Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Maccabi
 
 
 
 

Sterck Laura: "Amiben a legtöbbet kell még fejlődnöm, az a türelem"

2019. február 24. 18:30

Idén Budapest ad otthont minden idők egyik legnagyobb multisporteseményének, a Maccabi Európa Játékoknak, 2019. július 29. és augusztus 7. között. A Zsidó Olimpia egyik arcával, Sterck Laurával készítettünk interjút. Laura a Maccabi Világjátékokon aranyérmet szerzett, és nem titkolja, hogy az Európa Játékokon sem érné be kevesebbel.

HZs: Milyen érzés a Zsidó Olimpia arcának lenni?

Sterck Laura: A 2017-es Világjátékokon szerzett aranyérem után kerestek meg. Hatalmas megtiszteltetés, de teljesen meglepetésként ért. Megtisztelve érzem magam, és nagyon örülök a felkérésnek, remélem hozzájárulhatok, hogy a lehető legjobb benyomás alakuljon ki a Maccabi Játékokról. Ha Magyarországon az emberek meghallják a zsidó szót, általában egy sztereotip kép jut az eszükbe. Nem jellemző, hogy hétköznapi természetességgel kezelnék a témát, nem úgy gondolnak a zsidókra, hogy itt élnek köztük és ugyanolyan emberek, mint ők. Sokszor nem is tudni, hogy ki zsidó, ki nem, persze ennek nem is kell számítania. Remélem az én arcom is hozzájárul ahhoz, hogy a zsidósággal kapcsolatos sztereotípiák megváltozzanak.

A Maccabi Játékok célja az is, hogy megmutassuk: itt vagyunk, jelen vagyunk!

Ezért a Maccabi Játékok nemcsak egy sportesemény, hanem kulturálisan is nagy jelentősége van. Sok különleges, a zsidó kultúrába betekintést engedő program lesz.

Fotó: Kozma Zsuzsi

HZs: Milyen érzés, hogy most itthon versenyzel? Van benned teljesítménykényszer?

Sterck Laura: Igen, egy magyar bajnokság elég nagy stressz. Ugyanakkor hatalmas lökést is ad, motivál, ha itthon versenyzek. Hazai közönség előtt sportolni érzelmileg más, és persze jó érzés, hogy a barátaim el tudnak jönni megnézni.

HZs: Van különleges felkészülési módszered?

Sterck Laura: A versenyszezon nekünk szeptembertől júniusig tart. Már folyamatban van a 2020-as olimpiára a kvalifikáció. Most meg fogunk próbálni az edzőmmel formát időzíteni, mert egybeesik a Maccabi Játékok az erőnléti felkészülés időszakával. Nagy kihívás lesz, de igyekszünk a legjobbat kihozni a helyzetből. Van külön speciális erőnléti edzés versenyszezon alatt is, és persze mindig vannak olyan edzések, amelyeken a formagyakorlatokat gyakoroljuk hosszú órákon át, ezekből sosem elég. Erőnlét-fejlesztéses edzésekből egyedül az úszást kértem, hogy hagyjuk ki, az nagyon nem az én sportom (nevet).

HZs: Van kedvenc formagyakorlatod?

Sterck Laura: Igazából éppen a kedvencemet nem csinálom már versenyeken, mert változtak a szabályok. De az összeset szeretem, ezt a sportot és talán egyiket sem lehet szeretet nélkül csinálni. Ez kell ahhoz, hogy akkor is akarjam, amikor nehéz.

HZs: Miért pont karate?

Sterck Laura: 2005-ben kezdtem ezt sportot. Földhöz vágtam a teniszütőmet, ami ketté is tört, ezért félévnyi „karrier” után anyukám inkább berakott karatézni, hogy az elevenségemet inkább ott éljem ki. Gondolta, hogy jót fog tenni nekem egy harcosabb sport (nevet).

HZs: Mi történik, ha nem nyersz?

Sterck Laura: Egy vereségből tanulok. Van egy célunk az edzőmmel, a versenyek pedig állomások.

A nagy cél érdekében pedig nem szabad, hogy egy kudarc összetörjön.

A formagyakorlatok megítélése ráadásul nagyon szubjektív. Szakmailag nehezen indokolható bírói döntések is születtek már, ha mindegyik összetört volna, akkor most nem lennék itt. Menni kell tovább.

Fotó: Kozma Zsuzsi

HZs: Volt már mélypontod?

Sterck Laura: Persze, többször is. Egy-egy nehezebb terhelés után is előfordul, de verseny után is. Össze lehet dőlni mentálisan.

HZs: És hogyan szeded össze magad?  

Sterck Laura: Valamiben találnom kell motivációt. Van, hogy a barátaim adnak, de a szüleim támogatása is rengeteget jelent és persze a kutyáim is sokat adnak érzelmileg. A német juhász rendszeresen odajön hozzám, ha épp szomorú vagyok és jól arcon nyal, az magamhoz térít. De néha egy jó könyv vagy film is helyre tud billenteni. Hosszú Katinka könyvei például pont ilyenek. Egy sportoló máshogy szól egy másik sportolóhoz.

HZs: A férfiak nem félnek egy női karate-világbajnoktól?

Sterck Laura: Persze mindenkinek az az első poénja, hogy „Karatézol? Hú akkor veled megyek az utcára, mert te megvédsz!” és hasonlók. Nem valami eredeti poén, elég unalmas is, de hát ez ezzel jár. Azt veszem észre egyébként, ha bemegyek a kisebbek edzésére, hogy ma már több lány van, mint fiú. Valószínűleg a szülők azért is rakják be a lányokat, hogy önvédelmet tanuljanak. A karate nem arról szól, hogy szétverjük egymást, tehát a szülőknek nem kell félni ettől, viszont ez a sport sok pozitívumra megtanít.

Fotó: Kozma Zsuzsi

HZs: A karate mellett tanulsz egyetemen is. Miért tartod ezt fontosnak?

Sterck Laura: A tanulás a legfontosabb zsidó értékek egyike. Ráadásul bármi közbejöhet egy sportoló életében is. Mindegy, hogy milyen szépen haladok, ha mondjuk lesérülök. Ezért fontos több lábon állni. Biztonságot ad. Karatézni sokáig lehet, de a tanulmányaim segítenek abban is, hogy foglalkozhassak sportdiplomáciával. Majd egyszer. (nevet)

Szeretnék adni is a sportnak, ha már ennyit kaptam tőle.

HZs: Mennyire hat a karatefilozófia az életed más területére?

Sterck Laura: Nagyon sokat javított rajtam a sport, de azért az állandó békeállapottól elég messze vagyok. Amiben a legtöbbet kell még fejlődnöm, az a türelem. Amikor csiszolni kell egy mozdulatot és sokadjára sem sikerül, nagyon érzem a hiányát. Pedig csinálni kell, kitartóan, különben nincs eredmény. Ehhez is sok türelem kell és persze jól jön az életem más területein is. Az aranyérem mellett ez például egy magasabb cél. De ez a lényege az összes sportnak. Legyen szó él- vagy hobbisportolókról, akkor nyerünk a legtöbbet, ha a sport tanít is valamire, és az életünket is jobbá teszi.

OLVASTAD MÁR?

Maccabi
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

amerika, london, párizs

A Nyugaton - Nyugat-Európában és Észak-Amerikában - született muszlimok nagyobb fogékonyságot mutatnak a szélsőséges iszlám iránt, mint azok, akik például a Közel-Keleten vagy Afrikában születtek - állítja egy tanulmány, amelyet a svédországi Uppsalai Egyetemen készítettek.

Teljes fejetlenség uralkodik a német integrációs törekvések terén

Egyre több kritika éri a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságot (BAMF).

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

hajrá, magyarok!

Egészen elképesztő az, ahogy Magyarországon elherdáljuk a tehetséges labdarúgóinkat.

Összeomlás

Összeomlás

piszkostizenkettő

A szélsőbaloldali anarchista rabol és gyújtogat, a rendőr kínoz és fosztogat, a néppárti polgármester meg nem tehet semmiről, hiszen szexmániás.

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

amerika, london, párizs

On Wednesday, the European People's Party (EPP) held a meeting regarding the membership of its fourth strongest member party, Fidesz. The importance of this conference was paramount, considering the date of the elections to the European Parliament is closing in.

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

kétharmad

Hiába kavarta fel az álló vizet Európa egyik legnagyobb gazdasági és katonai ereje, Nagy-Britannia szerdán azzal, hogy Theresa May brit miniszterelnök halasztást kért az unióból való kilépésre, a Google Trends keresési adatokat elemző programja szerint Európa számos meghatározó országában sokkal többen érdeklődtek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor küzdelme iránt, melyet az Európai Néppárt bevándorláspárti szárnya ellen vívott.

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

kétharmad

A Fidesz a Néppártban azért dolgozik, hogy az EU jövőjéről szóló vitában a pártcsalád a bevándorlásellenes, erős nemzetállamokra építő uniót akaró javaslatot fogadja majd el, szemben a globalista birodalmi elképzelést megvalósító Európai Egyesült Államok emberkísérlete helyett - erről az Echo TV-n vasárnap adásba kerülő A nyolcas című műsorban beszél Deutsch Tamás. A Fidesz EP-képviselője szerint az EU nyugati politikusai azért nem gondolkodnak a nemzetállamok uniójában, mert jelentős részük a balliberális ideológiák fogságában vergődik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére