Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Renzi végét jelentheti a hét vége

2016. november 30. 21:28

RÓMA, 21:28

Vasárnap népszavazást tartanak az alkotmánymódosításról Olaszországban, azonban a lakosság döntő többsége úgy tekint a voksolásra, mintha magáról a kormányfőről, Matteo Renziről kéne szavazni. A politikus esetleges bukása az Európai Unió krízisét mélyítheti tovább.

Hosszú hónapok óta uralja az olasz közvéleményt a most vasárnap esedékes népszavazás, aminek közvetlen, komoly politikai súlya nincs, azonban a közvetett hatása óriási. A felhergelt olasz lakosság ugyanis úgy tekint rá, mint egy országgyűlési választásra, hiszen Matteo Renzi korábban bejelentette: ha elbukik az általa kezdeményezett népszavazás, lemond a posztjáról.

Ön egyetért-e azzal, hogy...

A vasárnapi választás alapvetően az alkotmánymódosításról szól. A Matteo Renzi vezette olasz kormány a kormányozhatóság és a stabilitás biztosítása miatt nyúlna bele az alaptörvénybe. Amennyiben elfogadják az indítványt, a parlamenti képviselők száma drasztikusan csökken, valamint a felsőház hatásköre is módosul. A referendumot hivatalosan az olasz parlament által áprilisban megszavazott törvénycsomagról tartják, amely módosítja az alkotmányt, ezért csak ezután léphet hatályba. 

Miután az olasz legfelsőbb bíróság helyt adott a népszavazási kezdeményezésnek, Matteo Renzi miniszterelnök bejelentette, ha a választók leszavazzák a kezdeményezését, akkor lemond tisztségéről. 

Olaszország politikai rendszere és berendezkedése annyira instabil, hogy a második világháború óta egyetlenegy kormány sem töltötte ki ciklusát, és ezt a tendenciát erősítheti Renzi is, hiszen a lakosság jelentős része még hezitál, ám a felmérések szerint többségben vannak a módosítást ellenzők. 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök.

Fotó: AFP
Renzit már belülről is fúrják

Egyre nagyobb a nyomás Matteo Renzin, ugyanis párttársainak többsége megzsarolta, hogy csak akkor támogatják a népszavazási kezdeményezését, ha cserébe változtat a választási törvényen. 

Matteo Renzi párton belüli ellenzéke szerint az alkotmánymódosítás a választási törvény megváltoztatása nélkül aláásná a parlament tekintélyét.
Vicces pofont kap Brüsszel, de tuti nem fognak röhögni

A népszavazásnak egyetlen igazi győztese lehet, az 5 Csillag Mozgalom nevű euroszkeptikus párt, és annak vezetője, Beppe Grillo. A humoristából lett politikust és mozgalmát a megalakulásuk óta folyamatosan lenézték, ám a felmérések szerint a párt népszerűségi indexe folyamatosan emelkedik.

Az 5 Csillag szárnyal: az olasz főváros nemrég megválasztott polgármestere a párt egyik képviselője, Virginia Raggi. Grillo és csapata előretörésétől szabályosan retteg Brüsszel, hiszen Renzivel volt egy stabil dél-európai bástyája a közösségnek, ám Grillo esetleges előretörésével ez komoly veszélybe kerülne. 

Mi várható, ha Renzi elbukik? 

Amennyiben a választók nem szavazzák meg Renzi javaslatait, és a kormányfő lemond tisztségéről, újabb választás lehet az országban, amit minden jel szerint nem Renziék nyernének meg, hiszen a miniszterelnök pártjának hatalomra jutása óta rohamosan zuhan a népszerűsége. Ez javarészt annak köszönhető, hogy egyszerűen képtelenek voltak kezelni az országot sújtó migrációs válságot, a lakosság ezt pedig nemigen nyeli le. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy országnak sem kell a röszkei terrorista, Ahmed H.

Egy országnak sem kell a röszkei terrorista, Ahmed H.

kétharmad

Egyetlen országtól sincs befogadó nyilatkozata Ahmed H-nak, ezért idegenrendészeti őrizetbe került.

Eladó Demszky horvát luxusvillája

Eladó Demszky horvát luxusvillája

kétharmad

Az SZDSZ-es volt főpolgármester százmillió forintot kér az isztriai villájáért.

Kétmilliós fizetésemelést szavazott meg magának az egyik dékás polgármester

Németh Angélát dróton rángatja Gyurcsány Ferenc egykori minisztere.

Egy ideig még biztosan marad a harag a Balkánon

Egy ideig még biztosan marad a harag a Balkánon

amerika, london, párizs

Koszovó és Szerbia nem hajlandó kibékülni egymással.

Marokkó 89 ezer migránst állított meg a tavalyi évben

Marokkó 89 ezer migránst állított meg a tavalyi évben

amerika, london, párizs

Ez a szám 37 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - közölte az észak-afrikai ország belügyminisztériuma.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Jó reggelt! Indítsd velünk a napod!

Bolsonaro megfogadta: helyreállítja a demokráciát a kommunista Venezuelában

Bolsonaro megfogadta: helyreállítja a demokráciát a kommunista Venezuelában

amerika, london, párizs

Jair Bolsonaro brazil elnök csütörtökön tette közzé, hogy minden tőle telhetőt megtesz a rend és demokrácia helyreállítása érdekében Venezuelában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére