Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Századvég: a vártnál is nagyobb lehet a növekedés

2017. december 19. 14:05

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisában 2017-re a korábbinál némileg nagyobb, 3,9 százalékos növekedést vár, becslése szerint 2018-ban a növekedés mértéke 3,7 százalékos lehet, a gazdaság bővülését mindkét évben elősegítheti a fogyasztás és a beruházás növekedése.

A Századvég Gazdaságkutató MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: a háztartások fogyasztási kiadása a III. negyedévben a várakozásoknál némileg jobban, 4,7 százalékkal nőtt, előrejelzésük szerint éves szinten a növekedés 4,3 százalékos lehet.

Elemzésükben kiemelték: ezt elsősorban a háztartások jövedelmének növekedése segítette, és nem a lakosság túlzott eladósodása, szemben a válság előtti időszakkal.

A nettó bérek az első kilenc hónapban 12,8 százalékkal nőttek, ami – a Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint – megegyezik a bérek egész évre várt növekedésével. Jövőre a nettó bérek a gazdaságkutató előrejelzése alapján 8,6 százalékkal növekedhetnek. A bérek növekedését a munkaerőhiány mellett a szociális hozzájárulási adó idei 5, és jövő évi 2,5 százalékpontos csökkentése, az állami szféra bérrendezései, a minimálbér, valamint a garantált bérminimum idén 15, illetve 25, míg jövőre 8, illetve 12 százalékos emelése segíti elő – írja a Századvég.

A gazdaságkutató rámutat arra, a munkanélküliségi ráta a III. negyedévben a tavalyi 4,9 százalékról 4,1 százalékra mérséklődött a közfoglalkoztatottak számának egy év alatt 206 ezerről 160 ezerre történő csökkenése mellett, ezért az érdemi béremelkedés nem járt foglalkoztatási áldozattal.

A közleményben kiemelték, a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem látott alacsony szinten van, 2010. III. negyedévéhez képest 680 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Hozzátették, hogy van még mód a foglalkoztatás növelésére, hiszen a magyar foglalkoztatási ráta a II. negyedévben még így is 5,2 százalékponttal elmaradt a cseh értéktől a 15-64 éves korosztályban.

A gazdaságkutató előrejelzése szerint a beruházások növekedése az idén 21,7, míg jövőre 6,2 százalékos lehet. A beruházások idei jelentős bővüléséhez a gyenge bázisidőszaki adat mellett az új uniós költségvetési ciklus forrásainak felhasználása, valamint a magánszféra beruházásai járulnak hozzá. Szintén támogatja a beruházásokat a lakásépítések bővülése, melyet nagyban elősegít a családi otthonteremtési kedvezmény mellett az új lakások kedvezményes áfakulcsa.

A beruházások és a kedvező európai konjunkturális helyzet nyomán 2017-ben az export várhatóan 6,8, 2018-ban pedig 5,4 százalékkal nő, a fogyasztás és a beruházás importigénye ennél magasabb növekedést eredményez a behozatalban: 2017-ben várhatóan 10,1, 2018-ban pedig 5,6 százalékosat, így a külkereskedelmi egyenleg alakulása 2017-ben a GDP növekedését jelentősen fékezi.

A gazdaságkutató kiemelte, a prognózis szerint az infláció 2017-ben 2,4, míg 2018-ban 3,0 százalékos lehet, azaz a Magyar Nemzeti Bank inflációs célját jövőre tartósan elérheti. Az előrejelzés a laza monetáris kondíciók fennmaradásával számol, az MNB részéről szigorítás csak akkor várható, ha az Európai Központi Bank is szigorít.

A költségvetési folyamatok kedvezően alakulnak, az első két negyedévben az államháztartás az ESA-módszertan szerinti adatok alapján 1,5 százalékos többlettel zárt, míg az előrejelzés szerint a hiány 2017-ben a GDP 1,8, míg 2018-ban 2,1 százaléka lehet, így a maastrichti kritériumokban szereplő 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél sorozatban a hetedik évben is teljesülhet. A 3 százalékos hiánycél elérésére 2012-t megelőzően utoljára 2000-ben volt példa – emelte ki a Századvég.

A GDP-arányos államadósság a 2016. év végi 73,9 százalékról 2017 végére 71,4 százalékra, míg 2018 végére 69,8 százalékra csökkenhet. A magas GDP-arányos államadósság Magyarországnak versenyhátrányt jelent, így az előző években megkezdett csökkentés folytatása kiemelkedő jelentőségű – írja közleményében a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Öt késes támadás történt Németországban az éjszaka

Öt késes támadás történt Németországban az éjszaka

amerika, london, párizs

Szombat éjszaka és vasárnap virradóra Frankfurban, Kölben, Nürnbergben, Lingenben és Mülheim an der Ruhrban is késelés történt - írja a Focus.

Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseit méltatta a cseh miniszterelnök

Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseit méltatta a cseh miniszterelnök

amerika, london, párizs

A demográfiai problémák megoldása, a népességnövekedés irányába tett figyelemre méltó és pozitív lépésnek minősítette a magyar kormány közelmúltban bejelentett családpolitikai intézkedéseit Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnöke vasárnap Prágában mozgalma tisztújító közgyűlésén elmondott beszédében.

A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket

A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket

amerika, london, párizs

A francia belügyminiszter által közölt friss adatok alapján a hatóságok eddig 8400 sárgamellényes tüntetőt tartóztattak le az elmúlt három hónapban.

Deutsch: Timmermans az EP-választási győzelemért még a rasszista, antiszemita Jobbikkal való összeborulást is elfogadja

Deutsch: Timmermans az EP-választási győzelemért még a rasszista, antiszemita Jobbikkal való összeborulást is elfogadja

kétharmad

Deutsch Tamás szerint Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az európai parlamenti választási győzelemért "elfogadja és tudomásul veszi, hogy a magyarországi szocialisták összeborulnak a rasszista, antiszemita Jobbikkal".

Minden harmadik kiutasított migráns visszatér Németországba

A németek problémája nem egyedi: Ausztriában az év elején egy olyan migráns gyilkolt egy bevándorlási hivatalban, akit korábban már kiutasítottak az országból.

Le Pen egyetlen mondattal lefegyverezte baloldali kritikusait

Le Pen egyetlen mondattal lefegyverezte baloldali kritikusait

amerika, london, párizs

Marine Le Pent, a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés párt vezetőjét parlamenti vizsgálóbizottság elé idézte a baloldal Franciaországban. Le Pen egyetlen mondatával elérte, hogy az idézést visszavonják és a baloldal megfutamodjon.

Hétfőn újra összeül az Országgyűlés

Hétfőn újra összeül az Országgyűlés

kétharmad

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg tavaszi ülésszakát. A kéthetes ülés első napján az igazságszolgáltatás tevékenységéről szóló beszámolókat fogadhatnak el, szerdán pedig a vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról tárgyalhatnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére