Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
csak neked, csak most
 
 
 
 

A kárpátaljai magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak

2017. december 11. 15:28

Egyáltalán nem szokatlanok az EU és a NATO keretein belül a véleménykülönbségek és az érdekek egyeztetése az olyan ügyekben, mint amilyen az ukrajnai magyar kisebbség nyelvhasználatának korlátozása elleni magyar tiltakozás - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Simicskó István. A magyar honvédelmi miniszter szerint a magyar kormány egészen addig harcolni fog a kárpátaljai magyarok jogaiért, amíg ügyük nem oldódik meg tárgyalásos módon.

888.hu: A balliberális politikai oldal számára érthetetlen, hogy Magyarország miért tette szóvá az uniós mellett már a NATO-fórumokon is azt, hogy Ukrajna az új oktatási törvénnyel ellehetetleníti a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján. Miért is támogatja Magyarország a kárpátaljai magyarok közösségét a NATO-tárgyalások során?

Simicskó István:  Nagyon fontos, hogy kiálljunk minden magyar emberért. A kárpátaljai magyaroknak így is nagyon nehéz sorsuk volt, és nehéz helyzetben is vannak. Joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak. Minden, ami az ő jogaikat csorbítja, az nekünk elfogadhatatlan. Katonai vonatkozásban mi Ukrajnának nagyon sok segítséget ajánlottunk föl a közelmúltban. Többek között például az ukrán sebesült katonáknak a Honvédkórházban való kezelését is felajánlottuk. Emellett számos egyéb gesztust is megtettünk. Mindig kiálltunk Ukrajna függetlensége mellett. Ukrán barátainknak ezt értékelniük kellene, és nem kellene egy olyan negatív gesztust sem megtenniük a magyar kisebbség megmaradásával összefüggésben, mint amilyen a nyelvkorlátozó oktatási törvény módosítása. 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: A fanyalgó hazai és külföldi ballibek szerint ciki az EU és a NATO döntéshozó testületeinek ülésein szóvá tenni az ukrán nyelvtörvény elfogadhatatlanságát. 

Simicskó István: Az ilyen típusú eljárások és az ilyen jellegű véleménykülönbségek a NATO-ban egyáltalán nem szokatlanok, gyakran előfordulnak. Gondoljunk csak a görög és török vétókra és egyéb államok közötti csörtékre. De még a NATO békepartnerségi programjában is az látható, hogy például a török barátaink csendet törnek és nem engedik be, miközben osztrák katonák szolgálnak számos helyen békepartnerségi keretek között. Tehát egyáltalán nem idegen és szokatlan a NATO keretein belül az érdekütközés.

888.hu: Megértették a magyar kormány fellépésnek az üzenetét az ukránok? Mik a reakciók az ukrajnai kisebbségi nyelvkorlátozás elleni magyar fellépésre? 

Simicskó István: Szerintem az a helyes, ha a jól felfogott érdekei mentén, de minden állam együttműködik a NATO szövetségi rendszerében a kollektív biztonságot erősítve. De ha van közöttük nézetkülönbség, akkor azt szóvá kell tenni és azt meg kell próbálni megoldani. Ezt higgadtan és józanul a NATO-ban is át kell beszélni, és meg kell érteni a mi álláspontunkat. Mi tettünk javaslatot arra, hogy az európai uniós tagországok nyelvére, nyelvoktatására az ott élő kisebbségek vonatkozásában ne legyen érvényes ez a bizonyos oktatási törvény. Az ukrán barátaink egyelőre nem fogadták el ezt a javaslatot. Én azonban ennek ellenére is bizakodó vagyok, mert biztos vagyok abban, hogy erővel, erőszakkal nem lehet ilyen ügyeket jól kezelni. Én bízok abban, hogy hamarosan le fognak ülni a külügyminisztereink, átbeszélik ezt a vitatott ügyet és megoldást találnak rá.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Indítsd velünk a napot, ezek a reggel legfontosabb hírei!

Az orosz külügyminiszter mindenkit nyugalomra int

Az orosz külügyminiszter mindenkit nyugalomra int

amerika, london, párizs

Szergej Lavrov évértékelő sajtóértekezletén beszélt az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti konfliktusról is.

Megérkezett Chilébe Ferenc pápa

Megérkezett Chilébe, hatodik latin-amerikai apostoli látogatásának első állomására hétfőn Ferenc pápa.

Budapesten hozott létre kiberbiztonsági központot a Deloitte

Negyven emberrel működő, a közép-európai régiót kiszolgáló kiberbiztonsági központot hozott létre Budapesten Cyber Intelligence Centre (CIC) néven a Deloitte - tájékoztatta az MTI-t a könyvvizsgáló cég hétfőn.

Hatezer éve még egybefüggő erdő borította Európa nagy részét

Hatezer éve még egybefüggő erdő borította Európa nagy részét

century-on

Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény, és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt - ezt állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói több ezer év pollenmintáinak elemzése alapján. A kutatók szerint a legutóbbi jégkorszak után Európának szinte az egész területe egyetlen összefüggő erdőség volt.

Románia ismét hátba szúrta Magyarországot?

Románia ismét hátba szúrta Magyarországot?

amerika, london, párizs

A székelyeket akasztással fenyegető román miniszterelnök után, most Románia oktatási minisztere is félreérthetetlenül egy magyarokat sújtó kijelentést tett. Liviu Pop román oktatásügyi miniszter szerint nem biztos, hogy tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola Marosvásárhelyen.

Egy nigériai humorista is elismerte, hogy Trumpnak igaza van, Nigéria egy szarfészek

Sokaknak nem tetszett és a nemzetközi közösség is felháborodott, hiszen Trump nem volt elég píszí, amikor kijelentette, nem tetszik neki, hogy Amerikába sok migráns érkezik a harmadik világbeli "szarfészkekből". Azonban egy nigériai humorista, MC Chaz kiállt az elnök mellett és elmagyarázta, miért van igaza. Javasolta, hogy aki sértve érzi magát, tegyen valamit a saját elmaradott országáért.

Csellengő orosz bombázókat fogtak be a belgák és a britek

Csellengő orosz bombázókat fogtak be a belgák és a britek

amerika, london, párizs

Hétfőn előbb a belga, majd a brit vadászgépek fogtak be két orosz, Tupoljev Tu-160 típusú bombázót az Északi-tenger felett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére