Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Sötét elmék - kompromisszumos megoldás a vértenger és a nyáltenger között

2018. augusztus 6. 19:00

A Sötét elmék nem vállalkozik sokra: ez egy fiataloknak szóló sci-fi, kalandfilm. A 14-24 közötti korosztálynak ideális randifilm lehet, van benne akció és egy kis óvatos romantika is. A Sötét elmék a nyilvánvaló hibái ellenére egy ígéretes trilógia kezdete lehet. Spoilermentes kritika egy "egyszernézhetős" filmről.

Úgy érzem, hogy lehetnék nagyon szigorú a Sötét elmék című filmmel kapcsolatban, ugyanis sajnos vannak következetlenségek, hibák és feleslegesen hosszú párbeszédek, amelyek kellően felbosszanthatják az embert.

Ha ez a film arra vállalkozna, hogy az élet komoly, mély igazságait boncolgassa és ezzel marhára komolyan akarná venni magát, akkor alaposan le lehetne húzni. Szerencsére semmi ilyesmiről nincs szó.

Minden, ami szükséges a film megértéséhez, kiderül az előzetesből: különleges képességű gyerekek, akiket egy táborba zárnak, majd akik valahogy kiszabadulnak és harcolni kezdenek a szabadságukért. Szóval ez tulajdonképpen egy mese akar lenni, egy gyerekeknek, fiataloknak szóló történet, a különleges képességű Ruby felemelkedésének története.

A film sajnos számos sebből vérzik. Több olyan részlet van, amelyre nem találunk magyarázatot. Például: hogyan és miért lett különleges képessége a gyerekeknek? Rengeteg kérdést fel lehetne tenni, amelyre az alkotók nem adnak választ.

Számos apróbb logikai hiba található a Sötét elmékben, a karakterek nincsenek túlbonyolítva és a történet fordulatait viszonylag könnyű volt előre látni. A párbeszédek egyes helyeken túlságosan el vannak nyújtva.

A nyilvánvaló hibák ellenére azonban nem éreztem kényszert, hogy kimeneküljek a moziból. A fiatal színészek hiteles alakításokat nyújtottak és szerencsére nincsenek benne olyan karakterek, amelyektől a hollywoodi filmekben a falra mászik az ember. (Ennek archetípusa Jar Jar Binks, a csetlő-botló karakter, vagy épp a fekete emberi jogi harcos, aki küzd a hátrányos megkülönböztetés ellen.) A látványra sem lehet panasz.

A plakátok lelkesen hirdetik, hogy "a Stranger Thing és az Érkezés alkotóitól". Mindkettőt a szívembe zártam, a sorozat elég menő, az Érkezés pedig meg tudta ragadni a fantáziámat. Azonban aki ezek alapján fogalmazza meg a Sötét elmék iránti elvárásait, az tuti csalódni fog.

A 16-os karika igen meglepő, ugyanis ez klasszikusan egy tinitörténet. Erőszak van benne, sőt – ez nem fog jól hangzani – a filmben gyerekeket gyilkolnak a katonák, de a készítők igyekeztek az ilyen jeleneteket a lehető leginkább tompítani. Csak annyit mutatnak meg, amennyi feltétlenül szükséges. Szóval a 16-os karika azért meglepő, mert ezt a filmet főként a 12-24 éves korosztálynak tudnám ajánlani.

A benne levő óvatos tinirománc miatt akár randifilmként is el tudnám képzelni az előbb említett korosztály számára. Van benne kis romantika, meg egy kis üldözés/akció is, így kompromisszumos megoldás lehet a vér- és a nyáltenger között.

Ha valóban lesz folytatás, akkor a történet alapjaiból kiindulva akár egy egész jó kis trilógiát is ki lehetne hozni ebből a sztoriból. Ez már csak azért is valószínű, mert a film az azonos című regény alapján készült, amelyből már négy kötet is kapható. A folytatás pedig érdekes lehet, hiszen a karakterek kedvelhetőek, a gyerekek képességei izgalmasak és az erőviszonyokat tekintve egyelőre nagyon a gonosz felé lejt a pálya, szóval innen szép nyerni.

De persze előfordulhat, hogy már az első film megbukik és nem lesz folytatás. Ha ez történik, akkor az önmagában álló Sötét elmék a feledés süllyesztőjébe fog kerülni.

Beszéljenek a számok:

IMDB: 5,4/10

Rotten Tomatoes: a kritikusok 19%-a szerint volt csak jó, átlagosan 4,2/10-es osztályzatot kapott. A közönség – hozzám hasonlóan – sokkal megengedőbb volt: 83%-os tetszési arány, 4,2/5-ös átlag.

888.hu: 5,5/8; egyszer megnézhető; főként a 14-24 éves korosztálynak ajánljuk; randifilmnek megteszi.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nemzetiségi viszály szítása miatt vizsgálódnak az ukránok

Nemzetiségi viszály szítása miatt vizsgálódnak az ukránok

amerika, london, párizs

Nemzetiségi viszály és gyűlölet szándékos szítása miatt indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség a hétvégén a megye több járásában kihelyezett magyarellenes óriásplakátok ügyében.

A magyarok kétharmada büszke rendőreinkre

A magyarok kétharmada büszke rendőreinkre

kétharmad

A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire, az ellenpólust mindössze a megkérdezettek 27 százaléka alkotja.

Soros után Brüsszel is lapátolta a Brexit-ellenes tüntetésbe a pénzt

Soros után Brüsszel is lapátolta a Brexit-ellenes tüntetésbe a pénzt

amerika, london, párizs

Az európaiak már megszokhatták: ha a népakarat tiszteletben tartása kerül szóba, akkor sem Soros Györgyre, sem pedig Brüsszelre nem számíthatnak.

Megemlékezések és ellenzéki tüntikézés is várható

Megemlékezések és ellenzéki tüntikézés is várható

kétharmad

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, ám az ellenzék jóvoltából tüntetés is lesz.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Exit poll: Kaczynskiék állnak nyerésre

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt áll nyerésre országos szinten a vasárnap este befejezett lengyel helyhatósági választások első fordulójában, több helyi önkormányzatot viszont továbbá is kormányellenzéki koalíciók irányíthatnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére