Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Szeméttelepeken híznak a gólyák

2016. március 19. 21:38

A Potugáliában élő fehér gólyák az elmúlt években nem vándoroltak Afrikába, hanem gyorskaját falatoztak a helyi a hulladéklerakók környékén.

Fotó: AFP
A fehér gólya migráns madár: télre a melegebb afrikai éghajlatot és a bővebb táplálékkínálatot választja. Az utóbbi években azonban elmaradt a gólyák vándorlása.

Ez riasztóan hangozhat, hiszen az állatok drasztikus magatartás-változásai szinte minden faj esetében negatívan hatnak az egyedszámra. Most azonban nem ez a helyzet. Jelenleg 14 000 fehér gólya van Portugáliában, ami tíz százalékos emelkedést jelent az egyedszámban a 20 évvel ezelőtti állapothoz képest.

Fotó: AFP

Az egyedszám növekedése egybeesik azzal a tendenciával, hogy a gólyák élőhelyének közelében megnövekedett a szeméttelepek száma. A nagytestű madarak a zsírban és kalóriában gazdag ételmaradékon lakmároznak.

Ahhoz, hogy a szakértők megértsék az összefüggéseket, befogtak 48 maradat és ellátták őket nyomkövetővel.

Nem meglepő módon a gólyák a szeméttelepek közelében mozogtak a legtöbbet. Ez hatással volt a fészkelési és párzási szokásaikra is. Az életüket 80 százalékát a telepek közelében élik le.

Nagyjából mindent megesznek, sajnos még az olyan dolgokat is, amelyeket nem lehet megemészteni.

Fotó: AFP

Minden alkalommal, amikor a kukásautók újabb zsáknyi szemetet hoznak, a madarak megrohamozzák a zsákokat és megesznek mindent, amit találnak"

– mondta Aldina Franco, madártani szakértő.

A gólyák elfogyasztják a műanyagokat és kiselejtezett számítógép alkatrészeket is.

A legjobban az ételmaradékokat szeretik, főleg a hamburgert, húsokat és halakat"

– mondta Franco.

Ez a kimeríthetetlen táplálékforrás azonban nem sokáig marad meg a gólyák számára. Az EU hulladékgazdálkodási direktívája szerint az tönkrement ételeket egyre nagyobb arányban kell újrahasznosítani, valamint a hulladéklerakókat be kell fedni.

Fotó: AFP

Ez azonban megpecsételheti a gólyák sorsát. Amennyiben elapad a táplálékforrás, elképzelhető, hogy tömegesen elpusztulnak. Miután több száz éven keresztül Afrikába vándoroltak és a táplálékbőség miatt feladták ezt az életmódot, kérdéses, hogy ilyen rövid idő alatt vissza tudnak-e térni a vándorláson alapuló túlélési-technikájukhoz.

A gólyák migrációjának teljes elmaradása 30 év alatt következett be. A kutatók abban reménykednek, hogy kevesebb idő kell ahhoz, hogy újra elkezdjenek vándorolni.

Tovább fogjuk kutatni a gólyák viselkedését és meglátjuk, hogyan alkalmazkodnak a szeméttelepek lefedéséhez, lezárásához"

– mondta a madártani szakértő.

A probléma hazánkban is releváns, egyre kevesebb gólya vándorol el télre hazánkból. Azonban vészhelyzetről nem lehet beszélni, hiszen a Magyarországon való áttelelést választó madarak száma egyenlőre még nagyon csekély a teljes populáción belül.

(BBC)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére