Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Simon Gábor volt MSZP-alelnök ügyében idén már nem születik elsőfokú ítélet

2018. május 31. 07:05

Legalábbis a tények alapján ez valószínűsíthető. A bírónő betegsége miatt elmaradt a Simon Gábor és társa elleni büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. Az MSZP volt alelnökének ügye 2014-ben, a választási kampány kellős közepén robbant ki, amikor kiderült, hogy egy lottó ötösnyi pénzt tart a saját nevén, külföldi bankszámlákon és ezzel nem tud elszámolni. A régóta húzódó per szeptember 27-én folytatódhat, várhatóan a könyvvizsgálói szakértői vélemény lesz terítéken.

Simon Gábor volt MSZP-s alelnök.

A volt szoci alelnök ügyvédje a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta, hogy a védelem új szakértő kirendelését kéri, mert hiányosnak tartják a könyvvizsgáló munkáját. Ugyanakkor továbbra sem született meg az ügy adócsalási részét döntően befolyásoló törvényes adóhiánybecslés, amivel kapcsolatban már két és fél éve nincs eredmény.

Elhúzódó ügy

Az ügy az adóhiánybecslés miatt is húzódott el ennyire. Az egyik legfontosabb vád ugyanis Simon Gáborral kapcsolatban, hogy a külföldön bújtatott mesés vagyona után nem fizetett adót. Az adóhiány mértékének becslését a bíróság az adóhatóságra bízta, ám mint kiderült, a NAV nem járt el megfelelően.

Ebben az ügyben egy másik, közigazgatási per is indult, amely a sorozatos fellebbezések, értelmezési és jogi viták miatt több mint két év után – a Kú­riát is megjárva – jutott el az ítéletig. A Kúria szerint a határozatot nem az arra jogosult hozta meg, ezért az érvénytelen, és a közigazgatási eljárásban osztották ezt az álláspontot.

A másodfokú adóbecslés azóta sem történt meg – mondta Simon ügyvédje, aki szerint csak akkor lehet még idén elsőfokú ítélet, ha szeptembertől havonta tűznek ki tárgyalási napokat.

A vádirat szerint Simon rövid idő alatt 267 millió forint bevételt szerzett, ami után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást, ezzel 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A vádhatóság letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta a volt politikusra, akit hamis magánokirat nyolcrendbeli felhasználásának vétségével, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolnak.

Bissau-guineai kalandozások

Simon Gábor mesés vagyonának eredete máig tisztázatlan, a sajtóban megjelenő találgatások leginkább arról szólnak, hogy Simonra bízták a szocik pártvagyonának – legalábbis annak egy részének – külföldre menekítését.

Simon 2008 januárjától a következő év áprilisáig 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt helyezett el egy grazi, illetve egy svájci bankban, amiről ott saját vagyonaként nyilatkozott. Márpedig ekkorra már igen valószínűvé vált, hogy az MSZP elbukja a következő választást.

Eközben a 2008 és 2012 közötti vagyonnyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel. A volt politikus az eljárás során befizette az adóhátralékot, azonban az nem derült ki, hogy ezek a pénzek honnan voltak.

Az ügy másik terheltjét, K. Józsefet felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással vádolják. A férfit a Simon számára – anyja vezetéknevével – Gab­riel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevél és az ennek segítségével a MagNet Bankban elhelyezett 75 millió forint értékű deviza kapcsán állították bíróság elé. K. József a 2014 tavaszán gyanús körülmények között elhunyt Welsz Tamás barátja volt.

A Simonnak kiállított útlevél is a kiterjedt alvilági, titkosszolgálati és politikai kapcsolatokkal rendelkező kalandortól származhatott. A volt politikus – tagadva, hogy ilyen útlevele lett volna – azt mondta a perben, hogy Welsz csúnyán megvezette őt.

Welsz Tamás

Máig nem tudom eldönteni, hogy megbízást teljesítő fedett ügynök vagy kalandor volt, de jól kibabrált velem”

– vallotta Simon Gábor, a költségvetési csalásba keveredett volt MSZP-alelnök Welszről, aki letartóztatása során öngyilkosságot követett el: megmérgezte magát.

Welsz Tamás. Ügynök vagy kalandor?

Az, hogy Welsz Tamás ügynök volt-e, vagy beszervezte egy titkosszolgálat – mint ahogy azt az élettársa, Horthy Andrea írta a Welsz-rejtély című online könyvében –, nem tudható. Tény, hogy kiváló kapcsolatai voltak, amit kamatoztatott is. 2006-ban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) „feldolgozta” őt, mivel nagy lábon élt, és túlságosan jóban volt az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) egyik akkori magas beosztású munkatársával. A vizsgálat szerint Welsz és az APEH-munkatárs adóelkerülésekhez és vagyonosodási vizsgálatok sikeres átvészeléséhez nyújtott segítséget, hogy kiknek, azt ma sem tudni.

Welsz ellen 2008-ban indult vagyonosodási vizsgálat, amelyet a külügyminisztérium kezdeményezett, mivel az a hír járta, hogy bissau-guineai állampolgárságot és útlevelet árult. Az APEH akkor több mint kétmilliárd forintnyi illegális jövedelmet tárt fel, ami a Népszabadság forrásai szerint akár 14-16 milliárdos legális jövedelemre is utalhatott. Az adóhivatal végül kétmilliárd forintos bírságot szabott ki, ám egy volt titkosszolgálati vezető az adóhatóságnál intézkedett, aminek nyomán a hatóság hirtelen „rájött, hogy adminisztrációs hibát követett el”, és egymilliárd forinttal csökkentette a bírságot.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

kétharmad

Brüsszel "elfelejtette" elküldeni azt a pénzt, amelyet a magyar határvédelemre szántak.

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére