Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Rohamosan elöregedik a társadalmunk

2016. május 4. 11:58

Sayfo Omar a Magyar Demokrata legfrissebb számában a nyugati társadalmak elöregedésével, és annak lehetséges következményeivel foglalkozik.

Fotó: AFP

Az ENSZ becslései szerint a világon jelenleg mintegy 600 millió 65 évnél idősebb ember él, ez a szám pedig várhatóan megkétszereződik 25 éven belül. A szerző a statisztikákra hivatkozva megállapítja, hogy az idősek aránya a fejlett országokban lesz a legmagasabb: Japánban száz dolgozóra 69, Németországban 66, az Egyesült Államokban pedig 44 időskorú jut majd.

Sayfo Omar szerint a fejlett országok gazdaságára már most kihatással van a kedvezőtlen tendencia, ez pedig megmutatkozik a nyugdíjasoknak szánt juttatások mérséklésében is. Európában átlagban az alacsony képzettségű 60-64 év közötti emberek negyede dolgozik, ez a magasabb képzettségűeknél több mint a fele.

A magyarázat a szerző szerint az, hogy a magasabban kvalifikáltak többet keresnek, jobb körülmények között élnek, így nagyobb kedvvel és erővel maradnak a piacon. Az idős munkavállalókkal azonban van egy másik komoly probléma is: hiába maradnak a piacon, termelékenységük alacsonyabb lesz a fiatalokénál – írja Sayfo Omar.

Az írásból kiderül, hogy az idős emberek produktivitásának növelésére eddig csak kevés kísérlet történt, ez tehát továbbra is gyerekcipőben jár.

A Magyar Demokrata szerzője szerint mindez azért jelent komoly gazdasági kihívást, mert középtávon aligha orvosolható „házon belül”. Seyfo Omar megjegyzi, hogy a probléma megoldásának egyik közkedvelt módja a bevándorlás serkentése, pozitív példaként említve a kelet-európai fiatalokat, akik Nyugatra mennek dolgozni. Utóbbival értelemszerűen a kelet-európai társadalmak elöregedése gyorsul fel. Az Európán kívülről érkező munkaerő behozatala viszont számos társadalmi problémát vet fel.

Sayfo Omar szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a demokráciákban az idősek igényei is befolyásolják a döntéseket, hiszen jóval aktívabban vesznek részt a közügyekben, mint fiatal polgártársaik.

Nem véletlen tehát, hogy a szabályozások az óceán mindkét partján egyre inkább az időseknek kedveznek: a kormányok hamarabb hajtanak végre megszorításokat a diákokon, mint a nyugdíjasokon.”

– írja Sayfo.

A szerző szerint az idő sürget, ha a tendencia nem fordul meg, akkor jelentős átalakulások jöhetnek: a társadalmak nemcsak kisebbek, hanem szegényebbek is lesznek. Sayfo Omar úgy véli, hogy ezt csak kétféle módon lehet elkerülni. Európa vagy átadja helyét a kívülről érkező „dinamikusabb népcsoportoknak” – megváltoztatva ezzel a térség arculatát, vagy pedig elkezdenek születni a gyerekek.

(Magyar Demokrata)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egykettőre eljuthatnak a britek oda, hogy már nem csak nők lehetnek anyák

Nem csak Franciaország sziporkázik a maga szülő 1 és szülő 2 megnevezéseivel. A briteknél könnyen lehet, hogy jogi szempontból már nem csak nők válhatnak anyává.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

A csoportos nemi erőszakot elkövető 22 éves szíriai migránst kiskorúként kezelik a német bíróságon

A csoportos nemi erőszakot elkövető 22 éves szíriai migránst kiskorúként kezelik a német bíróságon

amerika, london, párizs

A Baden-Württemberg tartománybeli Freiburgban 2018. október 14-re virradó éjjel csoportosan megerőszakoltak egy 18 éves német lányt. Az tettesek közül heten szíriai migránsok voltak. A 22 éves elsőrendű gyanúsítottat kiskorúként fogják kezelni a német bíróságon, mivel a bűntény elkövetésekor még nem számított nagykorúnak.

"Bud Spencer egy jóságos óriás volt, aki szerette a magyarokat"

"Bud Spencer egy jóságos óriás volt, aki szerette a magyarokat"

csak neked, csak most

Nemsokára a mozikba kerül a "Piedone nyomában" című, Bud Spencer életét feldolgozó portréfilm. Ez alkalomból beszélgettünk Király Leventével, a film rendezőjével, hogy rávilágítsunk pár dologra: milyen ember is volt Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli a magánéletében, hogyan viszonyult családjához, a magyarokhoz és a kereszténységhez.

Van egy komoly mulasztása a Magyar Tudományos Akadémiának, amiről mélyen hallgat

Az ellenzéki sajtó tele van az MTA működését átláthatóbbá tenni akaró kormányzati szándék elleni politikai sivalkodással. A ballib megmondóemberek reggeltől estig a tudomány szabadságát féltik a Fidesz képzeletbeli diktatúrájától, miközben viszont arról mélyen hallgatnak, hogy a valóságban az MTA tevékenysége teljesen átláthatatlan, nem utolsósorban azért, mert az Akadémia évtizedek óta nem hajlandó kommunikálni semmit a tevékenységéről a közvélemény felé.

Szijjártó: Sorost a víziója miatt kritizálja a magyar kormány

Szijjártó: Sorost a víziója miatt kritizálja a magyar kormány

kétharmad

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jerusalem Post című izraeli lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a magyar kormánynak Soros György nézeteivel van problémája, nem pedig a milliárdos származásával.

Miért fáj az Indexnek, ha muszlim migránsok helyett magyarokon segítünk?

Miért fáj az Indexnek, ha muszlim migránsok helyett magyarokon segítünk?

kinyílott a pitypang

Hatalmas sivalkodásba kezdtek az idegenszívű propagandagyárak amiatt, mert a kormány - a magyar honosítási törvényekkel összhangban - venezuelai magyaroknak nyújtott segítséget.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére