Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Soros György az EP-választások előtt bevásárolta magát a lengyel médiába

2019. február 27. 09:00

A német sajtó szerint Soros György egyik befektetési alapja és a legnagyobb ellenzéki lapot kiadó cég közösen felvásárolta az egyik legnagyobb lengyel rádiót. A tranzakció 3 hónappal az EP-választás előtt jött létre.

Az Agora névre hallgató cég adja ki Gazeta Wyborcza című ellenzéki lapot, amely a legnagyobb példányszámú lengyel napilap. Az Agora tovább terjeszkedett, és megvásárolta az Eurozet névre hallgató cég 40 százalékát, a részesedés mintegy 30 millió euróba került. A felvásárolt Eurozet legfontosabb része a Radio Zet névre hallgató rádió, amely a második legnagyobb rádióadó Lengyelországban, piaci részesedése 13 százalék – írja a Deutsche Welle német lap.

Fotó: AFP

Az ellenzéki Agora csupán kisebbségi tulajdonos lett, a rádiót működtető cégben 60 százalékos részesedést vásárolt az SFS Ventures, amely Soros György pénzéből működik.

Az SFS Ventures egy kockázati tőkealap, amely alapvetően két másik tőkealap közös vállalkozása. Az egyik a Sourcefabric, amely 2010-ben jött létre Csehországban azzal a céllal, hogy világszerte támogassa a "független" (értsd: baloldali, liberális) újságírást; az SFS másik tulajdonosa a Media Development Investment Fund (MDIF), amely közvetlenül Soros György alapítványaitól kapja a pénzt. Megjegyzés: valami ilyesmire gondolunk akkor, amikor azt állítjuk, hogy Soros finanszírozási hálóját nem egyszerű átlátni.

A Soros által pénzelt MDIF, amely a "független" (értsd: baloldali, liberális) médiumokat támogatja világszerte, gyorsan közölte a tranzakcióval kapcsolatban, hogy a rádiónál nem terveznek változtatást. Ami lefordítva azt jelenti, hogy a Radio Zetből ezután ömleni fog a liberális agitáció.

A jobboldali, keresztény, konzervatív lengyel kormány elítéli Soros rádióvásárlását

A Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt elítélte a tranzakciót, azt a lengyel média sokszínűsége elleni támadásként értékelte.

A PiS, élén elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel azt gondolja, hogy az államnak mindent meg kell tennie, ami hatalmában áll, hogy tőzsdespekulánsok ne növelhessék befolyásukat a médiapiacon"

– írta hétfőn Beata Mazurek, a PiS szóvivője Twitteren.

Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke nem szívleli túlságosan a Gazeta Wyborczátamelyet a Sorossal összeálló Agora ad ki. A politikus szerint a lap irányvonala "liberális, tradícióellenes és katolikusellenes, valamint nemzetellenes is". A pártelnök korábban úgy fogalmazott, hogy a lap "fekete pedagógiát" alkalmaz, vagyis olyan eszközöket, mint a megszégyenítés, megalázás.

A kormánypárt és a lap közötti ellentét odáig fajult, hogy kormányhirdetések nem jelennek meg a Gazeta Wyborczában, állami szerv pedig nem lehet előfizetője. A Wyborczának dolgozó újságírók a DW-vel közölték, attól félnek, hogy a PiS ugyanúgy leszámol velük, ahogy Orbán Viktor teszi azt Magyarországon. (Úgy látszik, hogy működik a határokon átívelő libsi dezinformáció).

A magyar példának annyi alapja van, hogy hasonló a magyar és a lengyel médiahelyzet: a piacon nagy a sokszínűség és ideológiailag megoszlanak a sajtótermékek. A jobboldali sajtótermékek jobboldalinak, nemzetinek, kereszténynek vallják magukat, a baloldaliak és liberálisok – a magyarországi viszonyokhoz hasonlóan – pedig "függetlennek".

A rádiózás terén Lengyelországban az a helyzet, hogy a legtöbb rádió nyugat-európai – jellemzően francia és német – kézben van. A legnagyobb lengyel szolgáltató pont az ellenzéki Agora, amelyről cikkünk elején is bemutattuk, hogy Sorossal közösen vásárolt fel egy rádiót.

Miért fektet Soros az ellenzéki médiába Lengyelországban?

Természetesen a kínálkozó politikai lehetőségek miatt. Magyarországhoz hasonlóan két választás is lesz 2019-ben.

Tavasszal európai parlamenti választások lesznek, erre az eseményre Lengyelországban jelenleg összeállt az ellenzék a PiS ellen. A magyarországi ellenzék számára csábító lehet összevetni a kettőt, ahogyan egyébként a balliberális lapok örvendeztek is az eseményen, ám fontos különbségek vannak. Míg Magyarországon a baloldal az antiszemita és rasszista Jobbikkal próbálgatja ugyanezt eljátszani, addig a lengyeleknél a baloldali pártok egy jobbközépnek nevezett formációval, a Lengyel Parasztpárttal álltak össze, összesen hat párt alkotja az ellenzéki választási koalíciót. Az első komoly próbatétel a májusi európai parlamenti választás lesz.

A lengyelek szempontjából ennél is fontosabb, hogy ősszel – valószínűleg októberben – parlamenti választások lesznek. Egy ilyen megmérettetés Sorosék számára is haszonnal kecsegtet, hiszen lehetőség van a jobboldali, keresztény, konzervatív és bevándorlásellenes erők leváltására egy fontos európai országban.

Nem lenne meglepetés, ha az agg milliárdos puszta emberszeretetből (a liberális médiában gyakran nevezik "filantrópnak") további ellenzéki lapokban vásárolna magának részesedést és felületet.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Havonta átlagosan 345 keresztényt ölnek meg a világban

Havonta átlagosan 345 keresztényt ölnek meg a világban

amerika, london, párizs

Ezzel a kereszténység lett az egyik legüldözöttebb vallás a Földön.

Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

amerika, london, párizs

Újabb tartományi törvényhozási választáson arattak győzelmet az előrejelzések szerint a konzervatívok Kanadában, ezúttal a Prince Edward-szigeten, ahol az eddig kormányzó liberálisok - a Justin Trudeau kormányfő vezette szövetségi szintű liberális párt helyi szövetségesei - a harmadik helyre csúsztak vissza.

A Trónok harcáról

A Trónok harcáról

piszkostizenkettő

GFG a három nyolcason.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma a legfontosabbak!

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

century-on

Több száz millió Instagram-jelszót tárolt a Facebook mindenféle titkosítás és biztonsági óvintézkedés nélkül.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

Bíróság előtt felelnek tettükért a válogatás nélkül járókelőkre támadó migránsok

Egy migránsokból álló csoport válogatás nélkül támadt rá járókelőkre egy bajor városban még 2018. december 29-én. Kedden kezdték tárgyalni az ügyüket.

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

amerika, london, párizs

A közismert konzervatív televíziós személyiség, a Fox News kommentátora, Tucker Carlson úgy véli, hogy a balliberálisok egész egyszerűen azért nem hajlandóak nevén nevezni a keresztényellenes támadásokat, mert saját maguk is ellenzik a kereszténységet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére