Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Renzi végét jelentheti a hét vége

2016. november 30. 21:28

RÓMA, 21:28

Vasárnap népszavazást tartanak az alkotmánymódosításról Olaszországban, azonban a lakosság döntő többsége úgy tekint a voksolásra, mintha magáról a kormányfőről, Matteo Renziről kéne szavazni. A politikus esetleges bukása az Európai Unió krízisét mélyítheti tovább.

Hosszú hónapok óta uralja az olasz közvéleményt a most vasárnap esedékes népszavazás, aminek közvetlen, komoly politikai súlya nincs, azonban a közvetett hatása óriási. A felhergelt olasz lakosság ugyanis úgy tekint rá, mint egy országgyűlési választásra, hiszen Matteo Renzi korábban bejelentette: ha elbukik az általa kezdeményezett népszavazás, lemond a posztjáról.

Ön egyetért-e azzal, hogy...

A vasárnapi választás alapvetően az alkotmánymódosításról szól. A Matteo Renzi vezette olasz kormány a kormányozhatóság és a stabilitás biztosítása miatt nyúlna bele az alaptörvénybe. Amennyiben elfogadják az indítványt, a parlamenti képviselők száma drasztikusan csökken, valamint a felsőház hatásköre is módosul. A referendumot hivatalosan az olasz parlament által áprilisban megszavazott törvénycsomagról tartják, amely módosítja az alkotmányt, ezért csak ezután léphet hatályba. 

Miután az olasz legfelsőbb bíróság helyt adott a népszavazási kezdeményezésnek, Matteo Renzi miniszterelnök bejelentette, ha a választók leszavazzák a kezdeményezését, akkor lemond tisztségéről. 

Olaszország politikai rendszere és berendezkedése annyira instabil, hogy a második világháború óta egyetlenegy kormány sem töltötte ki ciklusát, és ezt a tendenciát erősítheti Renzi is, hiszen a lakosság jelentős része még hezitál, ám a felmérések szerint többségben vannak a módosítást ellenzők. 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök.

Fotó: AFP
Renzit már belülről is fúrják

Egyre nagyobb a nyomás Matteo Renzin, ugyanis párttársainak többsége megzsarolta, hogy csak akkor támogatják a népszavazási kezdeményezését, ha cserébe változtat a választási törvényen. 

Matteo Renzi párton belüli ellenzéke szerint az alkotmánymódosítás a választási törvény megváltoztatása nélkül aláásná a parlament tekintélyét.
Vicces pofont kap Brüsszel, de tuti nem fognak röhögni

A népszavazásnak egyetlen igazi győztese lehet, az 5 Csillag Mozgalom nevű euroszkeptikus párt, és annak vezetője, Beppe Grillo. A humoristából lett politikust és mozgalmát a megalakulásuk óta folyamatosan lenézték, ám a felmérések szerint a párt népszerűségi indexe folyamatosan emelkedik.

Az 5 Csillag szárnyal: az olasz főváros nemrég megválasztott polgármestere a párt egyik képviselője, Virginia Raggi. Grillo és csapata előretörésétől szabályosan retteg Brüsszel, hiszen Renzivel volt egy stabil dél-európai bástyája a közösségnek, ám Grillo esetleges előretörésével ez komoly veszélybe kerülne. 

Mi várható, ha Renzi elbukik? 

Amennyiben a választók nem szavazzák meg Renzi javaslatait, és a kormányfő lemond tisztségéről, újabb választás lehet az országban, amit minden jel szerint nem Renziék nyernének meg, hiszen a miniszterelnök pártjának hatalomra jutása óta rohamosan zuhan a népszerűsége. Ez javarészt annak köszönhető, hogy egyszerűen képtelenek voltak kezelni az országot sújtó migrációs válságot, a lakosság ezt pedig nemigen nyeli le. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

hajrá, magyarok!

A napokban sokat foglalkoztunk Dzsudzsák Balázzsal és a legújabb klubváltásával. A focista levélben mondta el véleményét a körülötte zajló felhajtásról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére