Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Sivalkodnak az amerikai liberálisok, mert Trump elnök természetes szövetségesként tekint Orbán Viktorra

2018. augusztus 16. 20:18

Orbán Viktor és a magyar kormány állhatatos politikája az amerikai-magyar kapcsolatoknak egy olyan látványos javulását hozta el, ami miatt az amerikai vezető globalista liberális médiumok közül egyszerre kettő is, a The New York Times és a Bloomberg hírügynökség is szomorkodó hangvételű cikket jelentett meg. Nagyon fáj ugyanis a migrációt támogató globális erőknek, hogy Donald Trump amerikai elnök természetes szövetségesként számít Orbán Viktorra és Magyarországra.

A Bloomberg az "EU’s Populist Icon Orban Wins Trump’s Attention in U.S. Reversal" című cikkében arról értekezik, hogy Orbán Viktor és Magyarország Donald Trump elnöksége alatt a korábbi üldözött páriából megbecsült partnerré vált.

A Bloomberg szerint a magyar-amerikai kapcsolatok javulását az is segítette, hogy a NATO-szövetséges Magyarország elleni korábbi amerikai fellépés gyakorlatilag semmilyen eredményt nem hozott. A 2010-es hatalomba való visszatérését követően ugyanis Orbán Viktor csak még jobban megerősítette a hatalmát, sikeresen elterjesztette az "illiberalizmus" filozófiáját más országokban is, kihívásokat intézett az EU ellen, miközben pedig nyitott Oroszország és Kína felé.

Trump júniusban már a megváltozott amerikai-magyar kapcsolatok jegyében hívta fel telefonon Orbánt, hogy gratuláljon neki a harmadik egymást követő parlamenti választási győzelméhez. A Bloomberg szerint egy ilyen telefonhívás az Obama-kormányzat ideje alatt elképzelhetetlen gesztus lett volna. Csak azért történhetett meg, hogy az Egyesült Államok elnöke megdicsérte Orbánt a déli határkerítés miatt, mert Orbán és Trump egyformán elutasítják az illegális migrációt.

A hírügynökség idézi David Cornsteint, az USA új budapesti nagykövetét, aki szerint a következő EU-s választáson a jobboldali erők egyik vezetőjeként fellépő magyar miniszterelnököt nem elkerülnie kell az amerikai kormányzatnak, hanem sokkal inkább együtt kell vele működni.

A nagykövet azt nyilatkozta, hogy továbbra is kritizálni fogják az Orbán-kormányt, de nem a sajtóban fognak üzengetni.

A kritika önmagában nem stratégia"

– nyilatkozta David Cornstein a hírügynökségnek.

Az új nagykövet hangsúlyozta, hogy az USA demokratikus értékek iránti elkötelezettsége nem változott a Trump kormányzat ideje alatt sem, ami érvényes a magyar kapcsolatokra is.

Az értékeink nem változtak, még mindig fontosak a számunkra az olyan alapelvek, mint a jogállamiság, a sajtószabadság és a szólásszabadság. De az eddigieknél okosabbnak kell lennünk abban, ahogyan a szövetségeseinkkel beszélünk és még akkor is tisztelettel és barátsággal kell megközelítenünk őket, ha éppen eltérnek a nézeteink"

– mondta Cornstein. 

A The New York Times is elismeri Orbán Viktor sikerét

A Bloomberg mellett a The New York Times is egy szomorkodó hangvételű és meglehetősen hosszú cikkben (Hungary’s Leader Was Shunned by Obama, but Has a Friend in Trump) lamentál azon, hogy Donald Trump és Orbán Viktor olyan szövetségesek, akik nagyon sok mindenről hasonlóképp gondolkodnak.

A magyar-amerikai közeledést szomorúan tudomásul vevő amerikai lap többek között megjegyzi, hogy az Obama-kabinet Magyarországgal összefüggő stratégiája megbukott, hiába zárkóztak el és kritizálták a magyar kormányt éveken át a demokrácia és az emberi jogok romló állapotára hivatkozva, ezzel a stratégiával nem tudták az Orbán-kormányt megbuktatni, viszont egyre jobban Oroszország és Kína felé lökték Magyarországot.

A The New York Times szerint az előző elnök, Barack Obama adminisztrációja kerülte a magas rangú kétoldalú találkozókat, az amerikai diplomaták és maga az elnök is élesen kritizálták Orbán fellépését a civil szervezetek ellen, azonban Trump most mégis hajlandó új irányba terelni a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Ennek jeleként fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szijjártó Pétert, amivel egy sokéves amerikai-magyar diplomáciai hiányosság került pótlásra. 

Az amerikai lap szerint már a szorosabb szövetségesi viszony jegyében fújta le idén júliusban az amerikai külügy annak a 700 ezer dolláros, azaz 200 millió forintos médiapályázatnak a kiírását, amit eredetileg az amerikai kormány a vidéki magyar sajtó támogatására tervezett meghirdetni.

A New York Timesnak erről nyilatkozó Simonyi András – korábbi balliberális washingtoni nagykövet – szerint ez pedig óriási siker a magyar diplomáciának:

Ez azt üzeni, hogy Magyarországgal nincs gond, Magyarország demokrácia."

A lap szerint a magyar-amerikai kapcsolatokban beállt változásoknak az az oka, hogy Donald Trump felfigyelt Orbán Viktorra, és a jövőben már a szövetségeseként fogja kezelni őt.

Az amerikai lap meglátása szerint ennek a szövetségesi elismerésnek a tömeges illegális migrációnak a mindkét politikus részéről határozottan történő elutasítása mellett az az oka, hogy az amerikai elnök az Európai Unióval szembehelyezkedő kormányfők támogatásával örömmel gyengítené a vele kereskedelmi ügyekben szemben álló EU-t.

Ráadásul a liberális lap írása szerint Donald Trump még személy szerint is szimpatizál az "erős emberekkel", azaz az olyan tekintélyes politikai vezetőkkel, mint amilyen Orbán Viktor.

Trump elnök nagyon erős vezetőnek tartja őt [Orbán Viktort – a szerk.]"

– idézi a lap David. B. Cornsteint, az USA új budapesti nagykövetét. 

A lap úgy tudja, hogy az új budapesti nagykövet szerint az amerikai-magyar kapcsolatok jegyében az eddigi nyílt kritizáló hangnemet egy sokkal diszkrétebb kapcsolat váltja mostantól fel.

Ha azt látni, hogy valami nem demokratikus, vagy, hogy valami sérti a magyar kormány és az emberek érdekeit, akkor mindenképpen meg kell szólalnunk azzal kapcsolatban. De ezt  magánbeszélgetések útján kell megtennünk és semmiképpen sem elsősorban és kizárólag a médiában hangoztatott vélemények útján"

– idézi a The New York Times David. B. Cornsteint.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére