Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Rényi-Vámos Ferenc: "Jóisten meghosszabbított kezei vagyunk"

gfg - Ketipisz Sztavrosz - Kozma Zsuzsi

2018. március 13. 12:28

Rendhagyó beszélgetés Rényi-Vámos Ferenccel, a magyar tüdőtranszplantáció élharcosával a Jóistenről és a lélekről, a robotokról és az emberekről, a félelemről és a szerelemről, a munkáról és a családról, na meg arról, hogy "hiszek abban, hogy egy magyar ember a legboldogabb Magyarországon lehet".

Hiszek abban, hogy egy magyar ember a legboldogabb Magyarországon lehet”

GFG: Valahogy neked is ki  kell kapcsolnod. Te thai bokszolsz. Mire jó neked, hogy megütsz, megrúgsz embereket és téged is megütnek?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rényi-Vámos: Valamit sportolni kell, hogy ezeket a hosszú műtéteket bírja az ember. Korábban több sportot is űztem, de igazából mindegyik közben elkalandoztak a gondolataim. Ha bokszolás közben kalandozik el, akkor abból óriási ütés lesz, ami azért elég kellemetlen.

GFG: De akkor találtál valamit, ami egyensúlyban tartja a dolgaidat. Ez nem rossz, mivel óriási stressznek vagy kitéve.

Rényi-Vámos: Mindenképpen kell mozgás, hiszen nagy megterhelést jelentő fizikai munkát végzünk. Ma például 8 órát álltam a műtőben. Hogy ezt bírja az ember, ahhoz mozogni kell. Én egyébként azt gondolom, hogy minden komoly szellemi teljesítményhez megfelelő fizikai állapot kell. Ehhez sportolni kell, de olyan sportot kell választani, amiben az ember jól érzi magát. Én ebben érzem jól magam. Meguntam minden mást.

GFG: Még jó, hogy a tüdőműtéteket nem untad meg! (nevetés)

Rényi-Vámos: Azt nem. Az nagyon izgalmas.

GFG: Beszélj nekünk erről egy kicsit!

Rényi-Vámos: Amivel én foglalkozom, a mellkassebészet, az egy viszonylag kis területe az orvoslásnak. Éppen ezért választottam. Kis területen tud az ember viszonylag hamar valamilyen eredményt elérni vagy kiemelkedni. A mellkassebészet az utóbbi 10 évben jelentős forradalmon ment keresztül. Amikor én ezt mintegy 20 évvel ezelőtt elkezdtem, az orvosi beavatkozás mostohagyerekének számított a mellkassebészet. Erről mindenki csak kellemetlen arckifejezéssel beszélt. A beteg befeküdt a kórházba, a műtét során vágtak rajta 40 centi hosszúságú sebet, beleraktak óriási csöveket és aztán két hétig egy fal mellé tolva feküdt. Majd jött a forradalom, az úgynevezett kislyukas-mellkassebészet, amit mi minimál invazív technikának hívunk, és ezt Magyarországon sikerült úgy elterjeszteni, hogy abszolút kiemelkedők vagyunk benne régiós szinten is.

GFG: Korábban Bécsben dolgoztál.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rényi-Vámos: Igen, de ez a technika nem onnan jött. Sokkal többet csinálunk ebből Magyarországon. Ennek az a kulcsa, hogy az egészségügyi kormányzat megértette, hogy annak ellenére, hogy egy ilyen kis bemetszéssel járó műtét sokkal drágább, a többszöröse a nagy vágással járó műtétnek, mégis, ha összeadjuk az összköltséget, a nagy vágásos műtétnél ez sokkal kevesebbe fáj a büdzsének. A beteg csak egy napot van kórházban, egy héttel később már dolgozni tud, nem kell fájdalomcsillapítót szednie. A hagyományos esetben két hétig kórházban volt, egy hónapig nem tudott dolgozni menni, egy évig biztosan fájdalomcsillapítót szedett. Vagyis az új módszer nemcsak sokkal emberségesebb – hanem olcsóbb is! Ezért partner tudott lenni az egészségügyi kormányzat, ráadásul úgy, hogy az egész ország területén így lehet végezni ezeket a műtéteket. Ugyanezt Szlovákiában vagy Romániában nem tudod megcsinálni, tőlünk keletebbre pedig főleg nem.

GFG: Ez elég nagy dolognak hangzik.

Rényi-Vámos: Az is. Ma már több ilyen műtétet végzünk, mint Bécsben. Nagyon örülök, hogy végeznek nálunk tüdőátültetést, de a kis lyukas sebészeti eljárásra még büszkébb vagyok. Amire pedig még ennél is büszkébb, hogy nagyon tehetséges fiatalokat taníthatok. Én ugyan tanultam külföldön, de hazajöttem és itthon a magyar emberek gyógyítására használom mindazt, amit kint megtanultam. Hiszek abban, hogy egy magyar ember a legboldogabb Magyarországon lehet. Mi a Kékgolyó utcában a mellkassebészeti osztályon olyan lehetőséget biztosítunk a fiatal orvosainknak, hogy ne akarjanak tartósan külföldön maradni. Támogatom persze, hogy menjenek ki, tanuljanak új dolgokat, de jöjjenek haza és dolgozzanak itthon. Jelenleg öt rezidens dolgozik nálunk egyébként – ami nagy szám, mert összesen 11-en vagyunk, és ebből 5 rezidens. Sokat dolgoznak, de sokat operálnak is, amit máshol kevesen hagynak számukra.

GFG: Mondjuk el a nevüket is, legyünk büszkék rájuk!

Rényi-Vámos: Álljon itt akkor a névsor: Dr. Gieszer Balázs, Dr. Farkas Attila, Dr. Radeczky Péter, Dr. Csende Kristóf. Mert olyan jópofa dolgokat csinálunk ugyan, mint a tüdőátültetés, a kislyukas-sebészet (nevetés), de az a legkomolyabb dolog, ha ezeket a srácokat itthon lehet tartani. Ez meggyőződésem szerint a vezető pozícióban lévő orvosok felelőssége. Itt felesleges a kormányzatra mutogatni, itt az osztályvezetőnek kell olyan lehetőségeket biztosítania a fiataloknak, hogy ezek a tehetséges fiatalok szívesen hazajöjjenek és itthon is maradjanak.

Csak végzem a dolgomat”

GFG: Akkor neked, mesterkélten fogalmazva, nemcsak tüdőd, hanem szíved is van. Benned nemzeti színű szív dobog.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rényi-Vámos: Én nem az a melldöngetős ember vagyok...

GFG: Te csak végzed a dolgodat.

Rényi-Vámos: Igen, csak végzem a dolgomat. Szerintem éppen az az egyik legnagyobb baja a magyar értelmiségnek, hogy folyamatosan siránkozik. Mert lehet, hogy nehéz a helyzet, mert sokszor valóban az, de a problémák arra valók, hogy megoldjuk őket. Aztán lehet, hogy a végén nem sikerül, de a siránkozás sehová sem vezet.

GFG: Ha te siránkoznál, mi lenne a betegekkel.

Rényi-Vámos: Pontosan.

GFG: De mi ez szerinted? Mentalitáskérdés? Van egy kártékony atmoszféra, ami ezt a magatartás életre hívja?

Rényi-Vámos: Én azért nagyon sok olyan embert ismerek, aki tettre kész és nem siránkozik. De ez a másra mutogatás, ez idegesítő. Lehet, hogy a tettre készek halkabbak, mint a hangoskodó siránkozók, de vannak azért ilyen emberek. Szóval ez a másra mutogatás, a más oldja meg az életemet, ez nem az én világom.

GFG: Mi a te világod?

Rényi-Vámos: Van egy feladat, oldjuk meg, közben pedig igyekezzünk jól érezni magunkat. Ha nevetgélünk közben, az még jobb, de ami feladata van az embernek, azt tisztességgel csinálja meg.

GFG: És a család hogy bírja?

Rényi-Vámos Ferenc: Szerencsém van a feleségemmel, az édesapja orvos volt...

GFG: Tehát hozzáedződött.

Rényi-Vámos: Igen, igen. Volt némi rálátása, bár amit kapott, arra nem számított. (nevetés)

GFG: Nem volt benne a csomagban? (nevetés)

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rényi-Vámos: Nekem valamivel könnyebb helyzetem van ebből a szempontból, mert nálunk mindenki orvos volt. A nagyapám és az édesapám is. A papa nagyon aktív volt a szívtranszplantáció magyarországi bevezetésében, csak aztán meghalt, mielőtt megtörténhetett volna az első műtét. Úgyhogy én láttam, hogy milyen ez az élet. A transzplantációnak a kiszámíthatósága az, ami rizikót visz a hétköznapi életbe, de azért a család nagyon türelmes velem. Ismered a feleségemet, nagyon jó fej és nagyon csinos...

GFG: Igen, ezt is tanúsíthatom, csak kellő keretek között .(nevetés)

Rényi-Vámos: Szóval szerencsés vagyok velük. Nálunk matriarchális viszonyok vannak, a feleségem hordja a nadrágot, így aztán ő irányítja a lányokat is. Nagyon szeretem őket, de nem tudom garantálni egyiknek sem, hogy elviszem őket az iskolába, vagy hogy biztosan ott leszek a szülinapi zsúron. Mivel a saját születésnapomra se biztos, hogy hazaérek.

Ketipisz: Van ezzel kapcsolatban valami jó sztorid?

Rényi-Vámos: A legkisebb lányom keresztelőjét sokat emlegeti a feleségem. Meg kellett esküdnöm, hogy biztosan ott leszek. Amikor megérkezett a pap, megcsörrent a telefonom, ekkor rám nézett a feleségem és mondta: „ezt most nem veheted fel!” (nevetés) Szóval, ez a telefon folyamatosan csörög. Ezen zajlik az életem.  

(Előveszi a telefonját és kinyit egy alkalmazást.)

Rényi-Vámos: Szóval, a mai napom úgy nézett ki, – nem lesztek rosszul az ilyen tüdős képektől? – hogy Oberwartban van egy férfi donor, megküldik, hogy mekkora a tüdő, hogy néz ki, akkor a recipiens, aki kapja, mekkora, hány centi. Mivel dobozba rakjuk, ezért nagyon fontos a méret. Utána elküldik a vércsoportját, majd kiveszik a tüdőt és elküldik nekem a képet, hogy mekkora és milyen a minősége. Azért van mellette a varrógép, ez egy sebészeti eszköz, mert ez egy állandó méret és így tudom, hogy mekkora. Itt meg ezek az erek, amiket össze kell varrnom. Utána ez a röntgenkép. Miután megoperáltam a beteget, az intenzív osztályon csinálnak egy röntgent, és ez már az új beteg, tehát, aki kapta, annak a röntgenképe. Ez egy gyönyörű szép röntgen, szóval, ez az én szép életem itt a telefonomon.

GFG: Szép napjaid vannak (nevetés).

Az én fejfámra ezt fogják felírni”

Rényi-Vámos: Hogy mennyire szép napjaim vannak, arra itt egy másik példa. Gyerekkoromban versenyszerűen vitorláztam, ez nem az a nagy hajózás, amikor ülünk és isszuk a fröccsöt a többmilliós hajón, hanem versenyvitorlázás kishajókkal. Ez nyilván később nem fért bele az életembe, de az egyik barátomnak van egy hajója és azt kölcsönkértem, hogy elvigyem a családomat egy balatoni hajókázásra. Pontosabban elvittem volna. Siófokon volt a hajó, lementünk, bepakoltunk, a bepakolás az ugye macera, karton víz, karton bor, gyerekeknek hálózsák, s a többi. Bepakoltunk, csináltam egy fröccsöt, koccintottunk, és akkor csörög a telefon. Bepakol, hazajön. Ez egymás után három egymást követő hétvégén. Ezután mondta azt a felségem, hogy nagyon szép dolog, hogy el akarom őket vinni vitorlázni, de inkább hagyjuk.

GFG: A vitorlázás letudva.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rényi-Vámos: Letudva, mert ő soha többet. Inkább marad otthon a lakásban, szevasz. (nevetés).

GFG: Jut idő olvasni, filmet nézni?

Rényi-Vámos: Nagyon sokat olvasok, ez engem nagyon kikapcsol. Wass Albert-őrült vagyok, talán ő ragadja meg a legvarázslatosabban, hogy mit is jelent nekünk magyaroknak az erdélyi táj és az erdélyi lélek. Illetve, van egy közös barátunk, ajánlott nekem egy japán írót, Murakami Harukit, teljesen rákattantam. Azt mondta a barátunk...

GFG: Szerintem jutalékot kaphat a japán faszitól, mert nekem is ajánlotta, hogy olvassak tőle (nevetés)....

Rényi-Vámosi: ...hogy szerinte ő a legjobb modern író. Én sok dologban hallgatok a tanácsára, ez most is bejött.

GFG: És a filmek? Vagy arra már nem jut idő?

Rényi-Vámos: Nem igazán. A feleségem és a lányaim Az igazából szerelem és a Szívek szállodája rajongói. Ők ezt nézik folyamatosan. Mondjuk a Szívek szállodája hatodik részt láttuk is vagy kétszázszor és ők mindig bőgnek.

Ketipisz: Gondolom, megvan a véleményed a filmről.

Rényi-Vámos: Őszintén mondom, nem tudom mit gondoljak róla. Én ezt valójában nem nézem, csak a háttérben szól, miközben olvasok (nevetés).

GFG: És mi a cél? Hová akarsz eljutni? Hogy tudnád megfogalmazni a magad számára, hogy miért csinálod?

Rényi-Vámos: Ez a kérdés foglalkoztat engem is. Azt gondolom, hogy az én életemben a nagy sztori az a tüdőátültetés. Ezt én egyébként viszonylag korán megcsináltam már az életemben. A program megy, sok ember belekerült, élvezik, jó hangulata van, a fiatalok tanulják. Most éppen, ma hajnali négykor egy két éve végzett rezidens vett ki egy tüdőt Oberwartban. Magyarországon bármelyik másik sebészetén egy két éve végzett rezidens legfeljebb kórlapot ír. Nálam meg ez a srác felült egy helikopterre, kiment Ausztriába, megküzdött egy holland, meg egy olasz teammel, gyönyörűen kioperálta a tüdőt, hazarepült vele és most baromi boldog, hogy milyen jól ment neki. S ilyen srácból van összesen öt. A következő generáció a beültetésben vesz részt, ők is jól csinálják. Nagy sztorim nekem már nem lesz. Megcsinálni egy első átültetést a mi szakmánkban, az a csúcs. Az én fejfámra ezt fogják felírni. De nem ezekre a dolgokra vagyok a legbüszkébb, hanem, hogy a fiatalok ezt szívesen csinálják, érdeklődőek, és hogy igazi, gondolkodó sebészek lesznek. Mindegyikük kutat, komoly nemzetközi kutatásokban vesznek részt. Ezt én extrém fontosnak gondolom. Mert nem csak arról van szó, hogy össze tud varrni két csövet vagy kivesz egy daganatos szervet, hanem az a cél, hogy járjon az agya, kutasson és tegyen hozzá valamit ehhez az egész világhoz. Én úgy látom magam, hogy én ezt viszem tovább. Az a cél, hogy minél több fiatalt elindítsak ezen az úton. Isteni adomány, hogy én ebben részt vehettek.  Az e világi földi célom pedig, hogy a három lányomat tisztességben felneveljem, útnak indítsam őket, a családomat, amire nagyon büszke vagyok, a boldog élet keretei közzé kormányozzam. Ezek azt hiszem, minden ember számára vállalható célok. Ezért érdemes élni.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Sikerült a csoda: legyőztük a vb-döntős horvátokat!

Sikerült a csoda: legyőztük a vb-döntős horvátokat!

hajrá, magyarok!

Egy remek hangulatú mérkőzésen óriási győzelem. Szép volt fiúk!

Mi történik akkor, ha a saját árnyékod vesz üldözőbe?

Mi történik akkor, ha a saját árnyékod vesz üldözőbe?

szabad vasárnap

Íme egy tökéletes horrorfilm, amely első sorban megrémiszt, de mindeközben elgondolkoztat és szórakoztat. Mi-kritika.

Az Európai Unió példát vehetne a Hungary Helps programról

Az a célunk, hogy az Európai Unió is magáévá tegye mindazt, amit a Hungary Helps Program képvisel - mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

amerika, london, párizs

Hiába vesztette el összes területét a Közel-Keleten a terrorszervezet, újabb terrortámadásokat hajthatnak végre, leginkább Európában.

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot fogadja Eb-selejtezőn.

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

amerika, london, párizs

Ismét több mint ezer, zömében közép-amerikai országokból származó bevándorló indult meg Dél-Mexikóból az Egyesült Államok felé a jobb élet reményében.

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

Továbbra is túl sok bevándorló érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását - mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére