Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Rohamosan elöregedik a társadalmunk

2016. május 4. 11:58

Sayfo Omar a Magyar Demokrata legfrissebb számában a nyugati társadalmak elöregedésével, és annak lehetséges következményeivel foglalkozik.

Fotó: AFP

Az ENSZ becslései szerint a világon jelenleg mintegy 600 millió 65 évnél idősebb ember él, ez a szám pedig várhatóan megkétszereződik 25 éven belül. A szerző a statisztikákra hivatkozva megállapítja, hogy az idősek aránya a fejlett országokban lesz a legmagasabb: Japánban száz dolgozóra 69, Németországban 66, az Egyesült Államokban pedig 44 időskorú jut majd.

Sayfo Omar szerint a fejlett országok gazdaságára már most kihatással van a kedvezőtlen tendencia, ez pedig megmutatkozik a nyugdíjasoknak szánt juttatások mérséklésében is. Európában átlagban az alacsony képzettségű 60-64 év közötti emberek negyede dolgozik, ez a magasabb képzettségűeknél több mint a fele.

A magyarázat a szerző szerint az, hogy a magasabban kvalifikáltak többet keresnek, jobb körülmények között élnek, így nagyobb kedvvel és erővel maradnak a piacon. Az idős munkavállalókkal azonban van egy másik komoly probléma is: hiába maradnak a piacon, termelékenységük alacsonyabb lesz a fiatalokénál – írja Sayfo Omar.

Az írásból kiderül, hogy az idős emberek produktivitásának növelésére eddig csak kevés kísérlet történt, ez tehát továbbra is gyerekcipőben jár.

A Magyar Demokrata szerzője szerint mindez azért jelent komoly gazdasági kihívást, mert középtávon aligha orvosolható „házon belül”. Seyfo Omar megjegyzi, hogy a probléma megoldásának egyik közkedvelt módja a bevándorlás serkentése, pozitív példaként említve a kelet-európai fiatalokat, akik Nyugatra mennek dolgozni. Utóbbival értelemszerűen a kelet-európai társadalmak elöregedése gyorsul fel. Az Európán kívülről érkező munkaerő behozatala viszont számos társadalmi problémát vet fel.

Sayfo Omar szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a demokráciákban az idősek igényei is befolyásolják a döntéseket, hiszen jóval aktívabban vesznek részt a közügyekben, mint fiatal polgártársaik.

Nem véletlen tehát, hogy a szabályozások az óceán mindkét partján egyre inkább az időseknek kedveznek: a kormányok hamarabb hajtanak végre megszorításokat a diákokon, mint a nyugdíjasokon.”

– írja Sayfo.

A szerző szerint az idő sürget, ha a tendencia nem fordul meg, akkor jelentős átalakulások jöhetnek: a társadalmak nemcsak kisebbek, hanem szegényebbek is lesznek. Sayfo Omar úgy véli, hogy ezt csak kétféle módon lehet elkerülni. Európa vagy átadja helyét a kívülről érkező „dinamikusabb népcsoportoknak” – megváltoztatva ezzel a térség arculatát, vagy pedig elkezdenek születni a gyerekek.

(Magyar Demokrata)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A Párbeszéd szerint a kormány hibája, hogy szopófantom kísértett Kőbányán

A baloldallal és az MSZP-vel kapcsolatban már megszokhattuk a csúsztatások, ferdítések és hazugságok áradatát a párt kommunikációjában. Azért időről időre még mindig sikerül meglepetést okozniuk. Ezúttal Burány Sándor értelmezte sajátosan a valóságot.

Levélben köszönte meg Orbán Viktor a Magyarország melletti kiállást

Levélben köszönte meg Orbán Viktor a Magyarország melletti kiállást

kétharmad

A magyar kormányfő azon képviselőknek küldött levelet, akik leszavazták a Soros-Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

Olaszország is szigorítja a menekültügyi rendszerét

Olaszország is szigorítja a menekültügyi rendszerét

amerika, london, párizs

Az érkezők azonosítási idejének meghosszabbítását, a humanitárius menedékjog kérelmezésének szigorítását, valamint a bűncselekményt elkövető emberek kiutasítását is tartalmazza az olasz kormány új biztonsági és migrációs törvényerejű rendelete, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök és Matteo Salvini belügyminiszter mutatott be hétfőn Rómában.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei egy helyen.

It­ta­san oko­zott bal­ese­tet egy ukrán dip­lo­mata Bu­da­pes­ten

It­ta­san oko­zott bal­ese­tet egy ukrán dip­lo­mata Bu­da­pes­ten

kinyílott a pitypang

Az il­lető bár dip­lo­mata-ko­csi­val köz­le­ke­dett, de nem tudta vagy nem akarta iga­zolni, hogy dip­lo­mata. Szon­dát fújni sem volt haj­landó. A rend­őr­ség a za­var­tan vi­sel­kedő férfit be­vitte a János kór­házba.

Soros alapítványa bíróságon veszi célba a bevándorlás megállításáért felelős törvényt

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a "Stop Soros" törvénycsomag miatt a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) - jelentette be honlapján hétfőn a szervezet.

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

amerika, london, párizs

A túlterhelt titkosszolgálat nem tudja majd nyomon követni azokat az iszlamistákat, akiket a közeljövőben tervez szabadon engedni a szigetország.

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére