Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Századvég: a jog mint politikai fegyver

2019. március 11. 18:58

Sajnálatos módon Európában, sőt a tengerentúlon is találkozhatunk olyan döntésekkel, melyek azt jelzik: bizonyos politikai szándékok érvényre juttatása érdekében az igazságszolgáltatás politikai fegyverré vált, mellyel a népképviseletet megtestesítő törvényhozás szerepét kívánják megkerülni.

A Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében arról olvashatunk, hogy a jog és az igazságszolgáltatás hogyan vált politikai fegyverré.

Az elemzésben több példával szemléltetik a jog szerepének változását. Elsőként azzal, hogy 2015 júniusában az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán az egész szövetség területén legálissá vált a melegházasság. A testület az alkotmány egyenlő bánásmódról szóló klauzulájából vezette le az azonos neműek házassághoz való jogát. E lépés két okból is aggályosnak tekinthető – írják.

Egyfelől könnyen belátható, hogy a jogrendszer alapját képező alkotmány megalkotói aligha gondoltak olyan intézményre, mint a melegházasság, melynek legitimálására felhasználta a bírói fórum az alkotmányi rendelkezéseket. Másrészt egyértelműen tetten érhető a döntés mögött húzódó politikai cél: kiterjesztő jogértelmezéssel megvalósítani egy olyan politikai elképzelést, melynek érvényesítésére kellő választói felhatalmazás hiányában a hagyományos, törvényhozási úton nem lenne mód. Ennek köszönhetően a nép felhatalmazása nélkül, homályos jogértelmezés segítségével született az egész országra kötelező erejű döntés.

Az elemzés szerint hasonló logikával találkozhatunk Németországban a harmadik nem bevezetése kapcsán: a német Alkotmánybíróság a személyhez fűződő jogok védelmének alaptörvényi követelményéből vezette le a transzneműség anyakönyvezésének lehetőségét. A bírói testület álláspontja szerint a nemiség meghatározása az egyén önazonosságának meghatározása szempontjából olyan lényeges, hogy a harmadik nem el nem ismerése a személyiségi jogok sérelmét valósítaná meg.

Hogy miért jelentős e téma hazánk szempontjából? Amikor egyes ellenzéki pártok – hol burkoltan, hol kevésbé burkoltan – a szuverenitásunkról való erőteljesebb lemondást követelik az Európai Unió javára, akkor tisztában kell lenniük azzal, hogy amennyiben további hatásköröket ruházunk át az uniós szervekre, azzal Magyarország könnyen az előzőekben említett jogi fondorlatok áldozatává válhat. Az Európai Unió Bírósága és különböző uniós testületek így több lehetőséget kapnának arra, hogy az uniós jogforrások értelmezése keretében – Brüsszel akaratát végrehajtva – olyan politikai indíttatású döntéseket hozzanak, amelyekre az uniós polgárok egyáltalán nem adtak felhatalmazást. Erre láthattunk több példát a közelmúltban is: ilyen volt a kvótaper, a Sargentini-jelentés vagy a migránsvízum.

Ezenfelül nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az Európai Unió kizárólag olyan jogosítványokkal rendelkezik, melyekkel a tagállamok felruházták a közösséget. Ennek kereteit – így a szuverenitásról való lemondás esetköreit is – az alapító szerződések pontosan meghatározzák.

A túlterjeszkedő jogértelmezés nem pusztán a közösségi szervekbe vetett közbizalmat ingatja meg, hanem a jogbiztonságra nézve is veszélyes: meghiúsítja az uniós polgárok kiszámíthatóság iránti jogos igényének érvényesülését.

A kérdés csak az, mennyiben szeretnék a magyar emberek, hogy a fejük felett, jogi machinációk segítségével hozzanak kötelező erejű döntéseket, melyek mögül hiányzik a felhatalmazásuk? Mennyiben engedhető meg, hogy nehezen megfogható jogi fogalmak önkényes értelmezésével pótolják bírói szervek illetve egyéb uniós testületek a választói legitimációt? Az Európai Unióra történő minden további hatáskör-átruházás esetén számíthatunk az igazságszolgáltatás szerepének, és az uniós szabályoknak efféle sajátos, túlterjeszkedő értelmezésére.

A teljes elemzés ITT olvasható.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

amerika, london, párizs

A Nyugaton - Nyugat-Európában és Észak-Amerikában - született muszlimok nagyobb fogékonyságot mutatnak a szélsőséges iszlám iránt, mint azok, akik például a Közel-Keleten vagy Afrikában születtek - állítja egy tanulmány, amelyet a svédországi Uppsalai Egyetemen készítettek.

Teljes fejetlenség uralkodik a német integrációs törekvések terén

Egyre több kritika éri a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságot (BAMF).

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

hajrá, magyarok!

Egészen elképesztő az, ahogy Magyarországon elherdáljuk a tehetséges labdarúgóinkat.

Összeomlás

Összeomlás

piszkostizenkettő

A szélsőbaloldali anarchista rabol és gyújtogat, a rendőr kínoz és fosztogat, a néppárti polgármester meg nem tehet semmiről, hiszen szexmániás.

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

amerika, london, párizs

On Wednesday, the European People's Party (EPP) held a meeting regarding the membership of its fourth strongest member party, Fidesz. The importance of this conference was paramount, considering the date of the elections to the European Parliament is closing in.

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

kétharmad

Hiába kavarta fel az álló vizet Európa egyik legnagyobb gazdasági és katonai ereje, Nagy-Britannia szerdán azzal, hogy Theresa May brit miniszterelnök halasztást kért az unióból való kilépésre, a Google Trends keresési adatokat elemző programja szerint Európa számos meghatározó országában sokkal többen érdeklődtek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor küzdelme iránt, melyet az Európai Néppárt bevándorláspárti szárnya ellen vívott.

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

kétharmad

A Fidesz a Néppártban azért dolgozik, hogy az EU jövőjéről szóló vitában a pártcsalád a bevándorlásellenes, erős nemzetállamokra építő uniót akaró javaslatot fogadja majd el, szemben a globalista birodalmi elképzelést megvalósító Európai Egyesült Államok emberkísérlete helyett - erről az Echo TV-n vasárnap adásba kerülő A nyolcas című műsorban beszél Deutsch Tamás. A Fidesz EP-képviselője szerint az EU nyugati politikusai azért nem gondolkodnak a nemzetállamok uniójában, mert jelentős részük a balliberális ideológiák fogságában vergődik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére