Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Rohamosan elöregedik a társadalmunk

2016. május 4. 11:58

Sayfo Omar a Magyar Demokrata legfrissebb számában a nyugati társadalmak elöregedésével, és annak lehetséges következményeivel foglalkozik.

Fotó: AFP

Az ENSZ becslései szerint a világon jelenleg mintegy 600 millió 65 évnél idősebb ember él, ez a szám pedig várhatóan megkétszereződik 25 éven belül. A szerző a statisztikákra hivatkozva megállapítja, hogy az idősek aránya a fejlett országokban lesz a legmagasabb: Japánban száz dolgozóra 69, Németországban 66, az Egyesült Államokban pedig 44 időskorú jut majd.

Sayfo Omar szerint a fejlett országok gazdaságára már most kihatással van a kedvezőtlen tendencia, ez pedig megmutatkozik a nyugdíjasoknak szánt juttatások mérséklésében is. Európában átlagban az alacsony képzettségű 60-64 év közötti emberek negyede dolgozik, ez a magasabb képzettségűeknél több mint a fele.

A magyarázat a szerző szerint az, hogy a magasabban kvalifikáltak többet keresnek, jobb körülmények között élnek, így nagyobb kedvvel és erővel maradnak a piacon. Az idős munkavállalókkal azonban van egy másik komoly probléma is: hiába maradnak a piacon, termelékenységük alacsonyabb lesz a fiatalokénál – írja Sayfo Omar.

Az írásból kiderül, hogy az idős emberek produktivitásának növelésére eddig csak kevés kísérlet történt, ez tehát továbbra is gyerekcipőben jár.

A Magyar Demokrata szerzője szerint mindez azért jelent komoly gazdasági kihívást, mert középtávon aligha orvosolható „házon belül”. Seyfo Omar megjegyzi, hogy a probléma megoldásának egyik közkedvelt módja a bevándorlás serkentése, pozitív példaként említve a kelet-európai fiatalokat, akik Nyugatra mennek dolgozni. Utóbbival értelemszerűen a kelet-európai társadalmak elöregedése gyorsul fel. Az Európán kívülről érkező munkaerő behozatala viszont számos társadalmi problémát vet fel.

Sayfo Omar szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a demokráciákban az idősek igényei is befolyásolják a döntéseket, hiszen jóval aktívabban vesznek részt a közügyekben, mint fiatal polgártársaik.

Nem véletlen tehát, hogy a szabályozások az óceán mindkét partján egyre inkább az időseknek kedveznek: a kormányok hamarabb hajtanak végre megszorításokat a diákokon, mint a nyugdíjasokon.”

– írja Sayfo.

A szerző szerint az idő sürget, ha a tendencia nem fordul meg, akkor jelentős átalakulások jöhetnek: a társadalmak nemcsak kisebbek, hanem szegényebbek is lesznek. Sayfo Omar úgy véli, hogy ezt csak kétféle módon lehet elkerülni. Európa vagy átadja helyét a kívülről érkező „dinamikusabb népcsoportoknak” – megváltoztatva ezzel a térség arculatát, vagy pedig elkezdenek születni a gyerekek.

(Magyar Demokrata)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére