Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szakértő: Izrael nagyobb kockázatot is hajlandó vállalni Szíria esetében

2018. február 13. 09:18

A Deutsche Welle érdekes interjút közölt Gil Murciano (a Német Nemzetközi Politikai és Biztonsági Intézet, SWP) Közel-Kelet-szakértővel, aki Izrael szíriai beavatkozásának hátteréről beszélt, valamint arról, hogy ebben az új helyzetben milyen szerepe lehet Németországnak.

Mint arról a hétvégén beszámoltunk, felpörögtek az izraeli hadműveletek Szíriában, amelynek előzménye, hogy egy iráni drón berepült Izrael területére, majd erre az izraeliek elfogták azt és légicsapásokkal válaszoltak. A hadműveletben az izraeli légierő elvesztette egy repülőgépét, amelyet megtorolva további légicsapásokat indítottak szíriai területen levő iráni katonai célpontok ellen.

Gil Murciano

A szír kormányerőket az oroszokon kívül Irán is támogatja, amely emellett a Hezbollah terrorszervezetet is pénzzel és egyéb módokon segíti. A Hezbollah egy síita politikai és félkatonai szervezet, amelyet több ország terrorszervezetként tart nyilván, és amely nyíltan Izrael megsemmisítésére szólítja fel követőit.

Arra a kérdésre, hogy az események egy újfajta, nyílt konfliktushoz fognak-e vezetni, a szakértő azt válaszolta, hogy egy kaotikus polgárháborúból egy új útra léptek az események. Irán egyre erőteljesebben van jelen Szíriában, ahol katonai és haditengerészeti támaszpontok létesítését tervezi és végzi. Izrael számára mindez új helyzetet teremt. Ez ugyanis az első alkalom, hogy régi ellenségük egy jövőbeni lehetséges támadás kiindulási pontjává változtatja Szíriát. Erre válaszul az izraeliek megváltoztatták stratégiájukat, és úgy tűnik, hogy nagyobb kockázatot is készek vállalni.

Arra a kérdésre, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök milyen messzire kíván menni ebben a konfliktusban, Murciano azt válaszolta, hogy a hétvége eseményei ezt megmutatták. Eddig nem volt példa arra, hogy az izraeliek nyíltan megtámadtak volna iráni erőket – többnyire a Hezbollahot és a szír kormányerőket támadták. Ez tehát egy új fejlemény. A csapások és ellencsapások sorozata pedig a konfliktus eszkalálódásához vezethet. Izrael szempontjából az a kérdés, hogy terveznek-e további csapásokat.

A kép csupán illusztráció. Légicsapás éri Rakkát, az Iszlám Állam egykori fővárosát.

Fotó: AFP

A szakértő szerint mintegy 7-10 ezer iráni vagy Iránhoz köthető milicista teljesít szolgálatot Szíriában, és mellettük néhány száz Iráni Forradalmi Gárdista lehet kiképző szerepben. Izraeli szempontból Irán és Szíria viszonya meghatározó. A polgárháború előtt Aszad megmondhatta Iránnak, hogy meddig mehet el. Jelenleg azonban Iránon is múlik a szíriai rezsim túlélése, így az irániak majdhogynem azt csinálnak, amit akarnak.

A szakértő elmondta, hogy az Aszad-rezsim azért megpróbál ellenállni az iráni befolyásnak. Egy példával is alátámasztotta véleményét: hónapokkal ezelőtt az iráni vezérkari főnök egy listát nyújtott át Aszadnak, amelyen bányászati jogokat követelt, valamint azt is, hogy további bázisokat hozhassanak létre. A szír diktátor ebbe nem ment bele. Valamint a térségben aktív oroszoknak is az az érdeke, hogy kordában tartsák az iráni befolyást.

Az oroszok szerepéről az izraeli-szíriai-iráni konfliktus kapcsán azt mondta a szakértő, hogy kerülik a nyilvános állásfoglalást, és mind az iráni, mind az izraeli hadmozdulatokat "tolerálják". Az oroszoknak mindössze az az érdeke, hogy Aszadot hatalomban tartsák.

Murciano az EU és Németország lehetséges szerepéről azt mondta, hogy különösen a németeknek komoly szerepe lehet abban, hogy megakadályozzák a konfliktus felizzását. Kiemelte, hogy Németország az egyetlen olyan nyugati hatalom, amelynek közvetlen tapasztalata van az Izrael, Irán és a Hezbollah közötti párbeszéd levezénylésében – ami egy nagyon fontos tényező. A németeknek erre megvannak a módszereik, tapasztalataik és a "kapacitásuk" is. Emellett még érdekükben is áll a dolog. Egy nyílt katonai konfliktus kirobbanása ugyanis lökéshullámot indítana el a térségben: Libanonban jelenleg 1,5 millió menekült van és egy háború esetén nagyon valószínű, hogy elindulnak Európa irányába.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nigel Farage: visszatértem!

Nigel Farage: visszatértem!

amerika, london, párizs

Nigel Farage bejelentette visszatérését a politika frontvonalába, hogy egy kampány keretében felvegye a küzdelmet Theresa May kormányfő és a brit politikai elit "gyáva" Brexit-politikájával szemben.

Svájc megtagadta az állampolgárságot az integrálódni képtelen muszlimoktól

Svájc megtagadta az állampolgárságot az integrálódni képtelen muszlimoktól

amerika, london, párizs

Az Észak-Afrikából származó házaspár az interjú során nem volt hajlandó kezet fogni az ellenkező nemű emberekkel.

Babis: be kell kapcsolódnunk a migráció összeurópai megoldásába

Babis: be kell kapcsolódnunk a migráció összeurópai megoldásába

amerika, london, párizs

A migráció óriási probléma, meg kell állítani - mondta Andrej Babis cseh kormányfő abban az interjúban, amelyet a Právo című független cseh baloldali napilap közölt szombaton.

Kásler Miklós begyújtotta a rakétákat

Kásler Miklós begyújtotta a rakétákat

kétharmad

A Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi Irodalmi Múzeum élén lehetséges változásokról, a kórházak komplex felülvizsgálatáról és az egyetemi oktatásról is beszélt az emberi erőforrás minisztere a Magyar Időknek adott interjúban.

Végre jó kezekbe kerül a Kommentár

Végre jó kezekbe kerül a Kommentár

kinyílott a pitypang

Amit balról támadnak, az általában jó, helyes és irányadó. Így történt most a régi-új Kommentár folyóirattal is, amely rövid intermezzo után ismét konzervatív értékeket közvetít olvasóinak.

Meghalt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár

A Nobel Békedíjas politikus 80 éves volt.

Volt gender, nincs gender

Volt gender, nincs gender

pszicho

Egy keresetlen, áltudományos képzés állami támogatásának megvonása logikus lépés. Csak annak fáj, aki eddig politikai célokra használta.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére