyugat és a Kelet közötti konfliktushelyzetekben mindig Közép-Európa veszít.

A migrációs válsággal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy Magyarország álláspontja két éve változatlan: "szerintünk az illegális migráció rossz, és veszélyes Európára, ezért meg kell védeni a határokat, és világossá kell tenni, hogy csak legálisan szabad beutazni Európába."

Fel kell hagyni a bevándorlás inspirálásával, és végre meg kell szüntetni a kényszer-áttelepítési kvótát, amely súlyosan sérti az európai szabályokat. Egy erős Európa kialakulása Magyarország érdeke, de ez csak akkor lehetséges, ha a tagállamok is erősek, ezért Magyarország semmiképpen nem támogatja újabb döntési hatáskörök elvonását a tagállamoktól"

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Fotó: MTI Fotóbank

Arra a kérdésre, hogy a visegrádi négyek egyre szorosabb együttműködése vajon az európai német befolyás ellensúlya-e, a politikus elmondta, hogy a visegrádi országok együttműködése nem irányul senki ellen.

Büszkék vagyunk arra, hogy a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség vagyunk ma az EU-ban. A Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta csoport tíz fontos kérdésből kilencben teljes mértékben egységes, és ugyan Oroszország megítélésében különbség van közöttük, ez nem veszélyezteti az együttműködést más területeken"

– fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Arra felvetésre, hogy Ausztria csatlakozhatna-e a szövetséghez, a politikus kifejtette, hogy a a V4 megmarad V4-nek, nem lesz V5, V6 vagy V7.

Ugyanakkor a visegrádi országok természetesen együttműködnek a szűkebb vagy tágabb térség más államaival a "V4 formátum" keretében"

– tette hozzá Szijjártó.

Donald Trumppal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy Donald Trump külpolitikájának és migrációs politikájának iránya Európa számára sokkal kedvezőbb, mint a demokratáké.

A Trump-adminisztráció az egész világnak jobb lesz. Az amerikai külpolitika középpontjában eddig a demokrácia exportja állt, ami sok kárt okozott, például Európa déli és délkeleti szomszédságában"

– mondta a miniszter, aki szerint jó okunk van az optimizmusra. 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A politikus elmondta, hogy Trump hivatalba lépése után jelölik ki az időpontot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mikor is utazzon az amerikai elnökhöz Washingtonba.

Mivel a magyar kormány az utóbbi években nem engedett a belső ügyekbe való beavatkozásra irányuló amerikai törekvéseknek, és nem a Washington által elvárt döntéseket hozta meg, egyébként sem számolt magas rangú találkozóval, legalábbis mostanáig"

– mondta.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

hajrá, magyarok!

Bár a sok néző garantált a fehérváriak összes meccsén, az nagy kérdés, milyen lesz a hangulat.

Öt év börtönre ítélték a röszkei terroristát, Ahmed H.-t

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

amerika, london, párizs

Felkérdezné az Unidos Podemos spanyol baloldali pártszövetség a spanyol néppárti képviselőket annak kapcsán, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben - olvasható ki az MTI cikkéből.

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

kétharmad

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje meg helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről - jelentette ki a miniszterelnök.

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

amerika, london, párizs

A dán kulturális minisztérium és a közszolgálati műsorközlő között kötött új szerződés értelmében utóbbinak ezentúl erőteljesebben kell hangsúlyoznia a dán társadalom keresztény gyökereit. Az integráció propagálása viszont kikerült a dokumentumból.

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

amerika, london, párizs

A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek - az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző - találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban szerdán.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére