Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Ready Player One: most akkor jobb a valóság vagy sem?

2018. április 1. 13:12

A Ready Player One a kockaság oltárán íródott, így nem csoda, hogy ekkora hype lengi körül. Lássuk hát, mire is kell számítanunk, ha beülnénk rá a moziba. Nagyon enyhén spoileres kritikánk következik.

A Ready Player One az ugyanezen címet viselő, Ernest Cline által írt regény adaptációja. Tekintettel arra, hogy a könyv gyakorlatilag orrvérzésig tele volt utalásokkal az 1980-as évek zenéire, filmjeire és játékaira; egyértelművé válik, hogy a kockatársadalom miért várta epekedve a filmadaptációt.

A film 2045-be kalauzol minket, ahol a valóság egyszerűen annyira lepukkant, hogy mindenki inkább az Oasis nevű virtuális valóságba menekül, hiszen ott még az irtózatosan igénytelen tengeri tehenek is szexi rúdtáncosokká válhatnak.

Főhősünk, Wade Watts (Tye Sheridan) is a valóságból való menekülés miatt csöppen bele az Oasis alapítója által megálmodott kalandba, ami végül majd a valóságba is átnyúlik. Az alaptörténet a következő: az Oasis atyja, Halliday (Mark Rylance) kalandra hívja az általa felépített univerzum összes felhasználóját: aki megtalálja az Oasisben valahol elrejtett három kulcsot, és megtudja, hol van elrejtve a játékban az Easter Egg, az megörökli az egész Oasist, és gyakorlatilag teljhatalommal fog rendelkezni a virtuális tér felett.

Ahogy azt a trailer is sejteti, a Ready Player One sokkal jobban működik filmvásznon, mint írott regény formájában. Spielberg elképesztően gyönyörű látványvilágot tár elénk, ha tehetitek, semmiképp ne sajnáljátok az IMAX és 3D párost.

A trailerben csak finoman adagolt csata- és versenyjelenetek már a film első fél órájában felbukkannak. Mindez nagyon pörgős hatást kelt, gyakorlatilag azonnal magával ránt a Ready Player One.

Na de nézzük a film fő motívumát, a 80-as évek iránt érzett nosztalgiát

Oké, leszögezem: puszta gondolat se voltam még a 80-as években, ettől függetlenül azonban azt vallom, hogy a legjobb filmek vitathatatlanul a 70-es és 90-es évek között születtek. Ismertem én is az utalások 90 százalékát, amiket itt most nem szeretnék említeni a következő miatt: a nosztalgia az egyik legnagyobb erőssége és egyúttal hátránya is a filmnek.

Kezdem a hátrányokkal, amelyek közül az egyik abban érhető tetten, hogy ha a nosztalgia mögé bekukucskálunk, nem nagyon találunk semmit. A karakterek legtöbbje igen lapos, amivel láthatóan a színészek sem nagyon tudtak mit kezdeni – a filmben számomra Mark Rylance alakítása volt a csúcspont, aki tökéletesen hozta a kissé antiszociális, saját képzeletében túl sok időt töltő zseni karakterét.

A történetben sincs semmi újszerű: egy csapat SJW-izmust nyelt kölyök forradalmat indít a gonosz, üzletemberek vezette nagyvállalat ellen. Nem sokkal a film után jöttem rá, hogy ezt elsősorban azért érzem furcsának, mert ezt a tipikus sztorit pont a Warner Bros. cégtől látom, és nem igazán hiszem, hogy más elvek alapján működnének, mint a film főgonoszaként beállított IOI.

A harmadik hátrány pedig az, amire már a címben is utaltam: a nosztalgia zavarossá teszi a film üzenetét. A Ready Player One egyszerűen nem tudja eldönteni, hogy a 80-as évek előtt akar tisztelegni, és a VR-technológiát kívánja ünnepelni vagy a videojátékok által jelentett függőség veszélyeire, és az emberi kapcsolatok lassú elrohadására szeretne figyelmeztetni.

Fotó: AFP

A nosztalgia azonban a film erőssége azért, mert ha a néző saját maga veszi észre a kikacsintásokat, akkor tényleg jó érzés tölti el. Ezeket az utalásokat ráadásul olyan ötletesen és humorosan használták fel, hogy az tényleg ujjongásra késztetheti a bennünk megbúvó gyereket.

Bár több hátrányt említettem, ám mindent összevetve elfogadom azért annak a lehetőségét is, hogy túl szigorúan állok a filmhez. Az ugyanis szintén leszögezhető, hogy messze több értelem van a Ready Player One-ban, mint a 2017-es vagy akár 2016-os év legtöbb blockbusterében.

Úgy is mondhatnám, hogy ha valaki megkérdezné tőlem, mit nézzen a moziban, jó szívvel ajánlanám a Ready Player One-t, és kézzel-lábbal próbálnám győzködni, hogy inkább erre adjon ki pénzt, és ne a hatvanezredik szuperhősfilmre.

A film eddigi pontszámai:

IMDb: 8,0/10

Rotten Tomatoes: a kritikusok 76 %-ra, a nézők 79 %-ra értékelték a filmet

888.hu: 6/8

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: a magyarok az erős nemzetállamok pártján állnak

Századvég: a magyarok az erős nemzetállamok pártján állnak

kétharmad

A magyarok jelentős többsége a nemzeti szuverenitás erősítése mellett áll és nem kér az erősebb európai integrációból. Az alapvetően az EU-tagság pártján álló közvélemény elégedetlen az Európai Unió jelenlegi vezetésével, változásokat akar - derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből.

A gyilkosságok felét migránsok követik el Ausztriában

A gyilkosságok felét migránsok követik el Ausztriában

amerika, london, párizs

Egészen elképesztő, hogy a népességarányhoz képest mennyi bűncselekményt követnek el a külföldiek Ausztriában.

Kötelezettségszegési eljárás indul Ausztria ellen

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy felszólító levelet küld Ausztriának, amellyel hivatalosan elindítják a kötelezettségszegési eljárást az Ausztriában dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és családi adókedvezményeit érintő jogszabály-módosítások miatt.

A kormány nem asszisztál a bevándorláspártiak hadjáratához

A kormány nem asszisztál a bevándorláspártiak hadjáratához

kétharmad

Elsőként Kovács Zoltán jelentette be, hogy a kormány nem vesz részt az EP azon brüsszeli ülésén, amelyen ismét Magyarországról vitáznak majd.

Egy afroamerikai férfi erőszakolta meg a kómában fekvő nőt

Egy afroamerikai férfi erőszakolta meg a kómában fekvő nőt

amerika, london, párizs

Egy több mint 20 éve kómában lévő nő december 29-én adott életet egy kisfiúnak. A rendőrség nyomozást indított az ügy kapcsán, DNS-mintát vettek a phoenixi ápolóotthon összes férfi alkalmazottjától. Kiderült, hogy egy 36 éves fekete férfi, nevezetesen Nathan Sutherland erőszakolhatta meg a kómában fekvő nőt, mivel az ő DNS-e egyezett a kisfiú DNS-ével.

Orbán: a kormány segítséget nyújt a kollégiumi tűzvész kárrendezéséhez

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel felhívta és együttérzéséről, valamint támogatásáról biztosította Szabó István református püspököt az éjszaka tragédiába torkolló kollégiumi tűzeset kapcsán.

Ifj. Lomnici: érthetetlen a zöldpárti eljárás az Európai Parlamentben

A Századvég jogi szakértője szerint érthetetlen, hogy a jövő héten miért vitatják ismét a magyar demokráciát az Európai Parlamentben.

Hadházyék a rájuk vonatkozó jogszabályokat sem ismerik

Hadházyék a rájuk vonatkozó jogszabályokat sem ismerik

kétharmad

Az ellenzéki képviselők célja kezdettől fogva az volt, hogy megzavarják az intézmény működését, és beolvassák a követeléseiket - fogalmazott Kovács Katalin ügyészségi szóvivő.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére