Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Szabó Dávid: "Putyin nem bolond, nem őrült diktátor, nem egy Néró"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2017. január 31. 19:27

Rendhagyó beszélgetés Szabó Dáviddal, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatójával Oroszországról, a démonizált és az "igazi" Putyinról, az orosz és az amerikai logikáról és persze arról, hogy "na de mit is köszönhetünk az oroszoknak".

Szerintem Putyin egyáltalán nem nyeli le Magyarországot”

GFG: És mi benne vagyunk ebben az érdekszférában?

Szabó: Nem. Mi abszolút nem vagyunk benne.

Fűrész: A HVG aktuális, szerintem csak saját maga által botrányosnak tartott címlapja is azt sugallja, hogy Putyin lenyeli Magyarországot.

Szabó: Nem. Szerintem Putyin egyáltalán nem nyeli le Magyarországot. Ennek több oka is van. Először is, hogy Magyarország tényleg nem tartozik Oroszország klasszikus érdekszférájába. Amikor oda tartozott, az akkor is anomália volt, mert szovjet szempontból is fenntarthatatlannak bizonyult. Plusz van egy olyan erős érv, hogy Oroszország a NATO-tagországokat leírta ebből a szempontból. Más ugyanis a logika. Oroszország regionális nagyhatalom. Egy ilyen nagyhatalom mindenképp szeretne a közvetlen környezetével (Kínával és az Európai Unióval) gazdasági hídfőállásokat létrehozni. Valaki ezt agresszív gazdasági terjeszkedésnek hívja, szerintem pedig ez a világ legtermészetesebb dolga. A másik kérdés az az, hogy az orosz humán titkosszolgálati befolyásszerzés a méltán ismert és hírhedtebb amerikainál is fejlettebb. Amikor az amerikaiak eltolták magukat egy technológiavezéreltebb irányba, és a nagy számok törvényére hagyatkoztak („ha sokat hallgatunk le, sokat tudunk meg”)…

Fűrész: Az internet és a mindenféle privát adatok elemzése náluk elsődleges.

Szabó: Így van. Addig az oroszoknál mindig is a human intelligence, az emberi tényező volt a prioritáslista legtetején.

Fűrész: Az oroszok titkosszolgálati tevékenysége, ami nyilván jelen van Európában, inkább beavatkozó, vagy inkább megfigyelő természetű?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Szabó: Szerintem két dologra törekednek. Bár a nyugati szakértők szerint beavatkozó célú és szétverik Európát, én azt gondolom, hogy egyrészt folyamatosan jelen vannak minden országban megfigyelőként, másrészt onnan is látszik, hogy mi a törekvésük, hogy eleinte kicsi, szélsőjobboldali pártokba épültek be, melyekről teljesen világos volt, nem lesznek komoly tényezők. Erre jó példa lehet a bőnyi rendőrgyilkosság során felderített ügy, melyben kiderült, hogy egy teljesen marginális szélsőjobbos csoportosuláshoz jártak le airsoftozni, „gyakorlatozni” az orosz követség különféle „alkalmazottai”. Ez jól láthatóan nem egy kormányképes befolyásszerzésre irányul, akár még nem is parlamenti befolyásszerzésre, hanem információszerzésre, megfigyelésre és egyfajta ellensúlyképzésre, kisstílű „kavarásra”.

GFG: Nem lehet, hogy ez a megfejtése Putyin mondatának, miszerint az „orosz kurvák a legjobbak a világon”, vagyis hogy „az orosz ügynökök a legjobbak a világon”?

Szabó: Az oroszok az úgynevezett „honey trap” nagymesterei. A „honey trap” egy tőrbecsalás, egy olyan titkosszolgálati típusú beavatkozás, ahol vonzó női – vagy melegek esetén férfi – ügynököt küldenek, aki tipikusan osztályon felüli, „out of your league”. Akiről nem is érted, hogyan lehet ekkora mákod, miért ilyen kedves veled. Hát, a legtöbbször a paraszti logika működik: ha nem lehet ekkora szerencséd, akkor nincs is, hanem épp átvernek.

GFG: A nyugati sajtó azt mondja, hogy a fake news és egyebek mind az orosz propagandatevékenység eredménye, és hogy orosz propagandahálózat borítja be Európát.

Szabó: Én úgy gondolom, hogy az információs hadviselés egy régi történet és az oroszok még csak most kezdtek el felzárkózni. Az elmúlt 8-10 évben rengeteget költöttek erre a felzárkózásra. Viszont a legfontosabb információháborús csatornák nyilvánosak és mindenki tudja, hogy melyek azok, hová kötődnek. Ezen kívül nagyon nehéz belelátni azokba az internetes csatornákba, ahol szintén folyik ez a fajta háború. Én biztos vagyok benne, hogy közvetve vagy közvetlenül van olyan, amit az oroszok finanszíroznak. A rémhírterjesztés tipikusan ilyen. A migrációs válság közepette nem először fordul elő, hogy nem valódi videóval illusztrálják a híreket, vagy híreszteléseket hoznak le tényként. Szerintem ennek oka a hagyományos és hagyományos online médiában keresendő, hogy az annyira kifordult magából, hogy a kattintásvadászatért cserébe, részben szintén propagandisztikus célokért már réges-rég túllépték a határt azzal, amit címadással, a hírek szelektálásával, a képi illusztrációk manipulatív alkalmazásával művelnek.

GFG: Elképzelhetőnek tartod azt, amit a nyugati sajtó állít, vagyis hogy Trump Putyin zsebében van? Hogy putyinista propaganda befolyásolja az amerikai internetes hírgyártást, hogy oroszok hekkeljék meg az amerikai elnökválasztást?

Szabó: Egyáltalán nem tartom elképzelhetőnek.

GFG: Akkor mire jó ez az egész?

Szabó: Ez pontosan arra jó, hogy a mínusz harmadik pillanattól kezdve megpróbáld aláásni az elnökjelölt tekintélyét. Alapvetően nem újdonság, hogy áttolsz valakit az ellenség oldalára, és azt mondod, „az egy hazaáruló”, ennél erősebb érv már nem is kell. Én azt gondolom, hogy lesznek is még itt szivárogtatások Trumppal kapcsolatban. A hegemón pozícióját elvesztő liberális elitnek ez az érdeke.

Fűrész: Tehát elképzelhetőnek tartod, hogy valójában egy Trumpnak szóló belső fenyegetés volt a vád, hogy szexuális tartalmú felvételek vannak róla Putyin birtokában? Hogy ez valójában egy üzenet Trumpnak, és egyáltalán nem biztos, hogy maga Oroszország rendelkezik ilyen felvételekkel, hanem éppen hogy mások?

Szabó: Kevésbé tartom valószínűnek, amit a Putyin-fóbiások mondanak, hogy az egészet az oroszok csinálták méghozzá azért, hogy lejárassák az amerikai médiát és felerősítsék Trump gyanakvását a saját titkosszolgálataival szemben. Ez egy sokszoros összeesküvés-elmélet, ettől persze még lehet igaz. Szerintem az valószínűbb, hogy a kimenő amerikai szolgálatok csinálták, ők üzentek a megválasztott elnöknek, hogy lehet velünk háborúzni, csak nem érdemes.

Az oroszoknak köszönhetjük...”

Fűrész: Mi a véleményed arról, hogy Putyinból egyfajta „démon” lett? Ez az amerikai elnökválasztásnak köszönhető? Vagy egyáltalán kinek az érdeke ez, függetlenül attól, hogy nyilván nekünk, európai embereknek a Putyin-féle társadalmi berendezkedés és hatalompolitikai gyakorlat nem elfogadható, a mi értékrendünknek nem felel meg.

Szabó: Úgy gondolom, hogy azt kell megnézni, hogy kik azok, akik ezzel a démonizált Putyin-képpel a legkevésbé sem tudnak azonosulni, és kiket lehet az ördögi Putyinnal rémisztgetni? Nyugat-Európát, az oroszokról borzalmas emlékeket őrző Kelet-Európát, Baltikumot, és természetesen az amerikai közvéleményt. Közel-Keleten ennek semmi hatása nincsen. Kínában semmi hatása nincsen.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ketipisz: De nem függ össze Putyin démonná válása azzal, hogy 2012-ben visszaült az elnöki székbe?

Szabó: Összefügg. Tehát jóval azelőtt, hogy Trump bejött volna a képbe, elkezdődött Putyin démonizálása. Ha azt kérdezzük, hogy kinek áll ez érdekében, szerintem azoknak, akik mindenképpen szeretnének meggátolni egy európai-orosz közeledést, különösen a német-orosz viszony szorosabbra fűzését. Ha Amerika különleges partnerségben tudja magához vonzani Európát, akkor meg tudja akadályozni azt, hogy egyfajta szuperkontinentális, tehát eurázsiai kontinentális gazdasági tengely jöjjön létre, európai piaccal, elképesztő orosz energiaforrásokkal, melyeket a gyenge ottani környezetvédelmi és egyéb regulációk miatt Európának versenyképes áron lehet értékesíteni.  

GFG: Vannak tehát, akik szerint az rossz, ha jóban vagyunk az oroszokkal. De nekünk magyaroknak jó lenne, ha rosszban lennénk?

Szabó: Ez egy nehéz kérdés. Ha rosszban lennénk, akkor azt kellene megnéznünk, hogy melyek azok az eszközök, amelyekkel Oroszország élne velünk szemben, hogy jobb belátásra bírjon minket, hogy kárpótolja magát azokért az előnyékért, amikről most lemond. Mert most lemond ilyen előnyökről. Hagyták, hogy a lejáró gázszerződésünkben fennmaradó gázmennyiséget később használjuk fel, és csak azután fizessünk érte, ha már felhasználtuk, ezt egyébként akkor is ki kellene fizetnünk, ha nem is vennénk igénybe. Ez nyilvánvalóan egy gesztus, valami más gazdasági előnyt viszonozva. Szóval ilyenek nem lennének. Lennének viszont gazdasági szankciók, megnövekedett orosz titkosszolgálati aktivitás, a magyar kormányba és az intézményekbe vetett bizalom aláásásának kifinomult technikái léphetnek előtérbe.  

GFG: Destabilizálás lenne?

Szabó: Az azért nem annyira nagyon egyszerű dolog. Azt gondolom, hogy azokat az erőforrásokat, amiket a két ország viszonyának konstruktív aspektusaiba csatornáznak, azokat tudnák destruktív irányba is csatornázni.

GFG: Milyen szép megfogalmazás.

Szabó: Arról nem beszélve, hogy van némi technológiai függőségünk a nukleáris iparban és még más helyeken, de én kevésbé a várható büntetésről, vagy várható veszteségekről beszélek, hanem az elmaradt nyereségekről. Több szempontból sokat veszítenénk ezzel, többet, mint az oroszok, ha ez e helyzet fordulna.

GFG: Tehát akkor mit köszönhetünk az oroszoknak?  

Szabó: Az oroszoknak köszönhetjük többek között a jelenlegi rezsicsökkentés alapjául szolgáló, a magyar fogyasztókat, magyar háztartásokat védő és a kormány politikáját is védő kiszámítható, és kiszámítható áron és volumenben érkező nyersanyagbeszerzéseinket. Ez elsősorban gáz, de az olajunk jó része is csővezetéken érkezik Oroszország irányából. Ha megszűnnek a szankciók az oroszokkal szemben, hatalmas piacra léphetünk be ismét, tehát piaci lehetőségeket is „köszönhetünk” az oroszoknak. És nekik köszönhetjük, bármilyen furcsán is hangzik, Paksot is. Nemcsak egy nukleáris beruházásról beszélek, hanem egy nukleáris beruházás nagyon kedvező finanszírozásáról.

Fűrész: Tehát az oroszok kedvezőbb feltételekkel finanszírozzák a paksi beruházást, mint hogy ha ezt nyugat-európai hitelből, vagy magyar saját erőből finanszíroznánk?

Szabó: Saját erőből szerintem ezt nem tudnánk ebben a pillanatban megcsinálni. Aztán van tapasztalatunk arról is, hogy mi történik, amikor nagy nemzetközi intézményektől kérünk kölcsön. A hitelért cserébe beavatkoznak a gazdaságba, megmondják, hogy mit tegyél.

GFG: Nyugdíjcsökkentés, közalkalmazottak elbocsátása, jóléti kiadások lefaragása.

Fűrész: Vagyis azt mondod, hogy ha orosz hitelből építünk, az paradox módon kevésbé befolyásolja Magyarország gazdasági mozgásterét, mintha a Világbanktól, a Fejlesztési Banktól vennénk fel hitelt?

Szabó: Igen, ezt mondom. Azonnal előkapnák a bűvös szót: „strukturális reform”. De a lényeg az, hogy a magyar emberek számára azt jelenti, hogy az ország gazdasági mozgástere jelentős mértékben szűkülne. Én azt gondolom, hogy mások amögött, hogy nem a nyugattal, hanem az oroszokkal üzletelünk a nukleáris energia kérdésében, egy ördögi manipulációt látnak, hogy most eladtuk a lelkünket az ördögnek.

GFG: De ha Putyin démon, akkor ez érthető.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Szabó: Pedig itt nem ördögi manipulációról, hanem józan számításról van szó. Az oroszok tudják, hogy a kedvező finanszírozás az a versenyelőny, amit ők másokkal szemben meg tudnak adni. De ezt nem jótékonykodásból teszik, hanem a saját, jól felfogott érdekükből. Oroszországnak nagyon kevés versenyképes exportcikke maradt, amiért kemény valutát tud kapni. Az egyik ilyen az energiahordozók pakkja, amit fognak, és úgy ahogy van eladnak többnyire feldolgozatlanul, de már itt is problémái vannak, a tartósan vagy most már középtávon középalacsonynak tűnő olajár miatt. Ilyen a fegyvergyártás és az űrtechnológia. Az űrtechnológiát ők bérmunkaként exportálják, fellövöldözik a rakétákat, de nem exportálják a technológiát, hanem azt mondják az amerikaiaknak, hogy hozzátok ide a műholdat, és mi fellőjük Bajkonurból. Aztán jó a jégtörőiparuk, jó hajókat tudnak építeni. Nekik egyedül több nukleáris meghajtású jégtörőjük van, mint bárki másnak a világon. Valamennyi IT-eszközük is van, de ez nem versenyképes az amerikai volumenekkel. Az egyik nagyon fontos ilyen utolsó megmaradt bástya volt a repülőipar, de annak a versenyképessége is eléggé leépült. És az utolsó bástya: a nukleáris technológia, amit a fejlett és fejlődő világban tényleg bárkinek bármilyen módon exportálnak. Jelenleg is több tucat nukleáris blokkot építenek világszerte. Tehát szeretnének atomerőművet építeni. Egyrészt, mert kell neki a dollár vagy az euró, másrészt a beruházással a gyárainak munkalehetőséget teremt. És a legfőbb ok, hogy ez egy olyan technológia verseny, amelyben minél több erőműved van a sakktáblán, annál jobb helyzetben vagy. Amint elkezdenek a régióban eltünedezni az atomerőműveid, akkor az új generációs mérnököket abban az országban többé már nem a te erőművedre képezik ki, a beszállítókat nem a te erőművedre állítják rá. Onnantól kezdve hogy felszívódik az orosz technológia egy országban, oda már nagyon nehezen fog visszamenni. Ezért az oroszoknak nullszaldóval, vagy akár veszteséggel is érdemes befektetni.

Fűrész: Ez színtiszta gazdasági racionalitás.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kutatás bizonyítja, hogy a liberális média az USA-ban sem "független és objektív"

Kutatás bizonyítja, hogy a liberális média az USA-ban sem "független és objektív"

amerika, london, párizs

Kutatás bizonyítja, hogy 2018-ban a liberális médiumok hiába hivatkoznak magukra "objektív" hírforrásként, hiszen amikor Donald Trump elnökről van szó, voltaképpen végletesen előítéletesek.

Üvegzseb: az egyik liberális irodalmi egyesület nem nagyon tud elszámolni a közpénzzel

Üvegzseb: az egyik liberális irodalmi egyesület nem nagyon tud elszámolni a közpénzzel

szabad vasárnap

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület nem tud elszámolni a számlájukra érkezett közpénzzel. Egymásnak estek, majd még a Magvető Kiadó is kihátrált mögülük.

Lehidalnak a liberálisok, akkora kerítés van Soros György háza körül

Lehidalnak a liberálisok, akkora kerítés van Soros György háza körül

amerika, london, párizs

Egy amerikai műsorban beszéltek a milliárdos rezidenciájáról.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

Tovább folytatódik a demokraták castingja

Tovább folytatódik a demokraták castingja

amerika, london, párizs

Van már egy jelöltjük, aki zsidó, mór, spanyol, fekete, indián származású, van egy teljesen latinó, van egy hindu és most jelentkezett egy europid is.

Az ausztrálok hetven százaléka elutasítja a bevándorlást

A szigetországba érkező migránsok legnagyobb része indiai származású.

A német balosok szerint az emberek az AfD miatt vesznek egyre több fegyvert

Nem azért, mert félnek, nem azért, mert romlik a közbiztonság a bevándorlás miatt, hanem a jobboldal miatt veszik a fegyvereket a németek.

Elutasította a brit parlament a Brexit-megállapodást, így továbbra sem tudni, mi lesz

Elutasította a brit parlament a Brexit-megállapodást, így továbbra sem tudni, mi lesz

amerika, london, párizs

A kedd esti szavazás eredménye további káosz lehet a brit politikában, miközben a kilépés dátuma vészesen közeledik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére