Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Sivalkodnak az amerikai liberálisok, mert Trump elnök természetes szövetségesként tekint Orbán Viktorra

2018. augusztus 16. 20:18

Orbán Viktor és a magyar kormány állhatatos politikája az amerikai-magyar kapcsolatoknak egy olyan látványos javulását hozta el, ami miatt az amerikai vezető globalista liberális médiumok közül egyszerre kettő is, a The New York Times és a Bloomberg hírügynökség is szomorkodó hangvételű cikket jelentett meg. Nagyon fáj ugyanis a migrációt támogató globális erőknek, hogy Donald Trump amerikai elnök természetes szövetségesként számít Orbán Viktorra és Magyarországra.

A Bloomberg az "EU’s Populist Icon Orban Wins Trump’s Attention in U.S. Reversal" című cikkében arról értekezik, hogy Orbán Viktor és Magyarország Donald Trump elnöksége alatt a korábbi üldözött páriából megbecsült partnerré vált.

A Bloomberg szerint a magyar-amerikai kapcsolatok javulását az is segítette, hogy a NATO-szövetséges Magyarország elleni korábbi amerikai fellépés gyakorlatilag semmilyen eredményt nem hozott. A 2010-es hatalomba való visszatérését követően ugyanis Orbán Viktor csak még jobban megerősítette a hatalmát, sikeresen elterjesztette az "illiberalizmus" filozófiáját más országokban is, kihívásokat intézett az EU ellen, miközben pedig nyitott Oroszország és Kína felé.

Trump júniusban már a megváltozott amerikai-magyar kapcsolatok jegyében hívta fel telefonon Orbánt, hogy gratuláljon neki a harmadik egymást követő parlamenti választási győzelméhez. A Bloomberg szerint egy ilyen telefonhívás az Obama-kormányzat ideje alatt elképzelhetetlen gesztus lett volna. Csak azért történhetett meg, hogy az Egyesült Államok elnöke megdicsérte Orbánt a déli határkerítés miatt, mert Orbán és Trump egyformán elutasítják az illegális migrációt.

A hírügynökség idézi David Cornsteint, az USA új budapesti nagykövetét, aki szerint a következő EU-s választáson a jobboldali erők egyik vezetőjeként fellépő magyar miniszterelnököt nem elkerülnie kell az amerikai kormányzatnak, hanem sokkal inkább együtt kell vele működni.

A nagykövet azt nyilatkozta, hogy továbbra is kritizálni fogják az Orbán-kormányt, de nem a sajtóban fognak üzengetni.

A kritika önmagában nem stratégia"

– nyilatkozta David Cornstein a hírügynökségnek.

Az új nagykövet hangsúlyozta, hogy az USA demokratikus értékek iránti elkötelezettsége nem változott a Trump kormányzat ideje alatt sem, ami érvényes a magyar kapcsolatokra is.

Az értékeink nem változtak, még mindig fontosak a számunkra az olyan alapelvek, mint a jogállamiság, a sajtószabadság és a szólásszabadság. De az eddigieknél okosabbnak kell lennünk abban, ahogyan a szövetségeseinkkel beszélünk és még akkor is tisztelettel és barátsággal kell megközelítenünk őket, ha éppen eltérnek a nézeteink"

– mondta Cornstein. 

A The New York Times is elismeri Orbán Viktor sikerét

A Bloomberg mellett a The New York Times is egy szomorkodó hangvételű és meglehetősen hosszú cikkben (Hungary’s Leader Was Shunned by Obama, but Has a Friend in Trump) lamentál azon, hogy Donald Trump és Orbán Viktor olyan szövetségesek, akik nagyon sok mindenről hasonlóképp gondolkodnak.

A magyar-amerikai közeledést szomorúan tudomásul vevő amerikai lap többek között megjegyzi, hogy az Obama-kabinet Magyarországgal összefüggő stratégiája megbukott, hiába zárkóztak el és kritizálták a magyar kormányt éveken át a demokrácia és az emberi jogok romló állapotára hivatkozva, ezzel a stratégiával nem tudták az Orbán-kormányt megbuktatni, viszont egyre jobban Oroszország és Kína felé lökték Magyarországot.

A The New York Times szerint az előző elnök, Barack Obama adminisztrációja kerülte a magas rangú kétoldalú találkozókat, az amerikai diplomaták és maga az elnök is élesen kritizálták Orbán fellépését a civil szervezetek ellen, azonban Trump most mégis hajlandó új irányba terelni a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Ennek jeleként fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szijjártó Pétert, amivel egy sokéves amerikai-magyar diplomáciai hiányosság került pótlásra. 

Az amerikai lap szerint már a szorosabb szövetségesi viszony jegyében fújta le idén júliusban az amerikai külügy annak a 700 ezer dolláros, azaz 200 millió forintos médiapályázatnak a kiírását, amit eredetileg az amerikai kormány a vidéki magyar sajtó támogatására tervezett meghirdetni.

A New York Timesnak erről nyilatkozó Simonyi András – korábbi balliberális washingtoni nagykövet – szerint ez pedig óriási siker a magyar diplomáciának:

Ez azt üzeni, hogy Magyarországgal nincs gond, Magyarország demokrácia."

A lap szerint a magyar-amerikai kapcsolatokban beállt változásoknak az az oka, hogy Donald Trump felfigyelt Orbán Viktorra, és a jövőben már a szövetségeseként fogja kezelni őt.

Az amerikai lap meglátása szerint ennek a szövetségesi elismerésnek a tömeges illegális migrációnak a mindkét politikus részéről határozottan történő elutasítása mellett az az oka, hogy az amerikai elnök az Európai Unióval szembehelyezkedő kormányfők támogatásával örömmel gyengítené a vele kereskedelmi ügyekben szemben álló EU-t.

Ráadásul a liberális lap írása szerint Donald Trump még személy szerint is szimpatizál az "erős emberekkel", azaz az olyan tekintélyes politikai vezetőkkel, mint amilyen Orbán Viktor.

Trump elnök nagyon erős vezetőnek tartja őt [Orbán Viktort – a szerk.]"

– idézi a lap David. B. Cornsteint, az USA új budapesti nagykövetét. 

A lap úgy tudja, hogy az új budapesti nagykövet szerint az amerikai-magyar kapcsolatok jegyében az eddigi nyílt kritizáló hangnemet egy sokkal diszkrétebb kapcsolat váltja mostantól fel.

Ha azt látni, hogy valami nem demokratikus, vagy, hogy valami sérti a magyar kormány és az emberek érdekeit, akkor mindenképpen meg kell szólalnunk azzal kapcsolatban. De ezt  magánbeszélgetések útján kell megtennünk és semmiképpen sem elsősorban és kizárólag a médiában hangoztatott vélemények útján"

– idézi a The New York Times David. B. Cornsteint.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

hajrá, magyarok!

A napokban sokat foglalkoztunk Dzsudzsák Balázzsal és a legújabb klubváltásával. A focista levélben mondta el véleményét a körülötte zajló felhajtásról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére