Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Renzi végét jelentheti a hét vége

2016. november 30. 21:28

RÓMA, 21:28

Vasárnap népszavazást tartanak az alkotmánymódosításról Olaszországban, azonban a lakosság döntő többsége úgy tekint a voksolásra, mintha magáról a kormányfőről, Matteo Renziről kéne szavazni. A politikus esetleges bukása az Európai Unió krízisét mélyítheti tovább.

Hosszú hónapok óta uralja az olasz közvéleményt a most vasárnap esedékes népszavazás, aminek közvetlen, komoly politikai súlya nincs, azonban a közvetett hatása óriási. A felhergelt olasz lakosság ugyanis úgy tekint rá, mint egy országgyűlési választásra, hiszen Matteo Renzi korábban bejelentette: ha elbukik az általa kezdeményezett népszavazás, lemond a posztjáról.

Ön egyetért-e azzal, hogy...

A vasárnapi választás alapvetően az alkotmánymódosításról szól. A Matteo Renzi vezette olasz kormány a kormányozhatóság és a stabilitás biztosítása miatt nyúlna bele az alaptörvénybe. Amennyiben elfogadják az indítványt, a parlamenti képviselők száma drasztikusan csökken, valamint a felsőház hatásköre is módosul. A referendumot hivatalosan az olasz parlament által áprilisban megszavazott törvénycsomagról tartják, amely módosítja az alkotmányt, ezért csak ezután léphet hatályba. 

Miután az olasz legfelsőbb bíróság helyt adott a népszavazási kezdeményezésnek, Matteo Renzi miniszterelnök bejelentette, ha a választók leszavazzák a kezdeményezését, akkor lemond tisztségéről. 

Olaszország politikai rendszere és berendezkedése annyira instabil, hogy a második világháború óta egyetlenegy kormány sem töltötte ki ciklusát, és ezt a tendenciát erősítheti Renzi is, hiszen a lakosság jelentős része még hezitál, ám a felmérések szerint többségben vannak a módosítást ellenzők. 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök.

Fotó: AFP
Renzit már belülről is fúrják

Egyre nagyobb a nyomás Matteo Renzin, ugyanis párttársainak többsége megzsarolta, hogy csak akkor támogatják a népszavazási kezdeményezését, ha cserébe változtat a választási törvényen. 

Matteo Renzi párton belüli ellenzéke szerint az alkotmánymódosítás a választási törvény megváltoztatása nélkül aláásná a parlament tekintélyét.
Vicces pofont kap Brüsszel, de tuti nem fognak röhögni

A népszavazásnak egyetlen igazi győztese lehet, az 5 Csillag Mozgalom nevű euroszkeptikus párt, és annak vezetője, Beppe Grillo. A humoristából lett politikust és mozgalmát a megalakulásuk óta folyamatosan lenézték, ám a felmérések szerint a párt népszerűségi indexe folyamatosan emelkedik.

Az 5 Csillag szárnyal: az olasz főváros nemrég megválasztott polgármestere a párt egyik képviselője, Virginia Raggi. Grillo és csapata előretörésétől szabályosan retteg Brüsszel, hiszen Renzivel volt egy stabil dél-európai bástyája a közösségnek, ám Grillo esetleges előretörésével ez komoly veszélybe kerülne. 

Mi várható, ha Renzi elbukik? 

Amennyiben a választók nem szavazzák meg Renzi javaslatait, és a kormányfő lemond tisztségéről, újabb választás lehet az országban, amit minden jel szerint nem Renziék nyernének meg, hiszen a miniszterelnök pártjának hatalomra jutása óta rohamosan zuhan a népszerűsége. Ez javarészt annak köszönhető, hogy egyszerűen képtelenek voltak kezelni az országot sújtó migrációs válságot, a lakosság ezt pedig nemigen nyeli le. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

kétharmad

Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban, a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén.

Rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben a Brexit miatt

Rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben a Brexit miatt

amerika, london, párizs

Rendkívüli csúcsértekezletet tartanak november 25-én az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök reggel Brüsszelben.

Nigel Farage: Angela Merkel kérjen bocsánatot Európától

Nigel Farage: Angela Merkel kérjen bocsánatot Európától

amerika, london, párizs

A brit politikus keményen nekiment a leköszönő német kancellárnak. Arra utasította Merkelt, kérjen bocsánatot, hiszen gyakorlatilag tönkretette a kontinenst a migrációs politikájával.

Egyre rosszabb Macron megítélése a V4 országaiban

Egyre rosszabb Macron megítélése a V4 országaiban

kétharmad

Romlik Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megítélése a visegrádi országok közvéleményében - áll a Nézőpont Intézet elemzésében.

Orbánnak igaza van - állítja az egyik tekintélyes francia lap

Orbánnak igaza van - állítja az egyik tekintélyes francia lap

kétharmad

A francia Le Figaro egy terjedelmes cikkben Orbán Viktor mellett foglalt állást a francia köztársasági elnökkel, Emmanuel Macronnal szemben. A Le Figaro azon a véleményen van, hogy Macron hibát követ el, amikor azért fordul bizonyos országok ellen, mert azok mást gondolnak a migrációról, mint ő.

Trump érti a nacionalizmus és globalizmus közötti fontos különbséget

Trump érti a nacionalizmus és globalizmus közötti fontos különbséget

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök érti a nacionalizmus és a globalizmus közötti fontos különbséget - ezzel a címmel közölte a The Daily Caller amerikai hírportál Raheem Kassam brit politikai elemző fejtegetéseit.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a mai nap folyamán.

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére