Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Románia 100 éve alatt Moldva csak még jobban leszakadt Erdélytől

2018. november 16. 17:15

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sőt, mostanra gazdaságilag még jobban leszakadt Erdélytől Moldva - mondja Lucian Boia román történész, aki szerint bár a területét az elmúlt évszázadban sikeresen megtartotta Románia, most mégis nagy gondban van az ország, mert a lakosai milliószámra költöznek el.

Három hét múlva ünnepli Románia román lakossága az ország jelenlegi területének 100 évvel ezelőtti létrejöttét. Ennek kapcsán a ziare.com Lucian Boia történésszel készített egy interjút, melynek magyar fordítása a Főtér.ro oldalán olvasható.

Az interjúnak az adta az apropóját, hogy a Humanitas Kiadónál megjelent a történésznek egy könyve, melynek címe: Az ókori Dáciától a Nagy Egyesülésig. A Nagy Egyesüléstől a mai Romániáig.

Az interjúban a román történettudós többek között arról beszél, hogy bár Románia az elmúlt 100 évben megőrizte a területét, azonban drámai mértékben csökkent a lakosságszáma.

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sőt, Moldva mostanra gazdaságilag már jobban leszakadt Erdélytől, mint 1918-ban. Moldvában nincs autópálya, és a GDP is csak fele az erdélyinek"

– mondja Lucia Boia történész, majd hozzáteszi, hogy Moldva megyéi szegénységbe zuhantak, míg az erdélyiek még most is szárnyalnak. Moldva 1859-ben még az első román egyetemmel és a havasalföldi előtt járó kulturális elittel büszkélkedett, azonban mostanra a Pruton inneniek elvesztették a játszmát.

Lucia Boia szerint Románia nincs jó állapotban, egy eléggé rendellenesen működő ország, túl sok negatív mutatóval. Az ország azért nem néz ki túl jól, mert felhalmozódtak benne a lemaradások és az elmúlt évtizedekben általában véve a magánérdek mindig elsőbbséget élvezett a román közösség érdekével szemben. Ráadásul a helyzetet tovább rontja az is, hogy több millió román hagyja el Romániát.

Mára a kivándorlás terén Románia a második helyen van a világban Szíria mögött. Bár változatlan földrajzzal megőriztük az országunkat, de elveszítjük a lakosságot"

– teszi hozzá a történész, aki szerint a románoknak a legnagyobb sikert a történelmük során a Nagy-Románia létrehozása jelentette.

De amúgy mit kezdünk ezzel a Romániával? – teszi fel a költői kérdést a történész, majd meg is válaszolja, elmondva, hogy „100 évnyi Romániánál” tartunk és most kolosszális a különbség Moldva és a többi régió között. Létrejött a többsebességes Románia, ami főleg Moldva és a többi romániai országrész között létezik. Erdély és Moldva között pedig megdöbbentő módon egyre hangsúlyosabb szintkülönbség.

Boia interjújában hangsúlyozza, hogy Moldvának egyetlen olyan megyéje sincs, melyben a GDP meghaladná az országos átlagot. Még Jász (Iaºi) megye sem haladja meg. Persze, Erdélyben is van néhány szegényebb megye, elsősorban a székelyföldiek, de nem ezek a legszegényebbek az országban, Erdély többi részéhez képest szegényebbek. Összességében Erdélyben az egy főre jutó GDP nagyjából kétszer nagyobb, mint Moldvában.

Konzerválódtak tehát az 1918-as különbségek, amikor Erdély amúgy is némi előnnyel indult – állapítja meg a történész, aki szerint egyébként a román állam megteremtésekor már csak az országrészek közötti különbségek miatt is egy föderális államszervezet létrehozása lett volna a legideálisabb.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

amerika, london, párizs

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel Essen városában lángoltak az autók, személyi sérülés nem történt.

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

amerika, london, párizs

Végleg kipukkadt a liberálisok álhír-buborékja: William Barr sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy akár Donald Trump, akár más amerikai állampolgár összejátszott volna az oroszokkal az elnökválasztással kapcsolatban.

Egy svéd imám azt akarja, hogy a kormány segítse a visszatérő terroristák integrációját

Kashif Virk imám szerint az Iszlám Állam volt harcosainak csak a megfelelő iszlámra van szükségük az integrációhoz, szerinte ugyanis az egykori terroristák simán élhetnek újra normális életet akár Svédországban is.

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

ökojobb

Egy tanulmány részletesen foglalkozott azzal, hogy vajon az elektromos autók tényleg annyival zöldebbek-e, mint amennyire promózzák azokat. Arra jutottak, hogy nem biztos, és még az is lehet, hogy a sokat szidott dízelek kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

Bajban vannak az európai liberálisok

Bajban vannak az európai liberálisok

amerika, london, párizs

Tovább dagad a pártfinanszírozási botrány Brüsszelben, a bevándorláspárti liberálisok még most sem tudnak elszámolni a multiktól kapott támogatásokkal.

Zuckerbergék még az e-mailekhez is hozzáfértek

Zuckerbergék még az e-mailekhez is hozzáfértek

century-on

Azt írják, már bánják, és a jövőben változtatnak majd ezen.

Salvini: Olaszország kikötői továbbra is zárva maradnak a migránstaxik előtt

Az olasz belügyminiszter a Líbiában dúló harcok óriási kockázatairól beszélt.

Orbán: a legfontosabb politikai kérdésekben egyetértés van Brazília és Magyarország között

Orbán: a legfontosabb politikai kérdésekben egyetértés van Brazília és Magyarország között

kétharmad

A miniszterelnök hivatalában fogadta Eduardo Bolsonarót, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére