Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
csak neked, csak most
 
 
 
 

A kárpátaljai magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak

2017. december 11. 15:28

Egyáltalán nem szokatlanok az EU és a NATO keretein belül a véleménykülönbségek és az érdekek egyeztetése az olyan ügyekben, mint amilyen az ukrajnai magyar kisebbség nyelvhasználatának korlátozása elleni magyar tiltakozás - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Simicskó István. A magyar honvédelmi miniszter szerint a magyar kormány egészen addig harcolni fog a kárpátaljai magyarok jogaiért, amíg ügyük nem oldódik meg tárgyalásos módon.

888.hu: A balliberális politikai oldal számára érthetetlen, hogy Magyarország miért tette szóvá az uniós mellett már a NATO-fórumokon is azt, hogy Ukrajna az új oktatási törvénnyel ellehetetleníti a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján. Miért is támogatja Magyarország a kárpátaljai magyarok közösségét a NATO-tárgyalások során?

Simicskó István:  Nagyon fontos, hogy kiálljunk minden magyar emberért. A kárpátaljai magyaroknak így is nagyon nehéz sorsuk volt, és nehéz helyzetben is vannak. Joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak. Minden, ami az ő jogaikat csorbítja, az nekünk elfogadhatatlan. Katonai vonatkozásban mi Ukrajnának nagyon sok segítséget ajánlottunk föl a közelmúltban. Többek között például az ukrán sebesült katonáknak a Honvédkórházban való kezelését is felajánlottuk. Emellett számos egyéb gesztust is megtettünk. Mindig kiálltunk Ukrajna függetlensége mellett. Ukrán barátainknak ezt értékelniük kellene, és nem kellene egy olyan negatív gesztust sem megtenniük a magyar kisebbség megmaradásával összefüggésben, mint amilyen a nyelvkorlátozó oktatási törvény módosítása. 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: A fanyalgó hazai és külföldi ballibek szerint ciki az EU és a NATO döntéshozó testületeinek ülésein szóvá tenni az ukrán nyelvtörvény elfogadhatatlanságát. 

Simicskó István: Az ilyen típusú eljárások és az ilyen jellegű véleménykülönbségek a NATO-ban egyáltalán nem szokatlanok, gyakran előfordulnak. Gondoljunk csak a görög és török vétókra és egyéb államok közötti csörtékre. De még a NATO békepartnerségi programjában is az látható, hogy például a török barátaink csendet törnek és nem engedik be, miközben osztrák katonák szolgálnak számos helyen békepartnerségi keretek között. Tehát egyáltalán nem idegen és szokatlan a NATO keretein belül az érdekütközés.

888.hu: Megértették a magyar kormány fellépésnek az üzenetét az ukránok? Mik a reakciók az ukrajnai kisebbségi nyelvkorlátozás elleni magyar fellépésre? 

Simicskó István: Szerintem az a helyes, ha a jól felfogott érdekei mentén, de minden állam együttműködik a NATO szövetségi rendszerében a kollektív biztonságot erősítve. De ha van közöttük nézetkülönbség, akkor azt szóvá kell tenni és azt meg kell próbálni megoldani. Ezt higgadtan és józanul a NATO-ban is át kell beszélni, és meg kell érteni a mi álláspontunkat. Mi tettünk javaslatot arra, hogy az európai uniós tagországok nyelvére, nyelvoktatására az ott élő kisebbségek vonatkozásában ne legyen érvényes ez a bizonyos oktatási törvény. Az ukrán barátaink egyelőre nem fogadták el ezt a javaslatot. Én azonban ennek ellenére is bizakodó vagyok, mert biztos vagyok abban, hogy erővel, erőszakkal nem lehet ilyen ügyeket jól kezelni. Én bízok abban, hogy hamarosan le fognak ülni a külügyminisztereink, átbeszélik ezt a vitatott ügyet és megoldást találnak rá.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Toroczkai László beoltotta a Jobbikot

A politikus szombaton alapított új pártot, vasárnap gyorsan be is szólt a Jobbiknak.

Döntetlent játszott egymással Japán és Szenegál

A japán és a szenegáli válogatott 2-2-es döntetlent játszott egymással az oroszországi labdarúgó-világbajnokság H csoportjának vasárnapi, második fordulójában.

A migránsokat taxiztató Lifeline hajót senki sem akarja fogadni

A migránsokat taxiztató Lifeline hajót senki sem akarja fogadni

amerika, london, párizs

Az Aquarius hajó útját járja be a Lifeline is. A migránsmentő hajónak még senki sem engedélyezte a kikötést, jelenleg líbiai vizeken vesztegelnek.

Budapesten a Red Bull Air Race-é volt a hétvége

Végre vége van! A budapestieket megosztja a verseny, de már nem kell aggódni, véget ért a Red Bull Air Race, mindenki nyugodtan pihenhet.

Ennyi volt: az olaszok is beálltak a kvótaőrültek sorába

Ennyi volt: az olaszok is beálltak a kvótaőrültek sorába

amerika, london, párizs

Új, radikálisabb kvótarendszer bevezetését szorgalmazta Brüsszelben az olasz kormányfő. Az olasz kormánypártok tehát mások kárára szeretnének megszabadulni a migránsoktól, és így szeretnék betartani kampányígéretüket, miszerint pár hónap alatt félmillió migránst helyeznének az olasz határokon kívülre.

Az elfeledett balkáni útvonalon várakoznak a migránsok

Az elfeledett balkáni útvonalon várakoznak a migránsok

amerika, london, párizs

Az olaszoknak köszönhetően egyre több szó esik a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsokról, de ameddig Európa oda koncentrál, elfeledkezik a balkáni útvonalon vesztegelő illegális bevándorlókról.

Anglia földbe döngölte Panamát

A Panama elleni gólzáporos győzelemmel Anglia már biztos továbbjutó.

Orbán Viktor: azért támadnak, mert sikeresek vagyunk

Orbán Viktor: azért támadnak, mert sikeresek vagyunk

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszel alapvetően azért támadja őt, mert határozottan képviseli a magyar kormányzat és a visegrádi országok (V4) politikáját, amely ma sikeresebb, mint Európa nyugati felének politikája.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére