Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Sok múlik az új közbeszerzési törvényen

888.hu

2015. október 19. 14:48

BUDAPEST, 14:15

Magyarország uniós csatlakozása óta visszatérő probléma, hogy a közbeszerzési eljárások nem eléggé átláthatóak – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

A kormány úgy orvosolná a problémát, hogy novembertől nem a legolcsóbb, hanem a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlatnak lenne előnye az elbíráláskor.

A két héten belül hatályba lépő új törvény ennek ellenére is ébreszt még kételyeket a szakmai körökben. November elsejétől érvényes jogszabályváltozások rövidebb eljárási határidőket írnak elő és új értékelési szempontokat vezetnek be. Azonban a lap által megkérdezett "bennfentesek" véleménye szerint nem biztos, hogy az új törvény megfelel majd az uniónak.

Az Európai Unió számára a dilemmát azok az infrastrukturális fejlesztések okozzák, ahol a beruházás nagysága miatt a meghatározó magyar vállalatok mellett nagy külföldi cégek is felsorakoznak.

Nyilvánvalóan senkinek nem érdeke, hogy a hazánk rendelkezésére álló európai uniós támogatást a nemzetközi kivitelezőkön keresztül az országhatárokon túl, más európai gazdaságokat erősítve csapódjon le.

A közbeszerzési törvény előtt álló legnagyobb feladat a belső piac védelme, úgy, hogy ne sérüljön a versenysemlegesség. Hiába lehet az, hogy Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban a közbeszerzéseknél a nemzetközi vállalatok 80-90 százalékénak esélye sincs a hazaiakkal szemben, Brüsszel mégse talál kivetnivalót ezekben a szabályozásokban.

Ehhez képest Magyarországon 50-50 százalék a belföldi és külföldi cégek közbeszerzésekhez való hozzáférése, mégis, az Európai Bizottság rendre versenykorlátozást kiált.

Ez ellen tenne a magyar kormány azzal, hogy megváltoztatja az értékelési szempontokat. Nem a legolcsóbb ajánlatok kapnák a legmagasabb pontszámot, hanem fontosabb szempont lesz:

  • a munkahelyteremtés
  • az innovatív megoldások
  • és a gazdaságfejlesztési szempontok

Fontos változás, hogy a túlárazás kivédése érdekében a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az ajánlattevő előre meghatározzon egy olyan összeget, ami felett érvénytelenné nyilvánítja az ajánlatát. Továbbá a közbeszerzési pályázatból való kizárást vonja maga után az új jogaszály értelmében, ha egy vállalat befolyásolni akarja a döntéshozatalt, vagy bizalmas információkat próbál beszerezni.

Az új törvény egyik legüdvözöltebb lépése, hogy rögzíti az offshore szervezetek kizárását.

A módosítás értelmében szorosabbá válnak az ajánlattételi határidők is.

  • Nyílt eljárások: 35 nap
  • Elektronikus benyújtás: 30 nap
  • Kivételesen sürgős eset: 15 nap

Továbbá a kormány célként fogalmazta meg a kis- és közepes vállalkozások bevonását is.

(Magyar Nemzet)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: a magyar futballnak nem lehet kisebb célja, mint megismételni Puskásék sikerét

Orbán: a magyar futballnak nem lehet kisebb célja, mint megismételni Puskásék sikerét

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök és George F. Hemingway klubtulajdonos csütörtökön átadta a Budapest Honvéd labdarúgócsapat Magyar Futball Akadémiájának új utánpótlásközpontját.

Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­ségét is körözi az Interpol

Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­ségét is körözi az Interpol

kétharmad

El­fo­ga­tó­pa­ran­csot adott ki az In­ter­pol Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­sége ellen.

Balogh György: "A kultúra vigasztalást és szórakoztatást jelent"

Balogh György: "A kultúra vigasztalást és szórakoztatást jelent"

csak neked, csak most

Balogh Gyuri filmrendezővel, a Pizzás és a Tüskevár megalkotójával beszélgettünk a kultúráról, az élet tanulságairól és a liberális túlsúlyról a filmszakmában.

Megállíthatatlanul törnek előre a jobboldali, nemzeti erők Európában

Megállíthatatlanul törnek előre a jobboldali, nemzeti erők Európában

amerika, london, párizs

A sorosista The Guardian elemzéséből arra derült fény, hogy a nemzeti, bevándorlásellenes politikai erők elképesztő mértékben törnek előre Európa-szerte. Kiderült az is, hogy az európai szavazók negyede ilyen pártokra voksol.

Weidel: a német nők már nem mernek az utcára kimenni

Weidel: a német nők már nem mernek az utcára kimenni

amerika, london, párizs

Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke továbbra is erősen bírálja Angela Merkel migrációs politikáját. Elmondása szerint a német közéletre is óriási hatással vannak a beözönlő migránsok, akik veszélyt jelentenek a német emberekre is.

Így védené meg Trump Amerikát a migránskaravánnal szemben

Így védené meg Trump Amerikát a migránskaravánnal szemben

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök és kormányzata várhatóan új intézkedéseket hoz az illegális migránsok belépésének megakadályozására a The Washington Post című lap szerdai értesülései szerint.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Orbán Viktor is részt vett a MOL Vidi stadionjának avatásán

Orbán Viktort a stadionnál Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere fogadta. A miniszterelnök lányával, Flórával érkezett a stadionavatóra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére