Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Rekord magas büntetés: egy afrikai ország a GDP-je ötszörösére bírságolt meg egy multit

2016. október 9. 19:58

N'DJAMENA, 19:58

A csádi legfelsőbb bíróság arra utasított egy, az amerikai ExxonMobil által irányított konzorciumot, hogy fizessen 74 milliárd dollárt a be nem fizetett adók után – írja a Bloomberg. A törvényszék szerint a konzorciumnak további 819 millió dollárt kell fizetnie az esedékes jogdíjak miatt.

A sosem látott mértékű büntetés az afrikai ország GPD-jének nagyjából az ötszöröse. Csád éves GDP-je jelenleg mintegy 13 milliárd dollár.

Ez a legnagyobb összegű büntetés, amelyet valaha is kiszabtak egy energiaipari cégre. A kártérítés mértéke meghaladja a brit BP büntetését, amelyet a Mexikói-öböl szennyezése miatt kellett kifizetnie. A BP-t 2010-ben 61,6 milliárd dollárra büntették, amiért egy fúrótoronyban bekövetkező meghibásodás, majd az azt követő baleset során 3 millió hordónyi olaj került az óceánba.

A szakértők szerint Csád azonban nem sokat fog látni a pénzből.

Senki nem fog együttműködni Csáddal az ország határain kívül abban, hogy betartassák ezt az ítéletet. Ezzel az Exxon minden csádi befektetését elveszíti, ám olyan magas a büntetés összege, hogy azt nem fogja fedezni az amerikai cég Csád területén található összes vagyona"

– mondta Jeffery Atik nemzetközi jogász.

Olajkitermelés Afrikában. A képen a Shell és az Exxon olajkitermelő és olajfinomító létesítményei láthatóak a Niger folyó deltájában, Nigériában.

Az Exxon még fontolgatja, hogy mihez kezd a helyzettel, de azt világosan leszögezték, hogy nem értenek egyet az ítélettel. A cég nem volt hajlandó kommentárt fűzni a büntetés rekordméretű összegéhez.

Ez a vita valójában véleménykülönbség a kormány és a konzorcium között a vállalt kötelezettségeket illetően. Ez az egész nem a kormány adóbehajtásáról szól"

– mondta az Exxon egyik szóvivője.

Az amerikai olajipari óriás 2003 óta folytat olajkitermelést Afrikában. A csádi konzorcium tulajdonába tartozik egy olajvezeték is, amelyben csádi olajat szállítanak Kamerunba. A konzorciumban részt vett még a maláj állami Petronas olajtársaság, és a szintén amerikai Chevron – amely azonban két éve eladta a részesedését.

Idriss Deby csádi elnök beiktatása. A háttérben a legfelsőbb bíróság bírái. Az elnök 2016-ban kezdte meg ötödik terminusát.

Fotó: AFP

2006-ban Csád elnöke Idriss Deby azzal vádolta a Chevront és a Petronast, hogy adót csalnak és 24 órát adott a cégeknek arra, hogy békében elhagyják az országot. Akkor sikerült elrendezni az ügyet és a cégek tagadták, hogy adót csaltak volna.

(RT)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A franciák háromnegyede elégedetlen Macron teljesítményével

Macron népszerűsége ismét csökkent. Az adatok már egy tendenciát mutatnak, amely szerint a franciáknak mindinkább elege van az elnök politikájából.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek ma!

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

amerika, london, párizs

Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika elnöke lényegében beismerte, hogy országa komoly bajban van, szavai szerint pengeélen táncol az afrikai állam azután, hogy erőszakkal, kompenzáció nélkül el akarták venni a fehér földművesek földjeit.

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

ökojobb

Szeptemberben robbant a hír, hogy a kormány betilthatja a műanyag zacskókat, majd az elmúlt hetekben azon ment a sírás, hogy a kormány visszatáncolt. Tisztázzunk néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

amerika, london, párizs

Németország északnyugati tartományában minden bizonnyal ez a legégetőbb probléma.

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

kétharmad

Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Mindenkit szeretni

Mindenkit szeretni

piszkostizenkettő

Nem lehet mindenkit szeretni, de minek is, mert miféle szeretet az, amit az utolsó gyújtogató és az édesanyám egyformán megkap?

Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére