Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Rég nem látott csúcson a Fidesz

2017. február 15. 09:58

Ezzel szemben katasztrofális mélyponton a Jobbik - derül ki a 2017-es év eleji közvélemény-kutatások átlagából.

Ha most tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 6 százalékponttal jobb listás eredményt érne el, mint négy évvel ezelőtt a választások napján. Ezzel szemben a korábbi baloldali összefogás pártjai a három évvel ezelőtti szinten állnak, nem növekedtek, a Jobbik pedig jelentősen, 4 százalékponttal gyengült – derül ki a Közvéleménykutatók.hu Magyar Idők számára készített összesítéséből.


A 2017-ben először publikáló hat cég (Medián, Nézőpont Intézet, Századvég Alapítvány, Tárki, Publicus Intézet, Závecz Research) mérése azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve is rég nem látott fölénnyel vághat neki a parlamenti szezonkezdetnek.

Az idei első mérések átlagolt eredménye közel 31 százalékos Fidesz-KDNP tábort mutat a teljes felnőtt népességen belül. A Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány és a Tárki is jóval 30 százalék feletti eredményt mért a kormánypártoknak, míg a Závecz Research kutatásában 26 százalékon, a Publicus Intézet mérésében pedig 25 százalékon állt a Fidesz-KDNP. Érdekesség, hogy míg korábban egyértelműen a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, addig 2017 elejére szinte eltűnt a különbség a Jobbik és az MSZP között. Az összesített adatok alapján ugyanis a Jobbik 11, míg az MSZP 10 százalékon áll. Azonban ebben a tekintetében lényeges eltérés mutatkozik az egyes cégek méréseiben: míg a Publicus Intézet adatai szerint az MSZP erősebb a Jobbiknál, a Závecz Research és a Századvég Alapítvány szerint pedig mindkét párt ugyanakkora táborral rendelkezik, addig a Medián, a Nézőpont Intézet és a Tárki szerint még mindig a Jobbik az erősebb.

A Demokratikus Koalíció az adatok átlaga alapján 4, míg az LMP 3 százalékon áll, az Együtt 1-2 százalékos, míg a PM, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 0-1 százalékos táborral bírnak a teljes népességen belül.

Listák

A legvalószínűbb listás eredmények tekintetében, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 6 százalékponttal jobb eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. A Fidesz-KDNP ezen a bázison a legjobban – 60 százalékkal – a Mediánnál áll, a legrosszabb értéket pedig a Závecz Research mérte a kormánypártoknak. Az utóbbi cégnél 44 százalékon állnak, ami egyébként megegyezik a 2014-es eredményükkel. A Nézőpont Intézet októberi mérésében a Fidesz-KDNP ezen a bázison 47, a Századvég Alapítványnál 49, míg a Publicus Intézetnél 50, a Tárkinál pedig 52 százalékon áll.

Az MSZP a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján majdnem beérte a Jobbikot, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve lényeges, 8 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 19-19 százalék – a Publicus Intézetnél és a Závecz Researchnél áll, míg a Jobbik a Tárki mérésében a legerősebb, 20 százalékkal. A Demokratikus Koalíció átlagosan 7 százalékos szavazótáborral rendelkezik és mindegyik mérés alapján magabiztosan bejutna akár önállóan is az Országgyűlésbe, egyedül a Századvég Alapítvány mérésében súrolná a bejutási küszöbnek számító 5 százalékos határt. Az LMP kizárólag a Medián és a Tárki mérései alapján nem jutna be a parlamentbe, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt egyik cégnél sem közelítik meg a bejutási küszöböt.

A Medián személyes kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017 januárjában 1200 fő megkérdezésével; a Nézőpont Intézet kutatása 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. január 4-19. között; a Századvég Alapítvány telefonos közvélemény-kutatása 1000 fős mintán 2017. február 1–7. között; a Tárki kérdőíves vizsgálata 2017. január 13-23. között 999 fő megkérdezésével; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. január 13–18. között 900 fő megkérdezésével; a ZRI-Závecz Research felmérése pedig 2017. január 20-28. között 1000 fő megkérdezésével készült. A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Medián – biztos szavazó pártválasztó,, Nézőpont Intézet – legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók), Publicus Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Tárki – pártválasztók, ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók, Századvég Alapítvány – biztos szavazó pártválasztó.

(Forrás: kozvelemenykutatok.hu)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

amerika, london, párizs

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök felszólította kedden az ENSZ-t, hogy találjon megoldásokat az arab világ konfliktusaira, mert a világszervezet hiányosságai ártanak a belé vetett bizalomnak. Az ENSZ azonban a valódi konfliktusok megoldása helyett a bevándorlás megszervezésével van elfoglalva.

3 hónapnyi börtönt kapott, mert rácsapott egy nő fenekére

Életbe lépett Franciaországban az a törvény, amely főként a nőket védi a szexuális inzultusok ellen. A hatóság börtönbüntetést és pénzbüntetést is kiszabhat.

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

amerika, london, párizs

Németország második legerősebb pártját eddig "kényelmesen" lehetett támadni azzal, hogy szélsőjobboldali, antiszemita, s a többi. Most már picit jobban meg kell erőltetniük magukat a liberálisoknak, ha be akarják feketíteni a pártot, ugyanis alakult egy zsidó tagozata.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a nap folyamán.

Az ukrán elnök behívta az ENSZ-csapatokat Ukrajnába

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

bulvár

A miniszterelnök gya­lo­go­san ér­ke­zett Szol­no­kon a Szig­li­geti Szín­ház­hoz, test­ő­rök­ és dísz­kí­sé­ret­ nélkül.

Ilyen, amikor egy demokratává vedlett kommunista aggódik a demokratikus alapelvekért

António Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt a világszervezet Közgyűlésének 73. ülésszakának általános vitáján, hogy ostrom alatt állnak a demokratikus alapelvek.

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

amerika, london, párizs

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére