Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Soros György bevásárolta magát a Facebookba

2018. augusztus 16. 15:03

Soros György aktivizálta magát a technológiai piacon. Többek között a Facebook, a Twitter, a zeneletöltő és zenemegosztó programokat, appokat kínáló cégek részvényeiben látott fantáziát.

Az úgynevezett hedge fundoknak (ejtsd: hedzs fánd) – amelyekre ezt az angol kifejezést használjuk, magyarul talán árfolyamkockázati alapnak lehetne fordítani – mostanság kell leadniuk második negyedéves jelentéseiket a pénzügyi hatóságok felé. Így derült ki, hogy Soros György befektetési alapja, a Soros Fund Management LLC milyen cégekbe fektetett 2018 második negyedévében.

A milliárdos spekulánst leginkább a zenemegosztó appok érdekelték: alaposan bevásárolt a Spotify és a Pandora részvényeiből. Előbbiből 122,6 millió dollár, utóbbiból 56,1 millió dollár értékben.

Fotó: AFP

A Spotify piacvezető a zenehallgatós appok körében. A Pandora ingyenes, ám emiatt sokkal több reklám található benne, de már van fizetős rész is. A Spotify részvényei eddig 17 százalékot erősödtek, míg a Pandora igazán jó befektetésnek bizonyult: a papírjai 66 százalékkal érnek többet év eleje óta.

Közösségi média

Soros György Facebookhoz való viszonya nagyon érdekes. A 2012-től egészen 2017-ig hol több, hol kevesebb részvénye volt a cégben, de szinte mindig volt neki valamennyi.

Mindez üzleti szempontból teljesen érthető, hiszen ezek az évek diadalmenetet jelentettek a Facebook számára. Néhány millióról jóval egymilliárd felhasználó fölé nőtt a cég, a papírok árai pedig szépen mentek fölfelé.

Aztán jött a 2016-os amerikai elnökválasztás és megváltozott a világ. Fake news, orosz propaganda, "választási beavatkozás" és még számos vád előkerült, a botrány középpontjában pedig a Facebook volt, hiszen a vádak szerint Zuckerbergék – nem kevés pénzért cserébe – szemet hunytak mindezek fölött.

Soros ekkor egy másik vonalon, az alapítványain keresztül látott piaci rést politikai ideológiájának terjesztésére. A kulcsszó a "tényellenőrzés".

Érdekes, hogy 2017 során egyre-másra folyamatosan alakultak a tényellenőrző műhelyek, közülük sokkal üzleti kapcsolatba is került a Facebook: külsős cégként a fake news elleni harccal voltak megbízva. Mivel ezek többnyire "nonprofit" vállalkozásnak számítottak, ezért szinte az összes tényellenőrző csoport környékén meg lehetett találni Soros alapítványának pénzét. Vagy direkt a Nyílt Társadalom Alapítvány adta a forrást, vagy több áttételen keresztül jutott el az a "tényellenőrökhöz". Legalábbis közülük nagyon sokhoz. Ennek az eredménye az lett, hogy a tényellenőrök liberális szellemisége alaposan hozzájárult ahhoz, hogy a jobboldali lapok közül számos kapott tiltást ebben az évben. Köztük például a 888.hu is.

Nos, a próbálkozások részsikereket hoztak, ám az USA-ban Trump nem bukott meg, a Soros által bőkezűen támogatott Demokrata Párt nem tudott érdemben erősödni és egyre sűrűsödtek a botrányok a Facebook körül, így Soros 2017 végén eladta összes Facebook-részvényét. Sőt, a Twitter és az Apple papírjaitól is megszabadult.

Most közelednek a kiemelten fontos félidős választások az USA-ban. Ez azt jelenti, hogy a demokratáknak van valamennyi esélyük arra, hogy megnehezítsék Trump helyzetét. A kampány minden eddiginél költekezőbbnek ígérkezik, amelyből vélhetően megint jut a Facebooknak és a Twitternek is. Soros ezért júniusban és júliusban ismét alaposan bevásárolt ezekből a papírokból. A "tényellenőrök" is bőkezűbb támogatásra számíthatnak a következő hónapokban – már ha elég hatékonyak lesznek a jobber média zaklatásában.

Soros döntése, hogy bevásárol a közösségi média óriásainak papírjaiból azért is meglepő, mivel a részvények eladása után így fogalmazott a davosi Világgazdasági Fórumon: "a közösségi média fenyegetést jelent a társadalomra". Az agg agitátor szerint ezek a cégek manipulálják az embereket és arra veszik rá őket, hogy minél többet fogyasszanak. Soros ezeket a cégeket a kaszinókhoz hasonlította.

Ezek a cégek arra veszik rá az embereket, hogy feladják autonómiájukat. Valami nagyon káros, sőt, talán visszafordíthatatlan történik az emberekkel digitális korunkban"

– aggódott akkor a milliárdos spekuláns.

Úgy tűnik, hogy mostanra eltűntek belőle ezek a morális gátak és alaposan bevásárolt a Facebook és a Twitter részvényeiből is.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Strache harcot hirdetett az iszlamista antiszemitizmus ellen

Strache harcot hirdetett az iszlamista antiszemitizmus ellen

amerika, london, párizs

A politikai iszlámmal és az ahhoz köthető antiszemitizmussal is leszámolna az osztrák alkancellár.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Megfenyegetted a Facebookot? Tudnak róla és talán már rajta is vagy a listájukon

Megfenyegetted a Facebookot? Tudnak róla és talán már rajta is vagy a listájukon

century-on

A Facebook követi és listázza azokat a felhasználókat, akiket "kockázatosnak" ítél, különös tekintettel azokra, akik a cég valamely dolgozóját, vezetőjét fenyegették meg.

Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump, hogy megépülhessen a fal a mexikói határon

Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump, hogy megépülhessen a fal a mexikói határon

amerika, london, párizs

Rendkívüli állapotot hirdet ki Donald Trump amerikai elnök annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.

Így sivalkodtak a bevándorláspártiak a magyar gyermekekről szóló akcióterv miatt

Így sivalkodtak a bevándorláspártiak a magyar gyermekekről szóló akcióterv miatt

kétharmad

Szülesztő program, fércmű, szemétség, asszonyhitel - ilyen szavakkal illették az ellenzékiek a kormány által meghirdetett hétpontos családvédelmi akciótervet.

A bevándorlókat választaná az osztrák baloldal az emberek biztonsága helyett

A bevándorlókat választaná az osztrák baloldal az emberek biztonsága helyett

amerika, london, párizs

Herbert Kickl belügyminiszter biztonságpolitikai okokból módosítaná az osztrák alkotmányt, ám ehhez az ellenzéki képviselők szavazataira is szüksége lenne. A szocialisták és a liberálisok azonban egyelőre nem támogatják a szigorításokat.

Köves Slomó szerint nincs erkölcsi alapja a Jobbikkal való szövetségkötésnek

Köves Slomó szerint nincs erkölcsi alapja a Jobbikkal való szövetségkötésnek

kétharmad

Karácsony Gergelynek a zsidók listázását mentegető kijelentése után most nem az a kérdés, hogy bocsánatot kért vagy sem, hanem az a kérdés, hogy megvan-e az az erkölcsi alap, hogy együtt induljanak egy választáson vagy nincs - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija az Echo TV G. Fodor Gábor által vezetett "A nyolcas" című műsorában.

Nem fogadná vissza a brit kormány a dzsihadista feleségnek állt bevándorlót

A 19 éves Shamima Begum csatlakozott az Iszlám Államhoz, de most, hogy a terrorszervezet szétesőben van, már visszatérne Nagy-Britanniába. A szigetország erről hallani sem akar.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére