Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
csak neked, csak most
 
 
 
 

A kárpátaljai magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak

2017. december 11. 15:28

Egyáltalán nem szokatlanok az EU és a NATO keretein belül a véleménykülönbségek és az érdekek egyeztetése az olyan ügyekben, mint amilyen az ukrajnai magyar kisebbség nyelvhasználatának korlátozása elleni magyar tiltakozás - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Simicskó István. A magyar honvédelmi miniszter szerint a magyar kormány egészen addig harcolni fog a kárpátaljai magyarok jogaiért, amíg ügyük nem oldódik meg tárgyalásos módon.

888.hu: A balliberális politikai oldal számára érthetetlen, hogy Magyarország miért tette szóvá az uniós mellett már a NATO-fórumokon is azt, hogy Ukrajna az új oktatási törvénnyel ellehetetleníti a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján. Miért is támogatja Magyarország a kárpátaljai magyarok közösségét a NATO-tárgyalások során?

Simicskó István:  Nagyon fontos, hogy kiálljunk minden magyar emberért. A kárpátaljai magyaroknak így is nagyon nehéz sorsuk volt, és nehéz helyzetben is vannak. Joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak. Minden, ami az ő jogaikat csorbítja, az nekünk elfogadhatatlan. Katonai vonatkozásban mi Ukrajnának nagyon sok segítséget ajánlottunk föl a közelmúltban. Többek között például az ukrán sebesült katonáknak a Honvédkórházban való kezelését is felajánlottuk. Emellett számos egyéb gesztust is megtettünk. Mindig kiálltunk Ukrajna függetlensége mellett. Ukrán barátainknak ezt értékelniük kellene, és nem kellene egy olyan negatív gesztust sem megtenniük a magyar kisebbség megmaradásával összefüggésben, mint amilyen a nyelvkorlátozó oktatási törvény módosítása. 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: A fanyalgó hazai és külföldi ballibek szerint ciki az EU és a NATO döntéshozó testületeinek ülésein szóvá tenni az ukrán nyelvtörvény elfogadhatatlanságát. 

Simicskó István: Az ilyen típusú eljárások és az ilyen jellegű véleménykülönbségek a NATO-ban egyáltalán nem szokatlanok, gyakran előfordulnak. Gondoljunk csak a görög és török vétókra és egyéb államok közötti csörtékre. De még a NATO békepartnerségi programjában is az látható, hogy például a török barátaink csendet törnek és nem engedik be, miközben osztrák katonák szolgálnak számos helyen békepartnerségi keretek között. Tehát egyáltalán nem idegen és szokatlan a NATO keretein belül az érdekütközés.

888.hu: Megértették a magyar kormány fellépésnek az üzenetét az ukránok? Mik a reakciók az ukrajnai kisebbségi nyelvkorlátozás elleni magyar fellépésre? 

Simicskó István: Szerintem az a helyes, ha a jól felfogott érdekei mentén, de minden állam együttműködik a NATO szövetségi rendszerében a kollektív biztonságot erősítve. De ha van közöttük nézetkülönbség, akkor azt szóvá kell tenni és azt meg kell próbálni megoldani. Ezt higgadtan és józanul a NATO-ban is át kell beszélni, és meg kell érteni a mi álláspontunkat. Mi tettünk javaslatot arra, hogy az európai uniós tagországok nyelvére, nyelvoktatására az ott élő kisebbségek vonatkozásában ne legyen érvényes ez a bizonyos oktatási törvény. Az ukrán barátaink egyelőre nem fogadták el ezt a javaslatot. Én azonban ennek ellenére is bizakodó vagyok, mert biztos vagyok abban, hogy erővel, erőszakkal nem lehet ilyen ügyeket jól kezelni. Én bízok abban, hogy hamarosan le fognak ülni a külügyminisztereink, átbeszélik ezt a vitatott ügyet és megoldást találnak rá.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szakértő: Sokan vannak most az utcán, akik Macronra voksoltak

Soós Eszter Petronella és Szűcs Anita Franciaország-szakértők az M1-en elemezték a Franciaországban kialakult helyzetet.

Zuckerberg bemászik a hálószobánkba: már a szexuális tartalmú üzenetekért is tiltás járhat

Zuckerberg bemászik a hálószobánkba: már a szexuális tartalmú üzenetekért is tiltás járhat

bulvár

A Facebook atyja folytatja a cenzúrát, már a szexuális életünkbe is kutakodni kezd. Mark Zuckerberg önjelölt térítőként mutatja az utat az erkölcsi maximákhoz, legalábbis ahhoz, amit ő még helyesnek és erkölcsösnek tart. Sorra jöhetnek a tiltások a szexuális életüket nyíltan, a Facebookon tárgyaló felhasználók számára.

A CDU megosztottsága a fő téma a német sajtóban

A CDU megosztottsága a fő téma a német sajtóban

amerika, london, párizs

A nagyon szoros tisztújítás után hamarosan tartományi választásokon kell magát megmérettetnie a CDU-nak.

Amikor minden pofon jó helyre megy: balról nácizzák Puzsér Róbertet

Amikor minden pofon jó helyre megy: balról nácizzák Puzsér Róbertet

kinyílott a pitypang

Egy cigány jogvédő cigányozással vádolja az LMP által támogatott főpolgármester-jelöltet.

Tovább szakad a Jobbik: az erdélyieket gyalázó Szotyori is kilépett

Tovább szakad a Jobbik: az erdélyieket gyalázó Szotyori is kilépett

kétharmad

Szotyori-Lázár Zoltán vasárnap a közösségi médiában jelentette be a hírt.

Átadták az esztergomi kerektemplomot | GALÉRIA

Elkészült az esztergomi Szent Anna-templom, közismertebb nevén kerektemplom külső felújítása. A három évig tartó munkálatok után a templom homlokzatát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg vasárnap.

Botka László menekül az Echo TV kamerái elől

Botka László menekül az Echo TV kamerái elől

kétharmad

Az Echo TV stábja Szegeden járt, hogy a Szeviép-botrány felelőseinek nyomába eredjen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére