Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Sorsdöntő népszavazás: a család fogalmának megvédése a tét Romániában

2018. október 5. 13:28

A család fogalmának alkotmányos meghatározásáról tartanak szombaton és vasárnap népszavazást Romániában. Az ügy fontosságát jelzi, hogy szinte valamennyi erdélyi magyar történelmi egyház állást foglalt a kérdésben, az RMDSZ pedig a referendumon való részvételre buzdítja a romániai magyarságot.

Hetek óta kiemelt téma a román közéletben a most hétvégén esedékes népszavazás, melynek sikere esetén úgy módosítják a román alkotmányt, hogy a család „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul.

Mindez azért fontos, mivel jelenleg a román alkotmányban mindössze a gendersemleges „házaspárok” fogalom szerepel, így a sikeres népszavazás meggátolná a homoszexuálisok házasságkötésének legalizálását.

A kétnapos népszavazás során a szavazólapokon arra a kérdésre kell majd igennel vagy nemmel voksolniuk a választóknak, hogy

egyetért-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament?”

Az alkotmánymódosító törvényjavaslat az egyházi támogatást élvező Koalíció a családért nevű ernyőszervezet polgári kezdeményezéseként indult 2016-ban, mely a szükséges félmillió helyett több mint hárommillió támogató aláírással került a bukaresti parlament elé. Ezt követően a román parlament mindkét házában a törvényhozók több mint háromnegyede megszavazta a tervezetet, így az alkotmánymódosítás már csak a választói megerősítésen múlik.

A történelmi egyházak az „IGEN” szavazatra buzdítanak!

Az unitárius egyház kivételével gyakorlatilag valamennyi erdélyi magyar történelmi egyház állást foglalt a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán. A római katolikus egyház püspökei részvételre és igen szavazatra biztattak, akárcsak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Csűry István.

Ha lehet Magyarországon, miért ne lehetne nálunk is megtenni mindazt, amit a családért meg kell tenni”

idézte a püspök szavait a Maszol.

A katolikusok és a reformátusok mellett az evangélikus-lutheránus egyház ugyancsak rögzítette, hogy „a házasság férfi és nő között köttetik”, a döntést pedig hívei lelkiismeretére bízta. Az unitárius egyház nyilvánosan nem foglalt állást a kérdésben.

A kiemelt fontosságú népszavazás miatt az RMDSZ is arra biztatta az erdélyi magyarságot, hogy éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon.

A romániai népszavazás kétnapos lesz, a szavazókörök szombaton és vasárnap is mindenütt helyi idő szerint 7-től 21 óráig tartanak nyitva. Magyarországon a román nagykövetségen (Budapest, Thököly út 72.), valamint Románia gyulai (Munkácsy u. 12.) és szegedi (Kelemen László u.5.) főkonzulátusán alakítanak ki egy-egy szavazókört.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A bajoroknak is bevált a határvédelem

A bajoroknak is bevált a határvédelem

amerika, london, párizs

Hat hónapja döntöttek a határvédelem mellett a bajorok, hétfőn sajtótájékoztató keretében számoltak be a kezdeményezés eredményeiről.

A fiatal munkanélküliek közel fele migráns Franciaországban

A fiatal munkanélküliek közel fele migráns Franciaországban

amerika, london, párizs

Az OECD statisztikái szerint a fiatal francia munkanélküliek 40 százaléka vagy külföldön született, vagy legalább egy bevándorló szülővel rendelkezik.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Hiteltelen a baloldali előválasztás

Hiteltelen a baloldali előválasztás

piszkostizenkettő

Magyarország egyik legelvtelenebb politikusának számító Karácsony Gergely az elvhűségéhez méltó tisztaságú baloldali előválasztáson kaphatja majd meg a hitelesítő pecsétet az összellenzéki főpolgármesteri jelöltségre.

Trump megvédte a fake news média áldozatául esett diákokat

Trump megvédte a fake news média áldozatául esett diákokat

amerika, london, párizs

A fake news terjedésének és veszélyeinek talán a legeklatánsabb példáját láthattuk a hétvégén, Donald Trump azonban kiállt a megtámadott diákok mellett.

Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt

Telefonon egyeztetett egymással kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök és Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére