Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
csak neked, csak most
 
 
 
 

A kárpátaljai magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak

2017. december 11. 15:28

Egyáltalán nem szokatlanok az EU és a NATO keretein belül a véleménykülönbségek és az érdekek egyeztetése az olyan ügyekben, mint amilyen az ukrajnai magyar kisebbség nyelvhasználatának korlátozása elleni magyar tiltakozás - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Simicskó István. A magyar honvédelmi miniszter szerint a magyar kormány egészen addig harcolni fog a kárpátaljai magyarok jogaiért, amíg ügyük nem oldódik meg tárgyalásos módon.

888.hu: A balliberális politikai oldal számára érthetetlen, hogy Magyarország miért tette szóvá az uniós mellett már a NATO-fórumokon is azt, hogy Ukrajna az új oktatási törvénnyel ellehetetleníti a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján. Miért is támogatja Magyarország a kárpátaljai magyarok közösségét a NATO-tárgyalások során?

Simicskó István:  Nagyon fontos, hogy kiálljunk minden magyar emberért. A kárpátaljai magyaroknak így is nagyon nehéz sorsuk volt, és nehéz helyzetben is vannak. Joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak. Minden, ami az ő jogaikat csorbítja, az nekünk elfogadhatatlan. Katonai vonatkozásban mi Ukrajnának nagyon sok segítséget ajánlottunk föl a közelmúltban. Többek között például az ukrán sebesült katonáknak a Honvédkórházban való kezelését is felajánlottuk. Emellett számos egyéb gesztust is megtettünk. Mindig kiálltunk Ukrajna függetlensége mellett. Ukrán barátainknak ezt értékelniük kellene, és nem kellene egy olyan negatív gesztust sem megtenniük a magyar kisebbség megmaradásával összefüggésben, mint amilyen a nyelvkorlátozó oktatási törvény módosítása. 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: A fanyalgó hazai és külföldi ballibek szerint ciki az EU és a NATO döntéshozó testületeinek ülésein szóvá tenni az ukrán nyelvtörvény elfogadhatatlanságát. 

Simicskó István: Az ilyen típusú eljárások és az ilyen jellegű véleménykülönbségek a NATO-ban egyáltalán nem szokatlanok, gyakran előfordulnak. Gondoljunk csak a görög és török vétókra és egyéb államok közötti csörtékre. De még a NATO békepartnerségi programjában is az látható, hogy például a török barátaink csendet törnek és nem engedik be, miközben osztrák katonák szolgálnak számos helyen békepartnerségi keretek között. Tehát egyáltalán nem idegen és szokatlan a NATO keretein belül az érdekütközés.

888.hu: Megértették a magyar kormány fellépésnek az üzenetét az ukránok? Mik a reakciók az ukrajnai kisebbségi nyelvkorlátozás elleni magyar fellépésre? 

Simicskó István: Szerintem az a helyes, ha a jól felfogott érdekei mentén, de minden állam együttműködik a NATO szövetségi rendszerében a kollektív biztonságot erősítve. De ha van közöttük nézetkülönbség, akkor azt szóvá kell tenni és azt meg kell próbálni megoldani. Ezt higgadtan és józanul a NATO-ban is át kell beszélni, és meg kell érteni a mi álláspontunkat. Mi tettünk javaslatot arra, hogy az európai uniós tagországok nyelvére, nyelvoktatására az ott élő kisebbségek vonatkozásában ne legyen érvényes ez a bizonyos oktatási törvény. Az ukrán barátaink egyelőre nem fogadták el ezt a javaslatot. Én azonban ennek ellenére is bizakodó vagyok, mert biztos vagyok abban, hogy erővel, erőszakkal nem lehet ilyen ügyeket jól kezelni. Én bízok abban, hogy hamarosan le fognak ülni a külügyminisztereink, átbeszélik ezt a vitatott ügyet és megoldást találnak rá.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Terrortámadás és túszdráma a franciaországi Trébesben | Összefoglaló

Terrortámadás és túszdráma a franciaországi Trébesben | Összefoglaló

amerika, london, párizs

Az Aude megyében történt terrortámadásnak és túszejtésnek három halálos áldozata van, öten pedig megsérültek, közülük hárman súlyosan.

Csatlakozzunk az aláírókhoz!

Csatlakozzunk az aláírókhoz!

spring is coming

Az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez nem hiányzik sok aláírás, azonban a határidő közeleg. Aki magyar ember, aláír!

Jó hír mindenkinek: megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása

Az egyetemes földgázszolgáltatásban részesülő és a távfűtéses háztartásoknál is megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása - mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek.

Románia mától nem jogállam, csak egy amerikai gyarmat

Románia mától nem jogállam, csak egy amerikai gyarmat

amerika, london, párizs

Romániában ma megszűnt az igazságszolgáltatás. A bírói döntéseket egy, az amerikaiak által létrehozott korrupcióellenes ügyészség és a titkosszolgálatok mondják tollba.

Még nem tudni, van-e magyar érintettje a franciaországi terrortámadásnak

Még nem tudni, van-e magyar érintettje a franciaországi terrortámadásnak

spring is coming

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatót.

Tuzson Bence: Az ellenzék feladta a küzdelmet Magyarországért

Tuzson Bence: Az ellenzék feladta a küzdelmet Magyarországért

csak neked, csak most

A Stop Soros törvénnyel csak a Magyarország-ellenes tevékenységet folytató szervezetek működését korlátozza majd a magyar állam, ha az új parlament elfogadja a törvényt - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. A Fidesz-KDNP képviselőjelöltje szerint a legfőképpen a migránsok betelepítéséről szóló választás napján végül mindenhol Soros jelöltjei állnak majd szemben azokkal a kormánypárti jelöltekkel, akik - szemben az ellenzékkel - nem adják fel a küzdelmet Magyarországért.

Lebuktak a Jobbik emberei, miközben Simicska irodájából távoztak

Egy, az Origo birtokába jutott leleplező fotó szerint Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója éppen Simicska Lajos irodájából távozik Schön Péter gazdasági igazgató társaságában.

Ultimátumot kapott az ellenzék Soros-ügyben

Ultimátumot kapott az ellenzék Soros-ügyben

spring is coming

A Fidesz-KDNP arra szólította fel az ellenzéki pártokat, valljanak színt, hogy "Soros zsoldjában" állnak-e vagy sem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére