Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Schlett István: az egyetemre a politika nem való

2018. december 13. 10:57

GFG az ELTE-n: sivalkodjatok.

Provokáció nincs, pitiáner bosszantás már inkább: van, akinek pont most nagyon fontos tovább tartania az óráját, nehogy időben bejussunk a terembe. Az ELTE-n járunk, ugyanis az egyetem adott helyet Schlett István legendás életművének bemutatására. A szerzővel G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke, a 888.hu főszerkesztője beszélget. Így már világos, hogy kinek szól az időhúzás. A könyvbemutató egyébként az első nyilvános megszólalása a Századvég elnökeként, és mint ilyen, egyben szimbólum is: kiállás a tudomány autonómiája és a mestere által képviselt igazságkeresés szenvedélye mellett.

Különös a kapcsolat Schlett és G.Fodor között, ugyanis nemcsak a Tudomány és a Politika találkozik a személyükben, hanem Mester és Tanítvány is.

GFG nem áll fel a katedrára, azt mondja, neki ott helye már nincs.
Fotó: Kozma Zsuzsi

A tudomány istenét nem tudja szolgálni, ő a politika démonaival küzd – mondja. Őszintén beszél kapcsolatukról, szerinte az a mester, akit nem próbálnak meggyilkolni, nem is igazi mester, és az a tanítvány, aki nem próbálja meggyilkolni mesterét, nem jó tanítvány. „István még él, így a kudarcomról is beszélek most” – mondja.  

A kötet címe „A politikai gondolkodás története Magyarországon”. Önfegyelmet gyakorol, nem engedi, hogy a politika beszivárogjon oda, ahova amúgy nem való: a tudományba. Schlett világosan beszél a két erő különválasztásának fontosságáról.

Szerinte a politikai gondolkodás sokkal egyszerűbb, mint amilyennek sokan beállítanák. Arról van szó, hogy különböző tevékenységformákhoz különböző gondolkodási formák tartoznak. Az ő kérdése inkább az, hogy hogyan és miért úgy gondolkodnak a politikusok, ahogy? Merész kijelentést tesz: „Meggyőződésem szerint, a politikusok mielőtt cselekednek, gondolkozni is szoktak.”

Fotó: Kozma Zsuzsi

Hogy hogyan ítéljük meg őket ezért, az már egy másik kérdés. Schlett szerint lehet ítélkezni a politikusok felett morális kérdések mentén, de ez nem visz közelebb a megértésükhöz. Ha „csúnya” egy politikus, amikor az erkölcs oldaláról vizsgáljuk – például hazudik –, az mit mond el a politikájáról? Semmit. Ettől még lehet jó politikus.

„Nem állítom, hogy nem baj, ha hazudik egy politikus. De nézzünk már magunkba: ki az, aki nem szokott hazudni?”

Fel sem merül benne a moralizáló kérdés, hogy jó vagy rossz a politika. Ő arra kíváncsi, hogy milyen, hogyan működik. Egy tudósnak nem feladata a megítélés.

Schlett szerint a politikai gondolkodás cselekvéshez kötött. Minden időnek és minden cselekvésnek megvannak a maga gondolkodásformái. Nincs olyan, hogy a mérsékelt jó, a radikális pedig rossz vagy fordítva. Németh László után szabadon: „Ezeknek nem igazuk van egymással szemben, hanem idejük”.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A politika egy tisztességes dolog – mondja. Lehet tisztességtelenül is végezni, ahogy bármilyen más munkát.

Ami biztos, hogy a politikának harcosok kellenek.

A harcosokat pedig tisztelni kell. „De én nem háborúba indulok. Fegyverzajban hallgatnak a múzsák.”

Ezeknél a mondatoknál gondolta úgy a hallgatóságból a baloldali politikai elemző, Böcskei Balázs, hogy itt az idő a távozásra. Pedig nem ártana, ha a politikával foglalkozók tanulmányoznák Schlett István szavait.

Schlett István egy világítótorony az egyetemen. De ma már a világítótornyokat is ki kellene világítani – mondja G. Fodor. A hallgatók ugyanis beleütköznek a világítótornyokba, de nem tudják, hogy minek mentek neki. Tragikusnak látja az egyetemek sorsát, szerinte lassan örökségvédelmi kérdéssel nézünk szembe. Schlett egyetért, nehezményezi, hogy az elmúlt években a politika beszivárgott az egyetem területére. „Én úgy gondolom, hogy az egyetemre a tudomány való. Nem a politika!” – mondja. Nehezményezi, hogy újabban politikailag korrektnek kellene lennie.

Fotó: Kozma Zsuzsi
„Én tudományosan akarok korrekt lenni, nem politikailag.”

G. Fodor szerint Schlett az igazi utolsó mohikán. Schlett nem cáfol, szerinte az egyetem egy luxustermék. Ha pedig nem sikerül fenntartani, akkor legalább rezervátumot kellene csinálni belőle, ahol az ilyen utolsó mohikánok még el tudnak bóklászni.

G. Fodor felteszi a kérdést: Hol vannak a világítótornyok? „Hol vannak azok, akik bevezetik az alázat leckéibe a hallgatót?” Schlett szerint pedig a következő kérdés, hogy mégis honnan nőhetnek majd ki. GFG szerint a géniusz kinő akkor is, ha kedvezőtlenek a feltételek. Sőt, akkor nő ki igazán. A vita végül lezáratlan maradt.

„Azt javaslom, vigyétek haza a súlyt!” – javasolja befejezésképp G. Fodor. Tehát teher alatt nő a pálma.  

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szlovák elnökválasztás: ezért nem lelkes a felvidéki magyarság

A hétvégi szlovák elnökválasztáson a lehető legkisebb rossz helyzete állt elő eddig, de azt semmiképpen sem lehet állítani, hogy jó lenne a felvidéki magyaroknak az elnökválasztás eredménye.

Jogerős: kártérítést kap az olaszliszkai lincselő

Sokáig kérdéses volt, hogy az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, H. Dezső részére kártérítésként megítélt ötmillió forint hova vándorol. A kártérítés jogerős lett, a bíróság pedig a törvények szerint Szögi Lajos családjának kell, hogy kiutalja ki a pénzt.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap!

Bosszút ígér az Iszlám Állam

Bosszút ígér az Iszlám Állam

amerika, london, párizs

A dzsihadisták nem mennek el szó nélkül a múlt pénteki új-zélandi mészárlás mellett.

Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

amerika, london, párizs

A Szíria területén nyolc éve zajló fegyveres harc eddig közel 400 ezer halottal és több milliárd dolláros anyagi károkozással járt. Jelenleg nem lehet megjósolni, hogy mikor érhet véget a háború, mivel Idlíb tartományt továbbra is a dzsihadisták tartják megszállás alatt.

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

hajrá, magyarok!

Kicsit rendhagyó módon folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, ez a rész nem korlátozódik egy adott meccsre.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb hírei.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére